Hogyan lehet megerősíteni az immunrendszert - tippek és trükkök az immunitás megerősítésére

Hogyan lehet megerősíteni az immunrendszert

A kérdésre adott válasz több összetevőből áll, a helyes következtetések levonása érdekében elmagyarázzuk az általános immunrendszer működését, valamint a belső és külső tényezők hatását.

Mi az immunrendszer?

Az immunrendszer a szervezet összetett rendszere - sejtekből, szövetekből, szervekből és egyéb anyagokból áll. Feladata, hogy megvédje a szervezetet a belső vagy külső hatások által okozott betegségektől és fertőzésektől.

Az immunrendszer fontos részét képezik a fehérvérsejtek, a nyirokrendszer szervei és szövetei, mint például a tímusz, a lép, a mandulák, a nyirokcsomók, a nyirokerek és a csontvelő.

Láthatja az immunrendszer és főbb alkotóelemeinek ábráját is.

immunrendszer

2 fajta immunitás létezik?

Igen - az immunitásnak 2 fő típusa van: aktív és passzív immunitás.

Maga az immunrendszer azonban szintén 2 részre osztható: a veleszületett és az adaptív immunrendszerre.

Aktív immunitás

Az aktív immunitás az antitestek termelődését jelenti a szervezetben egy adott betegség ellen. Egy adott betegség után keletkezik, amikor a szervezetnek egy betegséggel való érintkezése arra készteti az immunrendszert, hogy antitesteket termeljen az adott betegség ellen. Aktív immunitás szerezhető természetes immunitással vagy védőoltással kiváltott immunitással.

  • Természetes immunitás: a természetes immunitás egy betegség után alakul ki, amikor a betegség leküzdése után az emberi szervezet automatikusan termel ellenanyagokat az adott betegség ellen. Az antitestek biztosítják, hogy a szervezet a jövőben ne betegedjen meg az adott betegség miatt; vagy ha meg is betegszik, a betegség lefolyása könnyebb és gyorsabb lesz.
  • Oltással kiváltott immunitás: ahogy a neve is mutatja, az immunitás megszerzéséhez védőoltásra van szükség. A vakcinában a betegség kórokozójának elölt vagy legyengített formája van, és ez kerül az emberi szervezetbe az oltás révén. A szervezet ekkor elkezd antitesteket termelni.

Passzív immunitás

Passzív immunitásról akkor beszélünk, ha valaki antitesteket kap ahelyett, hogy azokat közvetlenül a szervezet termelné.

  • A csecsemők így kapják meg a kezdeti védettséget az édesanyjuktól.
  • Ha valakinek azonnali védelemre van szüksége egy betegség ellen, antitesteket tartalmazó vérkészítmények felhasználásával lehet ellenanyagokat szerezni. Ilyen termék például az immunglobulin.

A veleszületett (nem specifikus) immunrendszer

  • Általános védelem a káros anyagok, vírusok és baktériumok ellen.
  • Küzd az immunsejtek, például a természetes ölősejtek és a fagociták ("falósejtek") segítségével.
  • Elsősorban a bőrön vagy az emésztőrendszeren keresztül a szervezetbe jutó anyagok ellen küzd.

Adaptív (specifikus) immunrendszer

  • Tapasztalatok alapján antitesteket hoz létre specifikus betegségek és anyagok ellen.
  • Ez a rendszer folyamatosan tanul - az idővel változó baktériumok és vírusok ellen is képes felvenni a harcot.

 

Hogyan működik a immunrendszer?

Az immunrendszer (általános immunitás) láthatatlanul működik, ha egészséges és erős - észre sem vesszük, hogy ilyen összetett rendszer van bennünk.

Ha azonban az immunrendszer gyengébb, vagy ha különösen erős vírusokkal vagy baktériumokkal találkozik, a folyamatok beindulnak.

Az immunrendszer folyamatait az úgynevezett antigének indítják be. Az antigének olyan anyagok, amelyeket a szervezet nem tekint sajátjának, például különböző baktériumok, gombák és vírusok. Ezek az antigének az immunrendszer sejtjeihez kötődnek, és különböző folyamatokat indítanak el.

Amikor a szervezet először érintkezik egy mikrobával - amely betegséget okozhat -, általában információt tárol a mikrobáról és arról, hogy miként küzdhet ellene. Ha ezután ismét kapcsolatba kerül a mikrobával, azonnal felismeri azt, és gyorsabban megkezdheti a harcot ellene.

Vannak azonban autoimmun betegségek is - ezek akkor alakulnak ki, amikor a szervezet saját sejtjeit idegenként ismeri fel, és harcolni kezd saját, egészséges sejtjei ellen.

