Immunitás

Az immunitás és az immunrendszer az emberi egészség alapja. Az immunrendszert egészséges életmóddal és étrend-kiegészítőkkel lehet erősíteni. 

Az erős immunitás az egészség egyik alappillére. Az immunrendszer összetett rendszer. Feladata, hogy megvédje a szervezetet az olyan negatív külső hatásoktól, mint a vírusok, baktériumok és szabad gyökök. Az immunrendszer nyilvántartást vezet minden egyes mikrobáról, amelyet valaha legyőzött, hogy gyorsan felismerhesse és elpusztíthassa őket, ha újra bejutnak a szervezetbe.

Bizonyos baktériumokkal vagy vírusokkal szembeni immunitás természetes úton - a betegség legyőzésével - is megszerezhető. A védettség megszerzésének második módja a védőoltás.

Az immunitás különösen az őszi és téli hónapokban hajlamos gyengülni. Tavasszal és nyáron könnyebb a szükséges vitaminokat és tápanyagokat az élelmiszerekből beszerezni. A kritikus hónapokban fontos a testi tünetek figyelemmel kísérése és a szükséges vitaminok pótlása. Az étrend-kiegészítők a legegyszerűbb módja ennek. A hosszú távon legyengült immunrendszer és immunrendszer különböző autoimmun betegségeket okozhat.

Ha érdeklik az immunitást erősítő étrend-kiegészítőkre vonatkozó ajánlásaink, kattintson ide.

Az ashwagandha hatásai - hogyan előzze meg az életminőség romlását?

Az ashwagandha hatásai - hogyan lehet megelőzni az életminőség romlását?

Az Ashwagandha, más néven indiai ginzeng, egy ősi gyógynövény, amely Indiában, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein terem. Gyökerét már évszázadok óta használják számos egészségügyi előnye miatt.

Az Ashwagandha egy olyan gyógynövény, amelyet én indiai sáfránynak nevezek. A hagyományos természetes gyógyítás egyik leghíresebb gyógynövénye. Népszerűségét a férfiak egészségére és termékenységére gyakorolt jótékony hatásai miatt nyerte el.

 

Mi az az Ashwagandha?

Az Ashwagandha egy szubtrópusi vagy trópusi növény, amely 1,5 méter magasra nő. Elsősorban Indiában és Ázsia, Afrika és Európa trópusi országaiban található. Apró sárgászöld virágai, levelei és kerek, narancsvörös bogyó alakú termése van.

Sok kultúra szerint gazdag összetételének köszönhetően a természeti csodák közé sorolható. Az ayurvédikus gyógyászatban az egyik legszélesebb körben használt gyógynövény.

Az Ashwagandha növény különböző formákban, különösen kapszula, tabletta, tea, por vagy tinktúra formájában kapható.

Az ashwagandha a hagyományos gyógyászatban erős jelenléttel bír, mivel magas hatóanyag-tartalma flavonoidokat, alkaloidokat, szaponinokat, laktonokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

 

 

Melyek az ashwagandha fő hatásai?

Más adaptogén növényekhez hasonlóan az Ashwagandha is segít a szervezetnek fenntartani a homeosztázist, és ezáltal a belső környezet egyensúlyát.

Összességében jótékony hatással van az immunrendszerre és a mentális egészségre. A pajzsmirigyet, az idegrendszert és a férfi libidót támogató hatásai vannak.

Az Ashwagandha növény leghíresebb hatásai

 1. Az immunitás támogatása

Az Ashwagandha nagy mennyiségű antioxidánst, ásványi anyagokat és C-vitamint tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert.

A gyógynövény hatóanyagai gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatásúak. Elősegítik az antioxidáns aktivitást, amely megvédi a sejteket a szabad gyököktől, és így megakadályozza az oxidatív stresszt.

Az Ashwagandha az energia, valamint a szervezet általános vitalitásának és erejének fokozására is hasznos.

 1. A mentális állapot és az idegrendszer támogatása

Az Ashwagandha leginkább arról ismert, hogy képes csökkenteni a stresszt és javítani a jelenlegi mentális állapotot. Egyes tanulmányok rámutatnak a szorongás és a depresszió elleni gyógyhatásokra.

A növény küzd a szorongás, a stressz és az érzelmi feszültség, a depresszió ellen, és nyugtató hatással van az elmére. Szabályozza vagy csökkenti a kortizol hormon szintjét.

Támogatja az agyi aktivitást, javítja a koncentrációt, elősegíti a memóriát a fókuszálással. Egyes tanulmányok szerint az Ashwagandha enyhítheti a memória- és agyműködési problémákat.

A növényt az epilepszia támogató kezelésével kapcsolatos kutatások tárgyát is képezi.

 1. Termékenység és tesztoszteron támogatás férfiaknál

Az Ashwagandha különösen ismert a tesztoszteronszintre és a férfi nem szexuális egészségére gyakorolt erőteljes hatásairól

Egyes kutatások összefüggést mutatnak az Ashwagandha szedése és a spermiumok számának és mozgékonyságának növekedése között, és végül, de nem utolsósorban a tesztoszteronszint növekedése között.

Ugyanakkor az Ashwagandha természetes afrodiziákum, amely elősegíti a nemi vágyat és a libidót. Segít továbbá a nemi szervek, a medence területének jobb vérkeringésében mind a férfiak, mind a nők esetében, és így jótékony hatással van a meddőség ellen.

 1. Hatás a szív- és érrendszerre

Egy másik hatása a szív- és érrendszer támogatása. A növény elősegíti a vérnyomás, a rossz LDL-koleszterin és a vércukorszint csökkentését.

Az Ashwagandha segíthet javítani az érfalak szilárdságát és a vérkeringést, valamint a test szöveteinek vérellátását. Magas vastartalmának köszönhetően a vörösvértestek számának növelésében működik.

