Ízületek és ízületi betegségek

Az ízületek és ízületi betegségek a lakosság nagy részét érintik. A mozgásszegény életmód és a számítógép előtt töltött hosszú órák miatt a fiatalabb generáció már ízületi fájdalmakkal küzd.

Ezeknek több oka is lehet, idősebb korban a leggyakoribb az osteoarthritis vagy a bursitis. Okozhatja őket a csontok egészségéhez fontos tápanyagok, például a kalcium vagy a D-vitamin hiánya is. Vannak azonban más tényezők is, amelyek befolyásolják a mozgásszervi rendszert, például gyulladás, sérülés vagy fertőzés.

Sokszor a fájdalom a porcproblémák következménye. Ha a porc nem tölti ki tökéletesen az ízületek és a csontok közötti teret, azok mozgás közben elkezdenek összeérni, és fájdalmat okoznak.

Klinikai vizsgálatok igazolták bizonyos, az ízületek, csontok és porcok egészségével kapcsolatos anyagok hatékonyságát. A legismertebbek közé tartozik a kollagén, a hialuronsav, az MSM, a kondroitin és a glükózamin.

Ha érdeklik az ízületekre és ízületi betegségekre kifejlesztett termékeink, kattintson ide.

Izomregeneráció: Új trendek, amiket érdemes kipróbálni

Izomregeneráció: Új trendek, amiket érdemes kipróbálni

Szeret sportolni, aktív életmódot folytat? Vagy fizikailag megterhelő munkája van? Bármelyik esetben is, tudja, milyen fontos az alapos izomregeneráció. Sokat hallunk az ízületi fájdalmakról, vagy a különböző problémák, például a reuma és a csontritkulás kezeléséről. Izmaink azonban ugyanolyan fontosak, mint csontjaink és ízületeink. Ne hanyagoljuk el őket. Olvasson tovább, ha érdeklik az innovatív tippek és az izmok regenerálásának módjai.

Mi az izomregeneráció?

Az izmok regenerálódásának folyamata szerves részét képezi az izomszövet fizikai megterhelés utáni fizikai regenerálódásának és növekedésének. Az izomszövet regenerációja több összetett folyamatot foglal magában, amelyek közvetlenül az edzés után kezdődnek, és több napig is folytatódhatnak.

Az izmok regenerálódásának alapvető szempontja az elegendő pihenés. Az izmoknak időre van szükségük a javuláshoz és a növekedéshez, ezért fontos, hogy megfelelő alvást biztosítsunk számukra. Alvás közben a szervezet növekedési hormonokat termel, amelyek elengedhetetlenek a szövetek helyreállításához.

A táplálkozás egy másik kulcsfontosságú tényező. Az izmoknak elegendő fehérjére van szükségük az izomrostok javításához és növekedéséhez. Ezenkívül fontos a makro- és mikrotápanyagok megfelelő bevitelének fenntartása az optimális regenerálódás érdekében.

A regeneráció aktív intézkedéseket is tartalmaz, mint például masszázs, kontrasztos zuhany, nyújtás és könnyű gyakorlatok, amelyek elősegítik a vérkeringést és enyhítik az izomfáradtságot.

Az izmok általános regenerálódási folyamata egyéni, és függ az edzés intenzitásától, a genetikától és más tényezőktől. Az edzés, a pihenés és a táplálkozás közötti egyensúly fenntartása a sikeres izomregeneráció és a teljesítmény maximalizálásának kulcsa.

Az izomregeneráció folyamata

 

Az edzés során az izmok mikroszakadásokon és kimerülésen mennek keresztül, ami enyhe stresszt okoz. Az edzés végeztével a szervezet megpróbálja helyreállítani és kijavítani ezeket a mikroszakadásokat. A regenerálódási folyamat közvetlenül az edzés után kezdődik és több napig tart. Az izmok a pihenőidőszak alatt javulnak és növekednek. Ez idő alatt a szervezet fehérjéket termel a szövetek javításához, és növeli a véráramlást, hogy a tápanyagok jobban eljussanak az izmokhoz. Az elegendő alvás is fontos, mivel alvás közben növekedési hormon szabadul fel, ami elősegíti az izmok regenerálódását és az energia helyreállítását. A megfelelő pihenés tehát kulcsfontosságú az edzés utáni hatékony izomregenerációhoz.

 

A regeneráció kulcsfontosságú tényező a fáradtság és a sérülések megelőzésében. Ez egy olyan folyamat, amely lehetővé teszi a szervezet számára, hogy regenerálódjon a fizikai és mentális stresszből. A megfelelő regeneráció megakadályozza az izmok, az ízületek és az általános egészség túlzott megterhelését. A pihenés és az elegendő alvás elengedhetetlen a megfelelő regenerációhoz. Megfelelő regenerálódás nélkül krónikus fáradtság szindróma, fokozott sérülésveszély és csökkent teljesítmény alakulhat ki. A regenerálódás magában foglalja a kiegyensúlyozott étrendet, a folyadékbevitelt és az aktív pihenést is.

 

A sportolók és a fizikai munkát végző egyének számára a regenerálódás elengedhetetlen az optimális fittség fenntartásához és a sérülés kockázatának minimalizálásához. Ez az egészség és a hosszú távú fenntarthatóság egyik legfontosabb pillére az élet minden területén.

 A regenerálódás fontossága a sportolók számára:

A sportolók számára a regenerálódás létfontosságú az optimális teljesítmény és egészség szempontjából. Egy kemény edzés vagy verseny után a szervezetnek időre van szüksége a regenerálódáshoz és a szövetek helyreállításához. A regeneráció csökkenti a sérülés és a túledzés kockázatát. A kalóriaégetés, a folyadékbevitel, a táplálkozás és a megfelelő alvás a regeneráció alapvető elemei. A masszázs, a relaxációs gyakorlatok és a könnyű mozgás elősegítik a keringést és javítják a gyógyulást.

A mentális regeneráció is fontos - a relaxáció, a meditáció és a pihenés csökkenti a stresszt és segít helyreállítani a szellemi frissességet. A regeneráció nélkül a sportoló hajlamossá válhat a fáradtságra, a sérülésekre és a teljesítménycsökkenésre, ezért elengedhetetlen a hosszú távú egészség és siker fenntartásához.

Az izomregeneráció módszerei:

A tápanyagok szerepe az izomszövetek helyreállításában

A tápanyagok kulcsszerepet játszanak az izomszövet regenerálódásában. A fehérje az izomzat alapvető építőköve, amely a szövetek növekedéséhez és helyreállításához nélkülözhetetlen aminosavakat biztosít. A kreatin támogatja az energiaanyagcserét, javítja a teljesítményt és gyorsítja az izmok regenerálódását. A szénhidrátok fontosak a glikogén feltöltéséhez, az izmok üzemanyagellátásához. A zsírok fontosak a hormonális egyensúly és a tápanyagok felszívódása szempontjából. A vitaminok és ásványi anyagok, mint például a D-vitamin, a kalcium és a magnézium, szerepet játszanak az izomműködésben és az összehúzódásban. A megfelelő tápanyagellátást biztosító étrend elengedhetetlen a hatékony izomszövet-javításhoz, valamint a jobb izomnövekedéshez és teljesítményhez.

Ajánlott élelmiszerek és kiegészítők az izmok regenerálódásának támogatására

Az izmok regenerálódása kulcsfontosságú szempont a fizikai megterhelés után. Az ajánlott élelmiszerek és étrend-kiegészítők jelentős szerepet játszhatnak a regenerálódás elősegítésében. A fehérje alapvető fontosságú, mivel az izomszövetek regenerálódásához nélkülözhetetlen aminosavakat biztosít. A hal, a csirke, a tojás és a tejtermékek gazdag fehérjeforrások. A kreatin támogatja az izomerő és a teljesítményt.

Vitaminok az izmok számára

A halakból származó omega-3 zsírsavak elősegítik a gyulladáscsökkentést és a szövetek regenerálódását. A C- és E-vitamin, valamint az olyan ásványi anyagok, mint a cink és a magnézium segítik az izomszövetek újjáépülését és csökkentik az oxidatív stresszt. Az optimális izomregeneráció elősegítése érdekében fontos továbbá a kiegyensúlyozott, megfelelő kalória- és folyadékbevitelt biztosító étrend követése.

Kollagén az ízületek és izmok számára

Ízületeink és izmaink ápolásának időtlen hőse a kollagén, egy alapvető fehérje, amely kulcsszerepet játszik a szövetek szerkezetének és szilárdságának fenntartásában. Az ízületek és izmok egészségére gyakorolt pozitív hatása nyilvánvaló, és egyre nagyobb érdeklődésre tart számot a wellness-iparban. A legjobb kollagén a szervezet kötőszöveteinek építőköveként működik, amelybe nemcsak az ízületek, hanem az izmok is beletartoznak. Segít fenntartani az ízületek rugalmasságát, és megvédi őket az elhasználódástól, megelőzve a fájdalmat és a sérüléseket. Az izomszövetek számára a kollagén felbecsülhetetlen értékű kötőanyag, amely hozzájárul az erősebb és rugalmasabb izmokhoz. Természetes vízmegkötő képessége növeli a szövetek hidratáltsági tulajdonságait is, ami kulcsfontosságú az izmok optimális rugalmasságának és rugalmasságának fenntartásához. A szervezet természetes kollagéntermelése azonban az életkor előrehaladtával csökken, ami ízületi fájdalmakhoz és az izomtömeg csökkenéséhez vezethet. Ezért a kollagén étrenddel vagy étrend-kiegészítőkkel történő pótlása jó módja az ízületek és az izmok egészségének fokozásának, valamint vitalitásuk és rugalmasságuk megőrzésének.

A regeneráció különböző formái

A test és az elme fizikai aktivitás utáni regenerálódása szempontjából fontosak az alternatív regenerálódási módszerek. A termikus hatásairól ismert szauna segít eltávolítani a méreganyagokat az izzadtságon keresztül, és ellazítja az izmokat. A hideg kezelések, mint például a hideg vízben való fürdés vagy a hideg borogatás, csökkentik a gyulladást és javítják a vérkeringést. Az aktív pihenés, mint például a könnyű testmozgás vagy a jóga, elősegíti az izmok regenerálódását és csökkenti a stresszt. Ezek a módszerek a helyes táplálkozással és az elegendő alvással együtt holisztikus megközelítést alkotnak a test helyreállításához. Rendszeres alkalmazásuk hozzájárul az egészség és a jólét általános javulásához.

A regenerálódás alternatív módszerei, mint például a szauna, a hidegkezelések és az aktív pihenés, mélyreható hatással vannak az általános közérzetre. A szauna elősegíti a test ellazulását és méregtelenítését, míg a hidegkezelések javítják a gyógyulást és az immunválaszt. Az aktív pihenés, mint például a kocogás vagy a tai chi, oldja a feszültséget és elősegíti a mentális nyugalmat. Ezek a gyakorlatok mélyreható hatással vannak a fizikai és mentális jólétre.

Az alternatív módszerek a mentális, fizikai és érzelmi jólét javításának különféle megközelítéseit képviselik, gyakran a hagyományos orvosláson kívül. A meditáció és a jóga mentális relaxációt és jobb koncentrációt kínál. Az akupunktúra és a reflexológia befolyásolja a test energiaáramlását, enyhítve a fájdalmat és a feszültséget. Az oszteopátia és a csontkovácsolás olyan manuális terápiákra összpontosít, amelyek a fizikumot igazítják és a gerincfájdalmakat kezelik. Az alternatív módszerek előnyei közé nemcsak a tünetek kezelése tartozik, hanem a megelőzés és az immunrendszer erősítése is. Ezek beillesztése a mindennapokba magában foglalhatja a rendszeres testmozgást, a meditációt és a relaxációs technikákat, vagy a szakemberek felkeresését az általános egészség és jólét javítása érdekében. Fontos kiegészítői a hagyományos orvoslásnak, holisztikus megközelítést nyújtanak az öngondoskodáshoz.

Gyakran ismételt kérdések:

Vannak olyan izmok, amelyek nem tudnak regenerálódni?

Van egy szívizomnak nevezett izomcsoport, amely korlátozott regenerációs képességgel rendelkezik. Ezek az izmok alkotják a szívet, és elengedhetetlenek a megfelelő működéséhez, de sérülés esetén nem rendelkeznek ugyanolyan regenerációs képességgel, mint a test legtöbb más izomszövete. Ha egyszer megsérültek, ezek az izmok hajlamosak a kötőszövet általi pótlásra, ami funkcióvesztéshez és szívproblémákhoz vezethet. A tudomány eddig még nem fedezte fel a szívizom regenerálásának teljesen hatékony módjait, de az izomszövetek regenerációjának kutatása folytatódik a lehetséges terápiás megoldások feltárása érdekében.

Elég 24 óra az izmok regenerálódásához?

