Az ashwagandha hatásai - hogyan előzze meg az életminőség romlását?

Az ashwagandha hatásai - hogyan lehet megelőzni az életminőség romlását?

Az Ashwagandha, más néven indiai ginzeng, egy ősi gyógynövény, amely Indiában, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein terem. Gyökerét már évszázadok óta használják számos egészségügyi előnye miatt.

Az Ashwagandha egy olyan gyógynövény, amelyet én indiai sáfránynak nevezek. A hagyományos természetes gyógyítás egyik leghíresebb gyógynövénye. Népszerűségét a férfiak egészségére és termékenységére gyakorolt jótékony hatásai miatt nyerte el.

 

Mi az az Ashwagandha?

Az Ashwagandha egy szubtrópusi vagy trópusi növény, amely 1,5 méter magasra nő. Elsősorban Indiában és Ázsia, Afrika és Európa trópusi országaiban található. Apró sárgászöld virágai, levelei és kerek, narancsvörös bogyó alakú termése van.

Sok kultúra szerint gazdag összetételének köszönhetően a természeti csodák közé sorolható. Az ayurvédikus gyógyászatban az egyik legszélesebb körben használt gyógynövény.

Az Ashwagandha növény különböző formákban, különösen kapszula, tabletta, tea, por vagy tinktúra formájában kapható.

Az ashwagandha a hagyományos gyógyászatban erős jelenléttel bír, mivel magas hatóanyag-tartalma flavonoidokat, alkaloidokat, szaponinokat, laktonokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

 

 

Melyek az ashwagandha fő hatásai?

Más adaptogén növényekhez hasonlóan az Ashwagandha is segít a szervezetnek fenntartani a homeosztázist, és ezáltal a belső környezet egyensúlyát.

Összességében jótékony hatással van az immunrendszerre és a mentális egészségre. A pajzsmirigyet, az idegrendszert és a férfi libidót támogató hatásai vannak.

Az Ashwagandha növény leghíresebb hatásai

 1. Az immunitás támogatása

Az Ashwagandha nagy mennyiségű antioxidánst, ásványi anyagokat és C-vitamint tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert.

A gyógynövény hatóanyagai gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatásúak. Elősegítik az antioxidáns aktivitást, amely megvédi a sejteket a szabad gyököktől, és így megakadályozza az oxidatív stresszt.

Az Ashwagandha az energia, valamint a szervezet általános vitalitásának és erejének fokozására is hasznos.

 1. A mentális állapot és az idegrendszer támogatása

Az Ashwagandha leginkább arról ismert, hogy képes csökkenteni a stresszt és javítani a jelenlegi mentális állapotot. Egyes tanulmányok rámutatnak a szorongás és a depresszió elleni gyógyhatásokra.

A növény küzd a szorongás, a stressz és az érzelmi feszültség, a depresszió ellen, és nyugtató hatással van az elmére. Szabályozza vagy csökkenti a kortizol hormon szintjét.

Támogatja az agyi aktivitást, javítja a koncentrációt, elősegíti a memóriát a fókuszálással. Egyes tanulmányok szerint az Ashwagandha enyhítheti a memória- és agyműködési problémákat.

A növényt az epilepszia támogató kezelésével kapcsolatos kutatások tárgyát is képezi.

 1. Termékenység és tesztoszteron támogatás férfiaknál

Az Ashwagandha különösen ismert a tesztoszteronszintre és a férfi nem szexuális egészségére gyakorolt erőteljes hatásairól

Egyes kutatások összefüggést mutatnak az Ashwagandha szedése és a spermiumok számának és mozgékonyságának növekedése között, és végül, de nem utolsósorban a tesztoszteronszint növekedése között.

Ugyanakkor az Ashwagandha természetes afrodiziákum, amely elősegíti a nemi vágyat és a libidót. Segít továbbá a nemi szervek, a medence területének jobb vérkeringésében mind a férfiak, mind a nők esetében, és így jótékony hatással van a meddőség ellen.

 1. Hatás a szív- és érrendszerre

Egy másik hatása a szív- és érrendszer támogatása. A növény elősegíti a vérnyomás, a rossz LDL-koleszterin és a vércukorszint csökkentését.

Az Ashwagandha segíthet javítani az érfalak szilárdságát és a vérkeringést, valamint a test szöveteinek vérellátását. Magas vastartalmának köszönhetően a vörösvértestek számának növelésében működik.

 1. Az anyagcsere és az izomtömeg támogatása

Pozitív eredményeket hoztak azok a kutatások is, amelyek kimutatták, hogy az Ashwagandha elősegíti az izomnövekedést, miközben segíti az izmok regenerálódását. Támogatja az energiaanyagcserét és a zsírégetést.

