Pánikrohamok: mik azok, miért fordulnak elő és hogyan kezeljük őket

Pánikrohamok: mik azok, miért fordulnak elő és hogyan kezeljük őket

Képzeljük el a következő forgatókönyvet: Minden normálisnak tűnik, aztán hirtelen rádöbbensz. A szíved száguld, mintha ki akarna törni a mellkasodból. A tenyered remeg, a légzésed pedig felszínes és gyors. Lenyűgöző félelmet érez, mintha valami szörnyűség készülne történni, bár nincs nyilvánvaló oka. Üdvözöljük a pánikrohamok világában. A pánikrohamok olyanok, mint az érzelmi viharok, amelyek a semmiből törhetnek rád, és sebezhetőnek érzed magad. Ezek a félelem és szorongás intenzív rohamait jelentik, amelyek egyenesen ijesztőek lehetnek, és gyakran szívrohamot vagy életveszélyes eseményt utánzó fizikai érzések kísérik. Ezek az epizódok nem ritkák, sőt, világszerte emberek milliói tapasztalják meg őket.

Ebben a cikkben elvisszük Önt egy utazásra a pánikrohamok zavarba ejtő birodalmába. Megvizsgáljuk, hogy mik ezek, miért fordulnak elő, és hogyan befolyásolhatják az életedet. Azonban nem kell aggódnia, mert olyan stratégiákat is ismertetünk, amelyek segítenek leküzdeni ezeket a problémákat és visszanyerni az irányítást. Akár olyan valaki vagy, aki saját bőrén tapasztalta a pánikrohamokat, akár ismersz valakit, aki átélte őket, vagy egyszerűen csak próbálod jobban megérteni ezt a rejtélyes jelenséget.

A leggyakoribb tünetek

A pánikroham általában hirtelen, figyelmeztetés nélkül kezdődik. Bármikor lecsaphat - amikor autót vezetsz, a bevásárlóközpontban vagy egy üzleti megbeszélés kellős közepén, vagy amikor alszol. Előfordulhat alkalmanként, de előfordulhat gyakran is. Sokféle változata is van, de a tünetek általában perceken belül tetőznek. Elmúlásuk után fáradtnak és kimerültnek érezheti magát. Általában az alábbi jelek vagy tünetek valamelyikével járnak:

  • Szívverés - Képzeld el a szívverésedet úgy, mint a dobok könyörtelen dobolását, amelynek ritmusa gyorsabb, mint azt valaha is gondoltad volna. A pánikroham egyik jellemző tünete a szapora szívverés. Nem ritka, hogy pánikroham alatt felgyorsul a szívverése, amitől úgy érzi, hogy a mellkasa szétrobbanhat. Ez ijesztő érzés, de a pánikrohamot átélőkre jellemző.
  • Légzési nehézség - Képzelje el, hogy egy vékony szívószálon keresztül lélegzik. Minden lélegzetvétel sekélyesnek és elégtelennek tűnik, ezért levegő után kapkod. A légszomj egy másik gyakori tünet a pánikroham során. Olyan, mintha a világ oxigénkészlete hirtelen megfogyatkozott volna, ami tovább fokozza a tehetetlenség érzését.
  • Túlzott izzadás - A tenyere nedves lesz, és a homlokán hideg verejték tör ki. A mértéktelen izzadás, különösen a tenyérben és a hónaljban, tipikus reakció a pánikrohamot kísérő szorongásrohamokra. A tested "harcolj vagy menekülj" reakciója teljes lendületben van, és az izzadás az egyik módja annak, hogy felkészülj a cselekvésre, még akkor is, ha nincs valódi fenyegetés.
  • Bizonytalan lábak és a leesés érzése - Érezte már úgy, hogy annyira szédült, hogy a talaj a lába alatt bizonytalannak tűnt? A szédülés vagy a szédülés egy másik tünet, amely miatt pánikroham alatt a valóságtól elszakadtnak érezheti magát.
  • Túlzott érzések - A pánikroham megzavarhatja a testedet, és különféle fizikai érzéseket okozhat. A mellkasi fájdalom például gyakori tünet, amely szívrohamot utánozhat. Nem meglepő, hogy sokan a sürgősségi osztályon kötnek ki abban a hitben, hogy életveszélyes helyzettel állnak szemben.
  • Megbénító félelem - Talán a legzavaróbb tünet mind közül maga az elsöprő félelem. A pánikroham során a közelgő katasztrófa intenzív, irracionális érzése elboríthatja Önt. Ez az érzelmi aspektus ugyanolyan bénító lehet, mint a fizikai tünetek, ha nem még inkább.
  • Az irányítás elvesztése - Az irányítás elvesztésének érzése bénító lehet. A pánikrohamok hatására gyakran úgy érzi, hogy egy láthatatlan erőnek van kiszolgáltatva, és képtelen visszanyerni az irányítást saját teste és elméje felett.