A 24 órát gyakran megfelelő időnek tekintik az izmok edzés utáni regenerálódásához. Ez azonban egyéni kérdés, amely számos tényezőtől függ. Az edzés intenzitása, az edzés típusa, az étrend, az alvás és a genetika mind befolyásolják az izmok regenerálódását. Néhány embernek több időre lehet szüksége a teljes regenerálódáshoz, különösen intenzív edzés esetén. A megfelelő pihenés, a kiegyensúlyozott étrend és a hidratálás az izmok regenerálódásának elősegítése érdekében szintén fontos. A profi sportolók gyakran több időt szentelnek a regenerálódásra, és masszázst, könnyű testmozgást vagy más módszereket alkalmaznak az izomszövetek gyógyulásának felgyorsítására. Végső soron az egyén izomregenerációs igénye szubjektív, és egyéni megközelítést igényel.

Melyik izomzat regenerálódik a leggyorsabban?

Az izmok különböző mértékben képesek regenerálódni a fizikai megterhelés után. Általában a kisebb izmok, például a karok és az arcizmok, valamint a lábak izmai, például a vádliizmok regenerálódnak a leggyorsabban. Ezekben az izmokban jobb a véráramlás és nagyobb a mitokondriumok koncentrációja, ami segíti a gyorsabb regenerálódást. Ezenkívül az ismétlődő mozgásokhoz szokott vagy rendszeresen edzett izmok gyorsabb regenerálódásra képesek. Az egyéni különbségek azonban befolyásolják, hogy az izmok milyen gyorsan regenerálódnak, és ebben a folyamatban fontos szerepet játszik az étrend, a pihenés és az edzés szintje.

Még egy utolsó fontos információ

A regeneráció kulcsfontosságú az egyén általános egészségéhez és jólétéhez. Ez az a folyamat, amely lehetővé teszi testünk számára, hogy regenerálódjon és új energiát nyerjen az optimális teljesítmény érdekében. A regeneráció fontossága a fizikai, mentális és érzelmi egészségben nyilvánul meg. A megfelelő alvás, a relaxáció és az izmok edzés utáni regenerálódása a regeneráció szerves részei. Ez a folyamat segít a stressz csökkentésében is, és elősegíti a mentális egyensúlyt. A regeneráció hiánya kimerültséghez, csökkent immunválaszhoz és egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezért testünk és lelkünk általános vitalitása és jóléte érdekében elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk és odafigyeljünk a rendszeres regenerálódásra.

A pihentető gyakorlatok életmódba való beépítése jelentős hatással lehet az általános jólétre és egészségre. A rohanó életmód és a napi stressz negatívan befolyásolhatja fizikai és mentális egészségét. A rendszeres testmozgás, a meditáció, az egészséges táplálkozás és az elegendő alvás alapvető lépések a test és az elme regenerálódásához.

Nem kell teljesen megváltoztatnia az életét, de a kis változtatásoknak nagy hatása lehet. Kezdje lassan, és fokozatosan építse be ezeket a gyakorlatokat a mindennapi életébe. Találjon időt a pihenésre és a megújulásra. Próbáljon ki olyan új tevékenységeket, amelyek örömmel és békével töltik el.

Ne feledje, hogy a regenerálódás ugyanolyan fontos, mint az aktivitás. Vigyázzon magára és a testére. Hosszú távon ez segít abban, hogy magasabb szintű energiát, koncentrációt és általános jó közérzetet érjen el. Legyen kedves önmagához, és tegye meg az első lépést a kiegyensúlyozott és egészséges életmód felé.

Források:

Nutrition and Muscle Recovery - PMC (nih.gov)

 Muscle Recovery and Nutrition - PMC (nih.gov)

Recovery after Heavy Resistance Exercise and Skeletal Muscle... : The Journal of Strength & Conditioning Research (lww.com)

 

Miért az MSM - valódi felhasználók véleménye és a tudósok által megerősített tények

Miért az MSM - valódi felhasználók véleménye és a tudósok által megerősített tények

A táplálékkiegészítők világában való elmélyülés gyakran rejtett gyöngyszemeket tár fel, és az MSM az egyik érdekes felfedezés. A metilszulfonil-metán, röviden MSM, finoman utat tör magának a wellness- és egészségiparban. A kénnek ez a szerves formája csendes játékos volt a táplálkozás területén, és fokozatosan elismerést nyert az egészségesebb életmód elősegítésében rejlő potenciális előnyei miatt.

Ebben a blogbejegyzésben az MSM világába merülünk el. Felfedezzük ennek a természetes vegyületnek a lenyűgöző aspektusait, az eredetétől kezdve a lehetséges egészségügyi előnyökig és a változatos felhasználási módokig. Az MSM mögött rejlő titkok és tudomány feltárásával célunk, hogy mélyreható információkat nyújtsunk Önnek a felhasználásáról, hatásairól, és arról, hogy hogyan lehet ez a hiányzó elem a jólétre való törekvésében. Az MSM értékeléseket - valódi felhasználóktól - sem szabad kihagyni.

Célunk, hogy átfogó képet adjunk az MSM-ről, tisztázzuk az előnyeit, és feltárjuk, hogyan változtathatja meg a mindennapi egészségi állapotát. Akár új vagy a táplálékkiegészítők világában, akár tapasztalt rajongó vagy, csatlakozz hozzánk, ahogy megfejtjük ennek a titokzatos, de ígéretes étrend-kiegészítőnek a titkait és lehetséges előnyeit.

Mi az MSM?

Az MSM vagy metilszulfonil-metán egy kéntartalmú, a természetben előforduló szerves vegyület. Számos növényben és állatban megtalálható, és szintetikusan is előállítható.

Az MSM-et gyakran "kén-kiegészítőként" emlegetik. A kén a szervezet kulcsfontosságú eleme, amely létfontosságú szerepet játszik a különböző élettani folyamatokban. A fehérjék szerkezetének kulcsfontosságú összetevője, beleértve a hajban, a bőrben, a körmökben és a kötőszövetekben található fehérjéket is. Az MSM vélhetően elősegíti az ízületek egészségét, csökkenti a gyulladást és hozzájárul az általános jó közérzethez.

Hogyan állítják elő az MSM-et?

Az MSM előállításának két alapvető módszere van:

 1. Természetes források: Az MSM megtalálható egyes élelmiszerekben, például gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben és még a friss nyers tejben is. Amikor ezek a természetes források lebomlanak, az MSM a környezetbe kerül.
 2. Szintetikus termelés: Az étrend-kiegészítőkben kapható MSM nagy részét szintetikusan állítják elő. Ez az eljárás a dimetil-szulfoxid (DMSO), egy folyékony vegyi anyag és a hidrogén-peroxid kombinációját jelenti. Ez olyan kémiai reakciót hoz létre, amelynek eredményeképpen MSM-kristályok képződnek.

A szintézis során az MSM-et tisztítják, általában etilálással, hogy biztosítsák a minőségét és tisztaságát az étrend-kiegészítőkben vagy más termékekben való felhasználáshoz.

Függetlenül attól, hogy természetes vagy szintetikus eredetű, az MSM molekuláris szerkezete ugyanaz marad. Ez a szerkezet teszi lehetővé, hogy az MSM ként juttasson a szervezetbe, támogatva ezzel számos funkciót és hozzájárulva a lehetséges egészségügyi előnyökhöz.

Ez a vegyület népszerűvé vált a wellness-iparban az ízületek, a bőr, a haj és a köröm egészségére gyakorolt állítólagos hatásai miatt. Azonban, mint minden kiegészítés vagy vegyület esetében, elengedhetetlen, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt hozzáadná az étrendjéhez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az megfelel az Ön egyéni egészségügyi igényeinek.

Az MSM előnyei és hatásai

Az MSM-et, vagyis a metilszulfonil-metánt számos potenciális előnnyel és funkcióval hozzák összefüggésbe, elsősorban kéntartalma és a különböző testi folyamatokra gyakorolt hatása miatt. Íme néhány az MSM általánosan tárgyalt előnyei és funkciói közül:

 1. Az ízületek egészsége:

Az MSM-et gyakran használják az ízületek egészségének elősegítésére. A kén fontos összetevője a kötőszövetek és az ízületi porcok kialakulásának. Tanulmányok szerint az MSM segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és javíthatja a rugalmasságot, ami enyhítheti az osteoarthritishez és az ízületi panaszokhoz kapcsolódó tüneteket.

 1. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok:

Az MSM természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Úgy gondolják, hogy gátolja a gyulladást kiváltó bizonyos anyagokat, és ezáltal enyhülést hozhat olyan állapotokban, mint az ízületi gyulladás, izomfájdalom és más gyulladásos problémák.

 1. Az egészséges bőr, haj és köröm elősegítése:

A kén, az MSM egyik összetevője, elengedhetetlen a kollagén és a keratin képződéséhez. Ez teszi az MSM-et potenciálisan előnyössé az egészséges bőr, haj és köröm elősegítésében. Segíthet fenntartani a bőr rugalmasságát, erősítheti a hajat és a körmöket, és hozzájárulhat a fiatalosabb megjelenéshez.

 1. Izomregeneráció és edzésteljesítmény:

Néhány sportoló és fitneszrajongó az MSM-et az edzés utáni regenerálódás elősegítésére használja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek csökkenteni az edzés utáni izomfájdalmat, ezáltal javítva a regenerálódási időt és az általános teljesítményt.

 1. Méregtelenítés és immunfunkció:

A kén részt vesz a szervezet természetes méregtelenítési folyamataiban. Az MSM támogathatja a májat a méreganyagok és salakanyagok eltávolításában, hozzájárulva a hatékonyabb méregtelenítő rendszerhez. Emellett egyes tanulmányok szerint az MSM pozitív hatással lehet az immunrendszerre.

 1. Allergia és légúti egészség:

Egyes tanulmányok szerint az MSM segíthet enyhíteni az allergia és a légúti betegségek tüneteit potenciális gyulladáscsökkentő és antiallergiás tulajdonságai miatt.

Fontos megjegyezni, hogy bár nagy az érdeklődés az MSM lehetséges egészségügyi előnyei iránt, több kutatásra van szükség a mechanizmusok és hatások teljes megértéséhez. Mint minden étrend-kiegészítő esetében, az egyéni reakciók is eltérőek lehetnek, ezért tanácsos konzultálni szakemberrel, mielőtt az MSM-et beépítenénk a napi rutinunkba, különösen, ha bármilyen alapvető egészségügyi problémánk van, vagy más gyógyszereket szedünk.

Felhasználási módszerek és adagolás

A piacon különböző típusú MSM-kiegészítők formájában kapható. Leggyakrabban az MSM-et kapszula, por, krém vagy gél formájában árulják. A kapszulákat könnyű bevenni és kényelmes a pontos adagoláshoz. A por azok számára alkalmas, akik inkább italokhoz vagy ételekhez adják. Ezenkívül MSM-tartalmú gélek vagy krémek is kaphatók, amelyeket helyileg, gyakran a bőrre alkalmaznak, és a bőr egészségének elősegítésére vagy az ízületi fájdalmak helyi enyhítésére használhatók. Az MSM formájának megválasztása az egyéni preferenciáktól, a könnyű használhatóságtól és az MSM szedésének céljától függ. A választás során fontos figyelembe venni a termék minőségét és tisztaságát is, mivel ez befolyásolhatja a hatékonyságot és a használat eredményeit.

Ügyfeleink tapasztalatai és értékelései

Az MSM az egyik legnépszerűbb termékünk. Éppen ezért rengeteg véleményt kaptunk erről az étrend-kiegészítőről, amelyeket nagy örömmel osztunk meg:

"Már több hete használom ezt a terméket az ujjbegyeimen, és nekem bevált. Csak ajánlani tudom. Köszönöm."

"Egy hónapja használom a terméket. Maximális elégedettség. Már 2 hét után észrevettem az ízületi fájdalmak és a köröm minőségének javulását. A körmeim olyanok voltak, mint a papír, most pedig szilárdak és erősek. Még a hajam minősége is javult és kevésbé hullik a hajam.nagyon kellemesen meglepődtem, mivel nem ez volt a szándék, de egy szép bónusz .ajánlom.".

"Nagyon elégedett vagyok ezzel a termékkel a jótékony hatásai miatt, amit már régóta használok.Ajánlom a barátaimnak is."

"Az MSM-et inkább a bőrömre használom:), nagyon ajánlom! Néhány hónap alatt a ráncaim láthatóan csökkentek és puhultak, a bőröm rugalmassága javult. Egész életemben problémáim voltak a száraz bőrrel, most már láthatóan hidratáltabb!!!

"Több mint egy éve használok MSM kapszulákat. Eltartott néhány hónapig, mire enyhülést éreztem a kezem kis ízületeiben, de mostanra a megkönnyebbülés annyira észrevehető, hogy nincs szükségem olajinjekciókra közvetlenül az ízületekbe, vagy fájdalomcsillapítókra. Nagyon elégedett vagyok, és már ajánlottam is a barátaimnak."

