Krónikus fáradtság - hogyan küzdjünk az állandó fáradtság ellen?

Krónikus fáradtság

A krónikus fáradtság nagyon gyakori manapság a dinamikus életmód miatt. Az, hogy egy hosszú munkanap vagy hét végén fáradtnak érzi magát, teljesen normális. Ha azonban az állandó fáradtság hosszú ideig - hónapokig vagy évekig - fennáll, akkor krónikus fáradtságról van szó. A krónikus fáradtság hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Mi a fáradtság fő oka?

A krónikus fáradtság egyik fő okát nagyon nehéz, szinte lehetetlen azonosítani. Ennek a problémának több tényezője van. A leggyakoribbak közé tartoznak az alapbetegségek, a tápanyaghiány, az alvászavarok, a koffeinbevitel és a krónikus stressz. Az alábbiakban részletesebben megvizsgáljuk a fáradtság különböző okait.

A képen a krónikus fáradtság leggyakoribb okai láthatók.

kronikus-faradtsag-okai

A fáradtság pszichológiai okai

A krónikus fáradtságot leggyakrabban pszichés okok okozzák. Ezek sokkal gyakoribbak, mint a fizikaiak. A szervezet a pszichés stresszre megszakított alvással reagál, vagy az alváshányados romlik. Ez elindítja a rossz alvás és az általa okozott krónikus fáradtság körforgását.

Az alábbiakban a leggyakoribb pszichológiai okokról olvashat:

Stressz

A stressz annyira jelen van a legtöbb ember életében, hogy sokszor már észre sem vesszük.

A stressznek 3 típusa van:

  • Akut stressz: rövid távú stressz, negatív és pozitív helyzetekben is megtapasztalható. Az akut negatív stresszre példák: közelgő határidő, balesetek stb. A pozitív akut stresszre példák: hullámvasút, esküvő, költözés, stb. A test és az agy viszonylag gyorsan visszatér a normális állapotba.
  • Epizodikus akut stressz: ebben az esetben az akut stressz epizódjai egymás után többször is előfordulnak. Az ember úgy érzi, hogy az egyik válsághelyzetből egy másikba kerül, és így tovább. Például, ha valakinek sok határidő van egymás után, vagy az egészségügyben dolgozók gyakran tapasztalják ezt.
  • Krónikus stressz: ez a hosszú távú stressz, amelyet különböző stresszorok okoznak. Például egy mérgező háztartásban élni, ahol állandó viták vannak, vagy stresszes munkahelyi környezetben. Ez az érzésre nehezedő stressz soha nem ér véget, és gyakran az illető nem látja a módját, hogy véget vessen neki.

A stressz feldolgozása nagyon nehéz, sokszor egy szakember, például egy coach vagy pszichológus segíthet ebben. Fontos, hogy tudatában legyünk ennek, és tudatosan dolgozzunk a stressz jobb kezelésén.

Érzelmi sokk

Az érzelmi sokkhatások közé tartozik például a gyász, a munkahelyről való hirtelen elbocsátás vagy a partnerrel való szakítás. Az ilyen helyzetek mentális egészségügyi problémákat okozhatnak. Következésképpen ezek lehetnek az okai a rossz alvásnak, sőt a tartós fáradtságnak is.

Depresszió

A depresszió gyakori mentális betegség. Pszichológus vagy pszichiáter segítségével gyógyítható. Számos tünete lehet: demotiváltság, gyengeség, vonakodás felkelni az ágyból, tartós fáradtság, érdektelenség minden iránt, alvászavarok, dekoncentráltság, öngyilkossági gondolatok. Ha a felsorolt tünetek bármelyike elhúzódik, tanácsos szakember segítségét kérni.

Szorongás

Az állandó és kontrollálhatatlan szorongás általános szorongásos zavarra utalhat. A krónikus fáradtság, szorongás és ingerlékenység ennek a betegségnek a következménye lehet. A legjobb, ha orvoshoz fordul.

A fáradtság fizikai okai

A fáradtságnak 3 fő fizikai oka van:

  • Vashiányos vérszegénység: a vér vashiánya tartós fáradtságot okoz. Ez az állapot vasat tartalmazó tablettákkal vagy vasban gazdag ételek fogyasztásával javítható. Ilyen például a cékla vagy a marhahús.
  • Pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) - ebben az esetben a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. A leggyakoribb tünet a hirtelen súlygyarapodás és a depressziós érzések. Ezt az állapotot csak gyógyszeresen lehet kezelni.
  • Alvási apnoe - ez egy olyan alvászavar, amelyet 10 másodpercnél hosszabb légzési szünetek jellemeznek. Az alvás közbeni felületes légzés szintén tünet. Ez rontja az alvás minőségét, és fáradtságot, valamint álmosságot okoz.

