Memória tabletták - működnek egyáltalán és javítják a memóriát?

Memória tabletták - működnek egyáltalán és javítják a memóriát?

 

Vannak koncentrációs vagy memóriaproblémái? Nehezére esik 5-10 percnél tovább figyelni egy tevékenységre vagy feladatra? A koncentrációs és memóriazavarok különböző problémákat okozhatnak a munkahelyén, vagy a tanulmányi teljesítményében, ha még tanul.

Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni erről a kérdésről.

Milyen tünetei vannak a koncentrációs zavarnak?

A koncentrációs és memóriazavarok negatívan befolyásolhatják a magán- és szakmai életét. A koncentrációs problémáknak számos formája és tünete lehet. A leggyakoribbak a következők:

  • nehézséget jelent mozdulatlanul ülni
  • nehézségek a tiszta gondolkodásban
  • nehézségek a röviddel ezelőtt történt dolgokra való emlékezésben
  • döntési nehézségei vannak
  • gyakran veszít el dolgokat, vagy nehezen emlékszik arra, hogy hol vannak a tárgyai
  • képtelen összetett feladatok elvégzésére
  • elveszti a fókuszt rövid idő után
  • a koncentrációhoz szükséges fizikai vagy szellemi energia hiánya

Természetesen, ha ez csak néhányszor fordul elő, vagy csak olyan esetekben, amikor nagyobb stressz éri, ez normális reakció. Ha azonban ezeket a tüneteket gyakran vagy olyan mértékben észleli magán, hogy már zavarja a munkáját vagy a magánéletét, tanácsos foglalkozni a problémával, és megoldást keresni.

A következő kép azt szemlélteti, hogyan érezheti magát, ha koncentrációs és memóriaproblémái vannak. A bal oldalon az látható, hogyan érezheti magát, ha koncentrációs problémái vannak. A jobb oldalon látható, hogyan lenne optimális megoldani az életben lévő akadályokat.

koncentracio

 

Mi okozza a koncentrációs és memóriaproblémákat?

Ez egy összetett kérdés, amelyet számos tényező befolyásol. A fő tényezők 3 nagy kategóriába sorolhatók.

  1. Genetikai tényezők: ezek a tényezők szinte ellenőrizhetetlenek. A megfelelő életmóddal enyhíthetjük ezeket, de a genetika is meghatározza őket, mint például az ADHD, vagy a Huntington-kórra vagy az Alzheimer-kórra való hajlam.
  2. Betegségek: A memória- és koncentrációs nehézségeket okozó betegségek lehetnek mentális és fizikai jellegűek. A leggyakoribbak a következők:
  • Depresszió és szorongás
  • Demencia
  • Álmatlanság
  • Depresszió
  • Skizofrénia
  • Epilepszia
  1. Életmód: Az egészségtelen életmód jelentős hatással van az idegrendszer megfelelő működésére, amellyel a memória és a koncentráció szorosan összefügg. A legfontosabb tényezők a következők:
  • Alváshiány - ha 7-9 óránál kevesebbet alszik, hosszú távon az agy nem tud kellőképpen regenerálódni az éjszaka folyamán.
  • Tápanyaghiány - az éhség vagy a helytelen táplálkozás energiahiányt okoz az agy számára, amely így nem tud optimálisan működni.
  • Mozgáshiány - a mozgásszegény életmód és a fizikai aktivitás hiánya negatív hatással van az ember kognitív funkcióira.
  • Fáradtság - ez is összefügg az alváshiánnyal, de ha mentálisan kimerült, az alvás önmagában nem segít. Gondoskodjon arról, hogy elegendő pihenést kapjon hobbi, sport, olvasás stb. formájában.
  • Stressz - A túlzott stressz negatív hatással van az ember általános egészségére, és ez alól az idegrendszer, a memória és a koncentrációs képesség sem kivétel. Ha a stresszt kordában tartja, az életminősége nagymértékben javulhat.

Hogyan függ össze a memória és a koncentráció?

A memória és a koncentráció közötti legegyértelműbb kapcsolat abban nyilvánul meg, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel idézik fel azokat az információkat vagy eseményeket, amelyekre koncentrálnak. Például egy könyv olvasására koncentráló személy nagyobb valószínűséggel emlékszik a könyvből származó információkra, mint a háttérben játszott dal szövegére.

A memória és a koncentráció közötti másik kapcsolat az, hogy bizonyos esetekben a memória valójában irányítja a koncentrációt; az emberek hajlamosak arra, hogy a figyelmüket a környezetükre összpontosítsák az emlékeik alapján, mert a memória kontextust biztosíthat a koncentrációhoz.

 

Az agy melyik része irányítja a memóriát és a koncentrációt?

Az emlékek nem csak az agy egy részében tárolódnak. A különböző típusok az agy különböző, egymással összekapcsolt területein tárolódnak. A konkrét terület a memória típusától függ.

  • Explicit emlékek - az Önnel megtörtént eseményekre (epizodikus), valamint általános tényekre és információkra (szemantikus) vonatkoznak. Ezek az emlékek az agy három fontos részében találhatók: a hippokampuszban, a neokortexben és az amygdalában.
  • Implicit emlékek - ezek közé tartoznak például a motorikus emlékek, amelyek a bazális ganglionokra és a kisagyra támaszkodnak.
  • Rövid távú munkamemória - a legfrissebb, rövid távú memória, amely a prefrontális kéregben tárolódik.

