Ashwagandha vélemények - mit gondolnak a felhasználók erről a táplálékkiegészítőről?

Ashwagandha vélemények - mit gondolnak a felhasználók erről a táplálékkiegészítőről?

Az Ashwagandha (vagy Ashvaganda) az utóbbi évek egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítője. A tudósok évtizedek óta kutatják, de az utóbbi 5-10 évben vált népszerűvé. Pozitívan hat az élet számos aspektusára, például a mentális jólétre, enyhíti a stresszt, javítja az alvás minőségét, és még csak most kezdtük felsorolni az előnyeit. Olvasson tovább, ha érdekli az Ashwagandha, akár az ashwagandha vélemények, akár az ashwagandha hatásai.

Mi az Ashwagandha:

  • Az Ayurvédában az Ashvagandát Rasayana-nak tekintik, amely elősegíti a hosszú életet, a vitalitást és a boldogságot. A raszayanákat hagyományosan kisgyermekeknek és időseknek adják tonikusként, hogy elősegítsék az általános jólétet. A gyökér az, amely a legerősebb hatással rendelkezik.
  • Az Ashvagandát a testi funkciók tónusosítására, támogatására, erősítésére és revitalizálására használják. Az Ayurvédában tisztelik a kettős képességéért, hogy egyszerre energetizál és nyugtat.
  • Maximalizálja a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét, lehetővé teszi a szervezet számára, hogy egész nap fenntartja a létfontosságú energiát, és elősegíti az egészséges és pihentető éjszakai alvást.

Hatóanyagok és tápértékek:

Aktív összetevői közé tartoznak a withanolidok, alkaloidok és szaponinok, amelyek hozzájárulnak gyógyhatásaihoz. Vitaminokat (B-csoport, C-vitamin), ásványi anyagokat (vas, kalcium, magnézium) és antioxidánsokat tartalmaz, így fontos természetes táplálékkiegészítő. Hatásai az alvás javításában, az immunrendszer erősítésében és a szorongás csökkentésében érezhetőek. Fogyasztható por, kapszula vagy kivonat formájában,

Egészségügyi előnyök és hatások:

  • Az Ashwaganda tápláló és energetizáló hatást biztosít. Az Ashvaganda szedésekor a stressz nem hat olyan intenzitással az idegrendszerre, és idővel természetesen elmúlik. Ily módon az Ashvagandha fiatalító és nyugtató hatással van az idegrendszerre és következésképpen az egész lényre. Az Ashvagandha ezen tulajdonsága teszi kiváló kiegészítővé a fiatalítás folyamatában.
  • Az Ashvaganda az egyik leggyakrabban használt gyógynövény a "Vata" konstitúcióra, amely a levegővel és a térrel kapcsolatos. A Vata kiegyensúlyozott energiája segít fenntartani a rugalmas bőrt és ízületeket, az egészséges testsúlyt, a vitalitást és az egészséges kognitív agyműködést.
  • Ez az egyik legerősebb afrodiziákum. Férfiaknál elősegíti a libidót és az állóképességet, növeli a spermaszámot. Nőknél elősegíti az egész reproduktív rendszer egészségét. Segít egyensúlyt teremteni a teljes hormonális rendszerben. Támogatja a pajzsmirigy egészségét is.

Mellékhatások

Számos jótékony hatása ellenére mellékhatások is előfordulhatnak. Egyeseknél nagyobb adagok szedésekor hányinger, hasmenés vagy gyomor-bélrendszeri problémák jelentkezhetnek. Egyeseknél fokozott álmosságot vagy szorongást is okozhat. A terhes vagy szoptató nőknek konzultálniuk kell orvosukkal a szedéséről, mivel befolyásolhatja a hormonháztartást. Az autoimmun betegségben szenvedőknek is tisztában kell lenniük a gyógyszereikkel való lehetséges kölcsönhatásokkal. Az ashwagandha szedése előtt tanácsos orvoshoz fordulni.

Ashwagandha vélemények

"A kedvenc étrend-kiegészítőm!! Mindenkinek ajánlom."

"Végre újra mélyen alszom és gyorsan elalszom... miután évekig küzdöttem az alvással, az ashwagandha segített nekem mélyen aludni gyógyszerek nélkül."

"Mivel intenzíven sportolok, nagyon fontos számomra a gyors regenerálódás. Ezért használom az Ashwagandhát is, és érzem a pozitív hatását."

Különböző ügyfeleink vannak, különböző igényekkel és problémákkal, de ahogy fentebb olvashatták, az ashwagandha előnyeinek köre rendkívül széles.

Hogyan kezdjük el használni az Ashwagandhát:

Az Ashwagandha kis és közepes dózisban /por, kapszula/ jól tolerálható. Terhes és szoptató nőknek nem ajánlott az Ashwagandha fogyasztása, mivel abortuszgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Az Ashvaganda kölcsönhatásba léphet a pajzsmirigy-, vércukor- és vérnyomásgyógyszerekkel is.

Egy 12 hetes kontrollált vizsgálatban 87 szorongásban szenvedő résztvevőnek naponta kétszer 300 mg Ashwagandhát vagy naponta kétszer két placebo tablettát adtak. Az Ashwagandhával kezelt csoport sokkal jobban teljesített a szorongás vagy a depresszió kezelésében, valamint a stressz és a fáradtság csökkentésében, mint a placebocsoport.

Az Ashwagandha egy másik nagy előnye, hogy szedésekor nincsenek mellékhatások, szemben az antidepresszánsokkal és a szorongásoldó gyógyszerekkel, amelyeknek szörnyen pusztító mellékhatásai lehetnek.

Mit lehet ebből levonni?

Az Ashwagandha egy olyan növény, amely az Ayurveda körökben régóta ismert ígéretes egészségügyi előnyeiről. A tudósok azonban egyre többet foglalkoznak vele, és így számos előnyét tudományos bizonyítékok is alátámasztják. Így ma már ismert, hogy az ashwagandha gyökérkivonat valószínűleg segít csökkenteni a stresszt és a szorongást, támogatja a kognitív funkciókat vagy növeli a sportteljesítményt és az izomerősséget. Úgy tűnik továbbá, hogy elősegíti az alvást, növeli a tesztoszteronszintet vagy az immunrendszer működését. Így egy sokoldalú növényi étrend-kiegészítő, amely segíthet a szervezet egészségének és ellenálló képességének támogatásában.

Források:

Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial - PMC (nih.gov)

Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study - PMC (nih.gov)

A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) in Aging, Overweight Males - PMC (nih.gov)

Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application - PubMed (nih.gov)

A systematic review of the clinical use of Withania somnifera (Ashwagandha) to ameliorate cognitive dysfunction - PubMed (nih.gov)