Ahogy fentebb olvashattad, az emberek valós tapasztalatai is azt mutatják, hogy az MSM táplálékkiegészítés milyen előnyökkel jár a test különböző részein, legyen szó az ízületekről, a bőrről vagy a körmökről.

Végső értékelésünkben szeretnénk hangsúlyozni, hogy az MSM egy érdekes táplálékkiegészítő, amely számos potenciális előnnyel jár. Az ízületek, a bőr, a haj, sőt az immunrendszer egészségére gyakorolt jótékony hatásai miatt azok számára is érdekes lehet, akik természetes módon szeretnék támogatni a szervezetüket. Fontos azonban megjegyezni, hogy az MSM hatása egyéni lehet, és az eredmények eltérőek lehetnek. Minden új étrend-kiegészítő kúra megkezdése előtt konzultáljon egészségügyi szakemberrel. A termék minősége és tisztasága is kulcsfontosságú szerepet játszik, ezért a termék kiválasztásakor körültekintően kell eljárni. Végső soron a megalapozott döntés és az MSM használatának egyéni megközelítése segíthet az általa kínált potenciális előnyök kiaknázásában. Legyen tájékozott, és gondosan mérlegelje lehetőségeit az általános egészségi állapotán belül.

Források:

Metilszulfonil-metán: PMC (nih.gov): Egy új étrend-kiegészítő alkalmazása és biztonsága - PMC (nih.gov)

A napi metilszulfonil-metán (MSM) fogyasztás hatása a nagy sűrűségű lipoprotein-koleszterinre egészséges túlsúlyos és elhízott felnőtteknél: Randomizált, kontrollált vizsgálat - PMC (nih.gov)

Metil-szulfonil-metán - áttekintés | ScienceDirect Topics

Egy kéntartalmú étrend-kiegészítő jótékony hatása a haj és a köröm állapotára | Natural Medicine Journal

 

A csontok az alapjaink: csontritkulás kezelése és megelőzése

A csontok az alapjaink: csontritkulás kezelése és megelőzése

Képzeld el egy pillanatra a nagymamádat, aki kalandos történetekkel szórakoztatott téged, vagy arról, hogy fénykorában hegyet mászott. Későbbi éveiben azonban egy előre nem látott, gyakran láthatatlan ellenség - a csontritkulás - támad. Egy egyszerű botlás súlyos csípőtöréshez vezet, ami örökre megváltoztatja az életét. Az életben a csontjaink jelentik azt a szilárd támasztékot, amelyen minden más nyugszik. Ők hordozzák létünk súlyát, szó szerint és átvitt értelemben is. De nem akarunk olyan házban élni, amely gyenge alapokra épült, vagy olyan hídban, amely az összeomlás szélén tántorog. A csontritkulás, egy látszólag csendes és szerény betegség, azzal fenyeget, hogy testünk többi részének omladozó alapja lesz. Ebben a blogcikkben a csontok egészségének természetéről, a kockázati tényezőkről, amelyek megalapozzák e rejtett betegség kialakulását, valamint a megelőzés és a kezelés lépéseiről lesz szó.

A legfontosabb dolgok a csontritkulásról

A csontritkulás olyan betegség, amely gyengíti a csontokat. A csontok vékonyabbak és kevésbé tömörek, mint kellene. A csontritkulásban szenvedő embereknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki csonttörések (csonttörések). Az Ön csontjai általában elég sűrűek és erősek ahhoz, hogy megtartsák az Ön súlyát és elnyeljék a legtöbb ütést. Ahogy öregszik, csontjai természetes módon veszítenek sűrűségükből és regenerálódási képességükből. Ha csontritkulásban szenved, csontjai sokkal törékenyebbek, mint kellene, és sokkal gyengébbek.

A legtöbb ember nem tudja, hogy csontritkulásban szenved, amíg csonttörést nem szenved. A csontritkulás növelheti bármelyik csont törésének valószínűségét, de a leggyakrabban érintett csontok közé tartozik a tiéd:

 • csípő (csípőtáji törések).
 • csukló.
 • gerinc (csigolyatörések).

Törések azonban más csontokban, például a vállban vagy a medencében is előfordulhatnak. Néha egy köhögés vagy egy egyszerű tüsszentés is okozhat bordatörést. Minél korábban diagnosztizálja orvosa a csontritkulást, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy csonttörést szenved. Kérje egészségügyi szolgáltatójától a csontsűrűség vizsgálatát, különösen, ha Ön 65 év feletti, ha 50 éves kora után volt már csonttörése, vagy ha biológiai családjában valaki csontritkulásban szenved.

Kezdődő csontritkulás?

A csontritkulás előtti stádiumot csontopéniának nevezzük. Ilyenkor a csontsűrűségvizsgálat azt mutatja, hogy az Ön csontsűrűsége alacsonyabb az Ön korának átlagánál, de nem elég alacsony ahhoz, hogy csontritkulásnak minősüljön. A csontritkulás nem mindig vezet csontritkuláshoz. Ez számos tényezőtől függ.

Ha Ön csontritkulásban szenved, vannak lépések, amelyeket megtehet az egészséges csontok megőrzése és a csontritkulás kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében. Kezelőorvosa a csontritkulásban szenvedőknek adott csonterősítő kezelések egyikét is felírhatja, attól függően, hogy mennyire gyengék a csontjai, és mekkora a csonttörés kockázata.

A bal oldalon látható egy példa arra, hogy milyenek az egészséges csontok. A jobb oldalon egy olyan állapotot láthat, amikor a csontritkulás már komolyabb stádiumban van, és azt, hogy hogyan rombolja folyamatosan az adott csontot.

csontritkulás

A csontritkulás megelőzése

Ha Önt fenyegeti a csontritkulás kialakulásának kockázata, lépéseket kell tennie az egészséges csontok megőrzése érdekében. Ezek közé tartozhat:

 • rendszeres testmozgás a csontok minél erősebbé tétele érdekében
 • egészséges táplálkozás - beleértve a kalciumban és D-vitaminban gazdag élelmiszereket is
 • napi 10 mikrogramm D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő szedése
 • életmódváltás - például a dohányzás abbahagyása és az alkoholfogyasztás csökkentése.

A csontritkulás okai

A csontvesztés az öregedés normális velejárója, de vannak, akik a normálisnál sokkal gyorsabban veszítenek csontot. Ez csontritkuláshoz és a csonttörések fokozott kockázatához vezethet. A nők a menopauza utáni első években gyorsabban veszítenek csonttömeget. A nőknél nagyobb a csontritkulás kockázata, mint a férfiaknál, különösen akkor, ha a menopauza korán (45 éves kor előtt) kezdődött, vagy ha eltávolították a petefészküket. A csontritkulás azonban a férfiakat, a fiatalabb nőket és a gyermekeket is érintheti. Számos más tényező is növelheti a csontritkulás kockázatát, többek között:

 • nagy dózisú szteroidok szedése több mint 3 hónapon keresztül
 • egyéb betegségek - például gyulladásos betegségek, hormonális betegségek vagy felszívódási zavarok - esetén.
 • a családban előfordult csontritkulás - különösen csípőtörés az egyik szülőnél
 • bizonyos gyógyszerek hosszú távú használata, amelyek befolyásolhatják a csontok erejét vagy a hormonszintet, mint például az antiösztrogén tabletták, amelyeket sok nő szed mellrák után.
 • étkezési zavar, mint például anorexia vagy bulimia
 • élethosszig tartó kalciumhiány
 • alacsony testtömegindex (BMI)
 • kevés testmozgás és a testmozgás elhanyagolása
 • túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás

A csontritkulás kezelése - első lépés - diagnózis

A kezelési ajánlások gyakran a következő 10 évben bekövetkező csonttörés kockázatának becslésén alapulnak, például csontsűrűségvizsgálat alapján. Ha az Ön kockázata nem magas, a kezelés nem feltétlenül tartalmaz gyógyszeres kezelést, hanem a csontvesztés és az esések kockázati tényezőinek módosítására összpontosíthat.

Csontsűrűség vizsgálat

Orvosa beutalhatja Önt erre a vizsgálatra, hogy megmérje csontjai szilárdságát. Röntgensugarak segítségével megmérik a csontjaiban lévő kalcium és más ásványi anyagok mennyiségét. A csontsűrűségvizsgálat alacsony szintű röntgensugarakkal méri csontjainak sűrűségét és ásványi anyag tartalmát. Ez hasonlít egy tipikus röntgenfelvételhez. Ez egy ambuláns eljárás, ami azt jelenti, hogy nem kell kórházban maradnia. A vizsgálat befejezése után azonnal hazamehet. A vizsgálat során nem használnak tűket vagy injekciókat. Rövid, fájdalommentes eljárás, amely a vizsgált testrésztől függően 10-20 percig tart. Az Ön csontsűrűségét egy egészséges fiatal felnőttéhez lehet hasonlítani. A különbséget standard eltérésként (SD) számítják ki, és T-pontszámnak nevezik. A szórás az átlag vagy a várható érték alapján számított szórást méri. A T-pontszámok lehetnek:

 • -1 SD felett normális
 • -1 és -2,5 SD közötti érték csontvesztést jelez, és csontritkulásnak minősül.
 • -2,5 alatti érték csontvesztést mutat, és csontritkulásnak minősül.

A csontritkulás kezelése a csonttörések kezelésén és megelőzésén, valamint csonterősítő gyógyszerek alkalmazásán alapul. A döntés arról, hogy Önnek szüksége van-e kezelésre, attól függ, hogy a jövőben mekkora a csonttörés kockázata. Ez számos tényezőn alapul, például az Ön életkorán, nemén és a csontsűrűségvizsgálat eredményein. Ha valóban szüksége van kezelésre, orvosa javaslatot tud tenni a legbiztonságosabb és leghatékonyabb kezelési tervre.

A csontritkulás kezelése - második lépés - gyógyszeres kezelés és életmódváltás

Orvosa olyan kezelések kombinációját fogja javasolni, amelyek lassítják a csontvesztést és erősítik a meglévő csontszövetet. A csontritkulás kezelésének legfontosabb része a csonttörések megelőzése. A csontritkulás leggyakoribb kezelései közé tartoznak:

 • Testmozgás: A rendszeres testmozgás erősíti a csontokat és a hozzájuk kapcsolódó szöveteket, például az izmokat, inakat és szalagokat. Orvosa javasolhat önsúlyos gyakorlatokat az izmok erősítésére és az egyensúly edzésére. Az olyan gyakorlatok, amelyek során a teste a gravitációval szemben dolgozik, mint például a séta, a jóga vagy a pilates, javíthatják az erejét és az egyensúlyát anélkül, hogy túlságosan megterhelnék a csontjait. Lehet, hogy egy gyógytornásszal kell együtt dolgoznia, hogy megtalálja az Önnek megfelelő gyakorlatokat és mozgásokat.
 • Vitamin- és ásványianyag-kiegészítők: szükség lehet vény nélkül kapható vagy felírt kalcium- vagy D-vitamin-kiegészítőkre. A kezelőorvosa meg fogja mondani, hogy milyen típusúakra van szüksége, milyen gyakran kell szednie őket, és milyen adagokra van szüksége.
 • A csontritkulás új kezelése: Kezelőorvosa megmondja Önnek, hogy mely vényköteles gyógyszerek lesznek a legjobbak az Ön és szervezete számára. A szolgáltatók által a csontritkulás kezelésére leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek közé tartozik a hormonterápia, például az ösztrogénpótlás vagy a tesztoszteron, valamint a biszfoszfonátok. A súlyos csontritkulásban szenvedőknek vagy a csonttörések magas kockázatával küzdő embereknek olyan gyógyszerekre lehet szükségük, mint a parathormon (PTH) analógok, a denoszumab és a romoszozumab. Ezeket a gyógyszereket általában injekció formájában adják.

Az utóbbi csontritkulás elleni gyógyszerek hatékony kezelési lehetőségek, de kiterjedt mellékhatásokkal járhatnak. Többnyire olyan embereknek írják fel őket, akiknek a kevésbé invazív kezelések nem segítenek.