 1. Az anyagcsere és az izomtömeg támogatása

Pozitív eredményeket hoztak azok a kutatások is, amelyek kimutatták, hogy az Ashwagandha elősegíti az izomnövekedést, miközben segíti az izmok regenerálódását. Támogatja az energiaanyagcserét és a zsírégetést.

 

Az Ashwagandha segíthet a pajzsmirigy alulműködésében is, és így abban, hogy az nem képes elegendő mennyiségű hormont termelni.

Az Ashwagandha lehetséges hatásainak összefoglalása:

 • Az immunrendszer és az immunitás erősítése
 • Gyulladáscsökkentő hatás
 • Antioxidáns hatás
 • A szervezet vitalitásának támogatása
 • LDL-koleszterinszint csökkentése
 • A vérnyomás csökkentése
 • A vércukorszint csökkentése
 • Szív- és érrendszeri támogatás
 • Támogatja az agyi aktivitást
 • Antidepresszáns hatás
 • A kortizolszint szabályozása
 • A pajzsmirigy aktivitás serkentése
 • Az izomerő növekedésének elősegítése
 • Támogatja a tesztoszteron termelést

 

 

Ashwagandha otthoni termesztése

Bár ez a gyógynövény szubtrópusi természetű, bizonyos feltételek mellett hazai környezetben is termeszthető.

Az Ashwaghanda nem szívós növény, ezért a fagyoktól védeni kell.

Termesztheti cserépben egy meleg lakásban vagy egy speciális fűtött üvegházban. A sok napfény elengedhetetlen az Ashwagandha termesztéséhez mind a beltérben, mind a szabadban.

A magokat főként tavasszal vessük el, és a nyári melegebb időjárás idején hagyjuk a növényt a szabadban. A nyár vége felé a növényt be kell költöztetni a lakásba vagy meleg környezetbe.

A termesztéshez elegendő nedvességre és szerves trágyával történő trágyázásra van szükség.

Mivel az Ashwagandha bokor akár 1,5 méter magas is lehet, elegendő helyre van szüksége a gyökerei számára, amit egy nagy cserépben biztosíthat. Következésképpen különösen a növény gyökerét használják fel.

 

Az Ashwagandha-nak is vannak mellékhatásai?

Néhány személynek azonban nem szabad szednie az Ashwagandhát, beleértve a terhes és szoptató nőket.

Terhes és szoptató nőknek nem szabad az Ashwagandha-t semmilyen formában szedni a hatások miatt. Ugyanez vonatkozik a gyermekekre is.

A pajzsmirigybetegségben szenvedő betegeknek ébernek kell lenniük az Ashwagandha szedésekor, mert serkentheti a pajzsmirigyhormonok aktivitását és szintjét.

Csökkentheti a vércukor- és vérnyomásszintet is, ezért óvatosan kell eljárni, ha a vérnyomás vagy a cukorbetegség (diabetes mellitus) szabályozására gyógyszeres terápiát szednek.

Az emberek általában kis és közepes dózisban problémamentesen tolerálják az Ashwagandhát. Másrészt, ha nagy mennyiségben fogyasztják ezt a növényt, az emésztőrendszer bélrendszerének irritációja miatt emésztési zavarokhoz, hasmenéshez vagy hányingerhez vezethet.

Egyes egyéneknél a hosszan tartó használat fáradtságot és álmosságot okozhat. Ritkán allergiás reakció is előfordulhat. Bármilyen mellékhatás esetén ne szedje tovább az Ashwagandhát, és konzultáljon orvosával az egészségi állapotáról.

 

Ashwagandha férfiak számára

Termékenység és tesztoszteron támogatás férfiaknál

Az Ashwagandha különösen ismert a tesztoszteronszintre és a férfi nem szexuális egészségére gyakorolt erőteljes hatásairól. 

Egyes kutatások összefüggést mutatnak az Ashwagandha szedése és a spermiumok számának és mozgékonyságának növekedése között, és végül, de nem utolsósorban a tesztoszteronszint növekedése között.

Ugyanakkor az Ashwagandha természetes afrodiziákum, amely elősegíti a nemi vágyat és a libidót. Segít továbbá a nemi szervek, a medence területének jobb vérkeringésében mind a férfiak, mind a nők esetében, és így jótékony hatással van a meddőség ellen.

Az Ashwagandha egy olyan növény, amelyet a világ legnagyobb gyógynövényrendszerében prémium minőségű természetes toniknak tartanak. Az ayurvédikus gyógyászati rendszer egyik legértékesebb gyógynövénye, amelynek felhasználási története több mint 3000 éves. Az Ashwagandha, más néven téli cseresznye, javítja a szervezet fizikai erőnlétének fenntartására való képességét, és javítja a szervezet alkalmazkodását a különböző típusú stresszhez.

Források:

Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial - PMC (nih.gov)

Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study - PMC (nih.gov)

A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) in Aging, Overweight Males - PMC (nih.gov)

Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application - PubMed (nih.gov)

A systematic review of the clinical use of Withania somnifera (Ashwagandha) to ameliorate cognitive dysfunction - PubMed (nih.gov)

 

Legyengült immunitás - búcsúzzon el tőle örökre

Mondjon örökre búcsút a legyengült immunitásnak - minden, amit tudnia kell

 

Nap mint nap belépünk egy olyan világba, ahol végtelen számú vírus, baktérium és különféle egyéb külső hatások vesznek körül bennünket. Testünk egy olyan falként szolgál, amely megvéd minket a nemkívánatos látogatóktól. Néha azonban ez a fal meggyengül, és a nemkívánatos látogatók behatolnak a testünkbe. Ebben a pillanatban az immunitást betegségek és egészségügyi komplikációk veszélye fenyegeti. Ne hagyja, hogy immunitása veszélybe kerüljön, és a test falai meggyengüljenek. Tartsa azt a legjobb formában egészséges életmóddal és megfelelő testápolással.

