Stresszkezelés és minőségi alvás

Üdvözöljük a stresszkezelés és jó minőségű alvás témájú blog kategóriában. Az életmód és a mindennapi rutin jelentős hatással lehet lelki és testi jóllétünkre. Ez a kategória hasznos tanácsokat és tippeket kínál a stressz hatékony kezeléséhez és az egészséges és pihentető alvás elősegítéséhez.

Néhány olyan téma, amelyekre számíthat itt:

 1. Relaxációs Technikák: Ismerkedjen meg különböző relaxációs technikákkal, mint például a meditáció, mély légzés és jóga, amelyek segítenek a stressz kezelésében és az általános közérzet javításában.

 2. Táplálkozás és Életmód: Tudja meg, milyen szerepet játszik az étrend és az életmód a stresszkezelésben és az alvás minőségében. Itt talál tippeket a kiegyensúlyozott étrendre és a rendszeres testmozgásra.

 3. Alvási Szokások: Fedezze fel az alvási szokások javítására irányuló stratégiákat, beleértve a relaxáló alvási környezet kialakítását és az állandó alvási rend beállítását.

 4. Stressz és Egészség: Ismerje meg, hogyan befolyásolhatja a stressz az egészségét, és hogyan kezelheti hatékonyan.

 5. Lelki Jólét: Cikkek a mentális egészségről, a kiégés megelőzéséről és az érzelmi és mentális jóllétről.

 6. Praktikus Tippek és Termékek: Ismerkedjen meg hasznos termékekkel és eszközökkel, amelyek segíthetnek a stressz kezelésében és a jobb alvás elérésében.

 7. Siker Történetek: Olvassa el azoknak az embereknek a történeteit, akik életmódjuk megváltoztatásával és a stresszkezelésük és alvásuk jelentős javításával érték el.

Blog kategóriánk segítséget nyújt, hogy jobban megértsük a stresszkezelés és a jó minőségű alvás fontosságát az általános egészségi állapotunk és közérzetünk szempontjából. Hiszünk benne, hogy itt inspirációt és gyakorlati tanácsokat talál az olyan életmódhoz, amely támogatja testi és mentális jóllétét.

Fáradtságszindróma: Amikor a test azt mondja, hogy ideje lelassítani

Fáradtságszindróma: Amikor a test azt mondja, hogy ideje lelassítani

Képzelje el, hogy minden reggel úgy ébred, mintha sosem aludt volna, a teste képtelen mozogni a fáradtságtól, az elméjét pedig olyan ködbe burkolja, amelyből lehetetlennek tűnik kijönni. Az egyszerű, egykor természetesnek tűnő feladatok hatalmas kihívásokká válnak, és a teljes életre való törekvés nehéz harcnak tűnik. Ez világszerte több millió ember valósága, akik a fáradtságszindróma néven ismert állapottal küzdenek. A következő cikkben egy olyan utazásra invitáljuk Önt, amely megfejti ennek az állapotnak a rejtelmeit. Fedezze fel velünk a fáradtságszindróma világát - okait, tüneteit, a mindennapi életre gyakorolt hatását, és a remény sugarait, amelyek megértést hozhatnak azoknak, akiknek szembe kell nézniük a kihívásokkal.

Mi a fáradtságszindróma

A myalgikus encephalomyelitis vagy krónikus fáradtság szindróma rokkant és összetett betegség. A fáradtságszindrómában szenvedők gyakran képtelenek a szokásos tevékenységeik végzésére. Néha akár ágyhoz is kötheti őket. Hatalmas fáradtságtól szenvednek, amely pihenéssel sem javul. A szindróma bármilyen tevékenység után súlyosbodhat, legyen az fizikai vagy szellemi tevékenység. Ezt a tünetet megerőltetés utáni rossz közérzetnek nevezik. További tünetek lehetnek az alvási, gondolkodási és koncentrációs problémák, fájdalom és szédülés. Az érintettek nem feltétlenül tűnnek kifejezetten betegnek és fáradtnak. A valóság azonban ez a betegség:

 • Az ezzel a szindrómával élők nem képesek olyan jól működni, mint a betegség előtt.
 • Megváltoztatja az emberek képességét az olyan mindennapi feladatok elvégzésére, mint a zuhanyzás vagy az ételkészítés.
 • Ez gyakran megnehezíti a munkahely megtartását, az iskolába járást, valamint a családi és társadalmi életben való részvételt.
 • Évekig is eltarthat, és néha súlyos rokkantsághoz vezet.
 • Négy betegből legalább egy ágyhoz kötött vagy hosszú ideig otthoni kezelésre szorul a betegség ideje alatt.
 • Bárki elkaphatja a szindrómát. Bár a leggyakoribb a 40 és 60 év közötti korosztályban, a betegség minden korosztályt érint: gyermekeket, serdülőket és felnőtteket. A felnőttek között a nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak.