Mi okozza a gyenge immunitást?

A gyenge immunitás sajnos manapság nagyon gyakori jelenség és probléma. A világjárványos helyzet is okozza - a vírusok fokozott aktivitása, a drapéria viselése, a gyakori fertőtlenítés - a szervezet kevésbé ellenálló a vírusokkal és baktériumokkal szemben.

Vannak bizonyos tényezők, amelyek tovább gyengítik az immunrendszert:

  • Gyakori alkoholfogyasztás
  • Dohányzás
  • Alváshiány - egy felnőtt számára napi 7-9 óra alvás az optimális.
  • Egészségtelen táplálkozás - gyakori gyorséttermekben való étkezés, sok mirelit áru, túlzott cukorfogyasztás, kevés zöldség és gyümölcs.
  • Erős gyógyszerek - például kemoterápia vagy egyéb rák kezelésére szolgáló gyógyszerek.
  • Autoimmun betegségek
  • Betegségek - különböző gyulladások, mononukleózis stb.
  • HIV vagy AIDS

gyenge-immunrendszer-okozoi

Mik a gyenge immunitás tünetei?

A gyenge immunitásnak többféle tünete lehet, nagyon egyéni, hogy kinek hogyan jelentkezik. Előfordulhat, hogy egyszerre több tünet is jelentkezik, vagy csak egy, ezt magunkon kell megfigyelni.

A gyenge immunitás leggyakoribb tünetei a következők:

  • Gyakori megfázás - az évi 2-3 alkalommal történő megfázás normális, de ha havonta vagy még gyakrabban észlel megfázást magán, akkor érdemes támogatni az immunrendszerét.
  • Gyakori gyulladások - a gyenge immunrendszerű emberek gyakrabban betegszenek meg, és súlyosabban szenvednek a különböző gyulladásoktól. Tipikus betegségek a tüdőgyulladás, a hörghurut és az agyhártyagyulladás.
  • Kimerültség és fáradtság - ha úgy érzi, hogy még a pihenőnapok után is fáradt vagy nem bírja, az a gyenge immunitás jele lehet. Valójában az alvás és az immunrendszer "kétirányú kapcsolatban" áll - egy betegség vagy vírusfertőzés negatív hatással lehet az alvásra, míg a következetes alvás erősítheti az immunrendszert.
  • Megnövekedett stresszszint - a tartós stressz és a magány negatív hatással lehet az immunrendszerre. A stressz valójában csökkenti a nyiroksejtek szintjét, ami megnehezíti a szervezet számára a fertőzések elleni küzdelmet. A stresszkezelés kulcsfontosságú lehet ebben az esetben.
  • Emésztési problémák - ha gyakran vannak anyagcsereproblémái (hasmenés, fájdalom, görcsök stb.), az a legyengült immunrendszer jele lehet. Ha a "jó" bélbaktériumok (probiotikumok, laktobacillusok és bifidobaktériumok) nem működnek, az immundrendszert negatív hatások érik.  

Honnan tudom, hogy erős az immunitásom?

Ha a fent leírt problémák és tünetek nem érintik Önt, akkor nagyon valószínű, hogy immunrendszere erős és egészséges.

Különösen, ha odafigyel az étkezési szokásaira, az aktivitásra és az alvásra, a test erős immunitással válaszol.

Mi az erős immunitás 5 jele?

Az erős immunitás 5 fő jele a következő:

  1. Nem gyakran fázol meg, vagy nem gyógyulsz ki nagyon gyorsan a betegségekből.
  2. A sebeid gyorsan gyógyulnak
  3. Energikus vagy, és jól kezeled a stresszes helyzeteket.
  4. Az anyagcseréd zökkenőmentes
  5. Mélyen és elég órát alszol

Milyen betegségeket okoz a gyenge immunitás?

A hosszú távon gyenge immunrendszer nagyon széles skálán okozhat betegségeket - az enyhébb gyulladásoktól vagy megfázástól a súlyos krónikus betegségekig.

Az enyhébb gyulladások közé tartoznak például a tüdőgyulladás vagy a mandulagyulladás, az emésztőrendszer különböző fertőzései stb.

Ha azonban ez a jelenség hosszú évekig fennáll, és az immunrendszer nem kap megfelelő támogatást, akkor a következő betegségek kialakulásához vezethet: asztma, cukorbetegség, Crohn-betegség, különböző fokú immunhiány, autoimmun betegségek, DiGeorge-szindróma és sok más.

Hogyan lehet megerősíteni az immunrendszert?

Az immunitást különböző módokon lehet fokozni. Sokan úgy gondolják, hogy van egy egyszerű válasz arra a kérdésre, hogyan lehet megerősíteni az immunrendszert, vagy hogy egy táplálékkiegészítő biztosítja ezt. Viszont ez több tényező eredménye.