Legyengült immunitás - így lehet felismerni

 

Minden nap észrevesszük a testünket, de a veszélyeztetett immunitás felismerése nehéz lehet. Általában összezavarnak minket a tünetek, amelyek változatosak lehetnek, és különböző betegségekkel hozhatók összefüggésbe. Íme néhány jel és tünet, amelyek jelzik számunkra, hogy immunrendszerünk legyengült:

 1. Fertőzésekre való fogékonyság - különösen légúti fertőzések, mint például influenza, megfázás, torokfájás és tüdőfertőzések.
 2. A betegségek gyakoriságának és időtartamának növekedése, visszatérő fertőzések
 3. Problémák tapasztalása
 4. Fejfájás
 5. Gyulladás
 6. Fáradtság
 7. Izom- és ízületi fájdalom
 8. Autoimmun betegségek - olyan betegségek, amelyekben a szervezet immunrendszere saját sejtjeit és szöveteit támadja meg.

Fokozott figyelmet fordítson a lassan gyógyuló sebekre is. Ha a sebek lassan gyógyulnak vagy begyulladnak, az arról árulkodhat, hogy az immunrendszer nem elég erős a fertőzések leküzdéséhez, és lassítja a szövetek regenerálódását. Egyébként, ha az immunrendszer túlterhelt, nem tudja megfelelően szabályozni a válaszreakcióit, és akkor a szervezetünk fokozottan érzékeny az allergiákra és az allergénekre.

Egyszerűen fogalmazva, a legyengült immunitású emberek gyakrabban betegszenek meg, és a betegség időtartama hosszabb.

Miért gyengülhet az immunitás?

Az immunrendszer testünk védelmi mechanizmusaként szolgál. Feladata, hogy a képzeletbeli falak (testünk) mindig erősek, egészségesek maradjanak, és ne engedjék be a különböző kórokozókat. Számos olyan tényező van, amely hozzájárul az immunitás gyengüléséhez, és növeli a szervezet fertőzésekre és betegségekre való fogékonyságát.

Krónikus stressz

Ennek egyik fő oka a krónikus stressz. Ha hosszú ideig stresszes környezetben működik, és nem tudja kontrollálni a stresszt, az negatív hatással lehet az immunrendszerére. Amikor stresszes állapotban vagyunk, a szervezetünk stresszhormonokat termel, amelyek elnyomják az immunválaszt. Ez ahhoz vezethet, hogy a szervezet gyengül a fertőzések és a gyulladásos folyamatok elleni küzdelemre való képessége.

Alváshiány

Egy másik tényező, amely gyengítheti az immunitást, az alváshiány. Az alvás nemcsak az izmokat regenerálja a megerőltető fizikai tevékenység után, hanem az immunrendszert is helyreállítja és erősíti. A minőségi alvás hiánya csökkent antitesttermeléshez vezethet, ami más immunrendszeri tényezőkkel együtt fogékonyabbá tesz minket a fertőzésekre.

Egészségtelen táplálkozás

Ha egészségtelenül táplálkozik, és a szervezetéből hiányoznak a szükséges tápanyagok, ez is oka lehet az immunitás gyengülésének. A szervezet védekezőképessége gyengül, ha nem elegendő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst viszünk be. Próbálja meg átgondolni, hogy az étrendje tartalmaz-e elegendő zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét és rostot. Ellenőrizze ezeknek a tápanyagoknak a bevitelét, mivel ezek hiánya az immunrendszer rossz működéséhez vezethet.

A fizikai aktivitás hiánya

Néha nem elég egészségesen táplálkozni, mozogni is kell! A fizikai aktivitás hiánya is hozzájárulhat az immunrendszer gyengüléséhez. Az elegendő mozgás és testmozgás pozitív hatással van a szervezetünkre. A fizikai aktivitás javítja a vér- és nyirokkeringést, ami biztosítja az immunsejtek anyagainak hatékonyabb továbbítását a szervezetben. Emellett a testmozgás boldogsághormonokat - endorfinokat - szabadít fel, amelyek javítják a hangulatot és gyulladáscsökkentő hatásúak. 

Vannak más tényezők is, amelyek gyengített immunitást okozhatnak, mint például a kortikoszteroid gyógyszerek szedése, az alapvető higiéniai intézkedések be nem tartása vagy a személy életkora.

 

Kattintson a képre az immunitás erősítését segítő termékekért.

termekek

Mítoszok a legyengült immunitásról

Manapság az emberek nagyobb figyelmet fordítanak az immunrendszerük ápolására. Erről talán az utóbbi években bennünket sújtó koronavírus helyzet tehet. Az immunrendszer megfelelő ápolása iránti fokozott érdeklődéssel együtt számos mítosz vagy téves információ is megjelenik. Összeállítottunk néhány érdekes tényt az Ön számára.

Védekezzünk a hideg ellen, a hideg betegséget okoz! - MÍTOSZ

A téli szezon gazdag különböző vírus- és influenzajárványokban. Az emberek úgy gondolják, hogy az alacsony hőmérséklet a hibás. Tévednek. A valódi ok az emberek viselkedésének megváltozása. Télen beköltözünk a lakásokba, ahol sokkal több időt töltünk. A beltéri környezetben a vírusok és baktériumok gyorsabban terjednek, mint a kültéri környezetben. Mivel a hidegebb időjárás miatt az emberek közelebb kerülnek egymáshoz, egy egyszerű tüsszentés - szoros érintkezés emberek között kis helyen - elég lehet a megfázás terjedéséhez.

A hideg biztosan nem az ellenséged! A rendszeres keményítés javítja az immunrendszert - növeli a légutak véráramlását, így az immunsejtek gyorsabban mozognak.