A fáradtságszindróma tünetei

A fáradtságszindróma egy zavaró és legyengítő állapot, amelyet a tünetek széles skálája jellemez, és amely messze túlmutat a fáradtságérzésen. Ezek a tünetek gyakran változó intenzitásúak, és mélyrehatóan befolyásolhatják az egyén mindennapi életét. A betegséggel kapcsolatos egyik legfontosabb tünet:

 • Extrém fáradtság: a jellemző tünet a mély, megmagyarázhatatlan fáradtság, amely pihenésre sem javul. Ezt a fáradtságot gyakran lehengerlőnek írják le, és az állandó kimerültség állapotához hasonlítható. Ez nem az a fajta fáradtság, amelyet egy jó éjszakai alvás enyhíthet.
 • Izom- és ízületi fájdalom: sokan tapasztalnak izom- és ízületi fájdalmat, amelyet gyakran mély, fájdalmas kellemetlenségként írnak le. Ezek a tünetek fájdalmassá tehetik a fizikai tevékenységeket és még az egyszerű mozdulatokat is.
 • Kognitív nehézségek: gyakran vezet kognitív zavarokhoz, amelyeket gyakran "agyi ködként" emlegetnek. Az emberek memóriaproblémákkal, koncentrációs nehézségekkel és a mentális zavarosság általános érzésével küzdhetnek.
 • Alvászavarok: A szindrómában szenvedőknél gyakoriak az alvászavarok. Ezek közé tartozhat az álmatlanság, az alvási szokások zavara vagy az alváshiány érzése még egy teljes éjszakai alvás után is.
 • Influenzaszerű tünetek: Az egyének gyakran tapasztalhatnak influenzaszerű tüneteket, például torokfájást, duzzadt nyirokcsomókat és alacsony fokú lázat. Ezek a tünetek gyorsan jöhetnek és elmúlhatnak.
 • Rossz közérzet megerőltetés után: az egyik jellemző tünet a megerőltetés utáni rossz közérzet. Ez azt jelenti, hogy már egy kis fizikai vagy szellemi megerőltetés is a tünetek jelentős, néha több napig vagy akár hetekig tartó súlyosbodásához vezethet.
 • Ortosztatikus intolerancia: egyes egyéneknek nehézséget okozhat a hosszabb ideig tartó egyenes állás vagy ülés olyan tünetek miatt, mint a szédülés, a szédülés és a szapora szívverés.
 • Érzékenység az érzékszervi ingerekre: A CFS-ben szenvedő emberek érzékenyebbek lehetnek a zajra, a fényre és más érzékszervi ingerekre, ami súlyosbíthatja a tüneteiket.

Fontos megjegyezni, hogy a fáradtságszindróma nagyon változó állapot, és nem mindenkinél jelentkeznek ezek a tünetek. Ezenkívül a tünetek súlyossága idővel változhat, egyeseknél javulással járó időszakok tapasztalhatók, másoknál pedig krónikusabb problémák jelentkeznek.

Kattintson a képre, ha szeretné elkerülni ezt az állapotot.

fáradtság

Hogyan történik a betegség diagnosztizálása?

A fáradtságszindróma diagnosztizálása összetett és kihívást jelentő folyamat lehet. Nem létezik egyetlen teszt vagy végleges vizsgálat, ami miatt ez egy olyan állapot, amely a tünetek gondos értékelésén és más lehetséges okok kizárásán alapul. Ebben a fejezetben megvizsgáljuk a diagnosztikai utat azok számára, akiknél felmerül a krónikus fáradtságszindróma gyanúja.

 1. Klinikai értékelés: a diagnózishoz vezető út gyakran az egészségügyi szolgáltató felkeresésével kezdődik. E kezdeti értékelés során az orvos általában alapos kórtörténetet és fizikális vizsgálatot végez. Rákérdez a beteg tüneteire, a fáradtság időtartamára és egyéb kísérő egészségügyi problémákra.
 2. Egyéb betegségek kizárása. Ez a betegségek széles körét foglalhatja magában, mint például pajzsmirigybetegségek, autoimmun betegségek, alvászavarok és mentális betegségek. Kiterjedt laboratóriumi vizsgálatok végezhetők ezen lehetőségek kizárására.
 3. Diagnosztikus kritériumoknak való megfelelés. Ezek a kritériumok általában a következők:
 • Hat hónapig vagy annál hosszabb ideig tartó tartós és megmagyarázhatatlan fáradtság.
 • A következő tünetek közül legalább négy jelenléte: memória- vagy koncentrációzavar, torokfájás, érzékeny nyirokcsomók, izomfájdalom, több ízületben jelentkező fájdalom, fejfájás, rossz alvás és rossz közérzet megerőltetés után.
 1. Bizonyos esetekben további speciális vizsgálatokat lehet javasolni olyan tényezők felmérésére, mint az immunrendszer működése, az alvási szokások vagy a kognitív funkciók. Ezek a vizsgálatok azonban gyakran inkább további információk megszerzésére szolgálnak, mintsem a diagnózis megerősítésére.
 2. Együttműködés a szakemberekkel: mivel a szindróma összetett betegség, amely számos tünettel jár, a betegeket szakorvosokhoz, például reumatológusokhoz, neurológusokhoz vagy immunológusokhoz lehet irányítani a lehetséges hozzájáruló tényezők további vizsgálata vagy más betegségek kizárása érdekében.