A válasz arra a kérdésre, hogy hogyan lehet az immunitást erősíteni, a következő: megfelelő életmóddal, bizonyos élelmiszerekkel és táplálékkiegészítőkkel.

Milyen ételeket kellene fogyasztanom az immunrendszerem erősítése érdekében?

Fontos, hogy egészséges étrendet állítsunk be - nem szabad csak bizonyos élelmiszerekre összpontosítani. Ha az étrend kiegyensúlyozott, elegendő fehérjét, szénhidrátot, zsírt, rostot és vitamint tartalmaz, ez az első lépés az egészséges immunrendszer felé.

Az immunsejtek növekedése és működése szempontjából kritikus tápanyagok például a C-vitamin, a D-vitamin, a cink, a szelén, a vas és a fehérje (beleértve a glutamin nevű aminosavat). Ezek a tápanyagok számos élelmiszerben megtalálhatók.

Egyes hasznos mikrobák az élelmi rostokat rövid szénláncú zsírsavakra bontják, amelyek bizonyítottan serkentik az immunsejtek aktivitását. Ezeket a rostokat néha prebiotikumoknak is nevezik, mivel táplálékot jelentenek a mikrobák számára. Ezért a probiotikus és prebiotikus élelmiszereket tartalmazó étrend előnyös lehet.

  • Probiotikus élelmiszerek: kefir, joghurt élő aktív kultúrákkal, fermentált zöldségek, savanyú káposzta, tempeh, kombucha tea, kimchi és miso.
  • Prebiotikus élelmiszerek: fokhagyma, hagyma, póréhagyma, spárga, csicsóka, pitypang, banán és tengeri moszat. Általánosabb szabály azonban az, hogy az étrendben sokféle gyümölcsöt, zöldséget, babot és teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasszunk, amelyek prebiotikumok.

Az alábbi képen összegyűjtöttük Önnek azokat az élelmiszereket, amelyek rendkívül jótékonyan hatnak az immunrendszerére.

etelek-az-eros-immunrendszerert

Hogyan lehet megerősíteni az immunrendszert táplálékkiegészítők segítségével?

Számos vitamin könnyebben kiegészíthető étrend-kiegészítőkkel. A következők nagyon hasznosak az immunitás szempontjából:

Hogyan támogathatom az immunitásomat az életmódommal?

Az általános életmód az egyik legfontosabb tényező, ha az erős immunrendszerre és az egészséges szervezetre összpontosítunk.

8 tipp az erős immunitásért:

  1. Kövesse az egészséges étrendet - vitaminokban, fehérjékben, tápanyagokban gazdag, sok gyümölccsel és zöldséggel. A mirelit áruk és a gyorséttermek korlátozásával.
  2. Korlátozza a dohányzást, ha dohányzik - ideális esetben szabaduljon meg ettől a szokástól.
  3. Korlátozza az alkoholfogyasztást a minimálisra - vagy lehetőleg hagyja abba teljesen.
  4. Hetente legalább 2-3 alkalommal, legalább fél órán keresztül mozogjon. Növelje egész napos aktivitását - sétáljon többet, lépcsőzzön a lift helyett stb.
  5. Győződjön meg róla, hogy legalább napi 7-9 óra jó minőségű alvást kap. Ideális esetben a lefekvés előtti utolsó órát kék fény nélkül töltse, és próbáljon meg kialakítani egy rutint - ugyanabban az időben aludjon el és keljen fel.
  6. Próbálja meg optimálisan kezelni a stresszt - ez egy nagyon nagy kihívás. A testmozgás, a mozgás, a jóga, a naplóírás, a meditáció, a nevetés, a jó minőségű ételek segíthetnek a stressz kezelésében.
  7. Gyakran mosson kezet - amikor a szabadban tartózkodik, ételkészítés és étkezés előtt és után, WC-használat után, köhögés vagy orrfújás után.
  8. Ne hanyagolja el a mentális egészségét sem - a fizikai és a mentális egészség között szoros kapcsolat van. Ha úgy érzi, hogy mentális egészségével kapcsolatban segítségre van szüksége, forduljon pszichológushoz vagy pszichiáterhez.

Források:

Definition of immune system - NCI Dictionary of Cancer Terms - NCI

Types of Immunity to a Disease | CDC

How does the immune system work? - InformedHealth.org - NCBI Bookshelf (nih.gov)

Weakened Immune System - Penn Medicine

Diseases of the Immune System - Genes and Disease - NCBI Bookshelf (nih.gov)

Nutrition and Immunity | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health