Kondroprotektánsok vagy más szóval "egészséges ízületek"

Kondroprotektánsok

 

Ön is szenved az ízületi fájdalomtól? Kellemetlen fájdalmak, amelyek egyre inkább nemcsak az ötvenes éveikben járó embereket, hanem a fiatalabbakat és a sportolókat is érintik. A járás közbeni fájdalom, az izommerevség vagy az izomgyengeség tipikus jelei annak, hogy valami baj van az ízületeivel. Kerülje el az ízületi problémákat, és adjon nekik megfelelő gondoskodást. Az ízületek egészségének és erősségének elősegítésére a legjobb módszer a kondroprotektánsok, más néven ízületi táplálékkészítmények szedése.

Mik azok a kondroprotektánsok?

A kondroprotektív szerek kifejezés olyan anyagokra utal, amelyek segítenek megvédeni az ízületi szöveteket a károsodástól és a kopástól. Ezeket étrend-kiegészítőként használjuk. Funkciójuk az ízületi szövetek regenerálódásának elősegítése, a védelem megteremtése és a porcok kopásának megakadályozása. Képesek serkenteni a hialuronsav termelését, amely elengedhetetlen a porc rugalmasságának és hidratáltságának fenntartásához. Segítenek csökkenteni a gyulladást, az ízületi fájdalmat és képesek helyreállítani az ízületi funkciókat.

Hogyan vigyük be őket a szervezetbe?

A kondroprotektánsokat általában állati és növényi forrásokból, leggyakrabban hal-, növényi és állati fehérje kivonatokból nyerjük. Például a kurkumából, a pirospaprikából és a rizsből származó kivonatok magas glükozamin- és hialuronsavtartalommal rendelkeznek. Az állati porcokat különböző gyógyszerek előállításához használják fel, mivel kollagént és kondroitint vonnak ki belőlük. A legjellemzőbb csontvédőanyag-forrás a hal, halolaj formájában.

izuleti-fajdalmak

A kondroprotektánsok típusai

A leggyakrabban használt csontvédő szerek a következők:

  • Glükozamin
  • Kondroitin-szulfát
  • MSM

Egyéb kondroprotektív szerek közé tartoznak például:

  • Hialuronsav
  • Boswellia serrata - a Boswellia fából nyert kivonat (a fakéregből nyerik).
  • Kurkumin - ez gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, vagy avokádó és szójakivonat.

Glükozamin

A glükozamin aminosacharid amely a porcokban található, és amely segíti a porcok kialakulását és helyreállítását. A glükózamin két fő típusa létezik: glükózamin-szulfát és glükózamin-hidroklorid.

  • Glükozamin-szulfát: a glükozamin egyik leggyakrabban használt formája az étrend-kiegészítőkben. A glükózamin és a szulfát kombinációja, amely állítólag javítja a szervezetben való felszívódását. Úgy gondolják, hogy megakadályozhatja az ízületi porcszövet lebomlását.
  • Glükózamin-hidroklorid: glükózamin és hidrogén-klorid kombinációja, amely javítja a tartósságát és stabilitását. Hatékonyan csökkenti az ízületi fájdalmat és javítja az ízületi funkciókat, különösen az osteoarthritisben szenvedőknél.

A glükozamint állati eredetű anyagokból, elsősorban azok szövetéből nyerik. A leggyakrabban használt források: puhatestűek kagylóhéja, állati csontok és gombák. Alkalmas kondroprotektáns, amelyet az ízületi és csontbetegségek kezelésére és megelőzésére használnak. Szilárd - tabletta formában, illetve krém és kenőcs formájában is megtalálható.

Kondroitin-szulfát

A kondroitin-szulfát a szervezetben természetesen előforduló vegyület, és a porcok nélkülözhetetlen része. Étrend-kiegészítőként is megtalálható (gyakran glükózaminnal kombinálva). Általában a következő tünetek leküzdésére használják osteoarthritis - egy olyan ízületi betegség ellen, amelyben a csontok végén lévő porcok elkopnak.

Az ízületekben való felhalmozódása időbe telik, ezért lassabban ható kiegészítőnek tekintjük. A legtöbb kondroitin-kiegészítő állatokból származik. Megtalálható néhány állati eredetű élelmiszerben, beleértve a pörkölteket, csontleveseket, leveseket és olyan ételeket, amelyek kötőszövetes húsdarabokat tartalmaznak.

 

 

Van különbség a glükozamin és a kondroitin között?

Mindkettő étrend-kiegészítő, és az ízületi betegségek kezelésére használt kondroprotektánsok közé tartozik. Építőelemekként hivatkozunk rájuk. A glükozamin egy aminomonoszacharid, védi és helyreállítja a porcszövetet, csökkenti a gyulladást és az ízületi fájdalmat.

A kondroitin a porcszövet és a szerkezetét alkotó proteoglikánok alkotórésze. Gyulladáscsökkentőként hat, segít javítani a porcok rugalmasságát és nyomását.

A különbség az egyes kondroprotektánsok hatásában és hatásaiban érhető tetten.

Hialuronsav

A hialuronsav nagy szerepet játszik a sebgyógyulásban, a csontok szilárdságában, a bőr egészségében és más testi funkciókban és rendszerekben. Fő szerepe a vízvisszatartás, hogy a szöveteket nedvesen és kenhetően tartsa.

Elengedhetetlenül fontos az ízületeink számára, kitölti a csontok közötti teret és kenőanyagként szolgál a szövetek számára. Ennek a savnak a hiánya kellemetlen fájdalmat okozhat, ami a csontok egymáshoz csiszolásának (dörzsölésének) következménye.

Ezt különböző táplálékkiegészítőkkel lehet kiegészíteni. A 40 év felettiek számára az ajánlott napi adag a következő 80-200 mg naponta. Egy ilyen adag szedése legalább két hónapon keresztül jelentősen csökkenti az ízületi fájdalmakat.

MSM

Érdemes megemlíteni az MSM - metilszulfonil-metán szerves vegyületet is, amely ként tartalmaz, és a következőkre használják az ízületek működésének javítására. Az osteoarthritikus ízületi betegségekben a fájdalom enyhítésére szolgál, és segíti a kollagén képződését, amely a porc fő alkotóeleme.

Hasznos tanácsok

Előzze meg a kellemetlen ízületi fájdalmakat, és próbálja ki Chondro Complex termékünket, amelyet az ízületek, csontok és porcok leghatékonyabb támogatására fejlesztettünk ki. MSM-et, kondroitint, glükozamint és C-vitamint tartalmaz.

Források:

The Effect of Methylsulfonylmethane on Osteoarthritic Large Joints and Mobility | Pagonis | International Journal of Orthopaedics (ghrnet.org)

Expert Q&A: Glucosamine and Chondroitin for OA (arthritis.org)

Glucosamine and Chondroitin for Osteoarthritis | NCCIH (nih.gov)

The effects of an oral preparation containing hyaluronic acid (Oralvisc®) on obese knee osteoarthritis patients determined by pain, function, bradykinin, leptin, inflammatory cytokines, and heavy water analyses | SpringerLink

Chondroprotective Factors in Osteoarthritis: a Joint Affair – PMC (nih.gov)