Hormonszabályozás

A test kiegyensúlyozása: Hormonális szabályozás

Üdvözöljük a "Hormonszabályozás" blogkategóriában, amely átfogó forrás a hormonok összetett világáról és a hormonok általános egészségére és jólétére gyakorolt mélyreható hatásáról. A hormonok olyan kémiai hírvivők, amelyek számtalan folyamatot irányítanak a szervezetben, a hangulattól és az anyagcserétől kezdve a növekedésen át a szaporodásig mindent befolyásolnak. Ebben a külön erre a célra szánt térben elindulunk egy olyan útra, amely a hormonális szabályozás demisztifikálására irányul, és a hormonális egyensúly fenntartásához szükséges ismeretekkel és stratégiákkal látjuk el Önt.

A hormonok kényes harmóniáját számos tényező megzavarhatja, beleértve a stresszt, az étrendet, az életmódot és az alapbetegségeket. Szakértői csapatunk, köztük endokrinológusok, táplálkozási szakemberek és mentálhigiénés szakemberek igyekeznek megosztani a legújabb kutatásokat, szakértelmet és gyakorlati tippeket, hogy segítsenek Önnek hatékonyan eligazodni a hormonális ingadozásokban.

Ebben a blogkategóriában mélyreható cikkeket talál a hormonműködésről, a gyakori egyensúlytalanságokról és a genetika szerepéről a hormonális egészségben. Felfedezzük a táplálkozást, a testmozgást, a stresszkezelést és a holisztikus megközelítéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy természetes módon támogassa hormonjait. Olyan konkrét hormonális kérdésekkel is foglalkozunk, mint a pajzsmirigy egészsége, a reproduktív hormonok és a hormonális változások az életszakaszok során.

Teste hormonális szabályozásának megértése az első lépés a fizikai és érzelmi jólét optimalizálásához. Célunk, hogy az Ön rendelkezésére bocsássuk azokat az eszközöket és információkat, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhasson az egészségével kapcsolatban, akár hormonális egyensúlyhiányt próbál kezelni, akár a tüneteket kezelni, akár egyszerűen csak javítani szeretné az életminőségét.

Jöjjön velünk erre a felvilágosító utazásra a hormonszabályozás összetett útjain keresztül. Együtt lehetővé tesszük, hogy elérje a hormonális egyensúlyt, és felszabadítsa a vitalitás és egészség teljes potenciálját.

Az ashwagandha hatásai - hogyan előzze meg az életminőség romlását?

Az ashwagandha hatásai - hogyan lehet megelőzni az életminőség romlását?

Az Ashwagandha, más néven indiai ginzeng, egy ősi gyógynövény, amely Indiában, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein terem. Gyökerét már évszázadok óta használják számos egészségügyi előnye miatt.

Az Ashwagandha egy olyan gyógynövény, amelyet én indiai sáfránynak nevezek. A hagyományos természetes gyógyítás egyik leghíresebb gyógynövénye. Népszerűségét a férfiak egészségére és termékenységére gyakorolt jótékony hatásai miatt nyerte el.

 

Mi az az Ashwagandha?

Az Ashwagandha egy szubtrópusi vagy trópusi növény, amely 1,5 méter magasra nő. Elsősorban Indiában és Ázsia, Afrika és Európa trópusi országaiban található. Apró sárgászöld virágai, levelei és kerek, narancsvörös bogyó alakú termése van.

Sok kultúra szerint gazdag összetételének köszönhetően a természeti csodák közé sorolható. Az ayurvédikus gyógyászatban az egyik legszélesebb körben használt gyógynövény.

Az Ashwagandha növény különböző formákban, különösen kapszula, tabletta, tea, por vagy tinktúra formájában kapható.

Az ashwagandha a hagyományos gyógyászatban erős jelenléttel bír, mivel magas hatóanyag-tartalma flavonoidokat, alkaloidokat, szaponinokat, laktonokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

 

 

Melyek az ashwagandha fő hatásai?

