Mi az a retinol és hogyan befolyásolja pozitívan a bőr minőségét?

Mi a retinol?

A retinol az A-vitamin számos formája közül az egyik. Mi az a retinol - a retinol kifejezetten a retinoidok egyik típusa - a retinoidokat pedig az A-vitaminból, kivonással állítják elő. Egyszerűbben: a retinoidokat az A-vitaminból vonják ki, a retinol pedig egy vény nélkül kapható anyag, amelyet retinoidokból vonnak ki.

A retinolt általában helyileg alkalmazzák a bőrön krémek, szérumok vagy emulziók formájában. A retinol nagyon hatékony és népszerű anyag a mai kozmetikumok és bőrápolás világában - számos előnye van a bőrre, de mellékhatásai is lehetnek. A részleteket alább olvashatja.

Miért hatékony összetevő a retinol?

A retinol, ahogy fentebb említettük, természetes anyag - az A-vitamin egyik típusa. A retinol molekulák elsősorban a bőr felső rétegén hatnak, de képesek behatolni a bőr középső rétegébe, az úgynevezett dermiszbe. Ez biztosítja a retinol rendkívüli hatékonyságát.

A retinol az emberi szervezetben retinsavvá alakul át - ez a fontos sav biztosítja a növekedéshez és fejlődéshez szükséges A1-vitamin optimális felszívódását és működését.

Kinek való a retinol?

A retinol ideális, ha 25 éves kortól kezdjük el használni - preventív céllal. Ebben a korban már megjelenhetnek a finom mimikai ráncok vagy a napozás okozta enyhe bőrkárosodások. A retinol kisimíthatja a finom vonalakat és lassíthatja a látható öregedési folyamatokat.

A retinol azonban idősebb korban is beilleszthető a rutinba - ugyanolyan pozitív hatással van a bőr állapotára, de fontos megemlíteni, hogy a mélyebb ráncokat nem tünteti el teljesen, de feltölti és lágyítja őket.

Kinek nem szabad retinolt használnia?

A retinol alkalmazása terhesség alatt nem ajánlott. A nagyon érzékeny bőrűek számára is ajánlott a retinolt tartalmazó termékeket egy kis területen, ideális esetben a nyakon vagy az arc oldalán tesztelni, hogy lássák, hogyan reagál rá a bőr. Ha a bőr irritált, piros, a retinol tartalmú termékek nem alkalmasak a bőrének.

Hogyan működik a retinol?

A retinol működésének alapelve, hogy felgyorsítja a bőrsejtek cseréjét, így a bőr megújul, és a sérült bőr helyére egészséges, új réteg kerül.

Amikor a retinol eléri a bőr középső rétegét, képes semlegesíteni a szabad gyököket. A szabad gyökök számos káros tulajdonsággal rendelkeznek - gyulladást okoznak és rontják a bőr állapotát. A szabad gyökök semlegesítésének eredményeként a bőr képes növelni a kollagén- és elasztintermelést - így feltölti a finom vonalakat és csökkenti a pórusok láthatóságát.

Mi az a retinol és hogyan működik a retinol a pattanásokkal kapcsolatban?

A retinol jótékony hatással van a pattanásokra - segít csökkenteni a tüneteket, sőt egyes esetekben akár teljesen megszünteti a pattanásokat.

A pattanások kialakulásának leggyakoribb oka, hogy az elhalt hámsejtek és a felesleges faggyú eltömíti a pórusokat. A helyzetet különböző baktériumok is súlyosbíthatják, amelyek gyulladást okoznak az eltömődött pórusokban. Az eredmény a pattanások kialakulása.

A helyileg alkalmazott retinoidok - mint például a retinol - segítenek a bőrnek beállítani az optimális tempót a bőrsejtek cseréjéhez. Sok bőrtípusnál probléma, hogy a bőrsejtek túlzottan hámlanak. A retinol képes ezt megállítani, szabályozni, és így csökkenteni az eltömődött pórusok arányát, ami végső soron a pattanások megjelenésének csökkenését jelenti.

A retinol úgy is tudja csökkenteni a pattanások kialakulását, hogy blokkolja azokat a molekulákat, amelyek gyulladást okozhatnak a bőr különböző rétegeiben.

Mi az a retinol és hogyan működik a retinol a ránctalanítással kapcsolatban?

A retinol nagyon hatékony anyag az öregedés elleni küzdelemben, és segít a látható ráncok csökkentésében is. A ráncok és finom vonalak külső tényezők (napfény, légszennyezés, esetleg dohányzás) és belső tényezők (az általános öregedési folyamat) hatására alakulnak ki.