Segíts magadon étrend-kiegészítőkkel

Az étrend-kiegészítők fontos szerepet játszhatnak a csontritkulás kezelésében, mivel olyan alapvető tápanyagokat biztosítanak, amelyek támogatják a csontok egészségét. Bár a tápanyagokat elsősorban kiegyensúlyozott étrenddel kell bevinni, az étrend-kiegészítők hasznosak lehetnek a csontritkulás kockázatának kitett vagy a betegséggel diagnosztizált emberek számára. Íme néhány kulcsfontosságú étrend-kiegészítő, amelyet gyakran ajánlanak a csontritkulásban szenvedőknek:

 • Kalcium: Hiánya a csontok meggyengüléséhez vezethet. A felnőtteknek naponta körülbelül 1000-1200 milligramm kalciumot ajánlott bevinni, elsősorban étrendi forrásokból, például tejtermékekből, leveles zöldségekből és dúsított élelmiszerekből. Sokaknak azonban kalcium-kiegészítőkre lehet szükségük a napi szükséglet fedezéséhez, különösen, ha étrendi korlátozásokkal vagy felszívódási problémákkal küzdenek.
 • D-vitamin: A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához a belekben. Segít továbbá szabályozni a vér kalcium- és foszforszintjét, ami fontos a csontok mineralizációja szempontjából. A D-vitamin ajánlott napi adagja az életkortól és más tényezőktől függően változik, de gyakran azt javasolják, hogy a felnőttek napi 600-800 NE (nemzetközi egység) bevitelére törekedjenek. Az orvos magasabb adagot is javasolhat a hiányban szenvedőknek.
 • Magnézium: A magnézium hozzájárul a csontok egészségéhez azáltal, hogy hozzájárul a csontok ásványi sűrűségéhez. Részt vesz a csontképződésben és a csontanyagcserében. Az ajánlott napi magnéziumbevitel koronként és nemenként változik, de az olyan élelmiszerforrások, mint a diófélék, magvak és zöld levelek segíthetnek a magnéziumszükséglet kielégítésében. Ha az étrendje hiányos, orvosa javasolhat magnéziumtartalmú étrend-kiegészítőt.
 • MSM: Az MSM a természetes kén forrása, amely számos testi folyamatban játszik szerepet. Az MSM, vagy metilszulfonil-metán egy olyan, a természetben előforduló vegyület, amely olyan élelmiszerekben található, mint a friss zöldségek, húsok és tejtermékek. A legtöbbször azonban nem fogyasztunk belőle eleget az élelmiszerekből, ezért étrend-kiegészítők formájában történő szedése is ajánlott. Elősegíti az ízületek és az ízületi porcok regenerálódását és táplálását, valamint gombaölő és antibakteriális hatású.
 • Kollagén: A kollagén a csontok fontos összetevője, és szerepet játszik a csontok szerkezetének és szilárdságának fenntartásában. A csontok gyengülésével jellemezhető csontritkulás esetén a kollagén pótlása segíthet az egészséges csonttömeg fenntartásában. A csontokon kívül a kollagén az ízületek és a porcok egészségéhez is hozzájárul. A kollagén-kiegészítők hozzájárulnak az ízületek egészségének megőrzéséhez és a csontritkulással járó fájdalom enyhítéséhez. Válassza ki a legjobb kollagént cikkünk segítségével.

Források:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4443-osteoporosis

https://www.nhs.uk/conditions/osteoporosis/treatment/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/diagnosis-treatment/drc-20351974

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968

 

Soha többé gerincfájdalom: 5 szakértői tipp és gyakran ismételt kérdések

Soha többé gerincfájdalom: 5 szakértői tipp és gyakran ismételt kérdések

A gerincfájdalom a gerinc fokozott érzékenységével vagy kellemetlenségével járó kellemetlen érzékszervi és érzelmi élmény. Ez a fájdalom különböző formájú és intenzitású lehet, a tompa vagy éles szúrástól a krónikus, lüktető érzésig. Gyakran mozgáskorlátozottság és kellemetlen feszítő érzés kíséri.

A gerincfájdalom kialakulásához számos tényező járulhat hozzá. A legfontosabbak a következők:

 1. Izomfeszültség és rossz testtartás: A helytelen testtartás ülés, állás vagy nehéz tárgyak emelése során túlzott terhelést okozhat a gerinc izmaira és szalagjaira, ami fájdalomhoz vezethet.
 2. Sérülések és balesetek: Az akut sérülések, például esések, ütközések vagy balesetek mechanikai sérülést okozhatnak a gerincben, ami fájdalmat okozhat.
 3. Degeneratív elváltozások: a gerinc öregedése a porckorongok, ízületek és csigolyák kopását okozhatja, ami degeneratív elváltozásokhoz és fájdalomhoz vezet.
 4. Porckorongsérv: a porckorong-nyúlvány vagy porckorongsérv elzárhatja az ideggyököket, ami súlyos fájdalmat okozhat a gerincben, és kezelést igényel.
 5. Túlsúly és mozgásszegény életmód: A túlsúly és a mozgáshiány növelheti a gerinc terhelését és fájdalmat okozhat.
 6. Genetikai tényezők: bizonyos genetikai hajlamok növelhetik a gerincproblémákra való hajlamot.
 7. Gyulladásos betegségek: a reumatoid artritisz és más gyulladásos betegségek befolyásolhatják a gerinc ízületeinek és szöveteinek állapotát.
 8. Pszichológiai tényezők: a stressz és a pszichológiai feszültség ronthatja a fájdalomérzetet és hosszú távú gerincfájdalmat okozhat.

A gerincfájdalom megfelelő megelőzése és kezelése magában foglalja az izmok erősítését, a testtartás javítását, az egészséges testsúly fenntartását és a napi tevékenységek megfelelő ergonómiáját célzó gyakorlatok kombinációját. Súlyos problémák esetén fontos, hogy szakorvosi tanácsot és egyéni kezelési tervet kérjen.

Melyek a gerincfájdalom típusai?

A gerinc egy összetett szerkezet, amely hajlamos lehet a különböző típusú fájdalmakra. A gerincfájdalom gyakori típusai közé tartozik az akut fájdalom, a krónikus fájdalom és a radikuláris fájdalom.

Akut gerincfájdalom

Az akut gerincfájdalom hirtelen fellépő, intenzív fájdalom, amely általában fizikai megerőltetés, sérülés vagy hirtelen mozdulat után jelentkezik. Feszültségérzés vagy mozgáskorlátozottság kísérheti. Ez a fajta fájdalom lehet átmeneti, és általában az izmok vagy szalagok túlnyújtásának vagy kisebb sérülésnek a következménye.

Krónikus gerincfájdalom

A krónikus gerincfájdalom hosszabb ideig, általában több mint három hónapig tart. Számos oka lehet, például a csigolyák degeneratív betegségei, csontritkulás, spondilózis vagy akár pszichológiai tényezők. Az ilyen típusú fájdalom befolyásolhatja a beteg életminőségét, és átfogó kezelési megközelítést igényel, amely magában foglalja a fizioterápiát, a rehabilitációt, a gyógyszeres kezelést és esetleg pszichológiai támogatást.

Radikuláris fájdalom

Radikuláris fájdalom (radikulopátia) akkor lép fel, ha a gerinc idegeit összenyomják vagy irritálják. Gyakran porckorongsérv következménye, amikor a porckorong belső tartalma nyomja az ideggyököket. Ez a fájdalom gyakran éles, szúró fájdalomként jelentkezik, amely az idegpálya mentén terjed, és bizsergés vagy gyengeség kísérheti az érintett testrészben.

gerincfájdalom típusai

A gerincfájdalom okai

A gerincfájdalom gyakori probléma, amelynek több oka is lehet. A gerincfájdalom kialakulásában fontos szerepet játszanak a fizikai tényezők. Az egyik fő ok a rossz testtartás és a helytelen testtartás, ami a hátizmok és a keresztcsont túlterheléséhez vezethet. A nehéz tárgyak emelésekor vagy az ismétlődő mozgások során fellépő túlzott megterhelés szintén mikrotraumát okozhat a csigolyáknak és a porckorongoknak, ami fájdalmat vált ki.

Pszichológiai tényezők

Az olyan pszichológiai tényezők, mint a stressz és a szorongás jelentős hatással lehetnek a gerincre. A stressz feszültséget okozhat az izmokban, ami kényelmetlenséghez és fájdalomhoz vezethet. A krónikus stressz is okozhat fokozott izomfeszültséget és súlyosbíthatja a már meglévő gerincfájdalmat. Az elégtelen alvás és a fáradtság hozzájárulhat a fájdalomküszöb csökkenéséhez és fokozhatja a fájdalomérzetet.

Az élet tényezői

Olyan életkori tényezők, mint a mozgásszegény életmód és a mozgáshiány szintén okozhatnak gerincfájdalmat. A hosszan tartó ülés és a tétlenség gyengítheti a hátizmokat, és egyenlőtlen terhelést okozhat a csigolyákra. A túlsúly növeli a gerinc terhelését, és a porckorongok degenerációjához vezethet.

Összességében a gerincfájdalom összetett jelenség, amely fizikai, pszichológiai és életmódbeli tényezők összeolvadásából áll. A fájdalom megelőzése és kezelése magában foglalja az izmokat erősítő gyakorlatok kombinációját, a testtartás javítását, a stressz és a szorongás kezelését, a megfelelő ergonómiát a munkahelyen és az aktív életmódot. A gerincfájdalomtól szenvedő személyeknek azt tanácsoljuk, hogy a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében forduljanak egészségügyi szakemberhez, például fizioterapeutához vagy orvoshoz.

Rossz testtartás

A rossz testtartás, a mozgásszegény életmód, a túlhajszoltság és a stressz olyan tényezők, amelyek negatívan befolyásolhatják az egyén fizikai és mentális egészségét. Magában foglalja az egészségtelen táplálkozási szokásokat, a testmozgás hiányát és a rossz életmóddal kapcsolatos döntéseket, amelyek súlygyarapodáshoz, elhízáshoz és a kapcsolódó betegségek, például a szívbetegségek, a cukorbetegség és a magas vérnyomás fokozott kockázatához vezetnek.

Mozgásszegény életmód

A mozgásszegény életmód, amelyet minimális mozgás és több ülőmunka jellemez, izomgyengeséghez, gerincproblémákhoz, anyagcserezavarokhoz és a szervezet általános kondíciójának romlásához vezethet. A fizikai aktivitás hiánya a mentális egészségre is hatással lehet, és hozzájárulhat a depresszióhoz és a szorongásos zavarokhoz.

Túlzott terhelés és stressz

A túlzott megterhelés és a stressz ugyanolyan káros hatással van a testre és az elmére. Az állandó nyomás és megterhelés kiégéshez, fáradtsághoz, alvászavarokhoz és az immunrendszer romlásához vezethet. A stressz növelheti a különböző betegségek, például a gyomorproblémák, a migrén kockázatát, sőt, hozzájárulhat olyan súlyosabb problémák kialakulásához is, mint a szívbetegségek és a rák.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tényezők gyakran összefüggnek egymással. A rossz fizikum és a mozgásszegény életmód hozzájárulhat a túlterheléshez és a stresszhez, míg a stressz befolyásolhatja az étkezési szokásokat és a testmozgásra való motivációt. Ezeknek a tényezőknek a megelőzése és kezelése kulcsfontosságú az egészséges test és a mentális jólét fenntartásához. A mozgásszabályozás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a relaxáció és a stresszkezelés az egészséges életmód szerves részét képezik.

 

 

A gerincfájdalom megelőzése és kezelése

A gerincfájdalom megelőzése kulcsfontosságú az általános egészség és jólét fenntartásához. Van néhány fontos tipp a gerincfájdalom kockázatának minimalizálásához, valamint gerincének erős és egészséges állapotban tartásához.

A rendszeres testmozgás a gerincfájdalom megelőzésének alapvető része. A hát- és fűzőizmokat erősítő gyakorlatok javítják a gerinc alátámasztását és segítenek a helyes testtartás fenntartásában. Az úszás, a jóga és a pilates szintén jó tevékenységek a rugalmasság és az erős gerinc fenntartására.

A megfelelő testtartás kulcsfontosságú a gerinc véletlenszerű megterhelésének megelőzésében. Figyeljen a testtartására, amikor áll, ül és tárgyakat emel. Győződjön meg arról, hogy megfelelő testtartásban van, amikor a feje előre néz, a vállai lazák, és a gerince természetes "S" alakban van.

A mindennapi élet ergonómiája fontos szerepet játszik a gerincfájdalmak megelőzésében. Alkalmazza munkahelyét úgy, hogy az támogassa a helyes testtartást. Válasszon jó háttámlával rendelkező széket, helyezze a monitort szemmagasságba, a billentyűzetet és az egeret pedig úgy helyezze el, hogy a keze vízszintesen legyen.

Fontosak a rendszeres szünetek a hosszú munkamenet során is. Álljon fel, mozogjon, és melegítse be gerincét rövid sétákkal vagy bemelegítéssel.

Nehéz tárgyak megfelelő emelése és helyes testtartás, hogyan kell csinálni?

A nehéz tárgyak megfelelő emelése és a helyes testtartás fontos az egészség megőrzése és a sérülések megelőzése szempontjából. Nehéz terhek emelésekor néhány alapvető szabályt kell betartani a biztonság érdekében és a sérülés kockázatának minimalizálása érdekében.

Az első lépés a helyes pozíció. Álljon a felemelni kívánt tárgy mellé, a lábai legyenek egymástól vállszélességben. Emelés előtt mérje fel újra a tárgy súlyát - ha túl nehéz, jobb, ha segítséget kér. Hajlított térdekkel közelítsen a tárgyhoz, miközben a háta legyen egyenes, lapockái pedig hátrahúzva. Így a súly eloszlik a lábak és a hát között.

