Vérnyomás

Az egészséges vérnyomás fenntartása: Útmutató a szív- és érrendszeri wellnesshez

Üdvözöljük a "Vérnyomás" blogkategóriánkban, amely az Ön kapuja a szív- és érrendszeri egészség egyik legfontosabb aspektusának megértéséhez és kezeléséhez. A vérnyomás az Ön általános közérzetének fontos mutatója, és ebben a külön erre a célra fenntartott térben szeretnénk az optimális vérnyomásszint fenntartásához szükséges ismereteket, betekintést és stratégiákat nyújtani Önnek.

A magas vérnyomást vagy magas vérnyomást gyakran nevezik "csendes gyilkosnak", mivel látható tünetek nélkül is súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezzel szemben az alacsony vérnyomás is befolyásolhatja mindennapi életét és jólétét. Egészségügyi szakértői csapatunk - köztük kardiológusok, táplálkozási szakemberek és fitneszspecialisták - célja, hogy a legfrissebb kutatási eredményekkel, szakértői tanácsokkal és gyakorlati tippekkel lássa el Önt, hogy vérnyomását kordában tarthassa.

Blog kategóriánkban átfogó információkat talál a magas és alacsony vérnyomás okairól, a genetika és az életmódbeli döntések hatásáról, valamint a rendszeres ellenőrzés fontosságáról. Felfedezzük az étrendre, a testmozgásra, a stresszkezelési technikákra és a holisztikus megközelítésekre vonatkozó ajánlásokat, amelyek segíthetnek az egészséges vérnyomás fenntartásában.

A megelőzés és a kezelés mellett kitérünk a számok megértésének, a vérnyomásmérések értelmezésének és szükség esetén az orvosi tanácsadásnak a fontosságára is. Az Ön szív- és érrendszeri egészsége számunkra prioritás, és mi azért vagyunk itt, hogy az egészséges életmód felé vezető úton vezessük Önt.

Akár meg szeretné előzni a magas vérnyomást, akár kezelni egy meglévő állapotot, vagy egyszerűen csak optimalizálni szeretné szív- és érrendszeri egészségét, a "Vérnyomás" blogkategóriánk megbízható információforrás. Csatlakozzon hozzánk ezen az úton, hogy átvegye az irányítást szívének egészsége felett, és fedezze fel, hogyan vezethetnek apró változtatások egészségesebb, boldogabb élethez.

Kortizolszint - hogyan szabályozzuk a kortizolszintet

Kortizolszint- hogyan szabályozzuk a kortizolszintet

A stressz életünk szerves része, és vele együtt gyakran megemelkedik a "stresszhormonként" ismert kortizol szintje. A kortizol fontos szerepet játszik szervezetünk stresszre adott válaszában, és segít szabályozni a különböző élettani folyamatokat. Bár a kortizol mérsékelt mennyiségben nélkülözhetetlen, a krónikus stressz egyensúlyhiányhoz vezethet szintjében, ami negatív hatással lehet általános egészségünkre és jólétünkre. Ebben az írásban a szervezetre gyakorolt hatásait és a kortizolszint kiegyensúlyozásának különböző módszereit tárgyaljuk a jobb egészség érdekében.

Mi a kortizol és szerepe a szervezetben


A kortizol egy szteroid hormon, amelyet a mellékvesék termelnek. Ezek az Ön endokrin rendszerének részét képezik. Amikor stresszes vagy, megnövekedett mennyiségű kortizol szabadul fel a véráramba. Ha azonban a stressz krónikussá válik, a kortizolszint emelkedett maradhat, ami káros egészségügyi hatásokkal járhat. A kortizol megfelelő egyensúlya alapvető fontosságú az egészséged szempontjából, és a túl sok vagy túl kevés kortizoltermelés egészségügyi problémákat okozhat.

A kortizolnak számos fontos funkciója van, alapvető fontosságú hormonnak számít, amely a szervezet szinte minden szervére és szövetére hatással van. A szervezet szinte minden szövetében vannak glükokortikoid-receptorok. Emiatt a kortizol a szervezet szinte minden rendszerére hatással lehet, beleértve az idegrendszert, az immunrendszert, a szív- és érrendszert, a légzőrendszert, a reproduktív rendszert (a női és a férfiakat egyaránt), a mozgásszervi rendszert, az integumentális rendszert (bőr, haj, köröm, mirigyek és idegek).