A kézmosás "megöli" a vírusokat - MÍTOSZ

Talán meglepődik, ha megtudja, hogy a kézmosás valójában nem pusztítja el a vírusokat. A vírusok nem élnek, így nem képesek szaporodni. A szappan a vírusok membránjához vagy külső falához tapad. Következésképpen ragacsos állapot alakul ki, amely lehetővé teszi, hogy a mikrobákat vízzel leöblítsük. Amikor kezet mos, szó szerint lemossa magáról a vírusokat, amelyek megbetegíthetik Önt. Az alapos kézmosás után mindenképpen szárítsa meg a kezét. Száraz kézről nehezebben terjednek a vírusok.

"Több sport = jobb immunitás" - Minél többet sportolunk, annál jobb az immunitásunk - MÍTOSZ

A rendszeres testmozgás sport formájában jót tesz a szervezetünknek. Nem hiába mondják: "Mindenből túl sok árt az embernek!" Ez a szabály tökéletesen illik a túlzott sport és az immunrendszer közötti együttműködésre. Ha a szervezetet nagy fizikai terhelésnek tesszük ki anélkül, hogy elegendő időnk lenne a pihenésre, az hasonlóan megterhelő hatással van a szervezetre, mint a túlzott stressz, ami gyengíti az immunitást. Ügyeljen arra, hogy megerőltető sportolás után megfelelő pihenést biztosítson a szervezetének.

A szezonális allergia a legyengült immunrendszer jele - MÍTOSZ

Ennek az ellenkezője igaz. A szezonális allergia egy túlműködő immunválasz eredménye, amely a levegőben lévő apró részecskéket összetéveszti a káros mikroorganizmusokkal. Az allergiára úgy is gondolhatunk, mint a túl éber immunrendszer jellemzőjére. Az allergiát nem baktériumok vagy vírusok váltják ki. Allergiában a szervezet olyan részecskékre (pollen, por, penész) reagál, amelyek potenciális kórokozóként jutnak be a szervezetbe.

BÓNUSZ: A jó tyúkhúsleves gyógyítja a megfázást - MÍTOSZ

Bármilyen jól hangzik is, egy tál leves nem jelent semmiféle gyógymódot. Sajnos maga a leves sem büszkélkedhet mágikus gyógyító képességekkel. Nem kell búslakodni, és nem kell abbahagyni az evését. A tyúkhúsleves, különösen egy jó házi készítésű, remek módja annak, hogy kiadós táplálékhoz jusson ízletes módon. Tele van minőségi összetevőkkel és a zöldségekből származó antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek a szervezetednek feltöltődni, amikor szükséged van rá.

Hogyan lehet támogatni a legyengült immunrendszert?

Sikerült eddig elolvasnod? Akkor már tudja, mi gyengítheti az immunitását, és milyen mítoszok terjednek az immunitásról. Azonban még mindig kíváncsi vagy, hogyan támogathatod az immunrendszeredet. Ez egyszerű. Csak kerülnie kell azokat a dolgokat és módokat, amelyek gyengítik az immunrendszerét.

Életmódváltás

Próbáljon meg változtatni az életmódján. Szánjon legalább napi 30 percet a testmozgásra. Ez nem nehéz - sétáljon egyet a természetben; jógázzon; látogasson el egy fitneszközpontba, vagy próbálja ki a csoportos testmozgást, rengeteg lehetőség közül választhat. Nem elég, ha csak azért megy el a fitneszközpontba, hogy fényképet készítsen! Adj a testednek elegendő pihenést minőségi alvás formájában. A felnőttek számára ajánlott alvás időtartama 7-9 óra. Ne aludjon azonban egész hétvégén. Minimalizálja a stresszt és javítsa a mentális jólétét, kerülje a tartós stresszt.

Egészséges táplálkozás

Ne feledkezzen meg az egészséges táplálkozásról sem. Élelmiszerek vásárlásakor olyanokat válasszon, amelyek vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok és magas tápértékűek. Készítsen olyan étrendet, amely gazdag fehérjében, hüvelyesekben, tartalmaz C- és D-vitaminban gazdag gyümölcsöket, de ha bármilyen gyümölcshöz vagy zöldséghez nyúl, az lesz a jó választás. A legjobbak a citrusfélék, az alma, a málna, a szeder, a zöldségek közül pedig a brokkoli, a spenót vagy a sárgarépa. Az antioxidáns hatásról a zöld tea és a kurkuma gondoskodik. Ne hagyja ki a halat, az omega-3 zsírsavakban gazdag, és kerülje a sült ételeket, a túlzott alkoholfogyasztást, és ajánlott korlátozni a dohányzást.

 

 

Táplálékkiegészítők

Amint azt a minden sarkon ránk ugró különböző reklámokból megtudhatjuk, a megfelelő táplálékkiegészítők szedésével is erősíthetjük immunrendszerünket.

C-vitamin

A C-vitamin fokozza a fehérvérsejtek termelődését, és így hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és javításához. Gyulladáscsökkentő hatású és erős antioxidáns.

B-komplex

A B-komplex a szervezetünk működéséhez fontos B-vitaminok csoportja. Támogatják az antitestek (B6) és a fehérvérsejtek (B6; B9; B12) termelődését, gyulladáscsökkentő hatásúak (B6; B12) és támogatják a sejtek energiatermelését (B1; B2; B3; B5), hogy a szervezet le tudja küzdeni a fertőzéseket és a betegségeket.

Acai bogyó

A sötétkék bogyós gyümölcs, amely a dél-amerikai Acai-fákon terem, egyre népszerűbb nálunk is. Acai bogyó néven is ismert, az egyik legerősebb természetes antioxidáns és a legegészségesebb gyümölcs a világon. Remekül támogatja az immunrendszert.

Kurkumin

A kurkumin, a kurkuma hatóanyaga szintén említésre méltó. A fent említett étrend-kiegészítőkhöz hasonlóan gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású, elősegíti a fehérvérsejtek és az antitestek termelődését. Emellett segíti a citokinin, az immunválaszt szabályozó fehérje kialakulását.