Emeléskor fokozatosan emelje a térdét, ne a hátát. Tartsa a tárgyat a testéhez közel, és emelés közben ne forduljon el. Lassan és ellenőrzött módon mozogjon. Ha szükséges, segíthet magának azzal, hogy a hátizmok helyett a combizmokkal emel.

Emelés után tartsa stabil testhelyzetben, és ne csavarodjon oldalra. Amikor le akarja tenni a tárgyat, ismét a térdével és a csípőízületével hajoljon be, ne a hátával. Ugyanazokat a szabályokat alkalmazza, mint emeléskor.

A nehéz tárgyak emelése során a megfelelő eljárások követése kulcsfontosságú az egészséges hátizmok és a sérülések megelőzése szempontjából. Ne feledkezzen meg a hátizmok erősítésének és a rendszeres nyújtásnak a rugalmasság és az erő fenntartása érdekében. Ne feledje, hogy a megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás, és ezek az egyszerű lépések segíthetnek abban, hogy nehéz tárgyak emelése közben jó formában maradjon.

Otthoni ápolás és orvosi segítségnyújtás

Enyhe gerincfájdalom esetén fontos, hogy odafigyeljen az öngondoskodásra. Kezdje pihenéssel és relaxációval, hogy segítsen az izmoknak ellazulni. Próbáljon ki könnyű gyakorlatokat a gerinc és a has erősítésére, például lábhajlításokat és lábemeléseket. Ülés és állás közben jó testtartást alkalmazzon, megtámasztva a gerincet. Melegítsen a keringés biztosítása érdekében, használjon meleg zuhanyt vagy borogatást. Ha lehetséges, kerülje a hosszú ideig tartó ülést vagy állást. A gyengéd masszázs és a gyulladáscsökkentő gélek enyhülést hozhatnak. Ügyeljen az egészséges testsúlyra és alvásra, és ne hagyja figyelmen kívül az ergonómiai eszközök fontosságát munka vagy edzés közben. Emellett táplálékkiegészítőket is beiktathat a rutinjába, például MSM-et, kollagént, kondroprotektánsokat. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, forduljon orvoshoz.

Súlyos vagy krónikus gerincfájdalom esetén több okból is elengedhetetlen az orvosi segítség felkeresése. A gerinc a test kulcsfontosságú szerkezete, ezért a fájdalmat okozó problémákat nem szabad elhanyagolni. A kezelés figyelmen kívül hagyása vagy késleltetése súlyos következményekhez és az egészségi állapot romlásához vezethet.

Az első ok a probléma lehetséges súlyossága. A súlyos vagy krónikus fájdalom olyan súlyos állapotokat jelezhet, mint a porckorongsérv, a spondilózis vagy akár a gerincvelő problémái. A korai diagnózis és kezelés megelőzheti a további súlyosbodást és a szövődményeket.

A második ok az életminőségre gyakorolt hatás. A gerincfájdalom jelentősen befolyásolhatja a mozgás- és munkaképességet, valamint a szokásos napi tevékenységeket. Ez negatív hatással lehet a beteg mentális és fizikai egészségére, aminek hosszú távú következményei lehetnek.

Ezenkívül a helytelen kezelés vagy az öngyógyítás súlyosbíthatja a helyzetet. Az orvosi szakemberek képzettek a fájdalom okának azonosítására és a megfelelő kezelés felírására, amely magában foglalhat fizioterápiát, gyógyszeres kezelést, injekciókat vagy egyéb terápiákat.

Összefoglalva tehát fontos megjegyezni, hogy a súlyos vagy krónikus gerincfájdalom nem olyan probléma, amelyet le kell bagatellizálni. Az orvosi segítség felkeresése kulcsfontosságú az egészséges és aktív életmód fenntartásához, felesleges komplikációk nélkül.

 

 

Életmód és a hát jólétének javítása

Az életmód hatása a gerinc egészségére rendkívül fontos a test általános egészségének megőrzése szempontjából. Az étrend létfontosságú szerepet játszik a csontok és az izmok tápanyagellátásában, amelyek támogatják a gerinc megfelelő vonalvezetését. A testmozgás, különösen a törzs erősítését és a helyes testtartást szolgáló gyakorlatok segítenek fenntartani az erős gerincet és megelőzni a hátfájást. A megfelelő alvás lehetővé teszi a gerinc szöveteinek a regenerálódást és a pihenést. A nem megfelelő életmód, például a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás és a testmozgás hiánya meggyengült izmokhoz és gerincproblémákhoz, például fájdalomhoz és görbülethez vezethet. Ezért fontos, hogy mindezekre a szempontokra odafigyeljünk, és biztosítsuk az egészséges és erős gerincet.

Milyen táplálékkiegészítők segíthetnek?

Számos olyan táplálékkiegészítő létezik, amely az ízületek és a csontok számára készült. Mivel ezek egyben a gerinc összetevői is, pozitív hatással lehetnek a gerincfájdalom enyhítésére. De melyek is ezek pontosan?

 • Kollagén Arthro: A kollagén az ízületek és csontok közötti teret kitöltő szövetben található. Ezért a kollagén segít fenntartani a porc, az ízületeket védő gumiszövet épségét. Az ízületek stabilabb térben vannak, és a porc védi őket, kevésbé valószínű, hogy a mindennapi tevékenységek során tönkremennek.
 • MSM: Az MSM a természetes kén forrása, amely számos testi folyamatban játszik szerepet. Javítja az osteoarthritis tüneteit és jobb teljesítményt biztosít a mindennapi tevékenységek során.
 • Chondroprotektánsok: A Chondro Complex egy olyan termék, amelyben az MSM-et, a kondroitint és a glükozamint kombináltuk, és C-vitamint adtunk hozzá ezen anyagok jobb felszívódása érdekében. Az MSM, a kondroitin és a glükózamin külön-külön is pozitív hatással van az ízületek és a csontok egészségére, de tökéletesen kiegészítik egymást, és fokozzák egymás hatékonyságát.

A gerinc optimális egészségéhez és az általános jóléthez az életmód gondos mérlegelése szükséges. A rendszeres testmozgás, például a nyújtás és a gerinc erősítése erősítheti az izomtámaszt és javíthatja a testtartást. A megfelelő ülés és a nehéz tárgyak emelése elengedhetetlen a sérülések megelőzéséhez. A kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend erősíti a csontokat és a porcokat. A megfelelő ágy és matrac betartása elősegíti az egészséges alvást. Az ülő életmód minimalizálása rendszeres ülőszünetek tartásával enyhítheti a gerincet érő terhelést. A mindfulness és a stresszkezelési technikák szintén elősegítik az izmok feszültségének oldását. Az életmódváltás kulcsszerepet játszik a gerinc közérzetének és általános egészségi állapotának hosszú távú javulásában.

Gyakran ismételt kérdések

A hátfájás családi vonás?

A hátfájás sok családban egyre gyakrabban fordul elő, és különböző életkorú és életmódú embereket érint. Az okok sokfélék lehetnek - ülő életmód, rossz testtartás, nehéz emelés, fizikai megterhelés, de a genetika és az öregedés is. Ez a fájdalom a működésben korlátozásokhoz vezethet, és befolyásolhatja a családi életet. A probléma enyhítésének kulcsa a megelőzés - fontos a testmozgás, a megfelelő testtartás, az ergonómiai szokások és a korai kezelés. A család támogatása, a megértés és a közös erőfeszítések segíthetnek a hátfájás kezelésében, lehetővé téve a család számára, hogy jobban részt vegyen a mindennapi tevékenységekben, és egészséges és kényelmes életmódot tartson fenn.

Az ágyban való pihenés javít a hátfájásomon?

A pihenés kulcsfontosságú tényező a gerincfájdalom enyhítésében az ágyban. A megfelelő testtartás és a relaxáció fontos az izmok és a nyomáspontok ellazításához. Az ágyban fekvésnek támogatnia kell a gerinc természetes görbületét és minimalizálnia a feszültséget. A kényelmes matrac és a párnák hozzájárulnak az optimális fekvéshez. A mély légzés és a lassú kilégzés oldja a stresszt és a feszültséget, ami segíthet enyhíteni a kellemetlenségeket. Az ágyon végzett könnyű statikus gyakorlatok erősíthetik a hátizmokat. Fordítson figyelmet az alvási szokásokra és az alvási környezetre, hogy minimalizálja a kényelmetlen pozíciókat. Az ágynyugalom tehát fontos szerepet játszik a gerincfájdalom és az általános testi komfortérzet javításában.

Hogyan aludjunk hátfájással?

A hátfájás befolyásolhatja az alvás minőségét és csökkentheti a jólétet. Az ilyen fájdalmakkal járó jobb alvás érdekében fontos, hogy kövessünk néhány irányelvet. Az első lépés a kényelmes alvási pozíció megtalálása, amely minimalizálja az érintett területre nehezedő nyomást. A térd alatt vagy a lábak között párnák használata segíthet ellazítani a hátizmokat. Kulcsfontosságú a puha matrac megfelelő gerinctámasszal. Lefekvés előtt kipróbálhat egy gyengéd relaxációs gyakorlatsorozatot vagy nyújtást. A meleg zuhany vagy a hőpakolás szintén enyhítheti a feszültséget. Fontos a rendszeres alvási rend betartása és a stressz minimalizálása. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, mindenképpen konzultáljon egészségügyi szakemberrel.

Összességében a gerincfájdalom megelőzése a fizikai aktivitás, a megfelelő testtartás és az ergonómia kombinációja. Tartson aktív életmódot, vigyázzon a testalkatára, és gondosan fontolja meg az ülés szokásait és a munkakörnyezetét. A gerince meghálálja ezt azzal, hogy kényelmesebbnek fogja érezni magát, és kevésbé lesz hajlamos a fájdalomra.

Források:

Acute low back pain: systematic review of its prognosis – PMC (nih.gov)

Back Pain – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)

Back Pain Clinical Trials – Mayo Clinic Research

Low back pain research – Future directions – ScienceDirect

 

A legjobb kollagén - van értelme túlárazott kollagéneket vásárolni?

A legjobb kollagén - van értelme túlárazott kollagéneket vásárolni?

A kollagén egy lenyűgöző biológiai vegyület, amely fontos szerepet játszik a szervezetünkben. Ez a leggyakoribb fehérjetípus a szervezetben, és ez alkotja a szalagok, a bőr, a csontok, az inak, a porcok és más fontos szövetek alapszerkezetét. Ha ízületi problémái vannak, és ízületi fájdalmak zavarják, olvassa el cikkünket itt.

A kollagének típusai

A kollagénnek több mint 28 típusa létezik, a leggyakoribb típusok az I., II. és III. típus. Az I-es típusú kollagén a leggyakoribb, és a szervezetben található kollagén mintegy 90%-át teszi ki.

Mindegyik típusnak sajátos tulajdonságai és hatásai vannak a szervezetre.

 1. típus

Az I-es típusú kollagén a leggyakoribb, és az emberi szervezetben található kollagén 90 százalékát teszi ki. Jelen van a csontokban, a bőrben, az inakban és a szalagokban. Ezt a típusú kollagént gyakran használják az egészséges bőr elősegítésére és a csontok és ízületek állapotának javítására.

 1. típus

A II-es típusú kollagén a legfontosabb az ízületek egészségének megőrzése szempontjából, mivel ez alkotja a porc fő alkotóelemét. Használata gyakran magában foglalja az ízületek egészséges működésének elősegítését és az ízületi gyulladással járó fájdalom és gyulladás csökkentését.

III. típus

A III-as típusú kollagén olyan struktúrákban található, mint az izmok, erek és belső szervek. Segít fenntartani a szövetek szilárdságát és rugalmasságát. Gyakran szerepel az izmok regenerálódását és regenerálódását elősegítő termékekben.

A kollagén egyéb gyakori típusai közé tartozik a IV. és V. típus, amelyek olyan szövetekben vannak jelen, mint az alapmembránok és a hozzáférhető erek. Ezek a kollagéntípusok fontos szerepet játszanak az egészséges szervek támogatásában, és gyakran alkalmazzák őket különböző betegségek kezelésében.

A megfelelő kollagéntípus kiválasztása az egyén egyedi igényeitől és céljaitól függ. Fontos, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel vagy táplálkozási szakemberrel, hogy az egyéni igényeinek és elvárásainak megfelelő kollagéntípust válasszon.

Melyek a kollagén fő előnyei?

 A kollagén fő előnyei közé tartozik a bőr, a haj és a köröm szerkezetének erősítése, az egészséges ízületi szövetek és porcok támogatása, a bőr rugalmasságának és rugalmasságánakjavítása, a sebgyógyulás felgyorsítása, az egészséges csontok és izmok elősegítése, az ízületi károsodások elleni védelem, valamint az egészséges emésztőrendszer és májműködés támogatása.