A fáradtságszindróma diagnosztizálása kihívást jelenthet a specifikus markerek hiánya és a más betegségekkel átfedő tünetek miatt. Egyesek hosszú és frusztráló folyamaton mehetnek keresztül a diagnózis keresése során, míg mások viszonylag gyorsan megkaphatják a diagnózist.

Fáradtság szindrómával élve, kezelje megfelelően az életét

Bár a szindróma nem gyógyítható teljesen, vannak különböző stratégiák és kezelések, amelyek segíthetnek az egyéneknek enyhíteni a tüneteket, javítani az életminőséget és fokozatosan visszanyerni az egészségük feletti kontrollt. Ebben a fejezetben a CFS kezelésének legfontosabb szempontjait tekintjük át. Például a következőket vesszük sorra:

Tempó: A fáradtság-szindróma kezelésének egyik alapelve a tempó. Ez az aktivitás és a pihenés gondos egyensúlyát jelenti, hogy elkerüljük a túlterhelést, amely a tünetek súlyosbodását okozhatja. A CFS-ben szenvedő emberek megtanulják a tempót úgy, hogy a feladatokat kezelhető szakaszokra bontják, és rendszeres pihenőszüneteket iktatnak be.

Kognitív viselkedésterápia: Ez egy olyan terápiás megközelítés, amely hasznos lehet a szindrómával való megbirkózásban. A negatív gondolkodási minták és viselkedésmódok megváltoztatására összpontosít, segít az egyéneknek megbirkózni a krónikus betegséggel való együttélés érzelmi kihívásaival, és reális célokat tűz ki a napi tevékenységekhez.

Fokozatos mozgásterápia: Az egészségügyi szakember irányítása mellett a fokozatos mozgásterápia segíthet az egyéneknek abban, hogy strukturált és ellenőrzött módon fokozatosan növeljék fizikai aktivitásuk szintjét. Célja az állóképesség javítása és a megerőltetés utáni rossz közérzet súlyosságának csökkentése.

Gyógyszerek: Bár a kezeléshez nincsenek specifikus gyógyszerek, az egészségügyi szolgáltatók gyógyszereket írhatnak fel az egyes tünetek kezelésére. Például fájdalomcsillapítót használhatnak az izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére, és alváscsillapítót írhatnak fel az alvászavarok kezelésére.

Életmódbeli kiigazítások: a fáradtságszindróma okozta korlátozásokhoz való alkalmazkodáshoz gyakran életmódbeli kiigazításokra van szükség. Ez magában foglalhatja a munkarendek kiigazítását, a megfelelő alváshigiénia fenntartását és az érzékszervi érzékenységgel való megbirkózási stratégiák kidolgozását.

Tünetkezelés: az egyes tünetek kezelésére különböző stratégiák alkalmazhatók. A kognitív stratégiák például segíthetnek a koncentráció és a memória javításában, a relaxációs technikák pedig a stressz és a szorongás csökkentésében. A gyomor-bélrendszeri problémák vagy a táplálkozási hiányosságok kezelésére az étrend módosítása és a táplálékkiegészítők is szóba jöhetnek. Ezek közül néhányat megtalálhat online áruházunkban.

Táplálékkiegészítők

 • Az acai bogyó egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény. Kis piros-lila bogyóként nő a pálmafán, és acai (Euterpe oleracea) néven - Brazíliában az élet fájaként ismert. Formáját és színét tekintve erősen hasonlít egy nagy áfonyára. Az acai gyümölcsöt leszedés után nem lehet közvetlenül fogyasztani, hanem kivonatot kell készíteni belőle.  Az acai bogyók nagyon gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Felhasználási területei széleskörűek, amellett, hogy segít megelőzni a rákot, serkenti az immunrendszert és helyreállítja a szervezet energiáját.
 • Ide sorolnánk a GABA nevű táplálékkiegészítőt is. A GABA a gamma-aminovajsav, amely általánosan megtalálható az agyunkban. Ez az egyik gátló neurotranszmitter, amely képes csökkenteni az idegi aktivitást. Ez a nyugalom, az ellazulás, a lazítás és a pozitívabb hangulat előidézésében nyilvánulhat meg. Ennek eredményeképpen ezt az anyagot leggyakrabban a nyugodt elme, a harmonikus alvás és a jó hangulat gondozásában használják.
 • Végül, de nem utolsósorban az Ashwagandha. Az Ashwagandha, vagy más néven indiai ginzeng (Withania Somnifera) az adaptogén növények csoportjába tartozó növény, amely teák, porok, tinktúrák és kiegészítők formájában vagy nyers formában fogyasztva ismert az egészségügyi előnyeiről. Az indiai Ayurvédában is rendkívül népszerű növény, főként a stresszre vagy szorongásra gyakorolt pozitív hatásai miatt. Emellett javítja az alvást, a memóriát és az alvás minőségét is.