 

Az Ashwagandha segíthet a pajzsmirigy alulműködésében is, és így abban, hogy az nem képes elegendő mennyiségű hormont termelni.

Az Ashwagandha lehetséges hatásainak összefoglalása:

 • Az immunrendszer és az immunitás erősítése
 • Gyulladáscsökkentő hatás
 • Antioxidáns hatás
 • A szervezet vitalitásának támogatása
 • LDL-koleszterinszint csökkentése
 • A vérnyomás csökkentése
 • A vércukorszint csökkentése
 • Szív- és érrendszeri támogatás
 • Támogatja az agyi aktivitást
 • Antidepresszáns hatás
 • A kortizolszint szabályozása
 • A pajzsmirigy aktivitás serkentése
 • Az izomerő növekedésének elősegítése
 • Támogatja a tesztoszteron termelést

 

 

Ashwagandha otthoni termesztése

Bár ez a gyógynövény szubtrópusi természetű, bizonyos feltételek mellett hazai környezetben is termeszthető.

Az Ashwaghanda nem szívós növény, ezért a fagyoktól védeni kell.

Termesztheti cserépben egy meleg lakásban vagy egy speciális fűtött üvegházban. A sok napfény elengedhetetlen az Ashwagandha termesztéséhez mind a beltérben, mind a szabadban.

A magokat főként tavasszal vessük el, és a nyári melegebb időjárás idején hagyjuk a növényt a szabadban. A nyár vége felé a növényt be kell költöztetni a lakásba vagy meleg környezetbe.

A termesztéshez elegendő nedvességre és szerves trágyával történő trágyázásra van szükség.

Mivel az Ashwagandha bokor akár 1,5 méter magas is lehet, elegendő helyre van szüksége a gyökerei számára, amit egy nagy cserépben biztosíthat. Következésképpen különösen a növény gyökerét használják fel.

 

Az Ashwagandha-nak is vannak mellékhatásai?

Néhány személynek azonban nem szabad szednie az Ashwagandhát, beleértve a terhes és szoptató nőket.

Terhes és szoptató nőknek nem szabad az Ashwagandha-t semmilyen formában szedni a hatások miatt. Ugyanez vonatkozik a gyermekekre is.

A pajzsmirigybetegségben szenvedő betegeknek ébernek kell lenniük az Ashwagandha szedésekor, mert serkentheti a pajzsmirigyhormonok aktivitását és szintjét.

Csökkentheti a vércukor- és vérnyomásszintet is, ezért óvatosan kell eljárni, ha a vérnyomás vagy a cukorbetegség (diabetes mellitus) szabályozására gyógyszeres terápiát szednek.

Az emberek általában kis és közepes dózisban problémamentesen tolerálják az Ashwagandhát. Másrészt, ha nagy mennyiségben fogyasztják ezt a növényt, az emésztőrendszer bélrendszerének irritációja miatt emésztési zavarokhoz, hasmenéshez vagy hányingerhez vezethet.

Egyes egyéneknél a hosszan tartó használat fáradtságot és álmosságot okozhat. Ritkán allergiás reakció is előfordulhat. Bármilyen mellékhatás esetén ne szedje tovább az Ashwagandhát, és konzultáljon orvosával az egészségi állapotáról.

 

Ashwagandha férfiak számára

Termékenység és tesztoszteron támogatás férfiaknál

Az Ashwagandha különösen ismert a tesztoszteronszintre és a férfi nem szexuális egészségére gyakorolt erőteljes hatásairól. 

Egyes kutatások összefüggést mutatnak az Ashwagandha szedése és a spermiumok számának és mozgékonyságának növekedése között, és végül, de nem utolsósorban a tesztoszteronszint növekedése között.

Ugyanakkor az Ashwagandha természetes afrodiziákum, amely elősegíti a nemi vágyat és a libidót. Segít továbbá a nemi szervek, a medence területének jobb vérkeringésében mind a férfiak, mind a nők esetében, és így jótékony hatással van a meddőség ellen.

Az Ashwagandha egy olyan növény, amelyet a világ legnagyobb gyógynövényrendszerében prémium minőségű természetes toniknak tartanak. Az ayurvédikus gyógyászati rendszer egyik legértékesebb gyógynövénye, amelynek felhasználási története több mint 3000 éves. Az Ashwagandha, más néven téli cseresznye, javítja a szervezet fizikai erőnlétének fenntartására való képességét, és javítja a szervezet alkalmazkodását a különböző típusú stresszhez.

Források:

Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial - PMC (nih.gov)

Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study - PMC (nih.gov)

A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) in Aging, Overweight Males - PMC (nih.gov)

Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application - PubMed (nih.gov)

A systematic review of the clinical use of Withania somnifera (Ashwagandha) to ameliorate cognitive dysfunction - PubMed (nih.gov)