A kortizol elsősorban a következő módokon hat a szervezetre:

 • A szervezet stresszre adott válaszreakciójának szabályozása: stressz során a szervezet a "harcolj vagy menekülj" hormonok, például az adrenalin felszabadulása után kortizolt szabadíthat fel, így Önt magas készültségi állapotba kerül. Ezenkívül a májadból glükóz (cukor) felszabadulását váltja ki, hogy stressz esetén gyors energiát biztosítson.
 • Az anyagcsere szabályozása: A kortizol segít szabályozni, hogy a szervezeted hogyan használja fel a zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat energiaként.
 • A gyulladás elfojtása: A kortizol a gyulladás rövid ideig tartó korlátozásával fokozhatja az immunitását. Ha azonban tartósan magas a kortizolszintje, a szervezete hozzászokhat ahhoz, hogy túl sok van belőle a vérében, ami gyulladáshoz és az immunrendszer gyengüléséhez vezethet.
 • Vérnyomásszabályozás: Nem világos, hogy a kortizol pontosan hogyan szabályozza a vérnyomást az emberben. Az emelkedett szint azonban magas vérnyomást, a normálisnál alacsonyabb szint pedig alacsony vérnyomást okozhat.
 • A vércukorszint emelése és szabályozása: A kortizol normális esetben kiegyensúlyozza az inzulin, a hasnyálmirigy által termelt, a vércukorszintet szabályozó hormon hatását. A tárolt glükóz felszabadításával emeli a vércukorszintet, míg az inzulin csökkenti a vércukorszintet. A krónikusan magas kortizolszint tartósan magas vércukorszinthez (hiperglikémia) vezethet.
 • Segít szabályozni az alvás-ébrenlét ciklust: általában este, lefekvéskor alacsonyabb a kortizol szintje, és reggel, ébredés előtt a legmagasabb. Ez arra utal, hogy fontos szerepet játszik az ébrenlét beindításában, és részt vesz a szervezet cirkadián ritmusában.

Mi váltja ki a kortizol termelődését a mellékvesékben?


A mellékvesék kortizoltermelését az agyalapi mirigy szabályozza. Ez egy borsónyi méretű mirigy az agy alján, amelyet néha "főmirigynek" is neveznek, mivel széleskörű befolyása van a szervezetre.


Amikor felébredsz, sportolsz, vagy stresszes eseménnyel szembesülsz, az agyalapi mirigy reagál. Jelzést küld a mellékveséknek, hogy termeljenek megfelelő mennyiségű kortizolt.

Ez a folyamat az alábbi képen látható.

folyamat
Mi történik, ha túl sok vagy túl kevés kortizolt termel a szervezetünk?

A szervezet általában igyekszik a megfelelő mennyiségű kortizolt termelni, hogy megőrizze egészségét. Ez azonban nem mindig sikerül neki. A túl sok kortizol tünetei közé tartoznak:

 • súlygyarapodás, különösen a hasban és az arcon
 • vékony és törékeny bőr, amely lassan gyógyul
 • pattanások
 • női arcszőrzet és szabálytalan menstruáció
 • zsírlerakódások a lapockák között
 • széles, lila striák a hasán
 • izomgyengeség a felkarokon és a combokon
 • magas vércukorszint, amely gyakran 2-es típusú cukorbetegséggé alakul át
 • magas vérnyomás (hipertónia)
 • csontritkulás és csonttörések

magas-kortizolszint

A kortizolhiány tünetei a következők:

 • állandó fáradtság
 • hányinger és hányás
 • fogyás
 • izomgyengeség
 • hasi fájdalom
 • alacsony étvágy

 

Milyen a normális kortizolszint?

A vér, a vizelet és a nyál kortizolszintje általában kora reggel tetőzik, majd a nap folyamán csökken, és éjfél körül éri el a legalacsonyabb szintet. Ez a ciklus változhat, ha Ön éjszakai műszakban dolgozik, és a nap különböző időszakaiban alszik. A legtöbb, a vér kortizolszintjét mérő vizsgálatnál vannak normál tartományok:

Reggel 6:00 és 8:00 között: 10-20 mikrogramm/ deciliter (mcg/dl).