A fáradtságszindróma komoly kihívást jelent az ezzel az állapottal élők és szeretteik számára. Ezzel a szindrómával élni igazán nagy kihívás lehet. A szélsőséges fáradtság és más fizikai tünetek megnehezíthetik a mindennapi tevékenységek elvégzését. Előfordulhat, hogy jelentős életmódbeli változtatásokra van szükség. Amellett, hogy támogatást kérhet családjától és barátaitól, hasznosnak találhatja, ha beszélget más, ebben az állapotban szenvedő emberekkel, és különböző megközelítéseket próbál ki.

Források:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20360510

https://www.nhs.uk/conditions/chronic-fatigue-syndrome-cfs/

https://www.cdc.gov/me-cfs/index.html

 

Kevesebb stressz, több élet: útmutató a stressz kezeléséhez

Átfogó útmutató a stressz kezeléséhez

 

A stressz életünk szerves része, de ez nem jelenti azt, hogy hagynunk kell, hogy irányítson minket. Ha időt szánunk arra, hogy kezeljük a stressz-szintünket, átvehetjük az irányítást az életünk felett, és erőt meríthetünk ahhoz, hogy szembenézzünk bármilyen kihívással. Legyen szó testmozgásról, meditációról vagy csak néhány mély lélegzetvételről, számtalan módja van a stressz kezelésének és a belső béke megtalálásának. Ne hagyja tehát, hogy a stressz eluralkodjon magán - vegye kezébe az irányítást, találja meg, mi az, ami működik önnek, és élje a legjobb életét!

Mi a stressz?

A stressz az élet természetes és elkerülhetetlen része. A szervezet válasza egy olyan kihívásra vagy igénybevételre, amely megköveteli, hogy alkalmazkodjunk vagy valamilyen módon reagáljunk. A stressz származhat külső eseményekből vagy belső nyomásból, mint például munka, családi problémák, párkapcsolati problémák, pénzügyi gondok vagy egészségügyi aggályok.

Amikor stresszhelyzettel szembesülünk, a szervezet olyan hormonokat szabadít fel, mint a kortizol és az adrenalin, amelyek felkészítenek minket a "harcolj vagy menekülj" válaszreakcióra. Ez a reakció segíthet abban, hogy jól teljesítsünk egy kihívást jelentő helyzetben, vagy gyorsan reagáljunk egy vélt fenyegetésre. Ha azonban a stressz krónikussá vagy nyomasztóvá válik, negatív hatással lehet a fizikai és mentális egészségünkre.

A hosszú távú stressz számos egészségügyi problémához vezethet, többek között magas vérnyomáshoz, szívbetegségekhez, emésztési zavarokhoz, fejfájáshoz, szorongáshoz, depresszióhoz és más pszichológiai problémákhoz. Emellett megzavarhatja az alvást, a memóriát és a koncentrációt, valamint csökkentheti a betegségekkel szembeni immunitásunkat.

Hogyan kezeljük a stresszt?

A stressz kezelésének számos hatékony módja létezik, és ami az egyik embernél a legjobban működik, az a másiknál nem biztos, hogy ugyanolyan jól működik. Különböző módszereket kell kipróbálni, és a hatékonyság függhet a stressz kiváltó okától, a probléma súlyosságától és az egyén preferenciáitól is.

Az általános életminőség szempontjából fontos, hogy az ember megtanulja, hogyan kezelje a stresszt a lehető leghatékonyabban. Ha nem hagyja, hogy a stressz irányítsa az érzéseit, akkor hosszú távon nem lesz akkora hatással az egészségére.

stressz

A stressz kezelésének 7 leghatásosabb bizonyított módja

 1. Testmozgás: A rendszeres testmozgás segíthet a stressz csökkentésében és a hangulat javításában azáltal, hogy endorfinokat szabadít fel, olyan természetes vegyi anyagokat a szervezetben, amelyek jó hangulatot idéznek elő.
 2. Relaxációs technikák: Az olyan technikák, mint a mélylégzés, a meditáció és a progresszív izomrelaxáció segíthetnek az elme megnyugtatásában és a stressz csökkentésében.
 3. Időbeosztás: A hatékony időbeosztás segíthet csökkenteni a túlterheltség érzését és növelhetik a produktivitást, ami viszont csökkentheti a stressz-szintet.
 4. Szociális támogatás: Egy erős támogatói hálózat érzelmi támogatást és gyakorlati segítséget nyújthat a stresszes időszakokban.
 5. Kognitív viselkedésterápia (CBT): A CBT egyfajta beszélgetésterápia, amely a stresszhez és szorongáshoz hozzájáruló negatív gondolkodási minták és viselkedésmódok azonosítására és megváltoztatására összpontosít.
 6. Mindfulness-alapú stresszcsökkentés (MBSR): Az MBSR egyfajta meditáción alapuló program, amely segít az egyéneknek abban, hogy tudatosabbá váljanak a jelen pillanatban és pozitívabb életszemléletet ápoljanak.
 7. Egészséges életmód: A kiegyensúlyozott étrend, az elegendő alvás, valamint a kábítószerek és az alkohol kerülése segíthet a stresszszint csökkentésében, valamint az általános egészség és jólét javításában.

