Ízületi fájdalom - a leggyakoribb okok és hogyan lehet enyhíteni azt

Ízületi fájdalom 

 

Az ízületi és csontfájdalom sajnos nagyon gyakori egészségügyi probléma. Fiatalabb korosztályokban is előfordul, de a súlyossága és a fájdalom általában növekszik és súlyosbodik az életkor előrehaladtával.

A mai ülő életmód - számítógépes munka és kevés testmozgás - káros hatással van a mozgásszervekre és növeli az ízületi fájdalmakat. Olvasson tovább, ha érdekli ez a téma, és szeretne többet megtudni az okokról és a fájdalom enyhítésének lehetséges módjairól.

Ízületi fájdalom - melyek a leggyakoribb okok?

Az ízületi fájdalomnak számos oka lehet, és a konkrét ok az ízület elhelyezkedésétől, az ízület típusától és az egyén kórtörténetétől függ.

Az ízületi fájdalom leggyakoribb okai a következők:

  • Artritisz: ez egy általános kifejezés, amely az ízületek gyulladására utal. Az ízületi gyulladásnak számos típusa létezik, beleértve az osteoarthritis, a reumatoid arthritis és hasonlók. Az ízületi gyulladásban szenvedő felnőttek közül körülbelül minden negyedik - 15 millió ember - számol be súlyos ízületi fájdalmakról. Ezenkívül az ízületi gyulladásban szenvedő felnőttek közel felének tartós fájdalmai vannak.
  • Bursitis: Ez a bursae-ok gyulladása, amelyek kis folyadékkal teli zsákok, amelyek védik az ízületeket és csökkentik a csontok közötti súrlódást.
  • Íngyulladás: Az inak gyulladása, amely az izmot a csonthoz kötő rostos szövet.
  • Sérülések: Az ízületi fájdalmat sérülések, például rándulás vagy húzódás is okozhatja.
  • Túlterhelés: Az ismételt mozgások vagy az ízület túlzott megterhelése ízületi fájdalmakhoz vezethet.
  • Fertőzés: Az ízületek baktériumokkal vagy vírusokkal fertőződhetnek meg, ami fájdalomhoz és gyulladáshoz vezet.

Melyek az ízületi fájdalom leggyakoribb tünetei?

Az ízületi fájdalom tünetei az enyhétől a legyengítőig terjednek. Elegendő porc nélkül a csontok közvetlenül egymáshoz dörzsölődnek, amikor az ízület mozog. A tünetek a következők lehetnek:

  • Duzzanat
  • Merev vagy megnagyobbodott ízület
  • Fájdalom a mozgásra
  • Zajos ízületek vagy kattogás, nyikorgás vagy pukkanás, amikor az ízület mozog
  • Nehézségek az ízület hajlításában vagy kiegyenesítésében
  • Zsibbadás
  • Mozgásveszteség

Milyen anyagokban szenved hiányt a szervezete, ha ízületi fájdalmai vannak?

Az ízületi fájdalomnak sokféle oka lehet, és nem mindig lehet pusztán az ízületi fájdalom jelenléte alapján megállapítani, hogy mi lehet a szervezet hiányossága. Bizonyos esetekben az ízületi fájdalmat a csontok egészségéhez fontos tápanyagok, például a kalcium vagy a D-vitamin hiánya okozhatja. Az ízületi fájdalmat azonban más tényezők is okozhatják, például gyulladás, sérülés vagy fertőzés.

fajdalom

 

 

Hogyan lehet enyhíteni az ízületi fájdalmakat?

 

Az ízületi fájdalmakat számos módon enyhítheti. Vannak egyszerűbb otthoni módszerek, ha a fájdalom enyhébb - a "szalagok" alkalmazása az ízületre, a hűtő gélek vagy a jég közvetlenül segíthetnek.

