Magnézium terhesség alatt: Biztosítsa be az egészséges terhességet

Magnézium terhesség alatt: Biztosítani az egészséges terhességet

A magnézium vagy magnézium az egyik nagyon fontos ásványi anyag, amely számos folyamatot befolyásol az emberi szervezetben. Terhesség alatt a magnéziumbevitel szükséglete 15-30%-kal nő. Ugyanakkor a hormonok miatt a szervezetben a fogyasztása is megnő, mivel a vesék vérellátása megnövekszik, és a vizelettel nagyobb mennyiségben ürül ki a szervezetből. Természetesen ez azt jelenti, hogy ennek az értékes ásványi anyagnak a bevitelét növelnie kell a terhes nőnek. A magnéziumot terhesség alatt az étrendből is be lehet vinni, de léteznek megfelelő táplálékkiegészítők is, amelyek biztosítják, hogy a várandós nő szervezetében ne legyen magnéziumhiány. Hatását a különböző tünetek, például a preeklampszia, a magas vérnyomás, a görcsök kezelésében használják, illetve megelőzi a koraszülés kockázatát. Mennyi magnéziumot szedhet egy nő terhesség alatt? Segít a magnézium a lábgörcsök ellen?

Na de mire jó a magnézium:

A legtöbb orvos tájékoztatja a terhes nőket arról, hogy a szervezetüknek fokozott szüksége van a táplálkozás szempontjából értékes tápanyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok bevitelére. A fontos ásványi anyagok között nem csak a terhes nő életében fontos a magnézium is. Az elegendő magnézium mind a nő, mind maga a magzat számára elengedhetetlen. A terhesség alatt a magnézium fontos a baba csontjainak, szerveinek és idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez. A magnézium fontos szerepet játszik az anyagcserében. A magnézium legnagyobb arányban az ember izmaiban és csontjaiban található. Az emberi szervezet több száz biokémiai folyamatában van jelen. Vannak-e a magnéziumnak a terhesség alatt mellékhatásai? Milyen magnéziumot szedjünk terhesség alatt?

Magnézium a terhesség alatt és funkciói

A magnézium egyike azon ásványi anyagoknak - elektrolitoknak, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk működéséhez. A nő terhessége alatt a vér magnéziumszintje csökken, és nagyobb mértékben ürül ki a vizeléssel, a terhesség különböző szakaszaiban 10-30%-kal megnő a magnéziumszükséglet.

A megnövekedett fogyasztást a növekvő magzat okozza, amelynek magnéziumszükséglete megnő. A magnézium szerepet játszik az izomösszehúzódások csillapításában, a has megkeményedésében, például a méhösszehúzódásokban is, ál- vagy vajúdáskor. Hozzájárul a stabil vérnyomáshoz, befolyásolja a koleszterinszintet, a vércukorszintet és elősegíti az egészséges szívműködést.

A magnézium például akár 300 olyan enzimet is irányít a szervezetben, amelyek a bevitt tápanyagokat energiává vagy aminosavakból fehérjévé alakítják. Segíti az emésztést is. Megszünteti a duzzanat, a végtagok izomgörcseinek kockázatát, vagy csökkenti a hasi keményedés gyakoriságát. Általánosságban hozzájárul a csontok egészségéhez, a fogak egészségéhez és a jó izomzathoz. Pozitív hatással van a migrén előfordulása ellen, amely gyakran a vér elégtelen magnéziumtartalmának következménye.

A terhesség alatt jelentősen befolyásolja a terhes nő hangulatát és pszichológiai egyensúlyát. Bizonyos mértékig csökkenti a depressziós állapotok kockázatát, és hozzájárul a jobb minőségű alváshoz. A magnézium megfelelő koncentrációja a terhes nő vérében megelőzésként hat a különböző egészségügyi komplikációk kialakulásában.