A fáradtság egyéb fiziológiai okai lehetnek: terhesség, elhízás, alulsúly, rákellenes kezelések (kemoterápia), bizonyos gyógyszerek mellékhatásai.

 

A fáradtság életmódbeli okai

A mai dinamikus világ gyakran megköveteli, hogy az emberek az optimálisnál is elfoglaltabbak legyenek. Vannak olyan globális események is, amelyek negatívan hatnak az emberekre - világjárványok, háborúk stb. Az embereknek kevés idejük van arra, hogy gondoskodjanak magukról. Fizikailag és mentálisan kimerültek, és ez sokszor krónikus fáradtsághoz vezet.

Alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás rontja az alvás minőségét. Ez viszont tartós fáradtságot okoz. A gyakori alkoholfogyasztás letargiát és depressziós érzéseket okoz.

Testmozgás

A testmozgás számos előnnyel jár az emberi szervezet számára - a fizikai aktivitás után javul az alvás minősége. A mai mozgásszegény életmód és a kevés testmozgás fáradtsággal jár. Azonban még a túlzott testmozgás is járhat negatívumokkal. A szervezetnek nincs ideje és helye a szükséges regenerálódásra.

Koffein

A koffein növeli az éberséget azáltal, hogy beavatkozik az agyban zajló bizonyos kémiai folyamatokba, amelyek az alvás-ébrenlét ciklust szabályozzák. Amikor azonban a koffein teljesen lebomlik a szervezetben, fáradtságérzetet okozhat. A koffeintartalmú italok túlzott fogyasztása megzavarhatja az alvást és fáradtságot okozhat.

Egészségtelen étkezési szokások

Az ételek közvetlen hatással vannak arra, hogy az ember hogyan érzi magát. Az étkezés utáni fáradtság gyakori probléma. Leginkább a sok zsírt tartalmazó vagy erősen feldolgozott ételek okozzák. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással nagymértékben javítható a fáradtság.

Melyek a fáradtság tünetei?

A krónikus fáradtság tünetei változatosak. Nagyon egyéni, hogy kinek hogyan jelentkezik a fáradtság. A leggyakoribb tünetek a következők:

  • fejfájás
  • fáradtság és álmosság
  • szédülés
  • izomfájdalom
  • izomgyengeség
  • lelassult reflexek és reakciók
  • a döntéshozatal és a dekoncentráció károsodása
  • kedvetlenség - ingerlékenység

Elmúlhat magától a krónikus fáradtság?

Nem valószínű, hogy a tartós fáradtság életmódváltás nélkül magától elmúlik. Vagy a mentális egészségügyi nehézségek vagy egészségügyi problémák megoldása nélkül. Mint fentebb említettük, a fő okok 3 fő részre oszthatók. Ki kell derítenie, hogy pontosan mi okozza a fáradtságot. Ezután foglalkozzon az adott problémával vagy problémákkal, hogy javítsa az állapotot.

 

Hogyan küzdjünk a fáradtság ellen?

Ha a fáradtság okát azonosítottuk, könnyebb megoldást találni az alapproblémára és javítani az energiaszintet. Vannak azonban olyan alapvető tények vagy ajánlások, amelyek jótékony hatással vannak az emberre:

  • A természetes fény és a napfény fontos, próbálja meg a mesterséges fényt a minimumra csökkenteni.
  • Kezdje a napot fehérjében gazdag reggelivel.
  • Mozogjon a szabadban, ha lehetséges.
  • Korlátozza a koffeinfogyasztást
  • Maradjon hidratált - igyon legalább 2 liter vizet naponta.
  • Feküdjön le 20-30 percre napközben.
  • Táplálékkiegészítők szedése: Multivitamin, Acai Berry, Maca, Gaba.
  • Ne dohányozzon.
  • Korlátozza az alkoholfogyasztást.
  • Aludjon naponta 7-9 órát.

Ezeket a tippeket ábrába is foglaltuk az Ön számára:

hogy-novelje-az-energiaszintet

 

 

Milyen élelmiszerek segítenek a fáradtság ellen?

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Az étrendnek elegendő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, zsírt és rostot kell tartalmaznia. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek különösen erős hatással vannak a fáradtságra. Ezeket az alábbi képen láthatja:

etelek-a-jobb-energiaszintert

 Források:

Stress and your health: MedlinePlus Medical Encyclopedia

Psychiatry.org - What Is Depression?

Overview - Generalised anxiety disorder in adults - NHS (www.nhs.uk)

Iron deficiency anaemia - NHS (www.nhs.uk)

Underactive thyroid (hypothyroidism) - NHS (www.nhs.uk)

Sleep apnoea - NHS (www.nhs.uk)

Alcohol and fatigue - Harvard Health

Why Coffee Can Make You Tired | Sleep Foundation