Alvásproblémák - okok és megoldások

Alvásproblémák - mi okozza őket, és hogyan lehet megoldani őket

 

Az alvásproblémák gyakoriak, és a társadalom nagy része számára ezek olyan problémákat jelentenek, amelyek minden éjszaka gyötrik őket. Ez egy fontos probléma, amely megérdemli az Ön figyelmét. Ha önnek is vannak alvásproblémái, vagy érdekli ez a téma, olvasson tovább.

Milyen típusú álmatlanságok léteznek?

Az álmatlanságnak több mint 80 típusa létezik. Azonban 4 típus a leggyakoribb. Az alábbiakban részletesebb információkat talál erről a 4 típusról.

Inszomnia

Az inszomnia a leggyakoribb álmatlansági típus. Az álmatlanság olyan alvásproblémaként írható le, amikor az ember nem tud elaludni, az alvás zavart, és az illető gyakran felébred az éjszaka folyamán. Hosszú távon komoly alváshiányt okoz. A hosszú távú hiányosságok súlygyarapodáshoz (és későbbi elhízáshoz), cukorbetegséghez és magas vérnyomáshoz vezethetnek.

Az álmatlanság lehet:

- Rövidtávú - általában néhány napig vagy hétig tart. A leggyakoribb kiváltó ok a fokozott stressz.

- Krónikus - az álmatlanság akkor minősül krónikusnak, ha az alvásproblémák hetente legalább háromszor jelentkeznek több mint három hónapon keresztül.

Az álmatlanság tünetei:

- elalvási nehézségek, vagy felébredés az éjszaka közepén.

- elalvási nehézségek

- fáradtságérzet napközben

- ingerlékenység vagy depressziós hangulat

- koncentrációs vagy emlékezési nehézségek

Az álmatlanság tünetei a felnőtt lakosság körülbelül 33-50%-ánál fordulnak elő, a krónikus álmatlanság előfordulási gyakoriságát 10-15%-ra becsülik.

 

Alvási apnoe

Az alvási apnoe olyan állapot, amikor az embernek alvás közben leáll a légzése, akár többször is egy éjszaka. Az agy úgy reagál erre, hogy felébreszti a testet és beindul a légzés. A pihentető, minőségi, zavartalan alvás azonban lehetetlen ezzel a problémával. A stressz szintje magas, és hosszú távon negatív hatással lehet a szív egészségére.

Az alvási apnoe típusai:

- obstruktív alvási apnoe - a légutak elzáródnak.

- centrális apnoe - az agy nem szabályozza megfelelően a légzést.

Az alvási apnoe ritka, de széles körben elterjedt. A szakértők becslése szerint világszerte az emberek 5-10%-át érinti. Az állapot azonban gyakran jól kezelhető, különösen az előírt kezelés következetes betartása mellett.

 

Nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindróma, más néven Willis-Ekbom-kór, olyan rendellenesség, amely erős mozgáskényszert okoz. Emellett kúszó, viszkető, húzó, lüktető vagy égő érzéseket is okoz. Ez a szindróma genetikailag családokban fordul elő, és számos állapottal, betegséggel és gyógyszerrel is összefügg.

Bár a neve alapján a lábproblémával hozható összefüggésbe, a mozgáskényszer a kezekben vagy az egész testben is jelentkezhet.

A tünetek többnyire este vagy éjszaka jelentkeznek, és elalvási problémákat okoznak. A tünetek és az általános szindróma kockázata az életkor előrehaladtával nő. A lakosság körülbelül 10%-át érinti.

 

Narkolepszia

A narkolepszia egy olyan állapot, amikor az ember nem képes kontrollálni az alvását. A tipikus tünet, hogy az illető váratlanul elalszik, a nap bármely szakában. Bár ez az állapot súlyos és zavaró, általában jól reagál a kezelésre. Óvatossággal és óvintézkedésekkel kezelhető ez az állapot, és alkalmazkodni lehet a hatásaihoz.

Ez a probléma a lakosság kis hányadát érinti, és a diagnózis helyes felismerése kihívást jelent.

 

Mi az álmatlanság fő oka?

 

Az alvásproblémáknak általában nem egy fő okuk van. Általában több tényező kombinációja okozza őket. Ezeket 4 fő kategóriába sorolhatjuk:

- Fizikai problémák - például az ízületi gyulladás okozta krónikus fájdalom, fejfájás stb.