Más adaptogén növényekhez hasonlóan az Ashwagandha is segít a szervezetnek fenntartani a homeosztázist, és ezáltal a belső környezet egyensúlyát.

Összességében jótékony hatással van az immunrendszerre és a mentális egészségre. A pajzsmirigyet, az idegrendszert és a férfi libidót támogató hatásai vannak.

Az Ashwagandha növény leghíresebb hatásai

 1. Az immunitás támogatása

Az Ashwagandha nagy mennyiségű antioxidánst, ásványi anyagokat és C-vitamint tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert.

A gyógynövény hatóanyagai gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatásúak. Elősegítik az antioxidáns aktivitást, amely megvédi a sejteket a szabad gyököktől, és így megakadályozza az oxidatív stresszt.

Az Ashwagandha az energia, valamint a szervezet általános vitalitásának és erejének fokozására is hasznos.

 1. A mentális állapot és az idegrendszer támogatása

Az Ashwagandha leginkább arról ismert, hogy képes csökkenteni a stresszt és javítani a jelenlegi mentális állapotot. Egyes tanulmányok rámutatnak a szorongás és a depresszió elleni gyógyhatásokra.

A növény küzd a szorongás, a stressz és az érzelmi feszültség, a depresszió ellen, és nyugtató hatással van az elmére. Szabályozza vagy csökkenti a kortizol hormon szintjét.

Támogatja az agyi aktivitást, javítja a koncentrációt, elősegíti a memóriát a fókuszálással. Egyes tanulmányok szerint az Ashwagandha enyhítheti a memória- és agyműködési problémákat.

A növényt az epilepszia támogató kezelésével kapcsolatos kutatások tárgyát is képezi.

 1. Termékenység és tesztoszteron támogatás férfiaknál

Az Ashwagandha különösen ismert a tesztoszteronszintre és a férfi nem szexuális egészségére gyakorolt erőteljes hatásairól

Egyes kutatások összefüggést mutatnak az Ashwagandha szedése és a spermiumok számának és mozgékonyságának növekedése között, és végül, de nem utolsósorban a tesztoszteronszint növekedése között.

Ugyanakkor az Ashwagandha természetes afrodiziákum, amely elősegíti a nemi vágyat és a libidót. Segít továbbá a nemi szervek, a medence területének jobb vérkeringésében mind a férfiak, mind a nők esetében, és így jótékony hatással van a meddőség ellen.

 1. Hatás a szív- és érrendszerre

Egy másik hatása a szív- és érrendszer támogatása. A növény elősegíti a vérnyomás, a rossz LDL-koleszterin és a vércukorszint csökkentését.

Az Ashwagandha segíthet javítani az érfalak szilárdságát és a vérkeringést, valamint a test szöveteinek vérellátását. Magas vastartalmának köszönhetően a vörösvértestek számának növelésében működik.

 1. Az anyagcsere és az izomtömeg támogatása

Pozitív eredményeket hoztak azok a kutatások is, amelyek kimutatták, hogy az Ashwagandha elősegíti az izomnövekedést, miközben segíti az izmok regenerálódását. Támogatja az energiaanyagcserét és a zsírégetést.

 

Az Ashwagandha segíthet a pajzsmirigy alulműködésében is, és így abban, hogy az nem képes elegendő mennyiségű hormont termelni.

Az Ashwagandha lehetséges hatásainak összefoglalása:

 • Az immunrendszer és az immunitás erősítése
 • Gyulladáscsökkentő hatás
 • Antioxidáns hatás
 • A szervezet vitalitásának támogatása
 • LDL-koleszterinszint csökkentése
 • A vérnyomás csökkentése
 • A vércukorszint csökkentése
 • Szív- és érrendszeri támogatás
 • Támogatja az agyi aktivitást
 • Antidepresszáns hatás
 • A kortizolszint szabályozása
 • A pajzsmirigy aktivitás serkentése
 • Az izomerő növekedésének elősegítése
 • Támogatja a tesztoszteron termelést

 

 

Ashwagandha otthoni termesztése

Bár ez a gyógynövény szubtrópusi természetű, bizonyos feltételek mellett hazai környezetben is termeszthető.

