A hormonháztartás változásai a középkorú férfiak és nők esetében

Az ösztrogén csökkenő értékei | A tesztoszteron csökkenő értékei

111

Az androgének kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontok, izmok és zsírok anyagcseréjében, a vörös vértestek képzésében és segítenek a kognitív egészség megtartásában. Androgéneknek nevezzük a szteroid jellegű hormonokat, amelyeket nagymértékben a férfiak esetében a here sejtjei termelnek (ez a tesztoszteron hormon) és a nők esetében a petefészek sejtjei termelnek (ösztrogén és progeszteron), valamint kisebb mennyiségben a mellékvesék is termelik. A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, amely nagy hatással van a férfiak testének összetételére és kinézetére, stimulálja a spermatogenézist (a spermiumok képzését), és irányítja a nemi aktivitást is, így hozzájárul az egészséges szexuális élet fenntartásához.

A férfiak esetében a 40. életév betöltése után kialakulhat az ún. „férfi menopauza“, vagyis az androgének jelentős mértékben csökkenni kezdenek, így a tesztoszteron is. Ennek eredménye lehet a csökkent libidó, a sperma szintjének csökkenése, a nehezedő erekció, végső esetben pedig a nemzőképtelenség is. A csökkenő tesztoszteronszint másik tünete a csökkenő mentális stabilitás. A férfiak érzelmileg és mentálisan kevésbé lesznek ellenállóak, ami gyakori hangulatingadozáshoz és akár depresszió kialakulásához is vezethet. Nem utolsósorban a mentális problémákon túl kialakulhatnak fizikális problémák is, amelyek elsősorban megnövekedett zsírraktározásban nyilvánulnak meg, ez akár megnövekedett férfi mellmirigyhez is vezethet. Ezen túl a tünetek lehetnek még: oszteoporózis, az izomtömeg elvesztése, csökkenő energiaszint, állóképesség és erő, amely fáradékonysághoz vezet már a kevésbé megterhelő fizikai munka esetén is. A hajhullás és az egyéb testszőrzet vesztése a genetikai faktorokon túl a tesztoszteronszint csökkenésével is összeköttetésben állhat. Az alacsony tesztoszteronszint komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint például fogékonyság krónikus betegségekre, akár szív- és érrendszeri betegségekre is.

A gyógyítás aranyszabálya szintetikus tesztoszteron használata hosszútávon, amely viszont okozhat nem kívánt mellékhatásokat, mint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megnövekedett rizikója (szívinfarktus, magas vérnyomás), májbetegségek, alvászavar. A legutóbbi tanulmányok kimutattáj, hogy a szintetikus tesztoszteron használata összefüggésben áll a prosztata-daganatok kialakulásának megnövekedett rizikójával is. Az említett rizikófaktorok miatt a tesztoszteron pótlására egyszre népszerűbbé válnak a természetes, növényi alapú készítmények, azaz az ún. fitofarmakonok. Kiemelkedően pozitív hatását mutatták ki a királydinnyének. Egy 2020-ban publikált metaanalitikus tanulmány megerősítette a királydinnyéből készült termékek pozitív hatását a nemzőképtelenségre és az alacsony libidóra, különleges összetételének köszönhetően (flavonoidok, szaponinok, tanninok, terpenoidok, fenol-karbonsavak, alkaloidok). Az említett összetevőknek több pozitív hatása is van: gyulladásgátlók, antimikrobiálisak és antioxidánsok, amelyeknek köszönhetően a királydinnye immunmoduláló, hepatoprotektív és anticarcinogén hatású is.