- Egészségügyi problémák - például a fent említett alvási apnoe.

- Pszichiátriai problémák - például depresszió és szorongásos zavarok.

- A környezetből adódó problémák - például túl világos van, a partner horkol stb.

A hosszú távú alvásproblémák is számos problémát okozhatnak. Ez aztán egy ördögi körként működik, ahogy az alábbi képen is látható. A fáradtság az alváshiány következménye. Ha fáradt, nehezen boldogul a mindennapi életben. Nem lesz sikerélménye, ami csökkent önbecsülést eredményez. Ebből pedig könnyebben jönnek a stressz vagy az aggodalom érzései, amelyeken éjszaka gondolkodni fog, és rontják az alvás minőségét. És így könnyen működhet a körforgás, ha nem dönt úgy, hogy kezeli a problémákat.

korforgas

 

Hogyan lehet az álmatlanságot természetes úton megszüntetni?

A legfontosabb és első pont az álmatlanság okának megtalálása. Ez nagyon egyéni, és valószínűleg többféle kiváltó oka van az alvásproblémáinak.

Vizsgálja meg a környezetét, hátha tud javítani a körülményein, például a matracát, a paplanját, a fényt, a hangokat és más külső hatásokat. Próbáljon meg rutint kialakítani - feküdjön le és keljen fel ugyanabban az időben reggelente hosszabb időre.

Az okostelefonok, tabletek, számítógépek és hasonlók korában egyre többet olvashatunk és hallhatunk az úgynevezett kék fényről. A kék fény a különböző elektronikus eszközök által kibocsátott fény. A tudósok tanulmányozzák a kék fény hatását az emberi szervezetre, és a tanulmányok szerint megzavarhatja az alvási szokásokat. Célszerű vörös szemüveget használni, ha éjszaka az ágyban használja az okostelefont. Ideális esetben azonban legalább egy órával lefekvés előtt ne használja a mobiltelefonját. Próbálja meg este, lefekvés előtt felcserélni a telefonját egy könyvre vagy a naplójába való írásra.

kek-feny

Ha Ön fiziológiai vagy pszichés betegségben szenved, fontos, hogy minél hamarabb szakember segítségét kérje. A megfelelő kezeléssel leküzdheti ezeket a betegségeket; az egészség alapja a helyes életmód, amelyhez hozzátartozik az elegendő alvás is.

Íme egy összefoglaló az alapvető, egyszerű módszerekről, amelyekkel enyhítheti az alvásproblémákat:

- Állítson be egy rutint - aludjon el és keljen fel ugyanabban az időben.

- Szüntesse meg a zavaró tényezőket - zaj, fény stb.

- Ne használjon mobiltelefont közvetlenül lefekvés előtt, vagy használjon szűrt vörös szemüveget.

- Igyon lefekvés előtt egy meleg italt - tejet, növényi tejet, koffeinmentes teát (ideális esetben zöld vagy gyógynövényteát - elsősorban kamillateát).

- Kényeztesse magát egy forró zuhanyozással vagy fürdővel, epsomi sókkal vagy nyugtató illóolajokkal, például levendulával.

- Fejezze be a napot gyengéd jógával, majd meditációval, hogy ellazítsa a merev izmokat és megnyugtassa az elmét.

 

Milyen vitaminok segítenek az álmatlanságban?

Számos olyan kivonat létezik különböző gyógynövényekből, amelyek pozitív hatással vannak az alvásproblémákra. Több közülük csökkenti a belső feszültséget és segít a megnyugvásban.

A melatonin tartalmú készítményeket lefekvés előtt is célszerű szedni. Megvásárolható például olaj, spray, tabletta formájában.

Bevált ajánlásaink:

- Acai bogyó: Számtalan előnye van az emberi szervezet számára, és ezek egyike az álmatlanság gyógyítása és a hangulat javítása.

- GABA: A GABA neurotranszmitterként működik az agyban, ahol gátolja az idegi folyamatokat és nyugtatja az idegi aktivitást. Ez jobb minőségű alvást is eredményez.

- Maca: A Maca pozitív hatással van a belső ellazulásra, csökkenti a stresszt és a feszültséget.