A magnéziumhiány tünetei:

Mi minden okozhat magnéziumhiányt a terhesség alatt? Alapvetően negatívan befolyásolhatja a szervezet minden olyan folyamatát, amelynek része. Ugyanakkor sokkal nagyobb kockázatot is jelent a terhes nő számára, ami veszélyeztetheti a magzat fejlődését és egészségét. A magnézium hatása a szervezetben nagyon kiterjedt. Milyen tünetek utalhatnak arra, hogy a szervezetben nem megfelelő a magnéziumszint?

 • Szabálytalan szívritmus
 • Az izomgörcsök gyakoribb előfordulása - vádli, ujjak, a has gyakori megkeményedése...
 • Instabil vérnyomás - preeclampsia és eclampsia
 • Szapora szívverés és légszomj
 • A koraszülés megnövekedett kockázata - korai magzatvíz-kiáramlás
 • Vetélés vagy alacsony születési súlyú baba kockázata
 • Nagyobb a migrén és a fejfájás valószínűsége.
 • A szervezet fokozott érzékenysége a stresszel szemben - idegesség, rosszkedv, szorongás (vegye figyelembe a szülés utáni depresszió lehetséges kialakulását) és fáradtság.
 • Magasabb fogszuvasodás, köröm- és hajtörés
 • A terhességi cukorbetegség kialakulásának lehetséges kockázata
 • emésztési zavarok (székrekedés, hasmenés, hányás), amelyeket bizonyos enzimek nem megfelelő szabályozása és a fehérjék, zsírok és cukrok felszívódásának rosszabb anyagcsere-szabályozása okoz.

A diagnózis vérvétel és az azt követő elemzés útján történik. Ily módon megállapítják a magnéziumszintet, és terápiát írnak elő a magnézium mennyiségének szisztematikus növelésére. A 0,7 mmol/l alatti szint csökkentnek tekinthető. Gyakran más ásványi anyagok, például kalcium vagy kálium hiánya is jelzi a hiányt. Egyes esetekben a vizelettel ürülő magnézium mennyiségét is ellenőrzik. A legtöbb esetben a magnéziumbevitel megfelelő étrend-kiegészítőkkel vagy az életmód megváltoztatásával növelhető.

Akut esetekben terhességi magnéziuminfúziót adnak, amely közvetlenül a véráramba kerülve magasabb magnéziumkoncentrációval optimalizálja a biokémiai folyamatokat, amelyek egyébként nem működnek megfelelően a szervezetben, és a fent említett szövődményeket vagy visszafordíthatatlan következményeket okozhatnak.

A magnézium ajánlott napi adagja terhes nők számára:

Sok nő kérdezi a beszélgetéseken és fórumokon, hogy milyen magnéziumot tanácsos szedni a terhesség alatt. Akár megelőző célú alkalmazásról van szó, akár arról, hogy a terhes nő szervezetében magnéziumhiányt állapítottak meg, a legjobb, ha orvosával/gyógyszerészével vagy gyógyszerészével/gyógyszertárával konzultál. A piacon számos magnéziumot és más ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő áll rendelkezésre. Vannak olyan étrend-kiegészítők is, amelyek kizárólag magnéziumot tartalmaznak.

A magnézium különböző formában áll rendelkezésre. A szedésénél az a fontos, hogy a szervezet mennyire hatékonyan tudja felszívni. Az orvosok és a szakértők mind a magnéziumhiány megelőzésére, mind a magnéziumhiány megelőzésére a magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítők használatát javasolják. Az orotsavat például a magnézium tökéletes hordozójának tartják a szervezetben. Ennek köszönhetően a magnézium hatékonyan felszívódik.  Egyes étrend-kiegészítők többféle magnéziumhordozót kombinálnak, és ezek felszívódása eltérő jellegű, ami szintén jó választás.

Számos forrás különböző tartományokban adja meg a magnézium optimális adagját a terhesség alatt. Ezért elsősorban a vény nélkül kapható és a vényköteles gyógyszerek esetében kövesse orvosa vagy gyógyszerésze ajánlásait, akik a legjobb tanácsot tudják adni az Ön igényeinek megfelelő magnéziummennyiségről. Az orvosok azt is tanácsolják a terhes nőknek, hogy fogyasszanak több magnéziumban gazdag ételt.