Az Ashwaghanda nem szívós növény, ezért a fagyoktól védeni kell.

Termesztheti cserépben egy meleg lakásban vagy egy speciális fűtött üvegházban. A sok napfény elengedhetetlen az Ashwagandha termesztéséhez mind a beltérben, mind a szabadban.

A magokat főként tavasszal vessük el, és a nyári melegebb időjárás idején hagyjuk a növényt a szabadban. A nyár vége felé a növényt be kell költöztetni a lakásba vagy meleg környezetbe.

A termesztéshez elegendő nedvességre és szerves trágyával történő trágyázásra van szükség.

Mivel az Ashwagandha bokor akár 1,5 méter magas is lehet, elegendő helyre van szüksége a gyökerei számára, amit egy nagy cserépben biztosíthat. Következésképpen különösen a növény gyökerét használják fel.

 

Az Ashwagandha-nak is vannak mellékhatásai?

Néhány személynek azonban nem szabad szednie az Ashwagandhát, beleértve a terhes és szoptató nőket.

Terhes és szoptató nőknek nem szabad az Ashwagandha-t semmilyen formában szedni a hatások miatt. Ugyanez vonatkozik a gyermekekre is.

A pajzsmirigybetegségben szenvedő betegeknek ébernek kell lenniük az Ashwagandha szedésekor, mert serkentheti a pajzsmirigyhormonok aktivitását és szintjét.

Csökkentheti a vércukor- és vérnyomásszintet is, ezért óvatosan kell eljárni, ha a vérnyomás vagy a cukorbetegség (diabetes mellitus) szabályozására gyógyszeres terápiát szednek.

Az emberek általában kis és közepes dózisban problémamentesen tolerálják az Ashwagandhát. Másrészt, ha nagy mennyiségben fogyasztják ezt a növényt, az emésztőrendszer bélrendszerének irritációja miatt emésztési zavarokhoz, hasmenéshez vagy hányingerhez vezethet.

Egyes egyéneknél a hosszan tartó használat fáradtságot és álmosságot okozhat. Ritkán allergiás reakció is előfordulhat. Bármilyen mellékhatás esetén ne szedje tovább az Ashwagandhát, és konzultáljon orvosával az egészségi állapotáról.

 

Ashwagandha férfiak számára

Termékenység és tesztoszteron támogatás férfiaknál

Az Ashwagandha különösen ismert a tesztoszteronszintre és a férfi nem szexuális egészségére gyakorolt erőteljes hatásairól. 

Egyes kutatások összefüggést mutatnak az Ashwagandha szedése és a spermiumok számának és mozgékonyságának növekedése között, és végül, de nem utolsósorban a tesztoszteronszint növekedése között.

Ugyanakkor az Ashwagandha természetes afrodiziákum, amely elősegíti a nemi vágyat és a libidót. Segít továbbá a nemi szervek, a medence területének jobb vérkeringésében mind a férfiak, mind a nők esetében, és így jótékony hatással van a meddőség ellen.

Az Ashwagandha egy olyan növény, amelyet a világ legnagyobb gyógynövényrendszerében prémium minőségű természetes toniknak tartanak. Az ayurvédikus gyógyászati rendszer egyik legértékesebb gyógynövénye, amelynek felhasználási története több mint 3000 éves. Az Ashwagandha, más néven téli cseresznye, javítja a szervezet fizikai erőnlétének fenntartására való képességét, és javítja a szervezet alkalmazkodását a különböző típusú stresszhez.