Délután 4 óra: 3-10 mcg/dl.

A magas kortizolszint okai

Bár a kortizol megfelelő mennyiségben szükséges és hasznos hormon, a stresszoroknak való tartós kitettség a kortizolszint krónikus emelkedéséhez vezethet. A magas kortizolszint messzemenő következményekkel járhat fizikai, érzelmi és mentális jólétünkre. A magas kortizolszint okainak megértése az első lépés a stresszel kapcsolatos egészségügyi problémák kusza hálójának kibogozásához. Számos oka van annak, hogy a mellékvesék túl sok kortizolt szabadíthatnak fel.


A stressz a hormonok és az idegek jelzések kombinációját váltja ki a szervezetben. Ezek a jelek hatására a mellékvesék hormonokat, köztük adrenalint és kortizolt bocsátanak ki. A kortizolnak és más stresszhormonoknak való hosszú távú kitettség negatívan befolyásolhatja a szervezet szinte valamennyi folyamatát. Ez növelheti az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a szívbetegségek, tüdőproblémák, elhízás, szorongás, depresszió és még sok más.

Az agyalapi mirigy problémái azt okozhatják, hogy az alul- vagy túltermeli a hormonokat, beleértve az ACTH-t (adrenokortikotrop hormon, amely serkenti a kortizol termelését), ami aztán a mellékveséket arra készteti, hogy többet szabadítsanak fel belőle. Az agyalapi mirigy betegségei, amelyek magas kortizolszintet okozhatnak, a következők:

 • hyperpituitarizmus (agyalapi mirigy túlműködése).
 • agyalapi mirigy daganatok

A mellékvesedaganatok lehetnek jóindulatúak (nem rákosak) vagy rosszindulatúak (rákosak), és méretük is változhat. Mindkét típus nagy mennyiségű hormont, köztük kortizolt is szekretálhat. Ezenkívül, ha a daganat elég nagy ahhoz, hogy nyomja a környező szerveket, fájdalmat vagy teltségérzetet tapasztalhat a hasban. A mellékvese-daganatok általában jóindulatúak, és 10-ből körülbelül 1 embernél találhatók, akiknél mellékvese-vizsgálatot végeznek. A mellékvese rákos megbetegedése sokkal ritkább.

Kortizolszint kezelése az optimális egészség érdekében

Bár a stresszt nem lehet teljesen kiküszöbölni az életünkből, különböző stratégiák léteznek a kortizolszint kezelésére és az általános jólét elősegítésére:

 

 

 • Stresszcsökkentő technikák: Vegyünk be a mindennapjainkba olyan stresszcsökkentő gyakorlatokat, mint a meditáció, a mélylégző gyakorlatok, a jóga és a tudatosság. Ezek a tevékenységek segíthetnek az elme megnyugtatásában és a kortizolszint csökkentésében.
 • Rendszeres testmozgás: Foglalkozzon rendszeresen testmozgással, mivel a testmozgás bizonyítottan csökkenti a kortizolszintet és javítja a hangulatot.
 • Megfelelő alvás: Helyezze előtérbe az elegendő pihentető alvást minden éjszaka, mivel az alváshiány hozzájárulhat az emelkedett kortizolszinthez.
 • Kiegyensúlyozott táplálkozás: Fontolja meg a kiegyensúlyozott étrendet, amely gyümölcsöket, zöldségeket, fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz. Minimalizálja a cukros és feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mivel ezek hozzájárulhatnak a kortizol egyensúlyának felborulásához.
 • Ashwagandha táplálékkiegészítő: Az adaptogén Ashwagandha gyógynövény bizonyítottan segít szabályozni a kortizolszintet. Fontolja meg az ashwagandha-kiegészítők beépítését a napi étrendjébe.
 • Támogatás a környezetétől: Tartson fenn erős társadalmi kapcsolatokat a barátokkal és a családdal, mivel a társadalmi támogatás segíthet a stressz csökkentésében és védelmet nyújt a kortizol negatív hatásaival szemben.