Érdekes információkat hoztunk Önnek az immunrendszerről. Rövid és egyszerű útmutatót adtunk arról, hogyan javíthatod az immunrendszeredet. Ez csak rajtad múlik. Ne habozzon, kezdje el még ma, és előzze meg a kellemetlen betegségeket.

Források:

How to boost your immune system - Harvard Health

What Exactly Does It Mean to Be Immunocompromised? - Dr. Axe (draxe.com)

Behaviorally Assessed Sleep and Susceptibility to the Common Cold - PubMed (nih.gov)

Exercise and the Regulation of Immune Functions - PubMed (nih.gov)

Mindent a D-vitaminról - hogyan szedjük a D-vitamint?

Mindent a D-vitaminról - hogyan szedjük a D-vitamint?

 

A D-vitamin fontos tápanyag, amely létfontosságú szerepet játszik általános egészségünk és jólétünk fenntartásában. A gyakran "napfényvitaminnak" nevezett D-vitamin akkor termelődik a szervezetben, amikor bőrünket napfény éri.

Sokan azonban nem jutnak elegendő D-vitaminhoz pusztán a napozással, különösen a téli hónapokban vagy a korlátozott napfényű területeken. Ebben a blogbejegyzésben a D-vitamin előnyeiről, a D-vitamin szedésének módjáról, szükségességéről és azokról a helyekről, ahol hozzájuthatunk.

Mit kell tudni a D-vitaminról?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez. Fontos szerepet játszik az egészséges csontok és fogak megőrzésében, az immunrendszer támogatásában, valamint a hangulat és a kognitív funkciók szabályozásában. Más vitaminokkal ellentétben a D-vitamin a szervezetben akkor állítható elő, ha a bőr napfénynek van kitéve. Amikor a napfény éri a bőrt, a 7-dehidro-koleszterin nevű vegyület D3-vitaminná (kolekalciferollá) alakul, amely ezután a véráramba kerül, és a májba és a vesékbe jut, ahol aktív formájává alakul.

A D-vitamin két formája

A D-vitaminnak két fő formája van:

 • D2-vitamin (ergokalciferol) - növények és gombák termelik.
 • D3-vitamin (kolekalciferol) - az emberek és állatok bőrében termelődik.

Mindkét formája bejuttatható a szervezetebe táplálkozással, de a D3-vitamin általában hatékonyabbnak tekinthető a szervezet D-vitamin-szintjének növelésében.

vitamin-d

A D-vitamin fő előnyei

Elősegíti a csontok egészségét

A D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium és a foszfor felszívódásához, két olyan ásványi anyaghoz, amelyek elengedhetetlenek az erős csontokhoz. Elegendő D-vitamin nélkül a szervezet nem tud elegendő kalciumot felszívni, ami gyenge és törékeny csontokhoz vezethet. Ez növelheti a csonttörések kockázatát, különösen az idősebb felnőtteknél.

Támogatja az immunrendszert

A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer támogatásában. Segít aktiválni az immunsejteket, és elősegíti az antimikrobiális fehérjék termelését, amelyek segíthetnek a szervezetnek a fertőzések leküzdésében.

Csökkenti bizonyos betegségek kockázatát

Egyes tanulmányok szerint a D-vitamin segíthet csökkenteni bizonyos betegségek, például a szklerózis multiplex és a reumatoid artritisz kockázatát. A D-vitamin betegségmegelőzésben betöltött szerepének teljes megértéséhez azonban további kutatásokra van szükség.

Javítja a hangulatot és a kognitív funkciókat

A D-vitamin fontos a hangulat és a kognitív funkciók szempontjából. Tanulmányok összefüggésbe hozták az alacsony D-vitamin-szintet a szorongás és a kognitív hanyatlás fokozott kockázatával idősebb felnőtteknél.

Elősegíti a szív egészségét

A D-vitamin a magas vérnyomás kockázatának csökkentésével és a lipidszintek javításával elősegítheti a szív egészségét is. További kutatásokra van azonban szükség e hatások megerősítéséhez.

Segít az inzulinszint szabályozásában

A D-vitamin segíthet az inzulinszint szabályozásában és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében is. Ezeknek a hatásoknak a megerősítéséhez további kutatásokra van szükség.

Hogyan szedjük a D-vitamint?

Négy alapvető módja van a D-vitamin leghatékonyabb bevitelének.

Napsugárzás

A D-vitamin bevitelének legtermészetesebb módja a napfénynek való kitettség. Amikor a nap UVB sugarai a bőrt érik, olyan reakciót váltanak ki, amely D-vitamint termel a szervezetben. A napfénynek való kitettség során keletkező D-vitamin mennyisége azonban olyan tényezőktől függően változhat, mint a bőr színe, a napszak, az évszak és a tartózkodási hely. Általánosságban elmondható, hogy a szakértők a D-vitamin-szint növelése érdekében heti többször 10-30 perces napozást javasolnak.

Élelmiszerek

A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a halak (például a lazac, a tonhal és a makréla), a tojássárgája és az olyan élelmiszerek, mint a tej, a gabonafélék és a narancslé. Nehéz lehet azonban elegendő D-vitaminhoz jutni pusztán a táplálkozással, különösen, ha valaki vegán vagy vegetáriánus.

elelmiszerek-vitamin-D

Étrend-kiegészítők

A D-vitamin-bevitel növelésének jó módja a D-vitamin-kiegészítők. Ezek különböző formákban, például kapszulák, tabletták, rágótabletta és cseppek formájában kaphatók.

A D-vitamin ajánlott napi adagja életkortól, nemtől és egyéb tényezőktől függően változik. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb felnőttnek naponta körülbelül 600-800 NE (nemzetközi egység) D-vitaminra van szüksége.

D3-vitamint és K2-vitamint tartalmazó cseppeket hozunk Önnek, ezek a vitaminok jól működnek együtt, és felerősítik az egyes egészségügyi előnyeiket. Szedésük egyszerű és kellemes. Nagy mennyiségű D3-vitamint tartalmaznak, sőt, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint meghaladják a minimális napi adagot.