Források:

Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial - PMC (nih.gov)

Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study - PMC (nih.gov)

A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) in Aging, Overweight Males - PMC (nih.gov)

Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application - PubMed (nih.gov)

A systematic review of the clinical use of Withania somnifera (Ashwagandha) to ameliorate cognitive dysfunction - PubMed (nih.gov)

 

A hormonháztartás változásai a középkorú férfiak és nők esetében

Az ösztrogén csökkenő értékei | A tesztoszteron csökkenő értékei

111

Az androgének kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontok, izmok és zsírok anyagcseréjében, a vörös vértestek képzésében és segítenek a kognitív egészség megtartásában. Androgéneknek nevezzük a szteroid jellegű hormonokat, amelyeket nagymértékben a férfiak esetében a here sejtjei termelnek (ez a tesztoszteron hormon) és a nők esetében a petefészek sejtjei termelnek (ösztrogén és progeszteron), valamint kisebb mennyiségben a mellékvesék is termelik. A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, amely nagy hatással van a férfiak testének összetételére és kinézetére, stimulálja a spermatogenézist (a spermiumok képzését), és irányítja a nemi aktivitást is, így hozzájárul az egészséges szexuális élet fenntartásához.

A férfiak esetében a 40. életév betöltése után kialakulhat az ún. „férfi menopauza“, vagyis az androgének jelentős mértékben csökkenni kezdenek, így a tesztoszteron is. Ennek eredménye lehet a csökkent libidó, a sperma szintjének csökkenése, a nehezedő erekció, végső esetben pedig a nemzőképtelenség is. A csökkenő tesztoszteronszint másik tünete a csökkenő mentális stabilitás. A férfiak érzelmileg és mentálisan kevésbé lesznek ellenállóak, ami gyakori hangulatingadozáshoz és akár depresszió kialakulásához is vezethet. Nem utolsósorban a mentális problémákon túl kialakulhatnak fizikális problémák is, amelyek elsősorban megnövekedett zsírraktározásban nyilvánulnak meg, ez akár megnövekedett férfi mellmirigyhez is vezethet. Ezen túl a tünetek lehetnek még: oszteoporózis, az izomtömeg elvesztése, csökkenő energiaszint, állóképesség és erő, amely fáradékonysághoz vezet már a kevésbé megterhelő fizikai munka esetén is. A hajhullás és az egyéb testszőrzet vesztése a genetikai faktorokon túl a tesztoszteronszint csökkenésével is összeköttetésben állhat. Az alacsony tesztoszteronszint komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint például fogékonyság krónikus betegségekre, akár szív- és érrendszeri betegségekre is.

A gyógyítás aranyszabálya szintetikus tesztoszteron használata hosszútávon, amely viszont okozhat nem kívánt mellékhatásokat, mint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megnövekedett rizikója (szívinfarktus, magas vérnyomás), májbetegségek, alvászavar. A legutóbbi tanulmányok kimutattáj, hogy a szintetikus tesztoszteron használata összefüggésben áll a prosztata-daganatok kialakulásának megnövekedett rizikójával is. Az említett rizikófaktorok miatt a tesztoszteron pótlására egyszre népszerűbbé válnak a természetes, növényi alapú készítmények, azaz az ún. fitofarmakonok. Kiemelkedően pozitív hatását mutatták ki a királydinnyének. Egy 2020-ban publikált metaanalitikus tanulmány megerősítette a királydinnyéből készült termékek pozitív hatását a nemzőképtelenségre és az alacsony libidóra, különleges összetételének köszönhetően (flavonoidok, szaponinok, tanninok, terpenoidok, fenol-karbonsavak, alkaloidok). Az említett összetevőknek több pozitív hatása is van: gyulladásgátlók, antimikrobiálisak és antioxidánsok, amelyeknek köszönhetően a királydinnye immunmoduláló, hepatoprotektív és anticarcinogén hatású is.