Az Ashwagandha használata: A kortizolszint csökkentésének természetes megközelítése

Az Ashwagandha az egyik legfontosabb gyógynövény az Ayurvédában, amely az alternatív gyógyászat hagyományos formája, amely a természetes gyógyítás indiai elvein alapul. Az emberek évezredek óta használják az Ashwagandhát a stressz enyhítésére, az energiaszint növelésére és a koncentráció javítására. Stresszoldóként az Ashwagandha úgy működik, hogy csökkenti a szervezet kortizolszintjét - a fent említett hormon, amely a stresszreakcióhoz kapcsolódik. Az egészséges ember természetes ritmusa szerint a kortizolszintje reggel magasabb, amikor a hormon segít felébredni, és alacsonyabb kortizolszintet mutat este, amikor a hormon segít ellazulni és felkészülni az alvásra.

Az ashwagandha stresszcsökkentő hatása nem azonnali, de néhány órán belül érezhető. Mivel a kortizol szintje reggel magasabb, ajánlott a gyógynövényt este használni, amikor a szervezet kortizolra adott válaszreakciójának természetes módon alacsonynak kell lennie. Ez segítheti a szervezet hormonális ritmusának stabilitását.

Az Ashwagandha nem csak a kortizol csökkentésében segít a szervezetben, egyéb előnyei közé tartozik:

 • a gyulladás enyhítése
 • a rák kockázatának csökkentése
 • a memória javítása
 • az immunrendszer működésének javítása
 • öregedésgátlás
 • a szorongás enyhítése

 

 

Összefoglalva, a testünk hihetetlenül rugalmas, képes alkalmazkodni és gyógyulni, ha megfelelő törődést és figyelmet fordítunk rá. A stressz, a kortizol és a jólétünk közötti összefüggés arra emlékeztet bennünket, hogy az egyensúly kulcsfontosságú a modern élet összetettségének kezelésében.

A kortizolszint kiegyensúlyozása és a szervezetre gyakorolt hatásainak enyhítése holisztikus megközelítést igényel - olyat, amely magában foglalja a fizikai, érzelmi és mentális jólétet. Megállapítottuk, hogy a stresszcsökkentő technikák, például a meditáció alkalmazása segíthet enyhíteni a krónikus stressz okozta terheket, és természetes módon csökkentheti a kortizolszintet. Emellett a rendszeres testmozgás, a megfelelő alvás előtérbe helyezése és a kiegyensúlyozott étrend támogathatja szervezetünk azon képességét, hogy hatékonyabban szabályozza a kortizolt.

Ezen túlmenően feltártuk az adaptogén gyógynövények, például az ashwagandha felvételének lehetséges előnyeit, megjegyezve, hogy képesek segíteni a kortizol szabályozását és elősegíteni az általános stressztűrő képességet. Amikor ilyen kiegészítőket fontolgatunk, elengedhetetlen, hogy konzultáljunk egészségügyi szakemberekkel, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy azok összhangban vannak az egyéni egészségügyi igényekkel.

A kortizol és a szervezetre gyakorolt hatásai közötti összetett kapcsolat megértése lehetővé teszi számunkra, hogy megalapozott döntéseket hozzunk a jólétünkkel kapcsolatban. Ha tisztában vagyunk a stressz hatásával és lehetséges következményeivel, jobban megismerjük önmagunkat.

Források:

https://www.healthdirect.gov.au/the-role-of-cortisol-in-the-body

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22187-cortisol

https://health.clevelandclinic.org/what-is-ashwagandha/

https://hive.rochesterregional.org/2023/03/ashwagandha-stress-relief

https://www.healthline.com/health/high-cortisol-symptoms#see-a-doctor

 

10 bevált módszer a magas vérnyomás csökkentésére

A magas vérnyomás csökkentése - 10 bevált módszer

 

A magas vérnyomást "csendes gyilkosnak" is nevezik. Amerikai tanulmányok szerint a magas vérnyomás az amerikai felnőtt lakosság felét érinti. Az arányok világszerte hasonlóak. Ezért fontos, hogy megfelelő információkkal rendelkezzen a magas vérnyomás csökkentésének módjáról. Kíváncsi, melyek a tünetek, az okok és a leghatékonyabb módszerek, hogy enyhítse? Olvasson tovább.

Mi az optimális vérnyomásérték?