 

 

Egyeseknek azonban nagyobb adagokra lehet szükségük, különösen, ha hiányállapotban szenvednek vagy bizonyos egészségi állapotuk van. Ebben az esetben fontos, hogy konzultáljon orvosával.

Helyi alkalmazás

Egyes tanulmányok szerint a D-vitamin helyi alkalmazása szintén hatékony lehet a szervezet D-vitamin-szintjének növelésében. Ennek megerősítéséhez azonban további kutatásokra van szükség.

Milyen következményekkel jár a szervezetben a D-vitamin hosszú távú alacsony szintje?

A D-vitamin alacsony szintje a szervezetben számos egészségügyi problémához vezethet.

Gyenge csontok

A D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, amely az erős csontokhoz szükséges. Elegendő D-vitamin nélkül a szervezet nem tud elegendő kalciumot felszívni, ami gyenge és törékeny csontokhoz vezet. Ez növelheti a törések kockázatát, különösen az idősebb felnőtteknél.

Izomgyengeség és fájdalom

A D-vitamin az izomműködés szempontjából is fontos. Az alacsony D-vitamin-szint izomgyengeséghez és fájdalomhoz vezethet, ami befolyásolhatja a mobilitást és az életminőséget.

Fokozott esésveszély

A D-vitaminhiány az idősebb felnőtteknél az esések és törések fokozott kockázatával jár együtt. Ennek oka, hogy az alacsony D-vitaminszint a csontok és az izmok meggyengüléséhez vezethet, ami megnehezíti az egyensúly megtartását és az esések megelőzését.

Bizonyos betegségek fokozott kockázata

Egyes tanulmányok szerint az alacsony D-vitamin-szint összefüggésbe hozható bizonyos betegségek, például a szklerózis multiplex, a reumatoid artritisz és néhány más betegség fokozott kockázatával. A D-vitamin és a betegségek kockázata közötti kapcsolat teljes megértéséhez azonban további kutatásokra van szükség.

Meggyengült immunrendszer

A D-vitamin kulcsszerepet játszik az immunrendszer támogatásában. Az alacsony D-vitaminszint gyengébb immunrendszert eredményezhet, ami megnehezíti a szervezet számára a fertőzések elleni küzdelmet.

Összességében a D-vitamin hiánya számos negatív hatással lehet a szervezetre. Az optimális egészség elősegítése és a lehetséges egészségügyi problémák megelőzése érdekében fontos a megfelelő D-vitaminszint fenntartása napfénynek való kitettség, étrend vagy étrend-kiegészítők révén.

Összefoglalva, a D-vitamin fontos tápanyag, amely számos fontos szerepet játszik a szervezetben. Segít fenntartani az erős csontokat, támogatja az izomműködést, erősíti az immunrendszert, szabályozza a hangulatot, és még bizonyos betegségek kockázatát is csökkentheti. Bár a napozás, az étrendi források és a táplálékkiegészítők hatékony módjai a szervezet D-vitamin-szintjének növelésének, fontos, hogy konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, hogy meghatározza az egyéni igényeinek legmegfelelőbb megközelítést. A D-vitamin-bevitel előtérbe helyezésével hosszú távon elősegítheti az optimális egészséget és jólétet.

Források:

Vitamin D and Multiple Sclerosis: A Comprehensive Review - PubMed (nih.gov)

Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths - PubMed (nih.gov)

The effect of vitamin D supplement on negative emotions: A systematic review and meta-analysis - PubMed (nih.gov)

Vitamin D - Health Professional Fact Sheet (nih.gov)

Topical Delivery of Vitamin D3: A Randomized Controlled Pilot Study - PMC (nih.gov)

Hogyan lehet megerősíteni az immunrendszert - tippek és trükkök az immunitás megerősítésére

Hogyan lehet megerősíteni az immunrendszert

A kérdésre adott válasz több összetevőből áll, a helyes következtetések levonása érdekében elmagyarázzuk az általános immunrendszer működését, valamint a belső és külső tényezők hatását.

Mi az immunrendszer?

Az immunrendszer a szervezet összetett rendszere - sejtekből, szövetekből, szervekből és egyéb anyagokból áll. Feladata, hogy megvédje a szervezetet a belső vagy külső hatások által okozott betegségektől és fertőzésektől.

Az immunrendszer fontos részét képezik a fehérvérsejtek, a nyirokrendszer szervei és szövetei, mint például a tímusz, a lép, a mandulák, a nyirokcsomók, a nyirokerek és a csontvelő.

Láthatja az immunrendszer és főbb alkotóelemeinek ábráját is.

immunrendszer

2 fajta immunitás létezik?

Igen - az immunitásnak 2 fő típusa van: aktív és passzív immunitás.

Maga az immunrendszer azonban szintén 2 részre osztható: a veleszületett és az adaptív immunrendszerre.

Aktív immunitás

Az aktív immunitás az antitestek termelődését jelenti a szervezetben egy adott betegség ellen. Egy adott betegség után keletkezik, amikor a szervezetnek egy betegséggel való érintkezése arra készteti az immunrendszert, hogy antitesteket termeljen az adott betegség ellen. Aktív immunitás szerezhető természetes immunitással vagy védőoltással kiváltott immunitással.

 • Természetes immunitás: a természetes immunitás egy betegség után alakul ki, amikor a betegség leküzdése után az emberi szervezet automatikusan termel ellenanyagokat az adott betegség ellen. Az antitestek biztosítják, hogy a szervezet a jövőben ne betegedjen meg az adott betegség miatt; vagy ha meg is betegszik, a betegség lefolyása könnyebb és gyorsabb lesz.
 • Oltással kiváltott immunitás: ahogy a neve is mutatja, az immunitás megszerzéséhez védőoltásra van szükség. A vakcinában a betegség kórokozójának elölt vagy legyengített formája van, és ez kerül az emberi szervezetbe az oltás révén. A szervezet ekkor elkezd antitesteket termelni.