A menopauza, mint az öregedési folyamatok természetes része, a nők életében a 40. és 55. évük betöltése között jön el. A változó kor bekövetkezéséért a csökkenő ösztrogénszint a felelős, melyet a petefészkek termelnek. Ebben az időszakban a menstruációs cyklus gyakorisága csökken, majd pedig teljesen meg is szűnik és a nő nem lesz képes gyermek kihordására többé. A nők nagy része tapasztal ún. menopauzális tüneteket, amelyek néhány esetben komolyak is lehetnek és nagy hatással vannak a mindennapi tevékenységekre. A leggyakoribb tünetek: hőhullámok, éjszakai izzadás, hüvelyszárazság és kellemetlenség a szexuális együttlét közben a csökkenő véráramlás miatt a nemi szervekben, magasabb esély az elhízásra, alvászavar, szorongás és rosszabb közérzet, problémák az emlékezőképességgel és a koncentrációval, túlérzékenység, depresszió és csökkent libidó. A felsorolt tünetek pár hónappal az utolsó menstruáció előtt is kezdődhetnek és átlagban 4 évig tartanak. Súlyosabb tünete a csökkenő ösztrogénszintnek az oszteoporózis és a szív- és érrendszeri betegségek magasabb rizikója.

A gyógymód, hasonlóképp mint a férfiak esetében a tesztoszteron csökkenésnél, a hormonális módszerekre koncentrál ösztrogén- és progeszterontartalmú tablettákkal, ragtapaszokkal, hüvelyzselékkel és krémekkel. A pszichés problémákra a a kognitív viselkedésterápiára összpontosít, antidepresszánsok alkalmazásával együtt. Természetesen a hormonális gyógymódoknak lehetnek kellemetlen mellékhatásai, ezért nem megfelelő minden nő számára. Nem kívánatos mellékhatás lehet a vérzés, a puffadás, mellérzékenység, fejfájás, szorongás és hangulatingadozás. Az egészséget közvetlenül veszélyeztető rizikófaktorokhoz soroljuk a szívinfarktus, trombózis, ill. a mellrák kialakulásának fokozott kockázatát. A felsorolt kockázatok miatt a nők egyre gyakrabban keresnek hormonmentes gyógymódokat, amelyek természetes eredetűek. A legújabb tudományos munkák megerősítik a királydinnye pozitív hatását a menopauza által okozott problémákra is. A múltban e növény pozitív hatásai gyakrabban voltak említve a férfiak esetén a csökkenő tesztoszteronszint kezelésénél. Egy 2020-ban kiadott tanulmány szerint a nőknél a pre-menopauzális és a poszt-menopauzális fázisban jelentős pozitív hatásait észlelték a tudósok a királydinnyének, ami a menopauza tüneteinek enyhítését illeti. Továbbá növelte a libidót és csökkentette a kellemetlenségeket a szexuális együttlét során, valamint a három hónapos kezelés alatt semmilyen nem kívánatos mellékhatás nem jelentkezett a kezelt nőknél. 

Források

Ștefănescu R, Tero-Vescan A, Negroiu A, Aurică E, Vari CE. A Comprehensive Review of the Phytochemical, Pharmacological, and Toxicological Properties of Tribulus terrestris L. Biomolecules. 2020;10(5):752.

Shahid M, Riaz M, Talpur MM, Pirzada T. Phytopharmacology of Tribulus terrestris. J Biol Regul Homeost Agents. 2016 Jul-Sep;30(3):785-788.

Martimbianco ALC, Pacheco RL, Vilarino FL, Latorraca COC, Torloni MR, Riera R. Tribulus Terrestris for Female Sexual Dysfunction: A Systematic Review. Rev Bras Ginecol Obstet. 2020 Jul;42(7):427-435. English.

Tadayon M, Shojaee M, Afshari P, Moghimipour E, Haghighizadeh MH. The effect of hydro-alcohol extract of Tribulus terrestris on sexual satisfaction in postmenopause women: A double-blind randomized placebo-controlled trial. J Family Med Prim Care. 2018 Sep-Oct;7(5):888-892

 Mudr-martin-klein  

MUDr. Martin Klein 2012-ben végzett a pozsonyi Comenius Egyetem    orvostudományi karán, ahol jelenleg is dolgozik, mint tudományos és pedagógiai munkatárs. Intenzíven foglalkozik az egészéges életmód és táplálkozás problematikájával.