Egyes források szerint a terhesség alatt napi 200-400 mg szedése ajánlott. Más források szerint az optimális érték 350-400 mg körül van naponta. Ez a magasabb bevitel annak köszönhető, hogy a szervezet magnéziumigénye magasabb a terhesség alatt. Különösen a 16-18. héttől kezdve csökken a szintje, és a szervezet nagyobb arányban választja ki. A terhesség alatti napi magnéziumadagnak is lehet korhatára. A 18 éves és fiatalabb terhes nőknek körülbelül 400 mg, a 19 és 30 év közöttieknek 350 mg, a 31 éves és idősebbeknek körülbelül 360 mg napi adagot kell bevenniük.

Mennyi ideig kell magnéziumot szedni a terhesség alatt?

Körülbelül a terhesség 36. hetétől kezdve a nőgyógyászok azt tanácsolják a leendő anyáknak, hogy hagyják ki a magnéziumtartalmú étrend-kiegészítőket, és korlátozzák a magnézium bevitelét a természetes táplálkozásban is. Mivel a magnézium hatásai csökkentik az izomgörcsök - összehúzódások kockázatát, természetesen befolyásolhatják a méh izomtevékenységét (megjegyzés: ez egy izmos szerv). Következésképpen okozhatják a hamis (Braxton-Hicks) vagy a vajúdási összehúzódások tompítását. Ez nemkívánatos állapot a terhesség utolsó szakaszában.

A magnézium terhesség alatti szedésének időpontját nem állapították meg szigorúan. Javasolt azonban a magnéziumot megelőzően már a terhesség előtt, legkésőbb a 16. terhességi héttől kezdve, amikor a szervezetben lévő mennyisége csökken, magnéziumot szedni. Akárcsak például a folsav esetében, a megelőző használat előnyösebb. Bár a magnézium túladagolásának esélye minimális, a túl sok magnézium is árthat. A túl magas magnéziumszint túlzott álmosságban, hasmenésben, izzadásban vagy szabálytalan szívritmusban nyilvánulhat meg. A túl sok magnézium lusta méh szindrómát is eredményezhet, és bizonyos esetekben terhesség kihordását is okozhatja. A leggyakoribb terhességi szövődmény azonban egyszerűen a magnéziumhiány a szervezetben.

Magnézium terhesség alatt - tapasztalat

A magnézium témáját a terhesség alatt a nők is megvitatják a különböző platformokon. A legtöbb nő azt állítja, hogy szedett magnéziumot a terhesség alatt, méghozzá különböző okokból. Egyesek méhösszehúzódásokra és a has megkeményedésére, mások ingadozó nyomás, fáradtság, álmatlanság, idegesség vagy légszomj miatt. Ami a formát illeti, a nők a tablettát részesítették előnyben, de több nő a pezsgő formájában lévő magnéziumot említette. A preferenciák az egyes termékek tekintetében is különböztek. A leggyakrabban az étrend-kiegészítőket említették. A tapasztalt anyák arra is emlékeztetnek, hogy a magnézium szedése 35 tt-től kezdve nem tanácsos a fájások csillapítására. Egyes nőknél a túlzott mennyiségű magnézium terhesség áthúzódást okozott.

 

Források:

Magnesium supplementation in pregnancy - Makrides, M - 2014 | Cochrane Library

Effect of Magnesium Supplement on Pregnancy Outcomes: A Randomized Control Trial - PMC (nih.gov)

The Role of Magnesium in Pregnancy and in Fetal Programming of Adult Diseases - PMC (nih.gov)

Magnesium supplementation and preeclampsia in low-income pregnant women – a randomized double-blind clinical trial | BMC Pregnancy and Childbirth | Full Text (biomedcentral.com)