A Reishi gomba hatásai: miért ez a legértékesebb gyógynövény a kínai gyógyászatban?

A Reishi gomba hatásai: miért ez a legértékesebb gyógynövény a kínai gyógyászatban?

Reishi gomba - pótolhatatlan helyet foglal el a hagyományos kínai gyógyászatban. Több mint 2000 éve használják elsősorban az egészségmegőrzésre. A kínai orvoslás az élet meghosszabbítása céljából is használja. Olvasson tovább, ha érdekli a téma: reishi gomba hatásai.

Ezenkívül számos más betegség kezelésére és megelőzésére is használják - még rákellenes hatást is tulajdonítanak neki.Jelenleg több mint 2000 Reishi gombafajta ismert. Ezek közül azonban csak hatot vizsgáltak meg gyógyító potenciáljuk tisztázása érdekében.

Reishi, Lingzhi, Ganoderma sichuanense, Ganoderma lingzhi. Ezek a csoportok közé tartozik a Reishi:

  • piros,
  • Fekete,
  • Kék,
  • Fehér,
  • Sárga,
  • és lila.

Miért érdemes a reishi gombát választani?

Ezek közül a legjobb hatást a fekete Reishi - Ganoderma Sinensis és a vörös Reishi érte el. Ennek a "csodagombának" a hivatalos neve - Ganoderma Lucidum. Neve a "lucidus" szóból származik, ami fényes szót jelent.

A reishi gombának a termőtest alsó része világos színű. Néha egy világos színű perem is megjelenhet a termőtest peremén. Maga a gomba azonban sötétvörös színű, mivel a fa kérgéből nő, textúrája a fára hasonlít.

Eredetileg Ázsiából, különösen Kínából, Japánból és Koreából származik, de ma már világszerte termesztik és forgalmazzák gyógyászati tulajdonságai miatt. Farmakológiai hatásaihoz olyan fő alkotórészek, mint a poliszacharidok, triterpenoidok és peptidek járulnak hozzá.

A mikológián belül a reishi gombát a Ganoderma nemzetségbe sorolják, amely a Basidiomycota csoportba tartozó gombafaj. Ez a nemzetség különböző fajokat tartalmaz, de a Ganoderma lucidum az egyik legismertebb és legfontosabb közülük a gyógyászati felhasználás szempontjából. Ez a faj a természetben a fa lebontásában betöltött ökológiai szerepe miatt is fontos.

Összességében a reishi gomba nemcsak megjelenése és ökológiai szerepe miatt lenyűgöző, hanem mindenekelőtt gyógyászati tulajdonságai miatt, amelyek a hagyományos és a modern gyógyászat fontos részévé teszik.

 

Bioaktív összetevők:

A Reishi gomba tartalma fokozza az immunrendszer sejtjeinek hatását. Növelik a következők hatását:

  • makrofágok,
  • B- és T-limfociták,
  • NK-sejtek,
  • dendritikus sejtek.

A reishi gomba legfontosabb hatásai:

    • Erősíti az immunitást
    • A szív és az erek egészségének elősegítése
    • Gyulladáscsökkentő hatások
    • Támogatja a májműködést
    • Antioxidáns hatások
    • Antidiabetikus hatások
    • A psziché és az alvás minőségének támogatása
    • Az idegrendszer támogatása
    • Antiandrogén hatások
    • Azt is feltételezik, hogy gyulladáscsökkentő hatása van a rákban (jelenleg nincs erre vonatkozó kutatás), és hogy hat a bél mikroflórájára - amely megvédi a szervezetet a fertőzésektől.

Lehetséges mellékhatások:

    1. Emésztési problémák: egyeseknél enyhe emésztési problémák, például székrekedés, hasmenés vagy hányinger jelentkezhet.
    2. Allergiás reakciók: egyes embereknél allergiás reakciókat okozhatnak, különösen, ha más gombafajokra vagy pollenekre allergiásak.
    3. Vérzés: vannak olyan esetek, amikor a Reishi gomba szedése növelheti a vérzés kockázatát, különösen vérhígító gyógyszereket szedőknél.
    4. Gyógyszerkölcsönhatások: A Hube Reishi fő hatóanyagai kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel. Ezért fontos, hogy a Reishi gomba szedése előtt konzultáljon orvosával, különösen, ha bármilyen gyógyszert szed.
    5. Alacsony vérnyomás: Egyeseknél a Reishi gomba szedése vérnyomásesést okozhat, ami problémás lehet a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedők számára.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a mellékhatások ritkák, és a legtöbb ember jól tolerálja a Reishi gombát. Ha azonban a Reishi gomba szedése után bármilyen mellékhatást tapasztal, ajánlott abbahagyni a szedést, és konzultálni orvosával. A Reishi gomba szedése előtt mindig tanácsos konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, különösen, ha már meglévő egészségügyi problémái vannak, vagy más gyógyszereket szed.

