A reuma tünetei - mi segít enyhíteni őket

A reuma tünetei - mi segít enyhíteni őket

A reuma - vagy szaknyelven reumatoid artritisz - egy autoimmun betegség, amely gyulladást okoz a szervezetben. Az immunrendszer tévedésből az egészséges sejteket támadja meg, ami gyulladást és fájdalmat okoz a vádli bizonyos részein. Hogy milyen tünetei vannak a reumának, illetve mi okozza, az alábbiakban olvashatja. Ha további ízületi vagy csontproblémái vannak, kattintson ide a témával kapcsolatos további cikkeinkért.

A reuma tünetei

A reuma tünetei három alapvető tünettel jellemezhetők: fájdalom, merevség, duzzanat és bőrpír.

A reuma egyéb tünetei: fáradtság és energiahiány, magas láz, izzadás, rossz étvágy, fogyás.

 

Ízületi fájdalom

Ha a fájdalom oka reuma, a fájdalom először a kisebb ízületeket érinti, például a csuklót, az ujjakat vagy a láb ízületeit. A reuma okozta fájdalom általában lüktető és állandó. Gyakran rosszabb reggel és mozgásszegény időszakok után.

 

Merevség

A reumatoid artritisz által érintett ízületek gyakran merevek lehetnek. Ha például a keze érintett, előfordulhat, hogy nem tudja teljesen behajlítani az ujjait, vagy nem tudja ökölbe szorítani a kezét.

Az ízületi fájdalomhoz hasonlóan a merevség is gyakran reggel vagy mozgásszegény időszak után rosszabb.

A reggeli merevség, amely szintén az osteoarthritis egyik tünete, általában a felkelést követő 30 percen belül megszűnik, de a reggeli merevség a reumatoid arthritisben gyakran tovább tart.

 

Duzzanat és bőrpír


A reumatoid artritisz által érintett ízületek bélése begyullad, ami miatt az ízületek megduzzadhatnak, forróvá és érintésre érzékennyé válhatnak.

Egyeseknél az érintett ízületek körül a bőr alatt szilárd duzzanatok, úgynevezett reumás csomók is kialakulhatnak.

 

Mik a reuma első jelei?

A reumának a betegség korai szakaszában nincsenek specifikus tünetei. Segíthet a reuma felismerésében, ha a kisebb ízületek kezdenek először fájni. Különösen azok az ízületek, amelyek összekötik az ujjait a kezével és a lábujjait a lábával. A későbbi szakaszokban a fájdalom folyamatosan nagyobb ízületeket érint, például a csuklót, a bokát, a térdet, a csípőt, a vállat stb.

 

Mi okozza a reumás ízületi gyulladást?

A reumatoid artritisz (RA) pontos oka nem teljesen ismert, de feltételezhetően genetikai és környezeti tényezők kombinációja.

Az RA autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer tévesen megtámadja a szervezet egészséges szöveteit, beleértve az ízületeket is. Ez gyulladáshoz és az ízületek és a környező szövetek fokozatos károsodásához vezet.

Egyes kutatások szerint vírusos vagy bakteriális fertőzés válthatja ki az RA kialakulását azoknál az embereknél, akik genetikailag hajlamosak a betegségre. Hormonális és életmódbeli tényezők, mint például a dohányzás, szintén szerepet játszhatnak az RA kialakulásában.

Fontos megjegyezni, hogy bár az RA pontos oka még mindig ismeretlen, a kutatás folyamatban van a betegség mögöttes mechanizmusainak jobb megértése és az érintettek számára hatékony kezelések kifejlesztése érdekében.

 

Reuma az időseknél és súlyos stádiumban

A reumatoid artritisz (RA) különösen idősebb korban jelenthet kihívást, és súlyos következményekkel járhat, ha nem kezelik. Ahogy az emberek idősödnek, hajlamosabbak lehetnek az RA szövődményeire, például az ízületi károsodásra és a mozgáskorlátozottságra. Ezenkívül az RA-ban szenvedő idős emberek más, az életkorral összefüggő egészségügyi problémákkal is küzdhetnek, például szívbetegséggel és csontritkulással, ami súlyosbíthatja az RA egészségükre és mindennapi életükre gyakorolt hatásait.

Súlyos esetekben az RA ízületi deformitásokhoz és rokkantsághoz vezethet. Az ízületek károsodása megnehezítheti a mindennapi tevékenységek, például a fürdés, öltözködés és járás elvégzését, és az életminőség romlásához vezethet. Súlyos esetekben az ízületi károsodás ízületpótló műtétet is szükségessé tehet, ami összetett és fájdalmas eljárás lehet.izuleti-deformacio

 

Ezenkívül az RA súlyos hatással lehet a test más részeire is, például a szemre, a tüdőre és a szívre. Az RA-hoz társuló gyulladás a fertőzések, a vérszegénység és más egészségügyi problémák fokozott kockázatához vezethet.

Fontos, hogy az idősebb RA-s emberek szorosan együttműködjenek orvosukkal a betegség kezelése és a súlyos szövődmények megelőzése érdekében. Ez magában foglalhatja a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, a fizikoterápiában és testmozgásban való részvételt az ízületi funkciók és a mobilitás fenntartása érdekében, valamint az RA-val összefüggésbe hozható egyéb egészségügyi problémák kezelését. Megfelelő kezeléssel és gondozással az idősebb RA-s felnőttek jó életminőséget tarthatnak fenn, és megelőzhetik a betegség súlyos következményeit.

 

Hogyan diagnosztizálható a reuma?

Ha reumára gyanakszik, fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon. Az orvos vizsgálatot végez, és rákérdez a tünetekre és a kórtörténetre. A betegség diagnosztizálása érdekében vizsgálatokat is elrendelhet, például vérvizsgálatot vagy röntgenfelvételt.

 

 A reumatoid artritisz kezelése

A reumatoid artritisz nem gyógyítható, de a tünetek kezelésére és a betegség előrehaladásának lassítására rendelkezésre állnak kezelések. A kezelés célja a gyulladás csökkentése, a fájdalom és a merevség enyhítése, valamint az ízületi károsodás megelőzése.

 

Az RA leggyakoribb kezelési módjai a következők:

  • Gyógyszerek, például nem-szteroid gyulladáscsökkentők, kortikoszteroidok és betegségmódosító antirheumatikus gyógyszerek.
  • Fizikoterápia és testmozgás az ízületi funkciók és a mobilitás fenntartása érdekében
  • Foglalkozásterápia a mindennapi életvitelhez és a függetlenség fenntartásához nyújtott segítség érdekében
  • Súlyos esetekben műtét a sérült ízületek helyreállítására vagy cseréjére.

 

Élet reumás ízületi gyulladással

Az RA-val élni kihívást jelenthet, de sok mindent megtehet a tünetek kezelése és a jó életminőség fenntartása érdekében. Íme néhány tipp, amely segít abban, hogy jól éljen RA-val:

  • Maradjon aktív, és vegyen részt fizikoterápián és testmozgásban
  • Táplálkozzon egészségesen és tartsa fenn az egészséges testsúlyt
  • Kerülje a dohányzást és korlátozza az alkoholfogyasztást
  • Aludjon eleget, és kezelje a stresszt relaxációs technikákkal vagy tanácsadással.
  • Tartsa a kapcsolatot a támogató rendszerével, például a barátaival, családjával vagy egy támogató csoporttal.
  • Erősítse ízületeit különböző táplálékkiegészítőkkel: kollagén, MSM, Chondro Complex és mások.