A degeneratív ízületi betegségek okai, mechanizmusai és terápiás lehetőségei

ggA legtöbb 65 év feletti embernél a leggyakoribb krónikus ízületi betegség az ízületi gyulladás (oszteoartritisz). Ez a betegség általában a térd, a kéz és a gerinc ízületeit érinti, és a porc, a szomszédos csontok és más ízületi szövetek degeneratív károsodásaként jelentkezik, ami a mozgásképesség csökkenéséhez, ízületi duzzanathoz, ízületi deformitásokhoz, krónikus fájdalomhoz, merevséghez és érzékenységhez vezet. A szalagok és a meniszkuszok degenerációja az ízületi tok hipertrófiájával együtt az előrehaladottabb stádiumokra jellemző. Az oszteoartritisz patogenezisének megértéséhez meg kell említeni, hogy a legtöbb ízület úgynevezett szinoviális ízület, amelynek fontos összetevője az ízületi porc. Szerepe a mechanikai feszültség elnyelése és a mozgás közbeni súrlódás csökkentése. Ezt a porcot azonban az jellemzi, hogy kevés sejtet tartalmaz, és nincsenek benne erek vagy idegek. Táplálása az ízületi folyadék diffúziójától függ, amelyet az ízületek mozgása hajt. A kondrociták (porcsejtek) által termelt sejtközi massza nagyon sűrű, így károsodás esetén az őssejtek nem tudnak behatolni a porcba, hogy regenerálódjanak. E sajátosság és az erek fent említett hiánya miatt a porc regenerációja alapvetően korlátozott. Az oszteoartritisz kialakulása számos kockázati tényezővel függ össze, többek között a genetikai hajlam, az öregedés, az elhízás, a gyulladás, a fizikai inaktivitás és a krónikus stressz. Az oszteoartritiszhez vezető patológiai folyamat pontos molekuláris mechanizmusa azonban továbbra is tisztázatlan.

Jelenleg nincs olyan hatékony terápia, amely megelőzhetné az oszteoartritisz kialakulását vagy visszafordíthatná a betegség progresszióját. A kezelés elsősorban a tünetek enyhítésére épül, amelynek elsődleges célja a fájdalom, a duzzanat, a merevség és egyéb tünetek kezelése az általános életminőség javítása érdekében. Előrehaladott stádiumban az érintett ízület műtéti pótlása javallott.

Az egyik potenciálisan előnyös anyag, amelyet intenzíven tanulmányoznak ebben az összefüggésben, az MSM (metil-szulfonil-metán). Az MSM gazdag forrása a szerves kénnek, amely az egészséges csontok és ízületek fontos "építőköve". Bár még további, nagyobb mintán végzett vizsgálatokra van szükség, a randomizált, kontrollált vizsgálatokból rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy az MSM pozitív hatással lehet a fájdalom és a duzzanat enyhítésére, valamint az általános mobilitás javítására az oszteoartritiszben szenvedő betegeknél. A feltételezett hatásmechanizmus az MSM gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása. Egyes tanulmányok azt is feltételezik, hogy az MSM erősítheti a glükózamin hatását, amely anyag fontos a kötő- és támasztószövetek, köztük a porcok élettani kialakulásához és javításához nélkülözhetetlen molekulák normális termeléséhez. Állatmodellekben a felszíni porc degenerációjának csökkenését is megfigyelték az MSM használatával. Az állatmodellek eredményeit azonban óvatosan kell értelmezni a humán gyógyászatban való alkalmazás szempontjából. Az MSM természetes módon jelen van különböző élelmiszerforrásokban, például a húsokban, halakban, egyes gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben, de nagy része nem marad meg ezen élelmiszerek feldolgozása során. Emiatt leggyakrabban étrend-kiegészítők formájában szedik. Az MSM szedése előtt, mint más étrend-kiegészítők esetében is, fontos, hogy konzultáljon orvosával, ha más gyógyszereket vagy étrend-kiegészítőket szed, hogy értékelje a lehetséges mellékhatásokat és a gyógyszerek összeférhetőségét.

 

Források:

Zhang W, Ouyang H, Dass CR, Xu J. Az osteoarthritis farmakológiai és regeneratív terápiáinak jelenlegi kutatása. Bone Res. 2016 Mar 1;4:15040. doi: 10.1038/boneres.2015.40. PMID: 26962464; PMCID: PMC4772471.

Kim LS, Axelrod LJ, Howard P, Buratovich N, Waters RF. A metil-szulfonil-metán (MSM) hatékonysága a térd osteoarthritis fájdalmában: kísérleti klinikai vizsgálat. Osteoarthritis Cartilage. 2006 Mar;14(3):286-94. doi: 10.1016/j.joca.2005.10.003. epub 2005 Nov 23. PMID: 16309928.

 

Ezaki J, Hashimoto M, Hosokawa Y, Ishimi Y. A metil-szulfonil-metán biztonságosságának és hatékonyságának értékelése a csont- és térdízületekre osteoarthritis állatmodellben. J Bone Miner Metab. 2013 Jan;31(1):16-25. doi: 10.1007/s00774-012-0378-9. Epub 2012 Aug 10. PMID: 23011466.

 

 KOSÁRBA>>

Mudr-martin-klein  

MUDr. Martin Klein 2012-ben végzett a pozsonyi Comenius Egyetem    orvostudományi karán, ahol jelenleg is dolgozik, mint tudományos és pedagógiai munkatárs. Intenzíven foglalkozik az egészéges életmód és táplálkozás problematikájával.