Máriatövis - felhasználói vélemények és tapasztalatok

Máriatövis - felhasználói vélemények és tapasztalatok

A máriatövis egy olyan gyógynövény, amely hasonlít a máriatövisre. Első látásra lila virágaival hívja fel magára a figyelmet. Valódi jelentősége azonban főként a magokban rejlik. Ezek számos értékes anyagot tartalmaznak, különösen szilimarint. Ezeknek köszönhetően a máriatövis számos pozitív hatást fejt ki az emberi szervezetre.

A máriatövist leggyakrabban a májjal kapcsolatban használják. A szilimarin elősegíti a szervezet méregtelenítését és hozzájárul a máj hatékonyabb regenerációjához. De nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes szedni. A szervezet méregtelenítéséhez számos más pozitív hatás is társul.

Honnan származik a máriatövis?

Az egyedülálló máriatövis a Földközi-tenger térségéből származik. A Kanári-szigeteken és Délnyugat-Ázsiában is megtalálható. Háziasított fajként csak Közép-Európában ismert. Azt mondják, hogy a máriatövis a Kanári-szigetekről fokozatosan terjedt tovább Spanyolországba és Közép-Európába. A középkori szerzetesek állítólag az Alpokon keresztül vitték magukkal. Ezt az egyedülálló gyógynövényt elsősorban meleg és száraz helyeken termesztik. Akár 1,5 méter magasra is megnőhet.

Táplálkozási profil

A máriatövis számos egészségügyi előnnyel jár, főként a benne lévő anyagok hatékony kombinációjának köszönhetően. Mely összetevők felelősek ennek a gyógynövénynek a hatékony hatásaiért?

Silymarin

A szilimarin a máriatövis legismertebb és leghatékonyabb anyagának tekinthető. Általánosságban elmondható, hogy egy erős antioxidáns, amely a flavonolignánok csoportjába tartozik. Ismert, hogy a máriatövisben folyamatosan képződik, különösen szeptember második felében és 25 Celsius-fok körüli hőmérsékleten. A szilimarin legnagyobb koncentrációja közvetlenül a termés magjaiban található.

Fehérje

A máriatövisben található fehérjék az emberi szervezet számos részére hatnak. Például az izmokat, a csontokat, a bőrt vagy a hajat. Ugyanakkor a sejtek regenerációjában is részt vesznek, és hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához is a szervezetben. A fehérjék számos kulcsfontosságú szerepet játszanak, amelyek nélkül a szervezet megfelelő működése nem lenne lehetséges. Ezért is nélkülözhetetlenek a máriatövis kapcsán.

Telítetlen zsírsavak

A máriatövis telítetlen zsírsavakat, vagyis omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Ezeket a szervezet nem képes saját maga előállítani, ezért a táplálkozással kell bevinnünk. Ezek azonban nincsenek elegendő mennyiségben jelen az étrendben. Ezért az étrend-kiegészítők jelentik a megoldást.

A máriatövist tartalmazó készítmények különösen ajánlottak, mivel ez a gyógynövény nagyobb mértékben tartalmaz omega-3 zsírsavakat. Szerepük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, a megfelelő koleszterinszint fenntartása és nem utolsósorban a vérrögök kialakulásának megelőzése.

Aminosavak

Általánosságban elmondható, hogy a máriatövis többféle aminosavat is tartalmaz. Ezek feltehetően részt vesznek a tápanyagok szállításában és tárolásában, felgyorsítják a szervezet regenerálódását, valamint védik az izomtömeget a fogyás során. Az aminosavak mellett a máriatövis E-vitamint és kvercetint is tartalmaz. Az E-vitaminról ismert, hogy erős gyulladáscsökkentő hatású, akárcsak a kvercetin, amely antiallergiás tulajdonságokkal is rendelkezik.

Milyen megerősített hatásai vannak a máriatövisnek?

A máriatövist sok szakértő a legjobb természetes gyógymódnak tartja a máj számára. Ez az oka annak is, hogy már több száz éve használják. Nemcsak méregteleníti és táplálja azt, de emellett jelentősen segíthet a különböző betegségek kezelésében, legyen szó akár zsírmájról, akár májzsugorodásról. Hatásai valóban figyelemre méltóak, az első jobbra forduló változások már egy hét használat után megmutatkoznak a májon. A máj méregtelenítését és regenerálódását célzó, legalább 3 hónapig tartó máriatövis kúrával minden megemelkedett májenzim visszaállhat a normális szintre.