Passzív immunitás

Passzív immunitásról akkor beszélünk, ha valaki antitesteket kap ahelyett, hogy azokat közvetlenül a szervezet termelné.

 • A csecsemők így kapják meg a kezdeti védettséget az édesanyjuktól.
 • Ha valakinek azonnali védelemre van szüksége egy betegség ellen, antitesteket tartalmazó vérkészítmények felhasználásával lehet ellenanyagokat szerezni. Ilyen termék például az immunglobulin.

A veleszületett (nem specifikus) immunrendszer

 • Általános védelem a káros anyagok, vírusok és baktériumok ellen.
 • Küzd az immunsejtek, például a természetes ölősejtek és a fagociták ("falósejtek") segítségével.
 • Elsősorban a bőrön vagy az emésztőrendszeren keresztül a szervezetbe jutó anyagok ellen küzd.

Adaptív (specifikus) immunrendszer

 • Tapasztalatok alapján antitesteket hoz létre specifikus betegségek és anyagok ellen.
 • Ez a rendszer folyamatosan tanul - az idővel változó baktériumok és vírusok ellen is képes felvenni a harcot.

 

Hogyan működik a immunrendszer?

Az immunrendszer (általános immunitás) láthatatlanul működik, ha egészséges és erős - észre sem vesszük, hogy ilyen összetett rendszer van bennünk.

Ha azonban az immunrendszer gyengébb, vagy ha különösen erős vírusokkal vagy baktériumokkal találkozik, a folyamatok beindulnak.

Az immunrendszer folyamatait az úgynevezett antigének indítják be. Az antigének olyan anyagok, amelyeket a szervezet nem tekint sajátjának, például különböző baktériumok, gombák és vírusok. Ezek az antigének az immunrendszer sejtjeihez kötődnek, és különböző folyamatokat indítanak el.

Amikor a szervezet először érintkezik egy mikrobával - amely betegséget okozhat -, általában információt tárol a mikrobáról és arról, hogy miként küzdhet ellene. Ha ezután ismét kapcsolatba kerül a mikrobával, azonnal felismeri azt, és gyorsabban megkezdheti a harcot ellene.

Vannak azonban autoimmun betegségek is - ezek akkor alakulnak ki, amikor a szervezet saját sejtjeit idegenként ismeri fel, és harcolni kezd saját, egészséges sejtjei ellen.

Mi okozza a gyenge immunitást?

A gyenge immunitás sajnos manapság nagyon gyakori jelenség és probléma. A világjárványos helyzet is okozza - a vírusok fokozott aktivitása, a drapéria viselése, a gyakori fertőtlenítés - a szervezet kevésbé ellenálló a vírusokkal és baktériumokkal szemben.

Vannak bizonyos tényezők, amelyek tovább gyengítik az immunrendszert:

 • Gyakori alkoholfogyasztás
 • Dohányzás
 • Alváshiány - egy felnőtt számára napi 7-9 óra alvás az optimális.
 • Egészségtelen táplálkozás - gyakori gyorséttermekben való étkezés, sok mirelit áru, túlzott cukorfogyasztás, kevés zöldség és gyümölcs.
 • Erős gyógyszerek - például kemoterápia vagy egyéb rák kezelésére szolgáló gyógyszerek.
 • Autoimmun betegségek
 • Betegségek - különböző gyulladások, mononukleózis stb.
 • HIV vagy AIDS

gyenge-immunrendszer-okozoi

Mik a gyenge immunitás tünetei?

A gyenge immunitásnak többféle tünete lehet, nagyon egyéni, hogy kinek hogyan jelentkezik. Előfordulhat, hogy egyszerre több tünet is jelentkezik, vagy csak egy, ezt magunkon kell megfigyelni.

A gyenge immunitás leggyakoribb tünetei a következők:

 • Gyakori megfázás - az évi 2-3 alkalommal történő megfázás normális, de ha havonta vagy még gyakrabban észlel megfázást magán, akkor érdemes támogatni az immunrendszerét.
 • Gyakori gyulladások - a gyenge immunrendszerű emberek gyakrabban betegszenek meg, és súlyosabban szenvednek a különböző gyulladásoktól. Tipikus betegségek a tüdőgyulladás, a hörghurut és az agyhártyagyulladás.
 • Kimerültség és fáradtság - ha úgy érzi, hogy még a pihenőnapok után is fáradt vagy nem bírja, az a gyenge immunitás jele lehet. Valójában az alvás és az immunrendszer "kétirányú kapcsolatban" áll - egy betegség vagy vírusfertőzés negatív hatással lehet az alvásra, míg a következetes alvás erősítheti az immunrendszert.
 • Megnövekedett stresszszint - a tartós stressz és a magány negatív hatással lehet az immunrendszerre. A stressz valójában csökkenti a nyiroksejtek szintjét, ami megnehezíti a szervezet számára a fertőzések elleni küzdelmet. A stresszkezelés kulcsfontosságú lehet ebben az esetben.
 • Emésztési problémák - ha gyakran vannak anyagcsereproblémái (hasmenés, fájdalom, görcsök stb.), az a legyengült immunrendszer jele lehet. Ha a "jó" bélbaktériumok (probiotikumok, laktobacillusok és bifidobaktériumok) nem működnek, az immundrendszert negatív hatások érik.  

Honnan tudom, hogy erős az immunitásom?

Ha a fent leírt problémák és tünetek nem érintik Önt, akkor nagyon valószínű, hogy immunrendszere erős és egészséges.

Különösen, ha odafigyel az étkezési szokásaira, az aktivitásra és az alvásra, a test erős immunitással válaszol.

Mi az erős immunitás 5 jele?