A már említett előnyök mellett a kollagén képes javítani a bőr hidratáltságát, enyhíteni a ráncokat és növelni a bőr rugalmasságát. Segíti a szövetek helyreállítását és regenerálódását, ami számos bőrprobléma esetén előnyös lehet. A kollagén elősegíti az egészséges haj- és körömnövekedést is, és segíthet a narancsbőr és a striák csökkentésében. Fogyasztása pozitív hatással lehet a szív egészségére, javíthatja az emésztést és támogathatja az immunrendszert. Emellett az egészséges csontok és a kötőszövet szempontjából is fontosnak tartják.

 

Mire kell figyelni a kollagén kiválasztásakor

 

A kollagén kiválasztásakor fontos, hogy néhány kulcsfontosságú tényezőre figyeljen. Kezdje a termék minőségének és eredetének vizsgálatával.

Próbáljon meg olyan jó hírű gyártóktól származó kollagént választani, amelyek szigorú minőségi szabványokat tartanak be, és természetes forrásból, például halbőrből vagy szarvasmarhacsontból állítják elő. Ezután tanulmányozza a kollagén összetételét és adagolását. Válasszon olyan terméket, amely minimális adalékanyagot tartalmaz, és nem tartalmaz mesterséges színezéket vagy édesítőszert. Fontos figyelembe venni a kollagén felszívódását is. Keresse az alacsony molekulasúlyú kollagén-kiegészítőket, amelyek könnyen felszívódnak a szervezetben. Végül, de nem utolsósorban érdemes figyelembe venni a szervezet kollagéntermelését támogató egyéb összetevők, például a C-vitamin, a cink és a magnézium jelenlétét. A kollagén-kiegészítők helyes megválasztása segíthet javítani a bőr, az ízületek és az izmok egészségét.

 

Miért nincs értelme túlárazott kollagéneket vásárolni

A túlárazott kollagéntermékek megvásárlásának gyakran több okból sincs értelme. Először is, egyes kollagéntermékek árai a marketingfogások és trendek miatt magasak lehetnek. Nem minden drága kollagéntermék feltétlenül hatékonyabb vagy jobb minőségű.

Másodszor, a kollagén hatékonysága számos tényezőtől függ, például a molekulamérettől, a származástól és a feldolgozási módszertől. Nem minden drága termék biztosít jobb minőségű kollagént. Fontos az összetevők és a gyártó állításait alátámasztó tudományos bizonyítékok felkutatása.

Harmadszor, a szervezet a saját folyamatai révén folyamatosan újjáépíti a kollagént, ezért a kollagén fogyasztása csak korlátozottan lehet hatásos. A kiegyensúlyozott étrend megfelelő fehérjebevitellel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal támogathatja a természetes kollagéntermelést.

Ehelyett próbáljon meg az egészséges életmódra összpontosítani, amely magában foglalja a vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben gazdag étrendet, a rendszeres testmozgást és a megfelelő alvást. Ha a kollagénpótlás iránt érdeklődik, próbáljon olyan bevált és megfizethető termékeket választani, amelyek hatékonysága bizonyított.

Többféle kollagént kínálunk - több termék közül választhat az Ön preferenciái alapján:

 • Kollagén: kollagénünk a kollagén mellett C-vitamint is tartalmaz. Mint fentebb olvashattad, a C-vitamin elengedhetetlen összetevője a kollagén optimális felszívódásának. Sertés kollagént tartalmaz, és 145 kapszula van csomagonként.
 • Kollagén Arthro: ez a termék a kollagén és a C-vitamin mellett glükozamint és hialuronsavat is tartalmaz. A glükózamin és a hialuronsav felerősíti a kollagén ízületekre és csontokra gyakorolt hatását. Ha ízületi fájdalmaktól szenved, ezt a terméket ajánljuk. Hidrolizált tengeri kollagént tartalmaz 145 kapszulás kiszerelésben.
 • Kollagén Beauty: A Collagen Beauty hidrolizált tengeri I. típusú kollagént tartalmaz. Ez a típusú kollagén a legalkalmasabb a bőr támogatására. Ez a termék tartalmaz továbbá Q10 koenzimet, C-vitamint, hialuronsavat és biotint. A C-vitamin elősegíti a kollagén felszívódását, a többi összetevő pedig pozitív hatással van a bőr egészségére.

Hogyan építsük be a kollagént a rutinunkba

A kollagén beépítése a rutinjába számos előnnyel járhat a bőr, az ízületek és a haj egészségére nézve. Íme néhány praktikus tipp a kollagén-kiegészítők beépítéséhez a napi rutinba:

 1. Az ajánlott adag általában napi 5-10 gramm.
 2. Kombinálja a kollagént C-vitaminnal, amely segíti a kollagén felszívódását.
 3. Próbálja ki a kollagén gélpárnákat a bőr egészségének elősegítésére.
 4. Kövesse az egészséges étrendet, elegendő fehérjebevitellel.
 5. Az optimális felszívódás érdekében a kollagént tiszta vízzel vegye be.
 6. Figyelje a kollagénre adott reakcióját, és szükség szerint módosítsa az adagot.
 7. A kollagén rendszeres használata több hónapig is eltarthat a látható eredményekig.
 8. Az egyéb gyógyszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel való esetleges kölcsönhatásokról konzultáljon kezelőorvosával.
 9. Olvassa el figyelmesen a termék címkéjét, és kövesse a gyártó ajánlásait.
 10. A kollagén-kiegészítőket hűvös, száraz helyen tárolja, és védje a napfénytől.
 11. A kollagént kombinálhatja más kiegészítőkkel, például vitaminokkal, ásványi anyagokkal vagy omega-3 zsírsavakkal.

Gyakran ismételt kérdések

 Az alábbiakban válaszolunk a kollagénnel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre.

Mely élelmiszerek tartalmaznak magas kollagéntartalmat?

Egyes élelmiszerek magas kollagéntartalmúak, ami fontos a bőr, az ízületek és a szövetek egészsége szempontjából. A csontleves az egyik ilyen élelmiszer, mivel csontokból és porcokból származó kollagént tartalmaz. A kollagén egyéb forrásai közé tartoznak az omega-3 zsírsavakban gazdag halak, például a lazac és a tonhal. Az olyan zöldségfélék, mint a spenót és a kelkáposzta szintén jó kollagénforrásnak számítanak, mivel C-vitamint tartalmaznak, amely fontos a kollagénképződéshez. További élelmiszerek, amelyek elősegíthetik a kollagénképződést, a citrusfélék, a piros paprika, a bogyós gyümölcsök és a tojásfehérje. Ha ezeket az ételeket rendszeresen beiktatja az étrendjébe, az segíthet az egészséges, rugalmas bőr megőrzésében és a szövetek megerősítésében.

Fiatalabbnak fogok kinézni, ha rendszeresen szedek kollagént?

A kollagén rendszeres szedése segíthet csökkenteni az öregedés jeleit, és hozzájárulhat a fiatalosabb megjelenéshez. A kollagén a bőr alapvető építőköve, amely elősegíti annak szilárdságát és rugalmasságát. Használata csökkentheti a ráncokat, a finom vonalakat és a bőr szárazságát. Emellett a kollagén javíthatja a körmök és a haj állapotát, erősítheti az ízületeket és elősegítheti a csontok egészségét. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kollagén hatása egyénenként eltérő lehet, ezért fontos, hogy a szedés során tartsuk be az ajánlott adagolást, és konzultáljunk orvosunkkal vagy táplálkozási szakemberrel.

Mikor kezdjem el a kollagén szedését?

A kollagén a szervezetünkben található alapvető fehérje, amely fontos szerepet játszik a szövetek - többek között a bőr, a haj, a köröm és az ízületek - szilárdságának és rugalmasságának fenntartásában. Az, hogy mikor kezdjük el a kollagén szedését, több tényezőtől függ.

Általánosságban elmondható, hogy a szervezetben a kollagéntermelés az életkor előrehaladtával csökken. Ezért sokan úgy döntenek, hogy egészségmegőrző rutinjuk részeként rendszeresen elkezdik szedni a kollagén-kiegészítőket. Ez 25 éves kor körül lehet, amikor a kollagéntermelés természetes csökkenése fokozatosan megkezdődik.

Azonban minden egyén egyedi, és bőrének, hajának és ízületeinek állapota miatt eltérő igényei lehetnek. Néhány embernek hamarabb szüksége lehet kollagén támogatásra, például ha hajhullással, súlyosbodott bőrrel vagy ízületi fájdalmakkal kapcsolatos problémákkal küzd.

A kollagén szedésének megkezdése egészséges befektetés lehet a bőr, a haj, a körmök és az ízületek jövőbeli állapotába. Ne feledje azonban, hogy egyetlen étrend-kiegészítő sem csodaszer, és az egészséges életmód követése ugyanolyan fontos a teste általános egészségének és szépségének megőrzéséhez.

Azonnal látok majd eredményeket?

Ez a kérdés felveti a reményt, hogy az eredmények azonnal rendelkezésre állnak majd. Sok esetben azonban nem lehet azonnal eredményeket látni. Néhány dologhoz idő és türelem kell. Például a testmozgás és az egészséges táplálkozás esetén több hétig is eltarthat, amíg fizikai változásokat látunk. Az iskolában vagy egy új készség elsajátításakor folyamatos munkára és erőfeszítésre van szükség. Bár természetes, hogy azonnali eredményeket szeretnénk látni, fontos, hogy reális elvárásokat támasszunk, és akkor is próbálkozzunk tovább, ha az eredmények nem azonnal jelentkeznek.

 

A kollagén rendszeres szedése segíthet csökkenteni az öregedés jeleit, és hozzájárulhat a fiatalosabb megjelenéshez. A kollagén a bőr alapvető építőköve, amely elősegíti annak szilárdságát és rugalmasságát. Használata csökkentheti a ráncokat, a finom vonalakat és a bőr szárazságát. Emellett a kollagén javíthatja a körmök és a haj állapotát, erősítheti az ízületeket és elősegítheti a csontok egészségét. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kollagén hatása egyénenként eltérő lehet, ezért fontos, hogy a szedés során tartsuk be az ajánlott adagolást, és konzultáljunk orvosunkkal vagy táplálkozási szakemberrel.

Források:

A kollagén peptidek vitaminokkal és más bioaktív vegyületekkel kombinált napi szájon át történő pótlása javítja a bőr rugalmasságát, és jótékony hatással van az ízületekre és az általános közérzetre - PubMed (nih.gov)

 

A kollagénpeptid-kiegészítés ellenállóképességi edzéssel kombinálva javítja a testösszetételt és növeli az izomerőt idős szarkopén férfiaknál: randomizált, kontrollált vizsgálat - PMC (nih.gov)

 

 A kollagén-kiegészítő javítja a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, érdességét és sűrűségét: egy randomizált, placebokontrollos, vak vizsgálat eredményei - PMC (nih.gov)

 

Kollagén-kiegészítők az öregedés és a ráncok kezelésére: paradigmaváltás a bőrgyógyászat és a kozmetika területén - PMC (nih.gov)

 

 

 

Kondroprotektánsok vagy más szóval "egészséges ízületek"

Kondroprotektánsok

 

Ön is szenved az ízületi fájdalomtól? Kellemetlen fájdalmak, amelyek egyre inkább nemcsak az ötvenes éveikben járó embereket, hanem a fiatalabbakat és a sportolókat is érintik. A járás közbeni fájdalom, az izommerevség vagy az izomgyengeség tipikus jelei annak, hogy valami baj van az ízületeivel. Kerülje el az ízületi problémákat, és adjon nekik megfelelő gondoskodást. Az ízületek egészségének és erősségének elősegítésére a legjobb módszer a kondroprotektánsok, más néven ízületi táplálékkészítmények szedése.

Mik azok a kondroprotektánsok?

A kondroprotektív szerek kifejezés olyan anyagokra utal, amelyek segítenek megvédeni az ízületi szöveteket a károsodástól és a kopástól. Ezeket étrend-kiegészítőként használjuk. Funkciójuk az ízületi szövetek regenerálódásának elősegítése, a védelem megteremtése és a porcok kopásának megakadályozása. Képesek serkenteni a hialuronsav termelését, amely elengedhetetlen a porc rugalmasságának és hidratáltságának fenntartásához. Segítenek csökkenteni a gyulladást, az ízületi fájdalmat és képesek helyreállítani az ízületi funkciókat.

Hogyan vigyük be őket a szervezetbe?

