Az Acai bogyó - a "brazil szupergyümölcs" - jelentős egészségügyi előnyei.

i

Az Acai-pálma (Euterpe oleracea) bogyószerű terméséről (Acai-bogyó) ismert. A hagyományos gyógyászatban fogyasztását jelentős egészségjavító hatással társítják, és a gyümölcs különböző farmakológiai hatásait in vitro és in vivo is vizsgálták. Az acai bogyók különösen ismertek erős antioxidáns hatásukról, valamint gyulladáscsökkentő, rákellenes, mikrobaellenes, atkogenikus, neurodegeneratív és nem utolsósorban kardioprotektív tulajdonságaikról. Kiderült továbbá, hogy védelmet nyújtanak a metabolikus szindróma ellen, amely magában foglalja a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és a magas vérzsírszintet, miközben védik a szerveket, beleértve a tüdőt, a veséket, a májat, a szívet és az idegrendszert. Az acai bogyó pozitív multiszisztémás hatását összetevőinek sokféleségének köszönheti, amelyek átfogó pozitív hatást gyakorolnak szinte az egész szervezetre.


Az acai bogyó antioxidáns és gyógyhatású tulajdonságait a gyümölcsben található bioaktív fitokemikáliák magas koncentrációjának tulajdonítják. Konkrétan a lila bogyók jelentős mennyiségű antocianint (couromarin, keracyanin) tartalmaznak - lila pigmenteket, amelyeknek számos funkciójuk van. A fent említett antociánok antioxidáns hatásúak, és neuroprotektív és kardioprotektív hatásúak lehetnek. A gyümölcs egyéb polifenolos vegyületeket is tartalmaz, többek között fenolsavakat, valamint a luteinszármazékok csoportjába tartozó orientin és izoorientin flavonoidokat. Számos tudományos tanulmány bizonyította, hogy az Acai bogyó rákellenes hatása az antiangiogén (megakadályozza az új erek kialakulását), gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhető - gátolja az oxidatív stresszt, amely gyakran visszafordíthatatlan sejtkárosodáshoz vezet, megakadályozva testünk szöveteinek megfelelő működését.


Egy 2019-es tudományos tanulmány az Acai bogyó kivonat hatását vizsgálta a kiválasztott neurodegeneratív betegségekre, amelyek közvetlenül érintik a központi idegrendszert, mint például az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór. E betegségek kialakulásában szerepet játszó egyik tényező a szabad gyökök és az oxidatív stressz termelődése. A kutatási eredmények azt sugallják, hogy az Acai bogyó erős antioxidáns tulajdonságai miatt potenciálisan alkalmas ezeknek a betegségeknek a kezelésére. Természetesen a klinikai alkalmazás előtt terápiás hatásait in vivo modellekben kell igazolni. A gyümölcs fogyasztása jótékony hatással van az egyén mentális egészségére is. Mivel a depresszió és az oxidatív stressz szorosan összefügg, az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező táplálékkiegészítők, mint például az Acai bogyó, kiváló jelöltek a terápiára.


Az antociánok prebiotikus aktivitása ismert arról is, hogy módosítja a bélmikrobiom összetételét, ami a szervezet egészségének javításának egy újabb módját jelenti. Az acai bogyó fogyasztása a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek egyik táplálkozás-terápiás stratégiája is lehet, mivel ezeknél a betegeknél oxidatív stressz, gyulladás és diszbiózis - bakteriális egyensúlyhiány a bélrendszerben - jelentkezik. Az antocianinok bizonyítottan csökkentik a glomeruláris kapillárisok károsodását a vesében, és megakadályozzák a vesefibrózist, amely a vesebetegséggel járó főbb elváltozások közé tartozik.


Egy másik tudományos közleményben a szerzők az acai bogyóból származó flavonoid-kivonat előnyeit vizsgálták 35-60 éves elhízott férfiaknál. Megállapították, hogy a nagy mennyiségű flavonoidok fogyasztása javítja az erek működését, ami viszont csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Magas polifenol-tartalmának köszönhetően az Acai bogyó javítja a plazma HDL-lipoprotein anyagcseréjét, ezáltal védi az ereket az érelmeszesedéstől (az artériák megkeményedésétől).

 KOSÁRBA>>

Mudr-martin-klein  

MUDr. Martin Klein 2012-ben végzett a pozsonyi Comenius Egyetem    orvostudományi karán, ahol jelenleg is dolgozik, mint tudományos és pedagógiai munkatárs. Intenzíven foglalkozik az egészéges életmód és táplálkozás problematikájával.