Az erős immunitás 5 fő jele a következő:

 1. Nem gyakran fázol meg, vagy nem gyógyulsz ki nagyon gyorsan a betegségekből.
 2. A sebeid gyorsan gyógyulnak
 3. Energikus vagy, és jól kezeled a stresszes helyzeteket.
 4. Az anyagcseréd zökkenőmentes
 5. Mélyen és elég órát alszol

Milyen betegségeket okoz a gyenge immunitás?

A hosszú távon gyenge immunrendszer nagyon széles skálán okozhat betegségeket - az enyhébb gyulladásoktól vagy megfázástól a súlyos krónikus betegségekig.

Az enyhébb gyulladások közé tartoznak például a tüdőgyulladás vagy a mandulagyulladás, az emésztőrendszer különböző fertőzései stb.

Ha azonban ez a jelenség hosszú évekig fennáll, és az immunrendszer nem kap megfelelő támogatást, akkor a következő betegségek kialakulásához vezethet: asztma, cukorbetegség, Crohn-betegség, különböző fokú immunhiány, autoimmun betegségek, DiGeorge-szindróma és sok más.

Hogyan lehet megerősíteni az immunrendszert?

Az immunitást különböző módokon lehet fokozni. Sokan úgy gondolják, hogy van egy egyszerű válasz arra a kérdésre, hogyan lehet megerősíteni az immunrendszert, vagy hogy egy táplálékkiegészítő biztosítja ezt. Viszont ez több tényező eredménye.

A válasz arra a kérdésre, hogy hogyan lehet az immunitást erősíteni, a következő: megfelelő életmóddal, bizonyos élelmiszerekkel és táplálékkiegészítőkkel.

Milyen ételeket kellene fogyasztanom az immunrendszerem erősítése érdekében?

Fontos, hogy egészséges étrendet állítsunk be - nem szabad csak bizonyos élelmiszerekre összpontosítani. Ha az étrend kiegyensúlyozott, elegendő fehérjét, szénhidrátot, zsírt, rostot és vitamint tartalmaz, ez az első lépés az egészséges immunrendszer felé.

Az immunsejtek növekedése és működése szempontjából kritikus tápanyagok például a C-vitamin, a D-vitamin, a cink, a szelén, a vas és a fehérje (beleértve a glutamin nevű aminosavat). Ezek a tápanyagok számos élelmiszerben megtalálhatók.

Egyes hasznos mikrobák az élelmi rostokat rövid szénláncú zsírsavakra bontják, amelyek bizonyítottan serkentik az immunsejtek aktivitását. Ezeket a rostokat néha prebiotikumoknak is nevezik, mivel táplálékot jelentenek a mikrobák számára. Ezért a probiotikus és prebiotikus élelmiszereket tartalmazó étrend előnyös lehet.

 • Probiotikus élelmiszerek: kefir, joghurt élő aktív kultúrákkal, fermentált zöldségek, savanyú káposzta, tempeh, kombucha tea, kimchi és miso.
 • Prebiotikus élelmiszerek: fokhagyma, hagyma, póréhagyma, spárga, csicsóka, pitypang, banán és tengeri moszat. Általánosabb szabály azonban az, hogy az étrendben sokféle gyümölcsöt, zöldséget, babot és teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasszunk, amelyek prebiotikumok.

Az alábbi képen összegyűjtöttük Önnek azokat az élelmiszereket, amelyek rendkívül jótékonyan hatnak az immunrendszerére.

etelek-az-eros-immunrendszerert

Hogyan lehet megerősíteni az immunrendszert táplálékkiegészítők segítségével?

Számos vitamin könnyebben kiegészíthető étrend-kiegészítőkkel. A következők nagyon hasznosak az immunitás szempontjából:

Hogyan támogathatom az immunitásomat az életmódommal?

Az általános életmód az egyik legfontosabb tényező, ha az erős immunrendszerre és az egészséges szervezetre összpontosítunk.

8 tipp az erős immunitásért:

 1. Kövesse az egészséges étrendet - vitaminokban, fehérjékben, tápanyagokban gazdag, sok gyümölccsel és zöldséggel. A mirelit áruk és a gyorséttermek korlátozásával.
 2. Korlátozza a dohányzást, ha dohányzik - ideális esetben szabaduljon meg ettől a szokástól.
 3. Korlátozza az alkoholfogyasztást a minimálisra - vagy lehetőleg hagyja abba teljesen.
 4. Hetente legalább 2-3 alkalommal, legalább fél órán keresztül mozogjon. Növelje egész napos aktivitását - sétáljon többet, lépcsőzzön a lift helyett stb.
 5. Győződjön meg róla, hogy legalább napi 7-9 óra jó minőségű alvást kap. Ideális esetben a lefekvés előtti utolsó órát kék fény nélkül töltse, és próbáljon meg kialakítani egy rutint - ugyanabban az időben aludjon el és keljen fel.
 6. Próbálja meg optimálisan kezelni a stresszt - ez egy nagyon nagy kihívás. A testmozgás, a mozgás, a jóga, a naplóírás, a meditáció, a nevetés, a jó minőségű ételek segíthetnek a stressz kezelésében.
 7. Gyakran mosson kezet - amikor a szabadban tartózkodik, ételkészítés és étkezés előtt és után, WC-használat után, köhögés vagy orrfújás után.
 8. Ne hanyagolja el a mentális egészségét sem - a fizikai és a mentális egészség között szoros kapcsolat van. Ha úgy érzi, hogy mentális egészségével kapcsolatban segítségre van szüksége, forduljon pszichológushoz vagy pszichiáterhez.

Források:

Definition of immune system - NCI Dictionary of Cancer Terms - NCI

Types of Immunity to a Disease | CDC

How does the immune system work? - InformedHealth.org - NCBI Bookshelf (nih.gov)

Weakened Immune System - Penn Medicine

Diseases of the Immune System - Genes and Disease - NCBI Bookshelf (nih.gov)

Nutrition and Immunity | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health

 

 

 

 

összesen 4 termék