Fontos megjegyezni, hogy a stresszkezelés nem egy mindenki számára megfelelő megközelítés, és lehet, hogy próbálkozásra és tévedésre van szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legjobban működő stratégiákat. Az is fontos, hogy szakember segítségét kérje, ha krónikus vagy túlzott stresszel küzd, mivel ez komoly negatív hatással lehet a fizikai és mentális egészségére.

 

Táplálékkiegészítők a jobb stresszkezelés érdekében

Számos olyan táplálékkiegészítő létezik, amely bizonyítottan segít csökkenteni a stresszt és elősegíti a relaxációt. Íme néhány közülük:

 

Ashwagandha

Ezt a gyógynövényt az ayurvédikus gyógyászatban évszázadok óta használják a stressz és a szorongás csökkentésére. Egyes tanulmányok szerint az ashwagandha étrend-kiegészítők szedése segíthet csökkenteni a kortizol, a stresszel összefüggő hormon szintjét.

 

Magnézium

A magnézium olyan ásványi anyag, amely számos testi funkcióban játszik kulcsszerepet, többek között a relaxációban és a stressz csökkentésében. Egyes tanulmányok szerint a magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítők segíthetnek a szorongás csökkentésében és a relaxáció elősegítésében.

 

Omega-3 zsírsavak

A halakban és egyes diófélékben és magvakban található Omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a gyulladást és javítják a hangulatot. Egyes tanulmányok szerint az omega-3 étrend-kiegészítők szedése segíthet a szorongás és a depresszió tüneteinek csökkentésében.

 

 

Fontos megjegyezni, hogy a táplálékkiegészítőket más stresszkezelési stratégiákkal, például testmozgással, relaxációs technikákkal és időgazdálkodással együtt kell alkalmazni, nem pedig ezek helyettesítésére. Az is fontos, hogy mielőtt bármilyen új táplálékkiegészítőt elkezdene szedni, egyeztessen egészségügyi szolgáltatójával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy annak szedése biztonságos-e az Ön számára, és nem lép-e kölcsönhatásba az Ön által szedett gyógyszerekkel.

Források:

10 stress busters - NHS (www.nhs.uk)

Tips for Coping with Stress|Publications|Violence Prevention|Injury Center|CDC

7 ways to reduce stress and keep blood pressure down - Harvard Health

7 Science-Backed Health Benefits Of Ashwagandha – Forbes Health

Magnesium - health benefits and how much you need | healthdirect

Omega-3 Fatty Acids: An Essential Contribution | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health

Alvásproblémák - okok és megoldások

Alvásproblémák - mi okozza őket, és hogyan lehet megoldani őket

 

Az alvásproblémák gyakoriak, és a társadalom nagy része számára ezek olyan problémákat jelentenek, amelyek minden éjszaka gyötrik őket. Ez egy fontos probléma, amely megérdemli az Ön figyelmét. Ha önnek is vannak alvásproblémái, vagy érdekli ez a téma, olvasson tovább.

Milyen típusú álmatlanságok léteznek?

Az álmatlanságnak több mint 80 típusa létezik. Azonban 4 típus a leggyakoribb. Az alábbiakban részletesebb információkat talál erről a 4 típusról.

Inszomnia

Az inszomnia a leggyakoribb álmatlansági típus. Az álmatlanság olyan alvásproblémaként írható le, amikor az ember nem tud elaludni, az alvás zavart, és az illető gyakran felébred az éjszaka folyamán. Hosszú távon komoly alváshiányt okoz. A hosszú távú hiányosságok súlygyarapodáshoz (és későbbi elhízáshoz), cukorbetegséghez és magas vérnyomáshoz vezethetnek.

Az álmatlanság lehet:

- Rövidtávú - általában néhány napig vagy hétig tart. A leggyakoribb kiváltó ok a fokozott stressz.

- Krónikus - az álmatlanság akkor minősül krónikusnak, ha az alvásproblémák hetente legalább háromszor jelentkeznek több mint három hónapon keresztül.

Az álmatlanság tünetei:

- elalvási nehézségek, vagy felébredés az éjszaka közepén.

- elalvási nehézségek

- fáradtságérzet napközben

- ingerlékenység vagy depressziós hangulat

- koncentrációs vagy emlékezési nehézségek

Az álmatlanság tünetei a felnőtt lakosság körülbelül 33-50%-ánál fordulnak elő, a krónikus álmatlanság előfordulási gyakoriságát 10-15%-ra becsülik.

 

Alvási apnoe

Az alvási apnoe olyan állapot, amikor az embernek alvás közben leáll a légzése, akár többször is egy éjszaka. Az agy úgy reagál erre, hogy felébreszti a testet és beindul a légzés. A pihentető, minőségi, zavartalan alvás azonban lehetetlen ezzel a problémával. A stressz szintje magas, és hosszú távon negatív hatással lehet a szív egészségére.

Az alvási apnoe típusai:

- obstruktív alvási apnoe - a légutak elzáródnak.

- centrális apnoe - az agy nem szabályozza megfelelően a légzést.

Az alvási apnoe ritka, de széles körben elterjedt. A szakértők becslése szerint világszerte az emberek 5-10%-át érinti. Az állapot azonban gyakran jól kezelhető, különösen az előírt kezelés következetes betartása mellett.