A menopauza, mint az öregedési folyamatok természetes része, a nők életében a 40. és 55. évük betöltése között jön el. A változó kor bekövetkezéséért a csökkenő ösztrogénszint a felelős, melyet a petefészkek termelnek. Ebben az időszakban a menstruációs cyklus gyakorisága csökken, majd pedig teljesen meg is szűnik és a nő nem lesz képes gyermek kihordására többé. A nők nagy része tapasztal ún. menopauzális tüneteket, amelyek néhány esetben komolyak is lehetnek és nagy hatással vannak a mindennapi tevékenységekre. A leggyakoribb tünetek: hőhullámok, éjszakai izzadás, hüvelyszárazság és kellemetlenség a szexuális együttlét közben a csökkenő véráramlás miatt a nemi szervekben, magasabb esély az elhízásra, alvászavar, szorongás és rosszabb közérzet, problémák az emlékezőképességgel és a koncentrációval, túlérzékenység, depresszió és csökkent libidó. A felsorolt tünetek pár hónappal az utolsó menstruáció előtt is kezdődhetnek és átlagban 4 évig tartanak. Súlyosabb tünete a csökkenő ösztrogénszintnek az oszteoporózis és a szív- és érrendszeri betegségek magasabb rizikója.

A gyógymód, hasonlóképp mint a férfiak esetében a tesztoszteron csökkenésnél, a hormonális módszerekre koncentrál ösztrogén- és progeszterontartalmú tablettákkal, ragtapaszokkal, hüvelyzselékkel és krémekkel. A pszichés problémákra a a kognitív viselkedésterápiára összpontosít, antidepresszánsok alkalmazásával együtt. Természetesen a hormonális gyógymódoknak lehetnek kellemetlen mellékhatásai, ezért nem megfelelő minden nő számára. Nem kívánatos mellékhatás lehet a vérzés, a puffadás, mellérzékenység, fejfájás, szorongás és hangulatingadozás. Az egészséget közvetlenül veszélyeztető rizikófaktorokhoz soroljuk a szívinfarktus, trombózis, ill. a mellrák kialakulásának fokozott kockázatát. A felsorolt kockázatok miatt a nők egyre gyakrabban keresnek hormonmentes gyógymódokat, amelyek természetes eredetűek. A legújabb tudományos munkák megerősítik a királydinnye pozitív hatását a menopauza által okozott problémákra is. A múltban e növény pozitív hatásai gyakrabban voltak említve a férfiak esetén a csökkenő tesztoszteronszint kezelésénél. Egy 2020-ban kiadott tanulmány szerint a nőknél a pre-menopauzális és a poszt-menopauzális fázisban jelentős pozitív hatásait észlelték a tudósok a királydinnyének, ami a menopauza tüneteinek enyhítését illeti. Továbbá növelte a libidót és csökkentette a kellemetlenségeket a szexuális együttlét során, valamint a három hónapos kezelés alatt semmilyen nem kívánatos mellékhatás nem jelentkezett a kezelt nőknél. 

Források

Ștefănescu R, Tero-Vescan A, Negroiu A, Aurică E, Vari CE. A Comprehensive Review of the Phytochemical, Pharmacological, and Toxicological Properties of Tribulus terrestris L. Biomolecules. 2020;10(5):752.

Shahid M, Riaz M, Talpur MM, Pirzada T. Phytopharmacology of Tribulus terrestris. J Biol Regul Homeost Agents. 2016 Jul-Sep;30(3):785-788.

Martimbianco ALC, Pacheco RL, Vilarino FL, Latorraca COC, Torloni MR, Riera R. Tribulus Terrestris for Female Sexual Dysfunction: A Systematic Review. Rev Bras Ginecol Obstet. 2020 Jul;42(7):427-435. English.

Tadayon M, Shojaee M, Afshari P, Moghimipour E, Haghighizadeh MH. The effect of hydro-alcohol extract of Tribulus terrestris on sexual satisfaction in postmenopause women: A double-blind randomized placebo-controlled trial. J Family Med Prim Care. 2018 Sep-Oct;7(5):888-892

 Mudr-martin-klein  

MUDr. Martin Klein 2012-ben végzett a pozsonyi Comenius Egyetem    orvostudományi karán, ahol jelenleg is dolgozik, mint tudományos és pedagógiai munkatárs. Intenzíven foglalkozik az egészéges életmód és táplálkozás problematikájával.

összesen 2 termék