Legyengült immunitás - búcsúzzon el tőle örökre

Mondjon örökre búcsút a legyengült immunitásnak - minden, amit tudnia kell

 

Nap mint nap belépünk egy olyan világba, ahol végtelen számú vírus, baktérium és különféle egyéb külső hatások vesznek körül bennünket. Testünk egy olyan falként szolgál, amely megvéd minket a nemkívánatos látogatóktól. Néha azonban ez a fal meggyengül, és a nemkívánatos látogatók behatolnak a testünkbe. Ebben a pillanatban az immunitást betegségek és egészségügyi komplikációk veszélye fenyegeti. Ne hagyja, hogy immunitása veszélybe kerüljön, és a test falai meggyengüljenek. Tartsa azt a legjobb formában egészséges életmóddal és megfelelő testápolással.

Legyengült immunitás - így lehet felismerni

 

Minden nap észrevesszük a testünket, de a veszélyeztetett immunitás felismerése nehéz lehet. Általában összezavarnak minket a tünetek, amelyek változatosak lehetnek, és különböző betegségekkel hozhatók összefüggésbe. Íme néhány jel és tünet, amelyek jelzik számunkra, hogy immunrendszerünk legyengült:

  1. Fertőzésekre való fogékonyság - különösen légúti fertőzések, mint például influenza, megfázás, torokfájás és tüdőfertőzések.
  2. A betegségek gyakoriságának és időtartamának növekedése, visszatérő fertőzések
  3. Problémák tapasztalása
  4. Fejfájás
  5. Gyulladás
  6. Fáradtság
  7. Izom- és ízületi fájdalom
  8. Autoimmun betegségek - olyan betegségek, amelyekben a szervezet immunrendszere saját sejtjeit és szöveteit támadja meg.

Fokozott figyelmet fordítson a lassan gyógyuló sebekre is. Ha a sebek lassan gyógyulnak vagy begyulladnak, az arról árulkodhat, hogy az immunrendszer nem elég erős a fertőzések leküzdéséhez, és lassítja a szövetek regenerálódását. Egyébként, ha az immunrendszer túlterhelt, nem tudja megfelelően szabályozni a válaszreakcióit, és akkor a szervezetünk fokozottan érzékeny az allergiákra és az allergénekre.

Egyszerűen fogalmazva, a legyengült immunitású emberek gyakrabban betegszenek meg, és a betegség időtartama hosszabb.

Miért gyengülhet az immunitás?

Az immunrendszer testünk védelmi mechanizmusaként szolgál. Feladata, hogy a képzeletbeli falak (testünk) mindig erősek, egészségesek maradjanak, és ne engedjék be a különböző kórokozókat. Számos olyan tényező van, amely hozzájárul az immunitás gyengüléséhez, és növeli a szervezet fertőzésekre és betegségekre való fogékonyságát.

Krónikus stressz

Ennek egyik fő oka a krónikus stressz. Ha hosszú ideig stresszes környezetben működik, és nem tudja kontrollálni a stresszt, az negatív hatással lehet az immunrendszerére. Amikor stresszes állapotban vagyunk, a szervezetünk stresszhormonokat termel, amelyek elnyomják az immunválaszt. Ez ahhoz vezethet, hogy a szervezet gyengül a fertőzések és a gyulladásos folyamatok elleni küzdelemre való képessége.

Alváshiány

Egy másik tényező, amely gyengítheti az immunitást, az alváshiány. Az alvás nemcsak az izmokat regenerálja a megerőltető fizikai tevékenység után, hanem az immunrendszert is helyreállítja és erősíti. A minőségi alvás hiánya csökkent antitesttermeléshez vezethet, ami más immunrendszeri tényezőkkel együtt fogékonyabbá tesz minket a fertőzésekre.

Egészségtelen táplálkozás

Ha egészségtelenül táplálkozik, és a szervezetéből hiányoznak a szükséges tápanyagok, ez is oka lehet az immunitás gyengülésének. A szervezet védekezőképessége gyengül, ha nem elegendő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst viszünk be. Próbálja meg átgondolni, hogy az étrendje tartalmaz-e elegendő zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét és rostot. Ellenőrizze ezeknek a tápanyagoknak a bevitelét, mivel ezek hiánya az immunrendszer rossz működéséhez vezethet.

