A Maca hatásai: erősítse a testét és elméjét természetes módon

A Maca hatásai: erősítse a testét és elméjét természetes módon

Az optimális egészség és jólét keresése során a természetes gyógymódok keresése gyakran vezet minket az ősi szuperélelmiszerekhez, és ez alól a maca gyökér sem kivétel. Az egészségügyi előnyök lenyűgöző sokaságáról ismert "a maca hatása" a wellness-közösségben a divatos kifejezéssé vált. Az energiaszint növelésétől a hormonális egyensúly támogatásáig ez a perui gyöngyszem világszerte felkeltette az egészségért rajongók figyelmét. Tartson velünk ezen az utazáson, ahol felfedezzük a maca tudományosan alátámasztott előnyeit, és felfedjük, hogyan lehet ennek a tápanyagokban gazdag gyökérnek az étrendjébe való beépítése a kulcsa egy egészségesebb, élettel telibb élet kibontakozásának.

Mi a Maca:

A perui maca (Lepidium peruvianum vagy Lepidium meyenii), más néven perui ginzeng, brazil ginzeng, perui zsázsa vagy egyszerűen csak maca, egy kivételes növény, amely elsősorban a perui Andokban nő, 2800 és 5000 méteres tengerszint feletti magasságban. Így ez egy szívós növény, amelyet a kemény fagyok, a hó vagy az alacsony oxigénszint nem visel meg. A Maca évszázadok óta ismert és népszerű, és a hagyományos gyógyászatban állandó szerepet játszik.

Egészségügyi előnyök és hatások:

Antioxidáns hatású

A maca különböző bioaktív vegyületek keverékét tartalmazza, amelyek közül sok antioxidánsként hat. Ezek közé tartoznak például a fenolok, az alkamidok és a glükozinolátok.

Ezen anyagok hatásának köszönhetően a maca segít az oxidatív stressz által termelt szabad gyökök elleni küzdelemben. Ez előfordulhat például a dohányzás vagy a túlzott UV-sugárzás következtében, ami tovább vezethet a bőr idő előtti öregedéséhez.

Egyes tanulmányok még azt is kimutatták, hogy a muskátliban található egyes anyagok (pl. makamidok) hatással vannak a daganatos sejtekre, és korlátozhatják azok növekedését.

Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a maca hasznos lehet például olyan sportoknál is, ahol az izmok sérülnek. Valójában segíthet az izomfáradtság jobb kezelésében.

Az antioxidánsok általában fontos szerepet játszanak a szervezetben az oxidatív stresszel és a gyulladással összefüggő krónikus betegségek megelőzésében. Így a maca hasznos része lehet az egészséges életmódnak, amely segíthet fittnek, egészségesnek és formában maradni.

Pozitív hatás az agyra és a kognitív képességekre

A maca egyik legismertebb hatása az agyra gyakorolt pozitív hatása. Nemcsak az idegsejtek védelmében vesz részt, hanem még a memória vagy más kognitív funkciók szempontjából is hasznos lehet. Ezek közé tartozik például a tanulási, koncentrációs vagy figyelem fenntartási képesség.

Hogyan hat a maca az agyra?

  • A tanulmányok azt mutatják, hogy javítja a kognitív funkciókat, például a memóriát vagy a tanulást.
  • Úgy tűnik, hogy antioxidáns hatása a neuronok (idegsejtek) védelmében is szerepet játszik.
  • A makamidoknak például védőhatásuk lehet az idegsejtekre. Ezek elősegítik az idegsejtek növekedéséhez vezető folyamatokat.
  • Ezenkívül kiderült, hogy a maca enyhítheti a béta-amiloid plakkok (fehérjecsomók) által okozott agykárosodást. Ezek jellemzően az Alzheimer-kórban halmozódnak fel az agyban.
  • A vizsgálatok más neurodegeneratív betegségekben (Parkinson-kór, Huntington-kór) is lehetséges hatást mutatnak.

A Maca tápértékei:

Az egyes maca termékek tápértéke a fajtától vagy a termesztési körülményektől függően kissé eltérhet, de alapvetően egy keverékről van szó, amely hasonló arányban tartalmaz hasznos tápanyagokat. A különböző színű fajták összetétele is némileg eltér, de általában véve a különbségek nem megdöbbentőek.

Mellékhatások

Nincs konkrét ajánlás arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig kell szedni a macát. Mivel a macával kapcsolatban nincsenek káros hatások, az ajánlott adagokon belül hosszú távon is biztonságosan szedhető. A macával kapcsolatban nincsenek jelentős káros hatások. Azonban ajánlott csak feldolgozott, nem nyers formában fogyasztani, hogy ne okozzon emésztési problémákat.

Hogyan kezdjük el használni a Maca-t:

A maca esetében nincs általánosan ajánlott adagolási protokoll, amelyet követni kellene. A leggyakoribb ajánlott adagolás azonban napi 1500-3000 mg között mozog. Ezzel az adagolással a vizsgálatokban is találkozunk, és vagy egy adagban, vagy több napi adagra elosztva szedik.

A maca különböző formákban kapható a piacon. Rendszeres használatra főként por vagy alternatíva kapszula formájában. Próbálja ki BIO minőségű termékünket - Maca BIO.

Ha tehát szeretné támogatni az agy egészségét és javítani a memóriát, a koncentrációt vagy más kognitív funkciókat, a maca jó választás lehet az Ön számára. Tulajdonságai miatt ideális, ha keményen dolgozol vagy tanulsz, vagy bonyolult feladatokkal foglalkozol. Az egészséges öregedés és az anti-aging megközelítés részeként az agy egészségének ápolásában is segíthet.

Régóta meglévő ügyfeleink nagyon megszerették a macát. A felhasználói tapasztalatok rendkívül értékes információk az Ön számára. Ha érdekli ez a táplálékkiegészítő, javasoljuk, hogy olvassa el nekünk cikk - Maca tapasztalatok.

A Maca-t és annak előnyeit már a perui Andok őslakosai is ismerték és használták. Ma már számos tudós nagyító alá vette a hatását, és egy kicsit többet tudunk az egészségre gyakorolt előnyeiről. Bár a kutatások még messze nem értek véget, azt már elmondhatjuk, hogy hasznos lehet például az agyápolás, a termékenység, a tesztoszteronszint és a mentális egészség szempontjából.

Források:

Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands - PMC (nih.gov)

A systematic review of the versatile effects of the Peruvian Maca Root (Lepidium meyenii ) on sexual dysfunction, menopausal symptoms and related conditions - ScienceDirect