A könnyű testmozgás, különösen a nyújtásra összpontosító gyakorlatok nagyon hasznosak lehetnek. A napi rutin részeként a leghatékonyabbak. A napi 10-20 perces nyújtás nagymértékben enyhítheti az ízületi fájdalmakat.

Ha a fájdalom súlyos és hosszú ideig fennáll, tanácsos orvoshoz fordulni és szakszerű segítséget kérni.

Ízületi fájdalom - milyen vitaminok és étrend-kiegészítők segíthetnek?

Kollagén

A kollagén egy olyan fehérjetípus, amely a legnagyobb mennyiségben az emberi szervezetben a csontokban, az ízületekben, a bőrben és a körmökben található. A kollagén felelős a porcok szerkezetéért és tartásáért, és segít megőrizni azok erejét és egészségét.

A kollagén az ízületek és csontok közötti teret kitöltő szövetben található. Ezért a kollagén segít fenntartani a porc, az ízületeket védő gumiszövet épségét. Az ízületek stabilabb térben vannak, és porc védi őket, így kevésbé valószínű, hogy a mindennapi tevékenységek során tönkremennek.

Az alábbi képen látható:

  • Balra: egészségtelen ízület és elegendő kollagén nélküli porc.
  • Jobbra: egészséges ízület és porc elegendő kollagénnel.

kollagen-porc

 

 

Glükozamin

A glükózamin egy olyan vegyület, amely természetes módon megtalálható a szervezetben, és étrend-kiegészítő formájában is elérhető. Általánosan használják ízületi fájdalom és osteoarthritis kezelésére, és tanulmányok megerősítették, hogy segít a sérült porcok újjáépítésében és az ízületi gyulladás csökkentésében.

Kondroitin

A kondroitin a porcokban található, természetben előforduló molekula. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt gyakran használják étrend-kiegészítőként.

A kondroitint általában kapszula vagy por formájában szedik, és gyakran kombinálják glükózaminnal.

MSM

Az MSM vagy metilszulfonil-metán egy természetben előforduló vegyület, amely olyan élelmiszerekben található, mint a friss zöldségek, húsok és tejtermékek. A legtöbbször azonban nem fogyasztunk belőle eleget a táplálékkal, ezért étrend-kiegészítők formájában történő bevitele is ajánlott.

Számos tanulmány vizsgálta az MSM hatását az ízületi fájdalmakra, pozitív eredményekkel. Az MSM hatékonyan csökkenti az ízületi fájdalmat és enyhíti a gyulladást.

Egyéb hasznos vitaminok:

D-vitamin: Ez a vitamin fontos a csontok egészségéhez, és segíthet csökkenteni az osteoarthritis kockázatát.

C-vitamin: Ez a vitamin részt vesz a kollagén, az ízületek egészségének megőrzésében szerepet játszó fehérje képződésében.

Kalcium: Ez az ásványi anyag fontos a csontok egészségéhez, és segíthet csökkenteni a csontritkulás kockázatát, amely gyenge és törékeny csontokat okoz.

K-vitamin: Ez a vitamin részt vesz a csontok egészségében, és segíthet csökkenteni a csontritkulás kockázatát.

Omega-3 zsírsavak: Ezek az olajos halakban, diófélékben és magvakban található zsírok gyulladáscsökkentő hatásúak, és segíthetnek csökkenteni az ízületi fájdalmat és merevséget.

Fontos megjegyezni, hogy a táplálékkiegészítők nem helyettesítik az egészséges táplálkozást, és általában a legjobb, ha a tápanyagokat lehetőség szerint az ételekből szerzi be.

Források:

Joint Pain and Arthritis | CDC

Glucosamine, Chondroitin for Osteoarthritis Pain | Arthritis Foundation

Evaluation of the Effect of Mega MSM on Improving Joint Function in Populations Experiencing Joint Degeneration - PMC (nih.gov)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/

Glucosamine and Chondroitin for Osteoarthritis | NCCIH (nih.gov)