Mint fentebb írtuk, a retinol képes megállítani a bőrben a kollagén lebomlását, felgyorsítani a bőrsejtek cseréjét és termelődését, valamint elősegíteni a kollagéntermelést. Emellett erősíti a hámréteget (a bőr legfelső rétegét) és megakadályozza a vízszivárgást - megtartja a vizet a bőrben, így növeli annak hidratáltságát.

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a retinol mélyen táplálja a bőrt, amely egészséges, sima és hidratált lesz - a finom vonalak kitöltődnek és láthatóságuk csökken.

Mi az a retinol és hogy segíti elő a bőr rugalmasságát?

Igen - a kollagéntermelés serkentésével a bőr kollagéntartalma megnő, ami a bőr rugalmasságának növekedését eredményezi.

A retinol javítja a bőr általános állapotát is, csökkenti a hiperpigmentációt. A hiperpigmentáció a bőrön megjelenő sötétebb foltok megjelenése - amelyet általában a túlzott napozás okoz. A retinol kiegyenlítheti a bőrtónust és ragyogóbbá teheti a bőrt.

 

Mi-az-a-retinol-es-hogyan-befolyasolja-pozitívan-a-bor-minoseget-naturalzen_1

Mennyi idő elteltével látható a retinol hatása?

Ez nagyon egyéni - függ a bőrtípustól, a retinol koncentrációjától és a személy retinollal kapcsolatos tapasztalataitól. A legtöbb esetben azonban a retinol hatása 8-12 hetes rendszeres, legalább heti 3 alkalommal történő használat után jelentkezik.

Ha a bőr általában érzékeny, hajlamos a rosaceára vagy az ekcémára, célszerű a legalacsonyabb koncentrációval kezdeni (0,2% vagy 0,5%) - és tesztelni, hogy a bőr elviseli-e azt. Ha a bőr nem less irritált, nagyon óvatosan növelje a retinol koncentrációját, hogy ne súlyosbítsa a bőr érzékenységét. A hatások talán lassabban jelentkeznek, de folyamatosan látni fogja őket anélkül, hogy károsítaná a bőrét.

Veszélyes lehet a retinol?

Ha a bőre nincs hozzászokva a retinolhoz, de nem nagyon érzékeny, fontos, hogy a termékben lévő retinol gyengébb koncentrációjával kezdje (0,5% vagy 1%). Ha a bőr nem szokott hozzá a retinolhoz és érzékeny is, még alacsonyabb koncentráció (0,2% vagy 0,5%) ajánlott.

Fontos, hogy ne használjon nagyon magas koncentrációt - ha a bőr nem tolerálja, bőrpírt és viszketést okozhat. Nagyon egyéni, hogy a különböző bőrtípusok hogyan reagálnak a retinolra. Ezt tesztelni kell.

Használható-e a retinol terhesség alatt?

Nem, a retinol használata terhesség alatt nem ajánlott. A magas retinol-koncentrációjú termékek használata negatív hatással lehet a terhességre és a babára.

Terhesség esetén ajánlott a retinolt tartalmazó termékeket bakuchiol- vagy csipkebogyóolaj-tartalmú szérumokra cserélni. Ezek a hatóanyagok a retinolhoz nagyon hasonlóan hatnak a bőrre, de sokkal kisebb az irritáció kockázata, és a terhesség alatt ajánlott és biztonságos a használatuk.

Okozhat a retinol túlzott használata irritációt?

Igen - ha a retinol koncentrációja nagyon erős a bőrén, vagy ha túl gyakran használja a retinolt, akkor bőrpírt, viszketést és kellemetlen érzést okozhat a bőrön.

A retinol szintén hatékony, ha hetente 2-3 alkalommal használjuk. Ha a bőröd nem tolerálja a többszöri alkalmazást, az teljesen rendben van, az eredmények akkor is láthatóak lesznek.

Előnyösebb, ha alacsonyabb koncentrációjú termékeket használunk, és gyakrabban. Különösen akkor, ha nem biztos benne, hogy a bőre hogyan fog reagálni. Ez jobb, mintha nagyon erős koncentrációnak tenné ki a bőrét, ami irritációt okozna.

Hogyan építsük be a retinolt a szépségápolási rutinunkba?

A retinol leggyakrabban krémekben vagy szérumokban található. A retinolt tartalmazó szérumok koncentrációi széles skálán mozognak, ezért célszerű megfelelő koncentrációjú szérumot választani, különösen a kezdetekkor.