A kondroprotektánsokat általában állati és növényi forrásokból, leggyakrabban hal-, növényi és állati fehérje kivonatokból nyerjük. Például a kurkumából, a pirospaprikából és a rizsből származó kivonatok magas glükozamin- és hialuronsavtartalommal rendelkeznek. Az állati porcokat különböző gyógyszerek előállításához használják fel, mivel kollagént és kondroitint vonnak ki belőlük. A legjellemzőbb csontvédőanyag-forrás a hal, halolaj formájában.

izuleti-fajdalmak

A kondroprotektánsok típusai

A leggyakrabban használt csontvédő szerek a következők:

 • Glükozamin
 • Kondroitin-szulfát
 • MSM

Egyéb kondroprotektív szerek közé tartoznak például:

 • Hialuronsav
 • Boswellia serrata - a Boswellia fából nyert kivonat (a fakéregből nyerik).
 • Kurkumin - ez gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, vagy avokádó és szójakivonat.

Glükozamin

A glükozamin aminosacharid amely a porcokban található, és amely segíti a porcok kialakulását és helyreállítását. A glükózamin két fő típusa létezik: glükózamin-szulfát és glükózamin-hidroklorid.

 • Glükozamin-szulfát: a glükozamin egyik leggyakrabban használt formája az étrend-kiegészítőkben. A glükózamin és a szulfát kombinációja, amely állítólag javítja a szervezetben való felszívódását. Úgy gondolják, hogy megakadályozhatja az ízületi porcszövet lebomlását.
 • Glükózamin-hidroklorid: glükózamin és hidrogén-klorid kombinációja, amely javítja a tartósságát és stabilitását. Hatékonyan csökkenti az ízületi fájdalmat és javítja az ízületi funkciókat, különösen az osteoarthritisben szenvedőknél.

A glükozamint állati eredetű anyagokból, elsősorban azok szövetéből nyerik. A leggyakrabban használt források: puhatestűek kagylóhéja, állati csontok és gombák. Alkalmas kondroprotektáns, amelyet az ízületi és csontbetegségek kezelésére és megelőzésére használnak. Szilárd - tabletta formában, illetve krém és kenőcs formájában is megtalálható.

Kondroitin-szulfát

A kondroitin-szulfát a szervezetben természetesen előforduló vegyület, és a porcok nélkülözhetetlen része. Étrend-kiegészítőként is megtalálható (gyakran glükózaminnal kombinálva). Általában a következő tünetek leküzdésére használják osteoarthritis - egy olyan ízületi betegség ellen, amelyben a csontok végén lévő porcok elkopnak.

Az ízületekben való felhalmozódása időbe telik, ezért lassabban ható kiegészítőnek tekintjük. A legtöbb kondroitin-kiegészítő állatokból származik. Megtalálható néhány állati eredetű élelmiszerben, beleértve a pörkölteket, csontleveseket, leveseket és olyan ételeket, amelyek kötőszövetes húsdarabokat tartalmaznak.

 

 

Van különbség a glükozamin és a kondroitin között?

Mindkettő étrend-kiegészítő, és az ízületi betegségek kezelésére használt kondroprotektánsok közé tartozik. Építőelemekként hivatkozunk rájuk. A glükozamin egy aminomonoszacharid, védi és helyreállítja a porcszövetet, csökkenti a gyulladást és az ízületi fájdalmat.

A kondroitin a porcszövet és a szerkezetét alkotó proteoglikánok alkotórésze. Gyulladáscsökkentőként hat, segít javítani a porcok rugalmasságát és nyomását.

A különbség az egyes kondroprotektánsok hatásában és hatásaiban érhető tetten.

Hialuronsav

A hialuronsav nagy szerepet játszik a sebgyógyulásban, a csontok szilárdságában, a bőr egészségében és más testi funkciókban és rendszerekben. Fő szerepe a vízvisszatartás, hogy a szöveteket nedvesen és kenhetően tartsa.

Elengedhetetlenül fontos az ízületeink számára, kitölti a csontok közötti teret és kenőanyagként szolgál a szövetek számára. Ennek a savnak a hiánya kellemetlen fájdalmat okozhat, ami a csontok egymáshoz csiszolásának (dörzsölésének) következménye.

Ezt különböző táplálékkiegészítőkkel lehet kiegészíteni. A 40 év felettiek számára az ajánlott napi adag a következő 80-200 mg naponta. Egy ilyen adag szedése legalább két hónapon keresztül jelentősen csökkenti az ízületi fájdalmakat.

MSM

Érdemes megemlíteni az MSM - metilszulfonil-metán szerves vegyületet is, amely ként tartalmaz, és a következőkre használják az ízületek működésének javítására. Az osteoarthritikus ízületi betegségekben a fájdalom enyhítésére szolgál, és segíti a kollagén képződését, amely a porc fő alkotóeleme.

Hasznos tanácsok

Előzze meg a kellemetlen ízületi fájdalmakat, és próbálja ki Chondro Complex termékünket, amelyet az ízületek, csontok és porcok leghatékonyabb támogatására fejlesztettünk ki. MSM-et, kondroitint, glükozamint és C-vitamint tartalmaz.

Források:

The Effect of Methylsulfonylmethane on Osteoarthritic Large Joints and Mobility | Pagonis | International Journal of Orthopaedics (ghrnet.org)

Expert Q&A: Glucosamine and Chondroitin for OA (arthritis.org)

Glucosamine and Chondroitin for Osteoarthritis | NCCIH (nih.gov)

The effects of an oral preparation containing hyaluronic acid (Oralvisc®) on obese knee osteoarthritis patients determined by pain, function, bradykinin, leptin, inflammatory cytokines, and heavy water analyses | SpringerLink

Chondroprotective Factors in Osteoarthritis: a Joint Affair – PMC (nih.gov)

A reuma tünetei - mi segít enyhíteni őket

A reuma tünetei - mi segít enyhíteni őket

A reuma - vagy szaknyelven reumatoid artritisz - egy autoimmun betegség, amely gyulladást okoz a szervezetben. Az immunrendszer tévedésből az egészséges sejteket támadja meg, ami gyulladást és fájdalmat okoz a vádli bizonyos részein. Hogy milyen tünetei vannak a reumának, illetve mi okozza, az alábbiakban olvashatja. Ha további ízületi vagy csontproblémái vannak, kattintson ide a témával kapcsolatos további cikkeinkért.

A reuma tünetei

A reuma tünetei három alapvető tünettel jellemezhetők: fájdalom, merevség, duzzanat és bőrpír.

A reuma egyéb tünetei: fáradtság és energiahiány, magas láz, izzadás, rossz étvágy, fogyás.

 

Ízületi fájdalom

Ha a fájdalom oka reuma, a fájdalom először a kisebb ízületeket érinti, például a csuklót, az ujjakat vagy a láb ízületeit. A reuma okozta fájdalom általában lüktető és állandó. Gyakran rosszabb reggel és mozgásszegény időszakok után.

 

Merevség

A reumatoid artritisz által érintett ízületek gyakran merevek lehetnek. Ha például a keze érintett, előfordulhat, hogy nem tudja teljesen behajlítani az ujjait, vagy nem tudja ökölbe szorítani a kezét.

Az ízületi fájdalomhoz hasonlóan a merevség is gyakran reggel vagy mozgásszegény időszak után rosszabb.

A reggeli merevség, amely szintén az osteoarthritis egyik tünete, általában a felkelést követő 30 percen belül megszűnik, de a reggeli merevség a reumatoid arthritisben gyakran tovább tart.

 

Duzzanat és bőrpír


A reumatoid artritisz által érintett ízületek bélése begyullad, ami miatt az ízületek megduzzadhatnak, forróvá és érintésre érzékennyé válhatnak.

Egyeseknél az érintett ízületek körül a bőr alatt szilárd duzzanatok, úgynevezett reumás csomók is kialakulhatnak.

 

Mik a reuma első jelei?

A reumának a betegség korai szakaszában nincsenek specifikus tünetei. Segíthet a reuma felismerésében, ha a kisebb ízületek kezdenek először fájni. Különösen azok az ízületek, amelyek összekötik az ujjait a kezével és a lábujjait a lábával. A későbbi szakaszokban a fájdalom folyamatosan nagyobb ízületeket érint, például a csuklót, a bokát, a térdet, a csípőt, a vállat stb.

 

Mi okozza a reumás ízületi gyulladást?

A reumatoid artritisz (RA) pontos oka nem teljesen ismert, de feltételezhetően genetikai és környezeti tényezők kombinációja.

Az RA autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer tévesen megtámadja a szervezet egészséges szöveteit, beleértve az ízületeket is. Ez gyulladáshoz és az ízületek és a környező szövetek fokozatos károsodásához vezet.

Egyes kutatások szerint vírusos vagy bakteriális fertőzés válthatja ki az RA kialakulását azoknál az embereknél, akik genetikailag hajlamosak a betegségre. Hormonális és életmódbeli tényezők, mint például a dohányzás, szintén szerepet játszhatnak az RA kialakulásában.

Fontos megjegyezni, hogy bár az RA pontos oka még mindig ismeretlen, a kutatás folyamatban van a betegség mögöttes mechanizmusainak jobb megértése és az érintettek számára hatékony kezelések kifejlesztése érdekében.

 

Reuma az időseknél és súlyos stádiumban

A reumatoid artritisz (RA) különösen idősebb korban jelenthet kihívást, és súlyos következményekkel járhat, ha nem kezelik. Ahogy az emberek idősödnek, hajlamosabbak lehetnek az RA szövődményeire, például az ízületi károsodásra és a mozgáskorlátozottságra. Ezenkívül az RA-ban szenvedő idős emberek más, az életkorral összefüggő egészségügyi problémákkal is küzdhetnek, például szívbetegséggel és csontritkulással, ami súlyosbíthatja az RA egészségükre és mindennapi életükre gyakorolt hatásait.

Súlyos esetekben az RA ízületi deformitásokhoz és rokkantsághoz vezethet. Az ízületek károsodása megnehezítheti a mindennapi tevékenységek, például a fürdés, öltözködés és járás elvégzését, és az életminőség romlásához vezethet. Súlyos esetekben az ízületi károsodás ízületpótló műtétet is szükségessé tehet, ami összetett és fájdalmas eljárás lehet.izuleti-deformacio

 

Ezenkívül az RA súlyos hatással lehet a test más részeire is, például a szemre, a tüdőre és a szívre. Az RA-hoz társuló gyulladás a fertőzések, a vérszegénység és más egészségügyi problémák fokozott kockázatához vezethet.

Fontos, hogy az idősebb RA-s emberek szorosan együttműködjenek orvosukkal a betegség kezelése és a súlyos szövődmények megelőzése érdekében. Ez magában foglalhatja a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, a fizikoterápiában és testmozgásban való részvételt az ízületi funkciók és a mobilitás fenntartása érdekében, valamint az RA-val összefüggésbe hozható egyéb egészségügyi problémák kezelését. Megfelelő kezeléssel és gondozással az idősebb RA-s felnőttek jó életminőséget tarthatnak fenn, és megelőzhetik a betegség súlyos következményeit.

 

Hogyan diagnosztizálható a reuma?

Ha reumára gyanakszik, fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon. Az orvos vizsgálatot végez, és rákérdez a tünetekre és a kórtörténetre. A betegség diagnosztizálása érdekében vizsgálatokat is elrendelhet, például vérvizsgálatot vagy röntgenfelvételt.

 

 A reumatoid artritisz kezelése

A reumatoid artritisz nem gyógyítható, de a tünetek kezelésére és a betegség előrehaladásának lassítására rendelkezésre állnak kezelések. A kezelés célja a gyulladás csökkentése, a fájdalom és a merevség enyhítése, valamint az ízületi károsodás megelőzése.

 

Az RA leggyakoribb kezelési módjai a következők:

 • Gyógyszerek, például nem-szteroid gyulladáscsökkentők, kortikoszteroidok és betegségmódosító antirheumatikus gyógyszerek.
 • Fizikoterápia és testmozgás az ízületi funkciók és a mobilitás fenntartása érdekében
 • Foglalkozásterápia a mindennapi életvitelhez és a függetlenség fenntartásához nyújtott segítség érdekében
 • Súlyos esetekben műtét a sérült ízületek helyreállítására vagy cseréjére.

 

Élet reumás ízületi gyulladással

Az RA-val élni kihívást jelenthet, de sok mindent megtehet a tünetek kezelése és a jó életminőség fenntartása érdekében. Íme néhány tipp, amely segít abban, hogy jól éljen RA-val:

 • Maradjon aktív, és vegyen részt fizikoterápián és testmozgásban
 • Táplálkozzon egészségesen és tartsa fenn az egészséges testsúlyt
 • Kerülje a dohányzást és korlátozza az alkoholfogyasztást
 • Aludjon eleget, és kezelje a stresszt relaxációs technikákkal vagy tanácsadással.
 • Tartsa a kapcsolatot a támogató rendszerével, például a barátaival, családjával vagy egy támogató csoporttal.
 • Erősítse ízületeit különböző táplálékkiegészítőkkel: kollagén, MSM, Chondro Complex és mások.