A fizikai aktivitás hiánya

Néha nem elég egészségesen táplálkozni, mozogni is kell! A fizikai aktivitás hiánya is hozzájárulhat az immunrendszer gyengüléséhez. Az elegendő mozgás és testmozgás pozitív hatással van a szervezetünkre. A fizikai aktivitás javítja a vér- és nyirokkeringést, ami biztosítja az immunsejtek anyagainak hatékonyabb továbbítását a szervezetben. Emellett a testmozgás boldogsághormonokat - endorfinokat - szabadít fel, amelyek javítják a hangulatot és gyulladáscsökkentő hatásúak. 

Vannak más tényezők is, amelyek gyengített immunitást okozhatnak, mint például a kortikoszteroid gyógyszerek szedése, az alapvető higiéniai intézkedések be nem tartása vagy a személy életkora.

 

Kattintson a képre az immunitás erősítését segítő termékekért.

termekek

Mítoszok a legyengült immunitásról

Manapság az emberek nagyobb figyelmet fordítanak az immunrendszerük ápolására. Erről talán az utóbbi években bennünket sújtó koronavírus helyzet tehet. Az immunrendszer megfelelő ápolása iránti fokozott érdeklődéssel együtt számos mítosz vagy téves információ is megjelenik. Összeállítottunk néhány érdekes tényt az Ön számára.

Védekezzünk a hideg ellen, a hideg betegséget okoz! - MÍTOSZ

A téli szezon gazdag különböző vírus- és influenzajárványokban. Az emberek úgy gondolják, hogy az alacsony hőmérséklet a hibás. Tévednek. A valódi ok az emberek viselkedésének megváltozása. Télen beköltözünk a lakásokba, ahol sokkal több időt töltünk. A beltéri környezetben a vírusok és baktériumok gyorsabban terjednek, mint a kültéri környezetben. Mivel a hidegebb időjárás miatt az emberek közelebb kerülnek egymáshoz, egy egyszerű tüsszentés - szoros érintkezés emberek között kis helyen - elég lehet a megfázás terjedéséhez.

A hideg biztosan nem az ellenséged! A rendszeres keményítés javítja az immunrendszert - növeli a légutak véráramlását, így az immunsejtek gyorsabban mozognak.

A kézmosás "megöli" a vírusokat - MÍTOSZ

Talán meglepődik, ha megtudja, hogy a kézmosás valójában nem pusztítja el a vírusokat. A vírusok nem élnek, így nem képesek szaporodni. A szappan a vírusok membránjához vagy külső falához tapad. Következésképpen ragacsos állapot alakul ki, amely lehetővé teszi, hogy a mikrobákat vízzel leöblítsük. Amikor kezet mos, szó szerint lemossa magáról a vírusokat, amelyek megbetegíthetik Önt. Az alapos kézmosás után mindenképpen szárítsa meg a kezét. Száraz kézről nehezebben terjednek a vírusok.

"Több sport = jobb immunitás" - Minél többet sportolunk, annál jobb az immunitásunk - MÍTOSZ

A rendszeres testmozgás sport formájában jót tesz a szervezetünknek. Nem hiába mondják: "Mindenből túl sok árt az embernek!" Ez a szabály tökéletesen illik a túlzott sport és az immunrendszer közötti együttműködésre. Ha a szervezetet nagy fizikai terhelésnek tesszük ki anélkül, hogy elegendő időnk lenne a pihenésre, az hasonlóan megterhelő hatással van a szervezetre, mint a túlzott stressz, ami gyengíti az immunitást. Ügyeljen arra, hogy megerőltető sportolás után megfelelő pihenést biztosítson a szervezetének.

A szezonális allergia a legyengült immunrendszer jele - MÍTOSZ

Ennek az ellenkezője igaz. A szezonális allergia egy túlműködő immunválasz eredménye, amely a levegőben lévő apró részecskéket összetéveszti a káros mikroorganizmusokkal. Az allergiára úgy is gondolhatunk, mint a túl éber immunrendszer jellemzőjére. Az allergiát nem baktériumok vagy vírusok váltják ki. Allergiában a szervezet olyan részecskékre (pollen, por, penész) reagál, amelyek potenciális kórokozóként jutnak be a szervezetbe.

BÓNUSZ: A jó tyúkhúsleves gyógyítja a megfázást - MÍTOSZ

Bármilyen jól hangzik is, egy tál leves nem jelent semmiféle gyógymódot. Sajnos maga a leves sem büszkélkedhet mágikus gyógyító képességekkel. Nem kell búslakodni, és nem kell abbahagyni az evését. A tyúkhúsleves, különösen egy jó házi készítésű, remek módja annak, hogy kiadós táplálékhoz jusson ízletes módon. Tele van minőségi összetevőkkel és a zöldségekből származó antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek a szervezetednek feltöltődni, amikor szükséged van rá.