Hogyan kezdjük el használni a retinolt?

Célszerű a retinol használatát alacsony retinol-koncentrációjú termékkel kezdeni.

Nem érzékeny, normál vagy zsíros bőr esetén a koncentráció akár 0,5-1% is lehet.

Érzékeny, rosaceában, ekcémában szenvedő vagy túlságosan száraz bőr esetén ajánlott 0,2%-os vagy 0,5%-os retinol-koncentrációjú terméket választani.

Mielőtt először alkalmazná az egész arcon, tegyen egy kis területen, például a nyakán vagy az arc oldalán egy próbát a termékkel, ha 10-15 perc elteltével a bőr nem irritált vagy kipirosodott azon a helyen, nyugodtan alkalmazhatja a terméket az egész arcon. Ezután próbálja meg elkezdeni a retinol használatát heti háromszor, és a két alkalmazás között adjon a bőrének egy szabadnapot, hogy lássa, hogyan reagál rá.

Ha a bőre pozitívan reagál, az egyéni igényeitől függően többször is elkezdheti használni.

A bőrápolási rutin melyik lépésénél kell használni a retinolt?

A retinolt tartalmazó szérumot tisztított bőrre kell használni. Mivel a retinolt az esti rutin részeként ajánlott használni, a smink alapos eltávolítása és a bőr tisztítása után ajánlott tonikot alkalmazni a bőr optimális pH-értékének beállítása érdekében. Várja meg, amíg a bőr teljesen megszárad, majd vigye fel a retinol tartalmú szérumot. Miután teljesen felszívódott, javasoljuk, hogy a rutin befejezéseként használja a kedvenc hidratáló krémét.

Mikor kell retinolt alkalmazni?

A retinol használatát az esti rutin részeként javasoljuk, mivel növeli a bőr fényérzékenységét. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy felgyorsítja a bőrsejtek cseréjét. Ez azonban azt is jelenti, hogy az új sejtek érzékenyek az erős napfényre.

Az éjszaka folyamán a bőrnek van ideje regenerálódni, és a legtöbb embernek este több ideje van a részletesebb bőrápolási rutinra. Azt is tanácsos megvárni, amíg az összes anyag teljesen felszívódik, majd éjszakára hidratáló krémet kell felvinni a rutin zárásaként.

Szükséges-e SPF-et tartalmazó krémet használni, ha retinolt használunk?

Igen - egész évben minden reggel SPF (fényvédő faktor) tartalmú krémet ajánlott használni. Ideális esetben ez az utolsó lépés a reggeli bőrápolási rutinban, a krém után és a smink előtt alkalmazva.

A retinolt este kell használni, de még ekkor is javasoljuk, hogy a reggeli szépségápolási rutin részeként használjon SPF-et tartalmazó krémet.

Szükséges a retinol használata után hidratáló krémet használni?

Igen - a retinol alkalmazása után hidratáló szérumot és/vagy krémet javaslott használni. A retinol számos jótékony hatással van a bőrre, de nem képes elegendő hidratálást biztosítani, amire a bőrnek szüksége van.

Ezért ideális, ha tisztítás és tonizálás után és hidratáló krém előtt használjuk.

Kompatibilis a retinol más hatóanyagokkal?

Igen - a retinol számos hatóanyaggal kompatibilis. A legjobb, ha niacinamidot vagy hialuronsavat tartalmazó szérumokkal együtt használjuk. Mind a niacinamid, mind a hialuronsav erős hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik.

Ha szárazabb a bőre, az esti rutinban célszerű retinolt tartalmazó szérumot használni, majd niacinamidot vagy hialuronsavat tartalmazó szérumot, és a szépségápolási rutint hidratáló krémmel befejezni.

Van olyan anyag, amelyet nem szabad retinollal együtt használni?

A retinolt nem szabad más hámlasztó savakkal kombinálni - ezeket AHA vagy BHA savaknak is nevezik.

A legismertebb AHA-savak a glikolsav és a tejsav.

A kozmetikumokban csak egy BHA-savat használnak - a szalicilsavat.

Ezek a savak jótékonyan hatnak a bőrre, azonban ha már használ retinolt tartalmazó terméket, nem javasoljuk, hogy ezeket a termékeket illessze be a rutinjába, és együtt használja őket, mivel túlságosan kiszáríthatják a bőrt, és irritációt, bőrpírt, sérült bőrgátat és fokozott bőrérzékenységet eredményezhetnek.