Ezek a tünetek együttesen a szorongás hurrikánját hozzák létre. A cikk során azonban nemcsak e tünetek okait tárjuk fel, hanem olyan stratégiákat is felfedünk, amelyek segítségével visszanyerheti nyugalmát, és megtanulhatja, hogy nagyobb ellenálló képességgel vészelje át a pánikrohamok viharát.

Mi okozza őket valójában?

A szakértők nem tudják pontosan, hogy egyes emberek miért tapasztalnak pánikrohamot vagy miért alakul ki pánikbetegség. Az Ön agya és idegrendszere kulcsszerepet játszik abban, hogyan érzékeli és kezeli a félelmet és a szorongást. A tudósok úgy vélik, hogy ezen állapotok oka az amygdala - az agy félelmet és más érzelmeket feldolgozó része - működési zavara lehet. Úgy vélik továbbá, hogy a gamma-aminovajsav (GABA), a kortizol és a szerotonin kémiai egyensúlyának felborulása is nagy szerepet játszhat. A pánikbetegség kockázata megnő, ha van:

  • Családi előzmények: A szorongásos zavarok, beleértve a pánikrohamokat is, gyakran előfordulnak a családban. Kialakulásuk kockázata 40%-kal nő, ha az elsőfokú rokonok (biológiai testvérek, gyermekek vagy szülők) egyike szenved a zavarban.
  • Mentális betegségek: a szorongásos zavarokban, depresszióban vagy más mentális betegségekben szenvedő emberek sokkal hajlamosabbak a pánikrohamra.
  • Kellemetlen gyermekkori élmények: ide elsősorban az 1 és 17 éves kor között történt negatív élmények tartoznak. Ezek az élmények általában traumatikus események. Ezek az élmények hozzájárulhatnak a pánikrohamokhoz és a pánikbetegséghez.

Gyakran nincs konkrét kiváltó ok. A fóbiában szenvedő emberek azonban tapasztalhatnak fóbiával kapcsolatos kiváltó okokat, amelyek rohamokhoz vezetnek. Például egy tripanofóbiában (intenzív félelem a tűktől) szenvedő személy akkor tapasztalhatja meg, ha orvosi vizsgálatra vért vesznek tőle. Egyeseknél gyakran már a félelem is elég ahhoz, hogy pánikrohamot váltson ki.

Pánikrohamokkal kapcsolatos fenyegetések

A pánikrohamok nem korlátozódnak a közvetlen, intenzív epizódokra. Rövid és hosszú távon is negatív hatással lehetnek a fizikai egészségre. Ebben a részben azt vizsgáljuk meg, hogy a pánikrohamok milyen módon befolyásolhatják az Ön fizikai jólétét.

A kimerültségi tényező a pánikrohamok egyik legközvetlenebb fizikai következménye. Az érzelmi felfordulás és a fizikai megterhelés, amely ezeket az epizódokat kíséri, teljesen kimerítheti Önt. Olyan, mintha percek alatt lefutnál egy mentális és fizikai maratont. A gyakori rohamok krónikus fáradtsághoz vezethetnek, ami zavarja a mindennapi életét és az általános életminőségét.

A pánikrohamokkal járó szorongás és félelem megzavarhatja az alvást. Sokan, akik átélik őket, arról számolnak be, hogy nehezen alszanak el vagy nem tudnak elaludni. Ez az alvászavar hozzájárulhat a szorongás körforgásához, mivel a pihentető alvás hiánya hajlamosabbá teheti Önt a pánikrohamok ismétlődésére.

A rohamok fizikai tünetei, különösen a szapora szívverés és a mellkasi fájdalom, kellemetlenek lehetnek. Bár önmagukban általában nem károsak a szívre, az általuk kiváltott félelem és szorongás idővel megterhelheti a szív- és érrendszerét. A stressz és a szorongás közismerten hozzájárul a szívproblémák kialakulásához, ezért a szív egészségének védelme érdekében fontos, hogy foglalkozzon a pánikrohamokkal.