Hogyan lehet támogatni a legyengült immunrendszert?

Sikerült eddig elolvasnod? Akkor már tudja, mi gyengítheti az immunitását, és milyen mítoszok terjednek az immunitásról. Azonban még mindig kíváncsi vagy, hogyan támogathatod az immunrendszeredet. Ez egyszerű. Csak kerülnie kell azokat a dolgokat és módokat, amelyek gyengítik az immunrendszerét.

Életmódváltás

Próbáljon meg változtatni az életmódján. Szánjon legalább napi 30 percet a testmozgásra. Ez nem nehéz - sétáljon egyet a természetben; jógázzon; látogasson el egy fitneszközpontba, vagy próbálja ki a csoportos testmozgást, rengeteg lehetőség közül választhat. Nem elég, ha csak azért megy el a fitneszközpontba, hogy fényképet készítsen! Adj a testednek elegendő pihenést minőségi alvás formájában. A felnőttek számára ajánlott alvás időtartama 7-9 óra. Ne aludjon azonban egész hétvégén. Minimalizálja a stresszt és javítsa a mentális jólétét, kerülje a tartós stresszt.

Egészséges táplálkozás

Ne feledkezzen meg az egészséges táplálkozásról sem. Élelmiszerek vásárlásakor olyanokat válasszon, amelyek vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok és magas tápértékűek. Készítsen olyan étrendet, amely gazdag fehérjében, hüvelyesekben, tartalmaz C- és D-vitaminban gazdag gyümölcsöket, de ha bármilyen gyümölcshöz vagy zöldséghez nyúl, az lesz a jó választás. A legjobbak a citrusfélék, az alma, a málna, a szeder, a zöldségek közül pedig a brokkoli, a spenót vagy a sárgarépa. Az antioxidáns hatásról a zöld tea és a kurkuma gondoskodik. Ne hagyja ki a halat, az omega-3 zsírsavakban gazdag, és kerülje a sült ételeket, a túlzott alkoholfogyasztást, és ajánlott korlátozni a dohányzást.

 

 

Táplálékkiegészítők

Amint azt a minden sarkon ránk ugró különböző reklámokból megtudhatjuk, a megfelelő táplálékkiegészítők szedésével is erősíthetjük immunrendszerünket.

C-vitamin

A C-vitamin fokozza a fehérvérsejtek termelődését, és így hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és javításához. Gyulladáscsökkentő hatású és erős antioxidáns.

B-komplex

A B-komplex a szervezetünk működéséhez fontos B-vitaminok csoportja. Támogatják az antitestek (B6) és a fehérvérsejtek (B6; B9; B12) termelődését, gyulladáscsökkentő hatásúak (B6; B12) és támogatják a sejtek energiatermelését (B1; B2; B3; B5), hogy a szervezet le tudja küzdeni a fertőzéseket és a betegségeket.

Acai bogyó

A sötétkék bogyós gyümölcs, amely a dél-amerikai Acai-fákon terem, egyre népszerűbb nálunk is. Acai bogyó néven is ismert, az egyik legerősebb természetes antioxidáns és a legegészségesebb gyümölcs a világon. Remekül támogatja az immunrendszert.

Kurkumin

A kurkumin, a kurkuma hatóanyaga szintén említésre méltó. A fent említett étrend-kiegészítőkhöz hasonlóan gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású, elősegíti a fehérvérsejtek és az antitestek termelődését. Emellett segíti a citokinin, az immunválaszt szabályozó fehérje kialakulását.

Érdekes információkat hoztunk Önnek az immunrendszerről. Rövid és egyszerű útmutatót adtunk arról, hogyan javíthatod az immunrendszeredet. Ez csak rajtad múlik. Ne habozzon, kezdje el még ma, és előzze meg a kellemetlen betegségeket.

Források:

How to boost your immune system - Harvard Health

What Exactly Does It Mean to Be Immunocompromised? - Dr. Axe (draxe.com)

Behaviorally Assessed Sleep and Susceptibility to the Common Cold - PubMed (nih.gov)

Exercise and the Regulation of Immune Functions - PubMed (nih.gov)