 

Nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindróma, más néven Willis-Ekbom-kór, olyan rendellenesség, amely erős mozgáskényszert okoz. Emellett kúszó, viszkető, húzó, lüktető vagy égő érzéseket is okoz. Ez a szindróma genetikailag családokban fordul elő, és számos állapottal, betegséggel és gyógyszerrel is összefügg.

Bár a neve alapján a lábproblémával hozható összefüggésbe, a mozgáskényszer a kezekben vagy az egész testben is jelentkezhet.

A tünetek többnyire este vagy éjszaka jelentkeznek, és elalvási problémákat okoznak. A tünetek és az általános szindróma kockázata az életkor előrehaladtával nő. A lakosság körülbelül 10%-át érinti.

 

Narkolepszia

A narkolepszia egy olyan állapot, amikor az ember nem képes kontrollálni az alvását. A tipikus tünet, hogy az illető váratlanul elalszik, a nap bármely szakában. Bár ez az állapot súlyos és zavaró, általában jól reagál a kezelésre. Óvatossággal és óvintézkedésekkel kezelhető ez az állapot, és alkalmazkodni lehet a hatásaihoz.

Ez a probléma a lakosság kis hányadát érinti, és a diagnózis helyes felismerése kihívást jelent.

 

Mi az álmatlanság fő oka?

 

Az alvásproblémáknak általában nem egy fő okuk van. Általában több tényező kombinációja okozza őket. Ezeket 4 fő kategóriába sorolhatjuk:

- Fizikai problémák - például az ízületi gyulladás okozta krónikus fájdalom, fejfájás stb.

- Egészségügyi problémák - például a fent említett alvási apnoe.

- Pszichiátriai problémák - például depresszió és szorongásos zavarok.

- A környezetből adódó problémák - például túl világos van, a partner horkol stb.

A hosszú távú alvásproblémák is számos problémát okozhatnak. Ez aztán egy ördögi körként működik, ahogy az alábbi képen is látható. A fáradtság az alváshiány következménye. Ha fáradt, nehezen boldogul a mindennapi életben. Nem lesz sikerélménye, ami csökkent önbecsülést eredményez. Ebből pedig könnyebben jönnek a stressz vagy az aggodalom érzései, amelyeken éjszaka gondolkodni fog, és rontják az alvás minőségét. És így könnyen működhet a körforgás, ha nem dönt úgy, hogy kezeli a problémákat.

korforgas

 

Hogyan lehet az álmatlanságot természetes úton megszüntetni?

A legfontosabb és első pont az álmatlanság okának megtalálása. Ez nagyon egyéni, és valószínűleg többféle kiváltó oka van az alvásproblémáinak.

Vizsgálja meg a környezetét, hátha tud javítani a körülményein, például a matracát, a paplanját, a fényt, a hangokat és más külső hatásokat. Próbáljon meg rutint kialakítani - feküdjön le és keljen fel ugyanabban az időben reggelente hosszabb időre.

Az okostelefonok, tabletek, számítógépek és hasonlók korában egyre többet olvashatunk és hallhatunk az úgynevezett kék fényről. A kék fény a különböző elektronikus eszközök által kibocsátott fény. A tudósok tanulmányozzák a kék fény hatását az emberi szervezetre, és a tanulmányok szerint megzavarhatja az alvási szokásokat. Célszerű vörös szemüveget használni, ha éjszaka az ágyban használja az okostelefont. Ideális esetben azonban legalább egy órával lefekvés előtt ne használja a mobiltelefonját. Próbálja meg este, lefekvés előtt felcserélni a telefonját egy könyvre vagy a naplójába való írásra.

kek-feny

Ha Ön fiziológiai vagy pszichés betegségben szenved, fontos, hogy minél hamarabb szakember segítségét kérje. A megfelelő kezeléssel leküzdheti ezeket a betegségeket; az egészség alapja a helyes életmód, amelyhez hozzátartozik az elegendő alvás is.

Íme egy összefoglaló az alapvető, egyszerű módszerekről, amelyekkel enyhítheti az alvásproblémákat:

- Állítson be egy rutint - aludjon el és keljen fel ugyanabban az időben.

- Szüntesse meg a zavaró tényezőket - zaj, fény stb.

- Ne használjon mobiltelefont közvetlenül lefekvés előtt, vagy használjon szűrt vörös szemüveget.

- Igyon lefekvés előtt egy meleg italt - tejet, növényi tejet, koffeinmentes teát (ideális esetben zöld vagy gyógynövényteát - elsősorban kamillateát).

- Kényeztesse magát egy forró zuhanyozással vagy fürdővel, epsomi sókkal vagy nyugtató illóolajokkal, például levendulával.

- Fejezze be a napot gyengéd jógával, majd meditációval, hogy ellazítsa a merev izmokat és megnyugtassa az elmét.

 

Milyen vitaminok segítenek az álmatlanságban?

Számos olyan kivonat létezik különböző gyógynövényekből, amelyek pozitív hatással vannak az alvásproblémákra. Több közülük csökkenti a belső feszültséget és segít a megnyugvásban.