Kültéri használat:

A jutalmazó tartalmi tulajdonságok ezt a gombát külső használatra is predesztinálják. Krémek, balzsamok, olajok formájában segít a bőr és a haj számára. Összefoglaltuk a leghíresebb területeit a külső szépség és esztétika számára. Biztosan értékelni fogják mind a nők, mind a férfiak.

  1. 1. Bőrkrémek és masszázsolajok. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segíthet enyhíteni az olyan bőrproblémákat, mint az ekcéma és a pattanások. Segít a bőr öregedése ellen.
  2. 2. Nyugtató balzsamok: bőrbalzsamokban használható irritáció, kiütések és egyéb bőrproblémák enyhítésére. Gyulladáscsökkentő hatása enyhülést biztosíthat és elősegítheti a gyógyulást.
  3. 3. Hajápolás. Segíthet a korpásodás csökkentésében és az általános hajminőség javításában.
  4. 4. Kenőcsök. Regeneráló és gyulladáscsökkentő tulajdonságai elősegíthetik a gyógyulást.
  5. 5. Relaxáló fürdők. Ez egy pihentető és nyugtató élmény lehet, amely a bőrproblémák esetén is hasznos, és elősegíti az általános ellazulást.
  6. 6. Bőrtonerek: kiegyensúlyozzák a bőr pH-értékét, enyhítik az irritációt és javítják a bőr általános megjelenését.

Tudományos tanulmányok és bizonyítékok:

A klinikai vizsgálatok még korai szakaszban vannak, de néhány előzetes eredmény arra utal, hogy a reishi számos betegség, többek között a rák, a magas vérnyomás és az allergia kezelésében jótékony hatással lehet. További kutatásokra van azonban szükség e hatások megerősítéséhez, valamint az optimális dózisok és alkalmazási formák meghatározásához.

Összességében a preklinikai és klinikai vizsgálatok fontos lépést jelentenek a reishi gombák gyógyhatásának és a modern egészségügyben betöltött lehetséges szerepének megértésében. További kutatásokra és klinikai vizsgálatokra van szükség hatékonyságuk és biztonságosságuk megerősítéséhez, mielőtt széles körben alkalmaznák őket a gyógyászatban.

Hogyan kell fogyasztani a reishi gombát:

  • A Reishi gombát többek között a következő készítményekben használják és értékesítik:

Ajánlott adagolás és elkészítési módok

A Reishi gomba adagolása nagyon egyéni lehet - a személy kellemetlensége, kora, súlya alapján. Az ideális napi adag 1300 mg és 5400 mg Reishi gomba között mozog.

Összefoglalva, bár a Reishi gombát és kivonatait már évezredek óta használják - nincs megerősített tudományos bizonyíték a hatásaira.

A Reishi gomba számos pozitív hatását írták le.

A Reishi termék kiválasztásakor keressen olyan megbízható márkákat, amelyek tájékoztatást nyújtanak termékeik forrásáról, feldolgozásáról és teszteléséről. Kerülje a tisztázatlan forrású vagy hozzáadott nemkívánatos anyagokat tartalmazó termékeket. Azt is fontos ellenőrizni, hogy a termék a termőtestből, a látható föld feletti részből, vagy a micéliumból, a gomba alatti micéliumból készül. A Reishi esetében a termőtestből származó termékek minőség szempontjából megfelelőek.

 

Források

  • sciencedirect.com - Gyógyhatásúak-e a gombák?; Nicholas P. Money
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - A Ganoderma Lucidum terpenoidok és poliszacharidok tumorellenes, antimikrobiális, antioxidáns és antiacetil-kolinészteráz hatása: áttekintés; Darija Cör, Željko Knez és Maša Knez Hrnčič.
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - A növényi eredetű antiandrogénekkel kapcsolatos legújabb információk; Paul Grant, Shamin Ramasamy
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - A Ganoderma lucidumból kivont poliszacharidok egészségvédő hatása; Ewa Seweryn, Anna Ziała, Andrzej Gamian