 

Ízületi fájdalom - a leggyakoribb okok és hogyan lehet enyhíteni azt

Ízületi fájdalom 

 

Az ízületi és csontfájdalom sajnos nagyon gyakori egészségügyi probléma. Fiatalabb korosztályokban is előfordul, de a súlyossága és a fájdalom általában növekszik és súlyosbodik az életkor előrehaladtával.

A mai ülő életmód - számítógépes munka és kevés testmozgás - káros hatással van a mozgásszervekre és növeli az ízületi fájdalmakat. Olvasson tovább, ha érdekli ez a téma, és szeretne többet megtudni az okokról és a fájdalom enyhítésének lehetséges módjairól.

Ízületi fájdalom - melyek a leggyakoribb okok?

Az ízületi fájdalomnak számos oka lehet, és a konkrét ok az ízület elhelyezkedésétől, az ízület típusától és az egyén kórtörténetétől függ.

Az ízületi fájdalom leggyakoribb okai a következők:

 • Artritisz: ez egy általános kifejezés, amely az ízületek gyulladására utal. Az ízületi gyulladásnak számos típusa létezik, beleértve az osteoarthritis, a reumatoid arthritis és hasonlók. Az ízületi gyulladásban szenvedő felnőttek közül körülbelül minden negyedik - 15 millió ember - számol be súlyos ízületi fájdalmakról. Ezenkívül az ízületi gyulladásban szenvedő felnőttek közel felének tartós fájdalmai vannak.
 • Bursitis: Ez a bursae-ok gyulladása, amelyek kis folyadékkal teli zsákok, amelyek védik az ízületeket és csökkentik a csontok közötti súrlódást.
 • Íngyulladás: Az inak gyulladása, amely az izmot a csonthoz kötő rostos szövet.
 • Sérülések: Az ízületi fájdalmat sérülések, például rándulás vagy húzódás is okozhatja.
 • Túlterhelés: Az ismételt mozgások vagy az ízület túlzott megterhelése ízületi fájdalmakhoz vezethet.
 • Fertőzés: Az ízületek baktériumokkal vagy vírusokkal fertőződhetnek meg, ami fájdalomhoz és gyulladáshoz vezet.

Melyek az ízületi fájdalom leggyakoribb tünetei?

Az ízületi fájdalom tünetei az enyhétől a legyengítőig terjednek. Elegendő porc nélkül a csontok közvetlenül egymáshoz dörzsölődnek, amikor az ízület mozog. A tünetek a következők lehetnek:

 • Duzzanat
 • Merev vagy megnagyobbodott ízület
 • Fájdalom a mozgásra
 • Zajos ízületek vagy kattogás, nyikorgás vagy pukkanás, amikor az ízület mozog
 • Nehézségek az ízület hajlításában vagy kiegyenesítésében
 • Zsibbadás
 • Mozgásveszteség

Milyen anyagokban szenved hiányt a szervezete, ha ízületi fájdalmai vannak?

Az ízületi fájdalomnak sokféle oka lehet, és nem mindig lehet pusztán az ízületi fájdalom jelenléte alapján megállapítani, hogy mi lehet a szervezet hiányossága. Bizonyos esetekben az ízületi fájdalmat a csontok egészségéhez fontos tápanyagok, például a kalcium vagy a D-vitamin hiánya okozhatja. Az ízületi fájdalmat azonban más tényezők is okozhatják, például gyulladás, sérülés vagy fertőzés.

fajdalom

 

 

Hogyan lehet enyhíteni az ízületi fájdalmakat?

 

Az ízületi fájdalmakat számos módon enyhítheti. Vannak egyszerűbb otthoni módszerek, ha a fájdalom enyhébb - a "szalagok" alkalmazása az ízületre, a hűtő gélek vagy a jég közvetlenül segíthetnek.

A könnyű testmozgás, különösen a nyújtásra összpontosító gyakorlatok nagyon hasznosak lehetnek. A napi rutin részeként a leghatékonyabbak. A napi 10-20 perces nyújtás nagymértékben enyhítheti az ízületi fájdalmakat.

Ha a fájdalom súlyos és hosszú ideig fennáll, tanácsos orvoshoz fordulni és szakszerű segítséget kérni.

Ízületi fájdalom - milyen vitaminok és étrend-kiegészítők segíthetnek?

Kollagén

A kollagén egy olyan fehérjetípus, amely a legnagyobb mennyiségben az emberi szervezetben a csontokban, az ízületekben, a bőrben és a körmökben található. A kollagén felelős a porcok szerkezetéért és tartásáért, és segít megőrizni azok erejét és egészségét.

A kollagén az ízületek és csontok közötti teret kitöltő szövetben található. Ezért a kollagén segít fenntartani a porc, az ízületeket védő gumiszövet épségét. Az ízületek stabilabb térben vannak, és porc védi őket, így kevésbé valószínű, hogy a mindennapi tevékenységek során tönkremennek.

Az alábbi képen látható:

 • Balra: egészségtelen ízület és elegendő kollagén nélküli porc.
 • Jobbra: egészséges ízület és porc elegendő kollagénnel.

kollagen-porc

 

 

Glükozamin

A glükózamin egy olyan vegyület, amely természetes módon megtalálható a szervezetben, és étrend-kiegészítő formájában is elérhető. Általánosan használják ízületi fájdalom és osteoarthritis kezelésére, és tanulmányok megerősítették, hogy segít a sérült porcok újjáépítésében és az ízületi gyulladás csökkentésében.

Kondroitin

A kondroitin a porcokban található, természetben előforduló molekula. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt gyakran használják étrend-kiegészítőként.

A kondroitint általában kapszula vagy por formájában szedik, és gyakran kombinálják glükózaminnal.

MSM

Az MSM vagy metilszulfonil-metán egy természetben előforduló vegyület, amely olyan élelmiszerekben található, mint a friss zöldségek, húsok és tejtermékek. A legtöbbször azonban nem fogyasztunk belőle eleget a táplálékkal, ezért étrend-kiegészítők formájában történő bevitele is ajánlott.

Számos tanulmány vizsgálta az MSM hatását az ízületi fájdalmakra, pozitív eredményekkel. Az MSM hatékonyan csökkenti az ízületi fájdalmat és enyhíti a gyulladást.

Egyéb hasznos vitaminok:

D-vitamin: Ez a vitamin fontos a csontok egészségéhez, és segíthet csökkenteni az osteoarthritis kockázatát.

C-vitamin: Ez a vitamin részt vesz a kollagén, az ízületek egészségének megőrzésében szerepet játszó fehérje képződésében.

Kalcium: Ez az ásványi anyag fontos a csontok egészségéhez, és segíthet csökkenteni a csontritkulás kockázatát, amely gyenge és törékeny csontokat okoz.

K-vitamin: Ez a vitamin részt vesz a csontok egészségében, és segíthet csökkenteni a csontritkulás kockázatát.

Omega-3 zsírsavak: Ezek az olajos halakban, diófélékben és magvakban található zsírok gyulladáscsökkentő hatásúak, és segíthetnek csökkenteni az ízületi fájdalmat és merevséget.

Fontos megjegyezni, hogy a táplálékkiegészítők nem helyettesítik az egészséges táplálkozást, és általában a legjobb, ha a tápanyagokat lehetőség szerint az ételekből szerzi be.

Források:

Joint Pain and Arthritis | CDC

Glucosamine, Chondroitin for Osteoarthritis Pain | Arthritis Foundation

Evaluation of the Effect of Mega MSM on Improving Joint Function in Populations Experiencing Joint Degeneration - PMC (nih.gov)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/

Glucosamine and Chondroitin for Osteoarthritis | NCCIH (nih.gov)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A degeneratív ízületi betegségek okai, mechanizmusai és terápiás lehetőségei

ggA legtöbb 65 év feletti embernél a leggyakoribb krónikus ízületi betegség az ízületi gyulladás (oszteoartritisz). Ez a betegség általában a térd, a kéz és a gerinc ízületeit érinti, és a porc, a szomszédos csontok és más ízületi szövetek degeneratív károsodásaként jelentkezik, ami a mozgásképesség csökkenéséhez, ízületi duzzanathoz, ízületi deformitásokhoz, krónikus fájdalomhoz, merevséghez és érzékenységhez vezet. A szalagok és a meniszkuszok degenerációja az ízületi tok hipertrófiájával együtt az előrehaladottabb stádiumokra jellemző. Az oszteoartritisz patogenezisének megértéséhez meg kell említeni, hogy a legtöbb ízület úgynevezett szinoviális ízület, amelynek fontos összetevője az ízületi porc. Szerepe a mechanikai feszültség elnyelése és a mozgás közbeni súrlódás csökkentése. Ezt a porcot azonban az jellemzi, hogy kevés sejtet tartalmaz, és nincsenek benne erek vagy idegek. Táplálása az ízületi folyadék diffúziójától függ, amelyet az ízületek mozgása hajt. A kondrociták (porcsejtek) által termelt sejtközi massza nagyon sűrű, így károsodás esetén az őssejtek nem tudnak behatolni a porcba, hogy regenerálódjanak. E sajátosság és az erek fent említett hiánya miatt a porc regenerációja alapvetően korlátozott. Az oszteoartritisz kialakulása számos kockázati tényezővel függ össze, többek között a genetikai hajlam, az öregedés, az elhízás, a gyulladás, a fizikai inaktivitás és a krónikus stressz. Az oszteoartritiszhez vezető patológiai folyamat pontos molekuláris mechanizmusa azonban továbbra is tisztázatlan.

Jelenleg nincs olyan hatékony terápia, amely megelőzhetné az oszteoartritisz kialakulását vagy visszafordíthatná a betegség progresszióját. A kezelés elsősorban a tünetek enyhítésére épül, amelynek elsődleges célja a fájdalom, a duzzanat, a merevség és egyéb tünetek kezelése az általános életminőség javítása érdekében. Előrehaladott stádiumban az érintett ízület műtéti pótlása javallott.

Az egyik potenciálisan előnyös anyag, amelyet intenzíven tanulmányoznak ebben az összefüggésben, az MSM (metil-szulfonil-metán). Az MSM gazdag forrása a szerves kénnek, amely az egészséges csontok és ízületek fontos "építőköve". Bár még további, nagyobb mintán végzett vizsgálatokra van szükség, a randomizált, kontrollált vizsgálatokból rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy az MSM pozitív hatással lehet a fájdalom és a duzzanat enyhítésére, valamint az általános mobilitás javítására az oszteoartritiszben szenvedő betegeknél. A feltételezett hatásmechanizmus az MSM gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása. Egyes tanulmányok azt is feltételezik, hogy az MSM erősítheti a glükózamin hatását, amely anyag fontos a kötő- és támasztószövetek, köztük a porcok élettani kialakulásához és javításához nélkülözhetetlen molekulák normális termeléséhez. Állatmodellekben a felszíni porc degenerációjának csökkenését is megfigyelték az MSM használatával. Az állatmodellek eredményeit azonban óvatosan kell értelmezni a humán gyógyászatban való alkalmazás szempontjából. Az MSM természetes módon jelen van különböző élelmiszerforrásokban, például a húsokban, halakban, egyes gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben, de nagy része nem marad meg ezen élelmiszerek feldolgozása során. Emiatt leggyakrabban étrend-kiegészítők formájában szedik. Az MSM szedése előtt, mint más étrend-kiegészítők esetében is, fontos, hogy konzultáljon orvosával, ha más gyógyszereket vagy étrend-kiegészítőket szed, hogy értékelje a lehetséges mellékhatásokat és a gyógyszerek összeférhetőségét.

 

Források:

Zhang W, Ouyang H, Dass CR, Xu J. Az osteoarthritis farmakológiai és regeneratív terápiáinak jelenlegi kutatása. Bone Res. 2016 Mar 1;4:15040. doi: 10.1038/boneres.2015.40. PMID: 26962464; PMCID: PMC4772471.

Kim LS, Axelrod LJ, Howard P, Buratovich N, Waters RF. A metil-szulfonil-metán (MSM) hatékonysága a térd osteoarthritis fájdalmában: kísérleti klinikai vizsgálat. Osteoarthritis Cartilage. 2006 Mar;14(3):286-94. doi: 10.1016/j.joca.2005.10.003. epub 2005 Nov 23. PMID: 16309928.

 

Ezaki J, Hashimoto M, Hosokawa Y, Ishimi Y. A metil-szulfonil-metán biztonságosságának és hatékonyságának értékelése a csont- és térdízületekre osteoarthritis állatmodellben. J Bone Miner Metab. 2013 Jan;31(1):16-25. doi: 10.1007/s00774-012-0378-9. Epub 2012 Aug 10. PMID: 23011466.

 

 KOSÁRBA>>

Mudr-martin-klein  

MUDr. Martin Klein 2012-ben végzett a pozsonyi Comenius Egyetem    orvostudományi karán, ahol jelenleg is dolgozik, mint tudományos és pedagógiai munkatárs. Intenzíven foglalkozik az egészéges életmód és táplálkozás problematikájával.

összesen 9 termék