A melatonin tartalmú készítményeket lefekvés előtt is célszerű szedni. Megvásárolható például olaj, spray, tabletta formájában.

Bevált ajánlásaink:

- Acai bogyó: Számtalan előnye van az emberi szervezet számára, és ezek egyike az álmatlanság gyógyítása és a hangulat javítása.

- GABA: A GABA neurotranszmitterként működik az agyban, ahol gátolja az idegi folyamatokat és nyugtatja az idegi aktivitást. Ez jobb minőségű alvást is eredményez.

- Maca: A Maca pozitív hatással van a belső ellazulásra, csökkenti a stresszt és a feszültséget.

 

Krónikus fáradtság - hogyan küzdjünk az állandó fáradtság ellen?

Krónikus fáradtság

A krónikus fáradtság nagyon gyakori manapság a dinamikus életmód miatt. Az, hogy egy hosszú munkanap vagy hét végén fáradtnak érzi magát, teljesen normális. Ha azonban az állandó fáradtság hosszú ideig - hónapokig vagy évekig - fennáll, akkor krónikus fáradtságról van szó. A krónikus fáradtság hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Mi a fáradtság fő oka?

A krónikus fáradtság egyik fő okát nagyon nehéz, szinte lehetetlen azonosítani. Ennek a problémának több tényezője van. A leggyakoribbak közé tartoznak az alapbetegségek, a tápanyaghiány, az alvászavarok, a koffeinbevitel és a krónikus stressz. Az alábbiakban részletesebben megvizsgáljuk a fáradtság különböző okait.

A képen a krónikus fáradtság leggyakoribb okai láthatók.

kronikus-faradtsag-okai

A fáradtság pszichológiai okai

A krónikus fáradtságot leggyakrabban pszichés okok okozzák. Ezek sokkal gyakoribbak, mint a fizikaiak. A szervezet a pszichés stresszre megszakított alvással reagál, vagy az alváshányados romlik. Ez elindítja a rossz alvás és az általa okozott krónikus fáradtság körforgását.

Az alábbiakban a leggyakoribb pszichológiai okokról olvashat:

Stressz

A stressz annyira jelen van a legtöbb ember életében, hogy sokszor már észre sem vesszük.

A stressznek 3 típusa van:

 • Akut stressz: rövid távú stressz, negatív és pozitív helyzetekben is megtapasztalható. Az akut negatív stresszre példák: közelgő határidő, balesetek stb. A pozitív akut stresszre példák: hullámvasút, esküvő, költözés, stb. A test és az agy viszonylag gyorsan visszatér a normális állapotba.
 • Epizodikus akut stressz: ebben az esetben az akut stressz epizódjai egymás után többször is előfordulnak. Az ember úgy érzi, hogy az egyik válsághelyzetből egy másikba kerül, és így tovább. Például, ha valakinek sok határidő van egymás után, vagy az egészségügyben dolgozók gyakran tapasztalják ezt.
 • Krónikus stressz: ez a hosszú távú stressz, amelyet különböző stresszorok okoznak. Például egy mérgező háztartásban élni, ahol állandó viták vannak, vagy stresszes munkahelyi környezetben. Ez az érzésre nehezedő stressz soha nem ér véget, és gyakran az illető nem látja a módját, hogy véget vessen neki.

A stressz feldolgozása nagyon nehéz, sokszor egy szakember, például egy coach vagy pszichológus segíthet ebben. Fontos, hogy tudatában legyünk ennek, és tudatosan dolgozzunk a stressz jobb kezelésén.

Érzelmi sokk

Az érzelmi sokkhatások közé tartozik például a gyász, a munkahelyről való hirtelen elbocsátás vagy a partnerrel való szakítás. Az ilyen helyzetek mentális egészségügyi problémákat okozhatnak. Következésképpen ezek lehetnek az okai a rossz alvásnak, sőt a tartós fáradtságnak is.

Depresszió

A depresszió gyakori mentális betegség. Pszichológus vagy pszichiáter segítségével gyógyítható. Számos tünete lehet: demotiváltság, gyengeség, vonakodás felkelni az ágyból, tartós fáradtság, érdektelenség minden iránt, alvászavarok, dekoncentráltság, öngyilkossági gondolatok. Ha a felsorolt tünetek bármelyike elhúzódik, tanácsos szakember segítségét kérni.

Szorongás

Az állandó és kontrollálhatatlan szorongás általános szorongásos zavarra utalhat. A krónikus fáradtság, szorongás és ingerlékenység ennek a betegségnek a következménye lehet. A legjobb, ha orvoshoz fordul.

A fáradtság fizikai okai

A fáradtságnak 3 fő fizikai oka van:

 • Vashiányos vérszegénység: a vér vashiánya tartós fáradtságot okoz. Ez az állapot vasat tartalmazó tablettákkal vagy vasban gazdag ételek fogyasztásával javítható. Ilyen például a cékla vagy a marhahús.
 • Pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) - ebben az esetben a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. A leggyakoribb tünet a hirtelen súlygyarapodás és a depressziós érzések. Ezt az állapotot csak gyógyszeresen lehet kezelni.
 • Alvási apnoe - ez egy olyan alvászavar, amelyet 10 másodpercnél hosszabb légzési szünetek jellemeznek. Az alvás közbeni felületes légzés szintén tünet. Ez rontja az alvás minőségét, és fáradtságot, valamint álmosságot okoz.

