Retinol (A-vitamin) és kihasználásának lehetőségei a bőrgyógyászati kezelésekben

hu retinolA retinol (A-vitamin) egy zsírban oldodó vitamin, amely a retinoidok kémiai családjába tartozik. Ide tartozik a retinal is, valamint a retinsav, miközben mindkettőnek hasonló biológiai feladatai vannak, mint az A-vitaminnak (maga az A-vitamin a szervezetben átmódosul ezekre az anyagokra, amelyek által el tudja végezni a fiziológiai tevékenységét). A retinoidokkal kapcsolatban általánosan az emberek a látásra asszociálnak és a vele kapcsolatos funkciókra, hiszen maga a név is a latin retina szóból ered (lat. retina). Emellett azonban a retinoidok számos szerv embrionális fejlődésében is nagyon fontosak, amelyek közé a szem mellett a máj, az idegrendszer, a szív, a vesék, a belek és a végtagok tartoznak. Ugyanakkor nagyon fontosak a bőr megfelelő működéséhez is, és a különböző bőrbetegségek, mint például az akne, a rosacea, a pikkelysömör, a lupus erythematosus, vagy a szőrtüszők bakteriális gyulladása, a pyoderma és sok más bőrbetegség gyógyításánál is alkalmazzák őket.

Az A-vitamin azon anyagok közé tartozik, amelyek bizonyítottan lassítják az öregedés folyamatát. A zsírban oldódó retinol áthatol a szarurétegen, és részben behatol a bőr mélyebb rétegeibe. Amikor a retinol kapcsolatba kerül a bőrsejtekkel (keratinocitákkal), bejut azok belsejébe, és egy specifikus retinol-kötő receptorhoz kötődik. E kölcsönhatás révén serkenti a keratinociták proliferációját, erősíti a bőr védekezőképességét és csökkenti a bőrön keresztüli vízveszteséget a bőr természetes vízállóságának erősítésével. Ezenkívül a retinol befolyásolhatja a bőr más sejtjeinek aktivitását is, amelyek a kötőszöveti összetevők (fibroblasztok), a pigmentáció (melanociták) és az immunfolyamatok (Langerhans-sejtek) kialakításáért felelősek. A retinol fontos képessége az is, hogy a bőrben lévő, a sejtek közötti mátrix lebontásáért felelős enzimek befolyásolásával védi a kollagénrostokat a lebomlástól. E hatásoknak köszönhetően a retinolt számos kozmetikai és bőrgyógyászati alkalmazásban használják, többek között a ráncok kezelésére, a bőr textúrájának javítására, valamint a rendellenes pigmentáció és a szárazság enyhítésére. Emiatt a retinol az egyik legszélesebb körben használt kozmetikai készítmény. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a retinol stabilizált formája a hialuronsavszintézist is serkenti.

Bár a retinolt már több évtizede használják kozmetikai célokra, egészen a közelmúltig nem volt teljesen világos, hogy pontosan milyen mechanizmusok felelősek a retinol jótékony hatásaiért. A fent említett hatásmechanizmusokat több kísérleti munka is megerősítette, beleértve egy olyan tanulmányt, amelyben önkéntesektől vett bőrmintákat közvetlenül mikroszkóposan vizsgáltak. Ebben a tanulmányban a szerzők genetikai elemzés, egy speciális mikroszkóp és a F.A.C.E.E.S. számítógépes arcelemző rendszer segítségével megállapították, hogy a retinol helyi alkalmazása jelentősen befolyásolja a bőr sejtes és molekuláris jellemzőit. A bőr öregedésének egyik, mikroszkóp alatt látható megnyilvánulása az epidermisz és a dermisz közötti átmenet (dermo-epidermális átmenet) ellaposodása, amely a fiatal és egészséges bőrben hullámzó lefutású. Egy tanulmány kimutatta, hogy a retinol nem csak lassítani, hanem akár visszafordítani is képes ezt a folyamatot, ami a retinol öregedésgátló hatásaként nyilvánul meg. A bőr öregedését okozó természetes, nem befolyásolható tényezőkön kívül a napfénynek való tartós kitettség, az úgynevezett fotoöregedés is jelentős negatív hatással van a folyamat felgyorsítására. A bőr elvékonyodik, veszít rugalmasságából, ráncok, egyenetlen pigmentáció és szabálytalan bőrszerkezet keletkezik. Itt is kimutatták a retinol pozitív hatását, amit egy 2019-ben készült friss tanulmány is megerősített.

Mint minden termék, a retinol helyi alkalmazása is járhat bizonyos mellékhatásokkal, például égő és viszkető érzéssel, ezért fontos, hogy gondosan kövesse az alkalmazási és adagolási ajánlásokat.

Összefoglalva, a retinol egy rendkívül hatékony termék, amelynek klinikailag bizonyítottan jótékony hatása van a bőr öregedésének lassítására, mivel képes pozitívan befolyásolni a bőrben zajló kulcsfontosságú élettani folyamatokat.

KOSÁRBA>> 

Források:

Dhaliwal S, Rybak I, Ellis SR, Notay M, Trivedi M, Burney W, Vaughn AR, Nguyen M, Reiter P, Bosanac S, Yan H, Foolad N, Sivamani RK. Prospective, randomized, double-blind assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing. Br J Dermatol. 2019 Feb;180(2):289-296.

Kong R, Cui Y, Fisher GJ, Wang X, Chen Y, Schneider LM, Majmudar G. A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin. J Cosmet Dermatol. 2016 Mar;15(1):49-57.

Zasada M, Budzisz E. Retinoids: active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments. Postepy Dermatol Alergol. 2019 Aug;36(4):392-397.

Mudr-martin-klein  

MUDr. Martin Klein 2012-ben végzett a pozsonyi Comenius Egyetem    orvostudományi karán, ahol jelenleg is dolgozik, mint tudományos és pedagógiai munkatárs. Intenzíven foglalkozik az egészéges életmód és táplálkozás problematikájával.

 

Kérjük, jelentkezzen be újra

Sajnáljuk, de a CSRF token valószínűleg lejárt. A legmagasabb szintű biztonság fenntartása érdekében kérjük, jelentkezzen be újra. Megértését köszönjük.

Köszönjük a megértést.

Bejelentkezés