A japánkeserűfű és felhasználása a gyógyászatban

Kridlatka-japonska-a-jej-vyuzitie-v-medicine

A japánkeserűfű, más néven ázsiai keserűfű vagy ártéri japánkeserűfű (Reynoutria japonica, Fallopia japonica vagy más néven Polygonum cuspidatum) a hajdina nemzetségbe tartozó, a kelet-ázsiai országokban, de Európában és Észak-Amerikában is gyakran előforduló növény. Mivel a japánkeserűfű nagyon jól alkalmazkodik a különböző környezeti feltételekhez, egyes országokban még invazív fajnak is tekintik. Mindazonáltal, különösen Kínában, a japánkeserűfű ősidők óta nagyon népszerű, köszönhetően sokrétű hatásainak, amelyek a hagyományos kínai orvoslás stabil részévé tették. Az utóbbi években a növény a tudományos közösség figyelmébe is bekerült, aminek köszönhetően egyre több információval rendelkezünk a japánkeserűfűben található hatóanyagokról és azok hatásmechanizmusáról.

Egy szerzőcsoport 2019-ben publikált egy kísérleti tanulmányt, amely 14 potenciálisan aktív vegyületet azonosított, köztük a resveratrolt, az emodint, az apigenint, a reint, a katechint, a kvercetin-polydatint és másokat.  A kutatók ezután megpróbálták azonosítani azokat a receptorokat, jelátviteli utakat és egyéb célsejtkomponenseket, amelyeken keresztül ezek az aktív molekulák kifejtik biológiai hatásukat. Összesen 57 potenciális célpontot tudtak megkülönböztetni, ami a növényben található anyagok funkcióinak széles skáláját jelzi. Az egyik lehetséges hatás a daganatellenes hatás, amely vagy a tumorsejtek növekedésének közvetlen elnyomásából, vagy az immunrendszerre gyakorolt közvetett hatásból ered. A legújabb farmakológiai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a japánkeserűfű-kivonatok vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatásúak. További, 2019-ben végzett kísérleti munkák kimutatták, hogy a japánkeserűfű-kivonat csökkenti az oxidatív stresszt, és jótékony hatással van a májra, mivel képes megakadályozni a zsírfelhalmozódást, és ezáltal enyhíti a máj szteatózisát (pangását). Bár a vizsgálat eredményei csak előzetes jellegűek voltak, de utaltak a japánkeserűfű lehetséges jövőbeli terápiás felhasználására ebben a betegségben is.

A japánkeserűfű-kivonatot számos természetes termékben használják, elsősorban magas transz-resveratrol tartalma miatt. A resveratrol és a hozzá kapcsolódó fitokemikáliák biztosítják a fent említett antioxidáns, immunmoduláló és vírusellenes hatásokat. Egyes szerzők még kardioprotektív (a szív védelme) vagy akár neuroprotektív (az idegrendszer védelme) hatásokat is leírnak. A resveratrol egy olyan anyag, amely más forrásokban, például a vörösborban is megtalálható. Hátránya azonban, hogy ezeknek a forrásoknak a resveratroltartalma a környezeti feltételek függvényében változik. Ezért a japánkeserűfű-kivonatot gyakran használják kereskedelmi forgalomban adalékanyagként is, hogy standardizált resveratrol-koncentrációt biztosítsanak a préselt szőlőből készült kivonatokban, amelyekben ez az anyag alacsony vagy erősen változó koncentrációban van jelen.

A japánkeserűfű kivonatait a kozmetikai és bőrgyógyászati gyakorlatban is széles körben használják gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően. Hatásukat különböző, fokozott pigmentációval járó bőrbetegségeknél bizonyították, beleértve a pigmentsejtekből származó súlyos bőrrák - a melanoma - megelőzésében való lehetséges hatásukat.

KOSÁRBA>> 

Források:

Pan B, Shi X, Ding T, Liu L. Unraveling the action mechanism of polygonum cuspidatum by a network pharmacology approach. Am J Transl Res. 2019 Nov 15;11(11):6790-6811.

Zhao, X. J., Chen, L., Zhao, Y., Pan, Y., Yang, Y. Z., Sun, Y., … & Kong, L. D. (2019). Polygonum cuspidatum extract attenuates fructose-induced liver lipid accumulation through inhibiting Keap1 and activating Nrf2 antioxidant pathway. Phytomedicine63, 152986.

Lee CC, Chen YT, Chiu CC, Liao WT, Liu YC, David Wang HM. Polygonum cuspidatum extracts as bioactive antioxidaion, anti-tyrosinase, immune stimulation and anticancer agents. J Biosci Bioeng. 2015 Apr;119(4):464-9.

 

Mudr-martin-klein  

MUDr. Martin Klein 2012-ben végzett a pozsonyi Comenius Egyetem    orvostudományi karán, ahol jelenleg is dolgozik, mint tudományos és pedagógiai munkatárs. Intenzíven foglalkozik az egészéges életmód és táplálkozás problematikájával.