Hialuronsav és felhasználása a biogyógyászatban

Hialuronsav és felhasználása a biogyógyászatban

Hialuronsav-szepseg-naturalzenKarl Meyer és John Palmer voltak az első tudósok, akik 1934-ben egy tehénszemből izoláltak ki egy bizonyos anyagot, melyet „hialuronsavnak“ neveztek el. A hialuronsav, vagy másnéven hialuronán, vagy hialuronát egy természetesen előforduló glikozaminoglikán, amely a kötőszövetek része és különleges képessége, hogy képes akár ezerszeres mennyiségű vizet megkötni, mint a saját súlya. Az emberi szervezetben, vagy akár egyéb más állatfajok szervezetében is, főleg a bőrben fordul elő (nagyjából a teljes tömegének 50%-a), viszont megtalálható a szemekben, a köldökzsinórban, az ízületi folyadékban, a csontokban, a szívbillentyűkben, a tüdőkben, a prosztatában és több egyéb szervben is. Egy 70 kilogrammos ember szervezete nagyjából 15 grammot tartalmaz ebből a savból, amelyből 5 gramm napi szinten megújul. A fő feladatain kívül, amelyek a hidratálás és az ízületek ápolása, a hialuronsav fontos szerepet tölt be a szövetek gyógyításában, az erek kialakulásában, a sejtek migrációjában és egyéb más folyamatokban is.

Az utóbbi két évtizedben sikerült nagy mennyiségű tudományos információt összegyűjteni, amelyek kimutatták a hialuronsav fontos feladatát több molekuláris szintű folyamat helyes működésénél. Ennek köszönhetően a gyógyászatban nagyon széles körű a felhasználási lehetősége. A gyógyászatban először az állatgyógyászatban használták a hialuronsavat, amely során bebizonyosodott az anyag pozitív hatása a versenylovak traumás ízületi gyulladásának enyhítésében, mivel a hialuronsav gyulladáscsökkentő és immunmoduláló, sőt fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Egy részletes tudomány került publikálásra 2019-ben, amely összesítette az eddigi ismereteket a hialuronsavval és terápiás felhasználásával kapcsolatban. Az ostreoarthritis kezelésén kívül a hialuronsavat súlyos szemészeti problémák kezelésénél, valamint daganatos megbetegedések kezelésével kapcsolatban is tanulmányozták.

Bőrgyógyászati szempontból a hialuronsav nagy mértékben kihatással van a bőr öregedési folyamataira, amellyel felhívta magára a tudomány figyelmét, főleg az öregedési folyamatok negatív tüneteinek lassításával és enyhítésével kapcsolatban. A hialuronsav az egészséges bőr fontos összetevője, amely többek között biztosítja a kollagén és az elasztikus rostok helyes konfigurációját. Idősebb korban csökken a hialuronsav szintje, így az említett konfiguráció megzavarásra kerül, amely külsőleg észrevehető a ráncok megejelenésével, a bőr ernyedésével vagy az ún. nasolabiális barázdák kialakulásával. Ezek a kellemetlen változások összefüggésbe hozhatók egyéb bőröregedési folyamatokkal is, mint például a megfelelő hidratáltság elvesztése. A hialuronsav szintje a bőrben nemcsak természetes úton csökken az idő előrehaladtával, hanem okozója még a káros ultraviola napsugárzás és a cigarettafüst is, valamint a hosszú tartózkodás légszennyezett helyen.

A gyógyszer vagy kozmetikai készítmény formájában lévő hialuronsavat leggyakrabban hidrogélként, bőrfeltöltőként, intradermális injekcióként vagy krémként alkalmazzák. Kijelenthető, hogy minden készítmény, amely a bőr hidratálságát, védelmét és a bőröregedés tüneteinek enyhítését (anti- ageing) szolgálja, tartalmaz hialuronsavat. Előnye még, hogy biztonságos, biokompatibilis és nem tartalmaz toxikus anyagokat. Hátránya lehet, hogy egyes alkalmazási formái gyengébben jutnak be a bőr mélyebb rétegeibe, különösen a dermiszbe. Ezt a problematikát kutatta egy tanulmány szintén 2019-ben. Az eredmények kimutatták, hogy a leghatékonyabb felszívódást egy újonnan kifejlesztett, mikronizált formájú készítmény biztosítja. Ez a formula erősebben és koncentráltabban fejti ki hatását és így biztosítja a még kedvezőbb végeredményt és a kívánt terápiás hatást.

Források:

Lubart R, Yariv I, Fixler D, Lipovsky A. Topical Hyaluronic Acid Facial Cream with New Micronized Molecule Technology Effectively Penetrates and Improves Facial Skin Quality: Results from In-vitro, Ex-vivo, and In-vivo (Open-label) Studies. J Clin Aesthet Dermatol. 2019 Oct;12(10):39-44.

Gupta RC, Lall R, Srivastava A, Sinha A. Hyaluronic Acid: Molecular Mechanisms and Therapeutic Trajectory. Front Vet Sci. 2019 Jun 25;6:192. doi: 10.3389/fvets.2019.00192. PMID: 31294035; PMCID: PMC6603175.

Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):253-8.

 

Mudr-martin-klein  

MUDr. Martin Klein 2012-ben végzett a pozsonyi Comenius Egyetem    orvostudományi karán, ahol jelenleg is dolgozik, mint tudományos és pedagógiai munkatárs. Intenzíven foglalkozik az egészéges életmód és táplálkozás problematikájával.