 

Hogyan javíthatod a memóriádat és a koncentrációdat?

 

A memória és a koncentráció javításának számos lehetősége és módja van.

 

A koncentráció javítása:

  • Távolítsa el a zavaró tényezőket - ez lehet például a zene, vagy a mobiltelefon, amelyen az értesítések be vannak kapcsolva. Ha azonosítja, hogy mi vonhatja el a figyelmét, és ki tudja iktatni a környezetéből, akkor egy lépéssel közelebb kerül a céljához.
  • Szakítson időt a rendszeres kikapcsolódásra - minden órában szánjon 5-10 percet a pihenésre, például olvasson egy kicsit, sétáljon egyet, vagy végezzen egy gyors nyújtást. Ez felfrissíti az agyát, és jobban tud majd koncentrálni a következő feladatra.
  • Tekintse át gyógyszereit - több gyógyszer mellékhatása lehet az idegrendszerére. Ha rendszeresen szed bizonyos gyógyszereket, érdemes ezt felülvizsgálni.
  • Korlátozza a cukrot - mivel a magas cukortartalmú ételek nagyon magasra emelik a vércukorszintjét, majd ez a szint nagyon gyorsan visszaesik, aminek következtében fáradtnak és dekoncentráltnak érezheti magát.
  • Tartsa aktívan az agyát - végezzen olyan tevékenységeket, amelyek serkentik az agyműködést, például rejtvények, keresztrejtvények, sudoku fejtése, könyvek olvasása stb. Ezek a tevékenységek pozitív hatással vannak a memóriára is.

A memória javítása:

  • Vezesse be a napi mozgást a rutinjába - a fizikai aktivitás javítja a vérkeringést az egész testben, beleértve az idegrendszert és az agyat is. A mozgással javíthatja a memóriáját. Még a legalapvetőbb mozgás is számít, mint például a rövid séták napközben, a nyújtás, a könnyű jóga, a futás vagy más sporttevékenységek.
  • Maradjon rendezett - nagyobb valószínűséggel felejt el valamit, ha a környezete nem szervezett. A napi teendők listájának felírása vagy a nap előre megtervezése segíthet a feladatok elvégzésében.
  • Figyeljen az alvási rendjére - az alváshiány memóriaproblémákhoz vezethet. Az optimális alvásnak 7 és 9 óra között kell tartania. Ideális esetben ébredés és megzavarás nélkül.
  • Táplálkozzon egészségesen - az egészséges táplálkozás pozitív hatással van az agyra és a kognitív funkciókra. Válasszon alacsony zsírtartalmú fehérjeforrásokat, például halat, hüvelyeseket, baromfit. Győződjön meg arról is, hogy elegendő rostot kap gyümölcsök és zöldségek formájában.

Milyen memória tabletták vannak?

Mivel a memória- és koncentrációs problémáknak sokféle oka lehet, több szempontból is vizsgálhatjuk a problémák javítását.

Fontos megjegyezni, hogy vannak olyan étrend-kiegészítők, amelyek segíthetnek, és olyan vényköteles gyógyszerek, amelyek a problémákat kiváltó betegségek kezelésén keresztül segítenek.

tablettak

Csoda sajnos nincs, de türelemmel, megfelelő életmódváltással és táplálékkiegészítőkkel javítani lehet ezeken a problémákon.

Néhány bevált termék tőlünk:

  • Ashwagandha BIO: pozitív hatással van több kritikus területre is a kérdéssel kapcsolatban. Klinikai vizsgálatok szerint segíthet a stressz enyhítésében, javíthatja az alvás minőségét, a memóriát és a koncentrációt.
  • Ginkgo Biloba: az egyik legismertebb gyógynövény a memória és a koncentráció támogatására.  A memória javítására, a koncentráció és a szellemi teljesítmény fokozására használják.
  • Maca: A perui Maca elsősorban arról ismert, hogy képes növelni a libidót és javítani a hangulatot. Ugyanakkor klinikailag igazolt pozitív hatása van a térbeli tanulásra, valamint a memóriazavarok enyhítésére. A Maca megerősítést nyert, hogy javítja a kognitív funkciókat és a motoros koordinációt, és segíthet lassítani az időskori kognitív hanyatlást.

 

 

Hogyan lehet enyhíteni az ízületi fájdalmakat?

 

Valóban működőképesek a memória tabletták?

Ahogy fentebb említettük, nincsenek olyan csoda memória tabletták, amelyek néhány nap alatt megoldják ezeket a nehézségeket. Időbe telik, és életmódváltás nélkül semmilyen étrend-kiegészítő vagy tabletta nem lesz képes maximálisan hatékony lenni.

A fent említett táplálékkiegészítők klinikai vizsgálatokkal támasztották alá előnyeiket. Rendszeresen kell szedni őket ahhoz, hogy hatékonyak legyenek.

Források:

Memory and concentration problems | Stroke Association

4 ways to improve focus and memory - Harvard Health

Memory Loss (Short- and Long-Term): Causes and Treatments (webmd.com)

Where are memories stored in the brain? - Queensland Brain Institute - University of Queensland (uq.edu.au)