Elsősorban fontos megemlíteni azt az információt, hogy a vérnyomás mérésekor két számot vizsgálnak. A vérnyomást higanyoszlop milliméterben mérik, amit mm Hg-nek rövidítenek. A két szám a következőképpen határozható meg:

 • Szisztolés vérnyomás: A felső szám a nyomás erősségét jelzi, amikor a szíve a vért az artériákba nyomja a test többi részén.
 • Diasztolés vérnyomás: Az alsó szám a szívverések közötti, a szív töltődése és ellazulása közben az erekben uralkodó nyomást jelöli.

Az optimális vérnyomás határértéke 120/80 mmHg. A 90/60 mmHg és 120/80 mmHg közötti értékek normálisnak tekinthetők.

A 120/80 mmHg és 130/80 mmHg közötti értékeket emelkedett vérnyomásnak nevezzük. Ezek még nem veszélyesek az egészségre, de van egy olyan tendencia, hogy a jövőben egy személy hajlamosabb lesz a vérnyomásproblémákra. Az emelkedett vérnyomás könnyen szabályozható gyógyszeres kezelés nélkül is, olvasson tovább, ha kíváncsi, hogy hogyan.

A magas vérnyomás alsó határa 130/80 mmHg, ezen érték felett a nyomás már magas vérnyomásnak minősül.

A 80 évnél idősebb embereknél a vérnyomás normája eltolódott. Az ő esetükben az optimális érték 150/90 mmHg alatt van. Az e feletti értékek veszélyesen magas vérnyomásnak minősülnek.

 

fajdalom_1

Milyen tünetei vannak a magas vérnyomásnak?

A magas vérnyomást ezért "csendes gyilkosnak" is nevezik, mivel sokszor nincsenek tünetei. A legjobb módszer, ha rendszeresen méri a vérnyomását, hogy megelőzze a jövőbeni komplikációkat. Gyűrűzzön, ha genetikailag hajlamos a szív- és érrendszeri problémákra.

Vannak azonban bizonyos tünetek, amelyek a magas vérnyomással hozhatók összefüggésbe, és tanácsos odafigyelni rájuk. A leggyakoribbak a következő tünetek:

 • Orrvérzés
 • Homályos látás
 • Légszomj
 • Mellkasi fájdalom
 • Szédülés
 • Fejfájás

Hogyan érzi magát az ember, ha magas a vérnyomása?

Mint említettük, a legtöbb ember, különösen a 40 év alattiak nem érzik magukat másképp, még akkor sem, ha magas a vérnyomásuk. Idősebb korban gyakoribb, hogy a tünetek erősebbek és gyorsabban jelentkeznek.

Ezért ajánlatos, hogy otthon legyen egy vérnyomásmérő, és rendszeresen mérje a vérnyomását. Az is jó ötlet, ha évente egyszer teljes körű szűrővizsgálaton vesz részt - ez magában foglalja a vérnyomásmérést is.

Mi a magas vérnyomás fő oka?

A magas vérnyomásnak nincs egyetlen fő oka. A legtöbb esetben az okok kombinációja áll a háttérben. Idősebb korban (különösen 65 év felett) megnő a magas vérnyomás kockázata. A terhesség szintén kockázatot jelent a vérnyomás emelkedése szempontjából.

A leggyakoribb okok a következők:

 • Elhízás - gyakran társul cukorbetegséggel
 • Nagy mennyiségű só az étrendben
 • Magas koffeinbevitel
 • Gyakori alkoholfogyasztás
 • Kevés fizikai aktivitás
 • Dohányzás
 • Genetikai hajlam - a családtag hasonló problémában szenved vagy szenvedett
 • Alvási problémák

A stressz magas vérnyomást okoz?

A tudósok a stressznek a vérnyomásra gyakorolt hatását tanulmányozzák. A legutóbbi tanulmányt 2015-ben végezték. A tanulmányok azonban nem igazolják a fokozott stressz és a magas vérnyomás közötti egyértelmű kapcsolatot. Jelenleg nincs elegendő bizonyíték ennek megerősítésére.

Tény azonban, hogy a hosszú távú magas stressz negatív hatással van az általános életminőségre. Ez is számos probléma kiváltója, bár más jellegű. Mindenesetre javasoljuk, hogy a holisztikus egészségre tekintettel a stresszkezelésre összpontosítson.

sziv

Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

A vérnyomás csökkentésének 2 alapvető módja van: életmódváltással, vagy gyógyszeres kezeléssel.