A fáradtság egyéb fiziológiai okai lehetnek: terhesség, elhízás, alulsúly, rákellenes kezelések (kemoterápia), bizonyos gyógyszerek mellékhatásai.

 

A fáradtság életmódbeli okai

A mai dinamikus világ gyakran megköveteli, hogy az emberek az optimálisnál is elfoglaltabbak legyenek. Vannak olyan globális események is, amelyek negatívan hatnak az emberekre - világjárványok, háborúk stb. Az embereknek kevés idejük van arra, hogy gondoskodjanak magukról. Fizikailag és mentálisan kimerültek, és ez sokszor krónikus fáradtsághoz vezet.

Alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás rontja az alvás minőségét. Ez viszont tartós fáradtságot okoz. A gyakori alkoholfogyasztás letargiát és depressziós érzéseket okoz.

Testmozgás

A testmozgás számos előnnyel jár az emberi szervezet számára - a fizikai aktivitás után javul az alvás minősége. A mai mozgásszegény életmód és a kevés testmozgás fáradtsággal jár. Azonban még a túlzott testmozgás is járhat negatívumokkal. A szervezetnek nincs ideje és helye a szükséges regenerálódásra.

Koffein

A koffein növeli az éberséget azáltal, hogy beavatkozik az agyban zajló bizonyos kémiai folyamatokba, amelyek az alvás-ébrenlét ciklust szabályozzák. Amikor azonban a koffein teljesen lebomlik a szervezetben, fáradtságérzetet okozhat. A koffeintartalmú italok túlzott fogyasztása megzavarhatja az alvást és fáradtságot okozhat.

Egészségtelen étkezési szokások

Az ételek közvetlen hatással vannak arra, hogy az ember hogyan érzi magát. Az étkezés utáni fáradtság gyakori probléma. Leginkább a sok zsírt tartalmazó vagy erősen feldolgozott ételek okozzák. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással nagymértékben javítható a fáradtság.

Melyek a fáradtság tünetei?

A krónikus fáradtság tünetei változatosak. Nagyon egyéni, hogy kinek hogyan jelentkezik a fáradtság. A leggyakoribb tünetek a következők:

 • fejfájás
 • fáradtság és álmosság
 • szédülés
 • izomfájdalom
 • izomgyengeség
 • lelassult reflexek és reakciók
 • a döntéshozatal és a dekoncentráció károsodása
 • kedvetlenség - ingerlékenység

Elmúlhat magától a krónikus fáradtság?

Nem valószínű, hogy a tartós fáradtság életmódváltás nélkül magától elmúlik. Vagy a mentális egészségügyi nehézségek vagy egészségügyi problémák megoldása nélkül. Mint fentebb említettük, a fő okok 3 fő részre oszthatók. Ki kell derítenie, hogy pontosan mi okozza a fáradtságot. Ezután foglalkozzon az adott problémával vagy problémákkal, hogy javítsa az állapotot.

 

Hogyan küzdjünk a fáradtság ellen?

Ha a fáradtság okát azonosítottuk, könnyebb megoldást találni az alapproblémára és javítani az energiaszintet. Vannak azonban olyan alapvető tények vagy ajánlások, amelyek jótékony hatással vannak az emberre:

 • A természetes fény és a napfény fontos, próbálja meg a mesterséges fényt a minimumra csökkenteni.
 • Kezdje a napot fehérjében gazdag reggelivel.
 • Mozogjon a szabadban, ha lehetséges.
 • Korlátozza a koffeinfogyasztást
 • Maradjon hidratált - igyon legalább 2 liter vizet naponta.
 • Feküdjön le 20-30 percre napközben.
 • Táplálékkiegészítők szedése: Multivitamin, Acai Berry, Maca, Gaba.
 • Ne dohányozzon.
 • Korlátozza az alkoholfogyasztást.
 • Aludjon naponta 7-9 órát.

Ezeket a tippeket ábrába is foglaltuk az Ön számára:

hogy-novelje-az-energiaszintet

 

 

Milyen élelmiszerek segítenek a fáradtság ellen?

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Az étrendnek elegendő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, zsírt és rostot kell tartalmaznia. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek különösen erős hatással vannak a fáradtságra. Ezeket az alábbi képen láthatja:

etelek-a-jobb-energiaszintert

 Források:

Stress and your health: MedlinePlus Medical Encyclopedia

Psychiatry.org - What Is Depression?

Overview - Generalised anxiety disorder in adults - NHS (www.nhs.uk)

Iron deficiency anaemia - NHS (www.nhs.uk)

Underactive thyroid (hypothyroidism) - NHS (www.nhs.uk)

Sleep apnoea - NHS (www.nhs.uk)

Alcohol and fatigue - Harvard Health

Why Coffee Can Make You Tired | Sleep Foundation

összesen 4 termék