Detox

A máj méregtelenítésével a máriatövis hozzájárul a szervezet általános méregtelenítéséhez is. Felgyorsítja a különböző méreganyagok, nehézfémek és egyéb, a szervezetben előforduló nemkívánatos anyagok kiválasztását és kiürülését. Ez hozzájárul az általános egészséghez. A szervezet méregtelenítése gyakran az energia növekedésével és az általános vitalitás javulásával is együtt jár.

Az agyi betegségek megelőzése

Mivel a szilimarin erős antioxidáns, nemcsak a májnak, hanem a szervezet más részeinek is segít. Például megakadályozza az agysejtek oxidatív károsodását, így számos súlyos agyi betegség, köztük az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésében is szerepet játszik. A máriatövis erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek eredményeként megakadályozza az agyműködés időskorban természetes módon bekövetkező romlását.

Rövidebb és jobb bőrminőség

A szervezet méregtelenítő hatása gyorsan megmutatkozik a bőrön. Mivel sokkal kevesebb méreganyag és szabadgyök van a szervezetben, a bőr is jobb és életképesebb lesz. A máriatövis rendszeres használata a pattanások és különböző más bőrbetegségek vagy az ekcéma csökkenéséhez vezethet.

Vércukorszint-szabályozás

Egyes kutatások szerint a máriatövis segíthet a cukorszint szabályozásában, így előnyös lehet a cukorbetegek számára. Ebben jelentős szerepet játszik a szilimarin, amely képes csökkenteni a vércukorszintet.  A máriatövis nagyon hasonlóan hathat, mint egyes cukorbetegség elleni gyógyszerek. Ez azért van, mert segít az inzulinérzékenység javításában, és ezáltal csökkenti a vércukorszintet.

Immunitás támogatása

A máj méregtelenítésével és a szervezet tisztításával a máriatövis javítja az immunrendszer működését. Ez utóbbit nem korlátozzák a szervezetben szabadon mozgó különböző méreganyagok, és jobban tud reagálni a betegségekre.

Negatív hatások és felhasználási formák

Nem észleltek negatív hatásokat, de használata kerülendő terhes nők, magas vérnyomásban, vas- és kalciumhiányban szenvedők számára. A máriatövist nem szabad tejjel és alkohollal együtt szedni. Egyéb esetekben használata biztonságos és mellékhatások nélküli.

A gyűszűvirágot tea formájában lehet fogyasztani a levelekből és a virágokból, különböző olajokat és tinktúrákat is készítenek. A legtöbb hatóanyagot azonban a gyümölcsök tartalmazzák, amelyeket összetörnek.

Máriatövis - vásárlóink véleménye

"Elégedett vagyok a vásárlásommal"

"Top számomra, szuper ár"

"A legjobb táplálékkiegészítő a legjobb áron"

 

Összefoglalva, a máriatövis által kínált előnyök lenyűgöző sorozata értékes kiegészítője az egészséges rutinnak. A májat támogató gyógynövény évszázados hírnevét a modern kutatások is megerősítették, amelyek rávilágítanak az általános egészséget támogató potenciáljára. A máriatövis antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai ígéretes természetes gyógymóddá teszik, akár étrend-kiegészítőként, akár teává főzve fogyasztjuk. Mint minden gyógynövény-kiegészítő esetében, konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt beillesztené az étrendjébe, különösen akkor, ha már van valamilyen betegsége vagy gyógyszert szed. A máriatövis erejének kihasználása lehet, hogy éppen az a növényi támogatás, amelyre a szervezetének szüksége van ahhoz, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életet éljen.

Források:

Máriatövis - StatPearls - NCBI Bookshelf (nih.gov)

Milk Thistle: Effects on Liver Disease and Cirrhosis and Clinical Adverse Effects: Summary - AHRQ Evidence Report Summaries - NCBI Bookshelf (nih.gov)

A máriatövis (Silybum marianum [L.] Gaertn.) biztonságosságát és hatékonyságát értékelő klinikai vizsgálatok áttekintése (sagepub.com)