Idősebb korban és nagyobb nehézségek esetén javasoljuk, hogy forduljon orvoshoz. A gyógyszereket orvosnak kell felírnia és konzultálnia kell velük.

Számos apró életmódbeli változtatás azonban segíthet a vérnyomásnak az optimális határértékek között tartásában. Összegyűjtöttünk neked 10 bevált módszert a magas vérnyomás csökkentésére.

10 bevált módszer

1. A fizikai aktivitás növelése

Tanulmányok szerint a heti 150 perc (5x 30 perc) fizikai aktivitás pozitív hatással van a vérnyomásra. A legjobb, ha úgynevezett kardiót végez - ez magában foglalja a futást, a gyors gyaloglást, a kerékpározást és hasonlókat. Ha rendszeresen növeli a pulzusszámot és a légzést, a szíve idővel erősebbé válik, és kevesebb erőfeszítéssel pumpál. Ez csökkenti az artériákra nehezedő nyomást, és csökkenti a vérnyomást.

Ha nehezen talál időt a sportolásra, a több séta, a lépcsőzés, az otthoni vagy kerti tevékenységek ugyanolyan hatékonyak lehetnek.

2. Fogyasszon kevesebb alkoholt

Az alkohol még az egészséges embereknél is emeli a vérnyomást. Egy 2006-os tanulmány megerősíti, hogy minden 10 gramm alkohol 1 Hgmm-rel emeli a vérnyomást. Egy sör, egy pohár bor vagy vegyes ital átlagosan 14 gramm alkoholt tartalmaz.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy bár a 30 grammnál több alkohol fogyasztása kezdetben csökkentheti a vérnyomást, 13 óra vagy hosszabb idő elteltével a szisztolés vérnyomás 3,7 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomás pedig 2,4 Hgmm-rel emelkedett.

3. Korlátozza a cukor és a finomított szénhidrátok fogyasztását

A cukor még jobban emeli a vérnyomást, mint a nátrium (só). A cukor- és szénhidrátbevitel korlátozása szintén segít a fogyásban, ha túlsúllyal küzd. Mivel az elhízás szintén kockázati tényező a magas vérnyomás tekintetében.

Egy 2020-as tanulmány szerint az alacsony szénhidrát- és zsírszegény étrendet követve a válaszadók 6 hónap elteltével átlagosan mintegy 5 mm Hg-mal csökkentették a diasztolés vérnyomást, a szisztolés vérnyomást pedig 3 mm Hg-mal.

4. Fogyasszon egészséges, fehérjében gazdag ételeket

Optimális, ha az étrendben magas fehérjetartalmú ételek szerepelnek, és korlátozza a sófogyasztást. Ez könnyen megvalósítható otthoni főzéssel, ahol pontosan nyomon követheti a só és a fűszerek mennyiségét.

A vérnyomáscsökkentés szempontjából ideális ételek a következők:

 • hal, például lazac vagy tonhal vízben konzerválva
 • tojás
 • baromfi, például csirkemell
 • marhahús
 • bab és hüvelyesek
 • diófélék vagy dióvaj, például mogyoróvaj
 • csicseriborsó
 • sajt, például cheddar

etelek-magas-vernyomasra

 5. Ne dohányozz

A dohányzás azonnali, de átmeneti vérnyomás- és pulzusszám-emelkedést okoz.

Hosszú távon a dohányban lévő vegyi anyagok az érfalak károsítása, gyulladás és az artériák szűkülése révén növelhetik a vérnyomást. A megmerevedett artériák magasabb vérnyomást okoznak.

6. Egyen egy kocka étcsokoládét

Az étcsokoládé bizonyítottan csökkenti a vérnyomást.

Az étcsokoládénak azonban 60-70 százalék kakaót kell tartalmaznia. Az étcsokoládéval kapcsolatos tanulmányok áttekintése kimutatta, hogy napi egy-két szelet étcsokoládé fogyasztása a vérnyomás és a gyulladás csökkentésével segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

Az előnyök feltételezhetően a magasabb kakaószárazanyag-tartalmú csokoládéban található flavonoidokból származnak. A flavonoidok segítik az erek tágulását.

