Szabad gyökök, oxidatív stressz és különféle betegségek kialakulásának kockázata

Szabad gyökök, oxidatív stressz és különféle betegségek kialakulásának kockázata

Volne-radikaly-oxidacny-stres-riziko-rozvoja-roznych-ochoreni-2048x1365

Az oxidatív stressz kifejezéssel az emberek nagy része a táplálékbevitel és az antioxidánstartalmú táplálékkiegészítők használatával kapcsolatban találkozik, amelyek célja az oxidatív stressz meggátolása. De mi is az az oxidatív stressz, hogy alakul ki és milyen hatással van az ember egészségére?

Az oxidatív stressz egy jelenség, amely akkor alakul ki, amikor a sejtekben megtalálható szabad gyököket a sejtmechanizmusok (amelyeknek feladata ezen reaktív anyagok eliminálása) nem tudják megfelelően eltávolítani. Az általános elképzeléssel ellentétben a szabad gyökök a sejtmetabolizmus természetes melléktermékei és vannak jótékony hatásaik is, pl. segítenek a sejtek közötti kommunikácóban, valamint szerepük van az immunválaszokban is. A nem kívánatos hatásokat a szabad gyökök túltermelése okozza, ennek hatására a szabad gyökök mennyisége túlnövi az őket feldolgozó sejtek kapacitását. Egyensúlyhiány alakul ki – oxidatív stressz, amely sejt- és szövetkárosodáshoz vezet. Egy tudományos tanulmány az utóbbi évtizedekben folyamatosan új betegségekről számol be, melyek kialakulásának okai között vezető helyen áll az oxidatív stressz. Ide tartoznak a következő betegségek: I. típusú cukorbetegség, szívizominfarktushoz vezető ateroszklerózis, egyes ráktípusok, Alzheimer-kór, reumás ízületi gyulladás vagy sok más, beleértve a különféle típusú allergiákat.

Az antioxidánsok molekulák, amelyek képesek szabályozni az oxidatív stresszt azzal, hogy elektront adnak át az oxigéngyököknek, amellyel biztosítják a magasabb stabilitását és alacsonyabb reakcióképességét.  Ezeket az anyagokat termeli az emberi szervezet is (endogén antioxidánsok, mint pl. a glutation), vagy a táplálékkal visszük be őket a szervezetbe (exogén antioxidánsok, mint pl. C-vitamin, E-vitamin).

Oxidatív stressz és az allergiás betegségek

Több tanulmány is megerősíti, hogy az oxidatív stressz hatással van az asztma, a szénanátha, vagy az atópiás dermatitisz kialakulásában. Ezért fontos, hogy a terápiás kezelések összpontosítsanak a káros környezeti tényezők, például a szmog vagy a cigarettafüst csökkentésére, de a belső antioxidatív folyamatok megerősítésére is. 

Oxidatív stressz és rheumatoid arthritis

A rheumatoid arthritis egy autoimmun betegség, amelynek okozói még a mai napig sem teljesen egyértelműek. Viszont bizonyított, hogy az oxidatív stressznek egyéb más faktorokkal együtt nagy hatása van a betegség kialakulására. A reaktív szabad gyökök a sejtmembránok oxidációját indukálják, visszafordíthatatlanul károsítják a fontos fehérjéket és a DNS-t, valamint az ízületi porcokat is.

Az oxidatív stresszt több módon is lehet kezelni. A legfontosabb lépés az életmódváltás, amely képes szabályozni a szervezet szabad gyök-termelését. A változatos, gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend mellett fontos lépés a dohányzás elhagyása, az alkoholos italok fogyasztásának csökkentése, a jobb alvásminőség, a stressz csökkentése, és még sorolhatnánk. Az antioxidatív folyamatokat különböző táplálékkiegészítőkkel is eredményesen lehet támogatni.

Egy 2017-ban publikált tanulmány öszefoglalta a legújabb ismereteket a metil-szulfonil-metán (MSM) pozitív hatásairól az emberi szervezetben végbemenő folyamatokkal kapcsolatban. A gyulladásgátló hatásán kívül vizsgálták az MSM-et az oxidatív stressz csökkentésével kapcsolatban. A fő feltételezett hatásmechanizmus számos fontos transzkripciós faktor aktivációjának szabályozása, amely révén az MSM befolyásolhatja a szabad gyökök képződése és eliminációja közötti egyensúlyt. Ezeknek a hatásoknak köszönhetően az MSM használata hatásos kiegészítő kezelés lehet a gyulladásos és az oxidatív stresszel összefüggő betegségeknél.

Források:

Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3):290. doi: 10.3390/nu9030290. PMID: 28300758; PMCID: PMC5372953.

Quiñonez-Flores CM, González-Chávez SA, Del Río Nájera D, Pacheco-Tena C. Oxidative Stress Relevance in the Pathogenesis of the Rheumatoid Arthritis: A Systematic Review. Biomed Res Int. 2016;2016:6097417. doi: 10.1155/2016/6097417. Epub 2016 May 31. PMID: 27340664; PMCID: PMC4906181.

Mudr-martin-klein  

MUDr. Martin Klein 2012-ben végzett a pozsonyi Comenius Egyetem    orvostudományi karán, ahol jelenleg is dolgozik, mint tudományos és pedagógiai munkatárs. Intenzíven foglalkozik az egészéges életmód és táplálkozás problematikájával.