Ha már meglévő egészségügyi problémái vannak, a pánikroham megnehezítheti a helyzetet. Az asztmás emberek esetében például a pánikroham alatti tüneteket súlyosbíthatja a felszínes légzés. Hasonlóképpen ronthatják a gyomor-bélrendszeri problémákat, migrént és más krónikus egészségügyi problémákat okozhatnak.

Hogyan kezelheti őket jobban

Paul Salkovskis professzor, a Bath-i Egyetem klinikai pszichológia és alkalmazott tudományok professzora szerint fontos, hogy ne a pánikrohamoktól való félelem irányítson. Leírja a folyamatot: "A pánikroham mindig elmúlik, és a tünetek nem annak a jelei, hogy valami veszélyes dolog történik" - mondja. "Mondd el magadnak, hogy a tüneteket, amelyeket tapasztalsz, a szorongás okozza". Ne keressünk figyelemelterelést, mondja. "Lépjen túl a rohamon. Próbálkozzon tovább különböző dolgokkal. Ha lehet, próbáljon meg addig a helyzetben maradni, amíg a szorongás elmúlik. Nézzen szembe a félelmével. Ha nem menekülsz el előle, akkor van esélyed, hogy kiderítsd és meggyőzd magad, hogy semmi sem fog történni. Amikor a szorongás kezd alábbhagyni, kezdjen el a környezetére koncentrálni, és folytassa azt, amit korábban csinált. Ha rövid, hirtelen pánikrohamod van, hasznos lehet, ha van veled valaki, aki megnyugtat, hogy el fog múlni, és a tünetek miatt nem kell aggódnod."

Ha pánikroham alatt gyorsan lélegzik, a légzőgyakorlatok enyhíthetik az egyéb tüneteket. Próbálja ki ezt:

  1. Lélegezzen az orrán keresztül olyan lassan, mélyen és finoman, amennyire csak lehet.
  2. Lassan, mélyen és finoman lélegezzen ki a szájon keresztül.
  3. Néhányan úgy találják, hogy segít, ha minden egyes be- és kilégzésnél 1-5-ig számolnak.
  4. Csukd be a szemed és koncentrálj a légzésre

mély légzés

A pánikrohamok és a pánikbetegség kezelését segítő gyógyszerek közé tartoznak például az antidepresszánsok. Egyesek csökkenthetik a gyakoriságot vagy a súlyosságot. Az egészségügyi szolgáltatók felírhatnak szerotonin újrafelvétel-gátlókat vagy szerotonin-noradrenalin újrafelvétel-gátlókat. Orvosa szorongásoldó gyógyszereket is felírhat. Leggyakrabban benzodiazepineket írnak fel kezelésre és megelőzésre. Ezek segítenek a szorongáson, de fennáll a függőség kialakulásának lehetősége, ezért fontos, hogy óvatosan szedje őket.

1.5              A megelőzés módszerei

Meg kell próbálnia kideríteni, hogy milyen konkrét stressz okozhatja a tünetek súlyosbodását. Fontos, hogy ne korlátozza a mozgását és a napi tevékenységeit. Próbálja ki a következőket is:

  • Gyakorolja a légzőgyakorlatokat minden nap, hogy segítsen megelőzni a pánikrohamokat, és enyhítse azokat, ha mégis bekövetkeznek.
  • Tornázzon rendszeresen, különösen aerobicot, hogy segítsen kezelni a stressz-szintet, oldja a feszültséget, javítsa a hangulatát és növelje az önbizalmát.
  • Rendszeresen étkezzen, hogy stabilizálja vércukorszintjét.
  • Kerülje a koffeint, az alkoholt és a dohányzást - ezek az anyagok súlyosbíthatják a pánikrohamot.
  • Próbálja ki a kognitív viselkedésterápiát (CBT) az ezeket kiváltó negatív gondolatok azonosítása és megváltoztatása érdekében.

Ne feledje, hogy az Ön útját számtalan más ember osztja meg, akik ugyanabban a helyzetben vannak, vagy akiknek segítettek ezek a tanácsok. A pánikroham sokak számára rejtély, de mint minden rejtélynek, ennek is van megoldása. Nem határozzák meg Önt, és nem irányítják a jövőjét. Türelemmel, gyakorlással és azok támogatásával, akik törődnek veled, képes vagy arra, hogy

Források:

https://www.nhsinform.scot/healthy-living/mental-wellbeing/anxiety-and-panic/how-to-deal-with-panic-attacks

https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anxiety-and-panic-attacks/self-care/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4451-panic-attack-panic-disorder

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021