 7. Kényeztesse magát egy hosszú és jó éjszakai alvással

A hosszú és jó minőségű alvás összességében pozitív hatással van az ember holisztikus egészségére. Az egészség egyik alappillére, és megelőzésként szolgál a különböző egészségügyi problémák ellen.

A vérnyomás általában akkor csökken, amikor Ön alszik. Ha nem alszik jól, az hatással lehet a vérnyomására.

Az alváshiányos embereknél, különösen a középkorúaknál, megnő a magas vérnyomás kockázata.

8. Táplálékkiegészítők szedése

Bizonyos étrend-kiegészítőknek igazoltan jótékony hatása van a vérnyomásra. Ajánlásaink a következők:

 • Omega 3: A halolaj és a vérnyomás metaanalízise szerint a magas vérnyomásban szenvedőknél a szisztolés vérnyomás átlagosan 4,5 mm Hg-mal, a diasztolés vérnyomás pedig 3,0 mm Hg-mal csökkent.
 • Magnézium: a magnéziumot kelát formájában kínáljuk, amely a magnézium legjobban felszívódó formája. A magnézium csökkenti a magas vérnyomást azáltal, hogy növeli a nitrogén-oxid termelését, amely egy olyan jelzőmolekula, amely segít ellazítani az ereket.
 • B-komplex: A B-komplex többféle B-vitamint tartalmaz. A B2-vitamin és a B9-vitamin (folsav) a legfontosabbak, amelyek befolyásolják a vérnyomást.

9. Próbálja ki a jógát és a meditációt

A jóga, amely általában légzésszabályozási technikákat, testtartást és meditációt tartalmaz, szintén hatékony lehet a stressz és a vérnyomás csökkentésében.

A jóga és a vérnyomás 2013-as áttekintése szerint a diasztolés vérnyomás átlagosan 3,62 mm Hg-mal, a szisztolés vérnyomás pedig 4,17 mm Hg-mal csökkent azokhoz képest, akik nem végeztek testmozgást.

Az olyan jógagyakorlatokkal végzett vizsgálatok, amelyek légzéskontrollt, testtartásokat és meditációt tartalmaztak, közel kétszer olyan hatékonyak voltak, mint azok a jógagyakorlatok, amelyek nem tartalmazták mindhárom elemet.

10. Fogyasszon kevesebb koffeint

A koffein emeli a vérnyomást, de ez a hatás csak átmeneti.

Egyes emberek érzékenyebbek lehetnek a koffeinre, mint mások. Ha érzékeny a koffeinre, érdemes csökkenteni a kávéfogyasztást, vagy kipróbálni a koffeinmentes kávét.

Gyakran ismételt kérdések

Az elegendő víz ivása csökkentheti a vérnyomást?

Az általános egészség szempontjából optimális, ha naponta legalább 2 liter vizet iszunk. Egy pohár víz megivása azonban nem csökkenti azonnal a vérnyomást. Fontos, hogy folyamatosan fogyasszunk elegendő folyadékot.

Aludhatok magas vérnyomással?

Igen, magas vérnyomás esetén ajánlott a lefekvés és a pihenés. Fekvés közben a legtöbb testrésze a szívével egy magasságban van. Emiatt előfordulhat, hogy a szíve nem dolgozik olyan keményen, hogy a vér az egész testében keringjen. Emellett alvás közben a vérnyomás automatikusan csökken.

A szorongás növeli a vérnyomást?

A szorongás hosszú távon nem okoz magas vérnyomást. A szorongásos epizódok azonban drámai, átmeneti vérnyomás-emelkedést okozhatnak.

Források:

The relationship of stress and blood pressure effectors – PMC (nih.gov)

New ACC/AHA High Blood Pressure Guidelines Lower Definition of Hypertension – American College of Cardiology

High Blood Pressure Symptoms and Causes | cdc.gov

High blood pressure (hypertension) – NHS (www.nhs.uk)

ALCOHOL IS BAD FOR BLOOD PRESSURE – Puddey – 2006 – Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology – Wiley Online Library

Effect of alcohol on blood pressure – Tasnim, S – 2020 | Cochrane Library

Comparison of dietary macronutrient patterns of 14 popular named dietary programmes for weight and cardiovascular risk factor reduction in adults: systematic review and network meta-analysis of randomised trials | The BMJ

összesen 2 termék